Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8

Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
 
 
Αθήνα, 12Ιανουαρίου 2009
 
 
Δημοσιογράφος: Θάνος Σιαφάκας
 
 
ΔΗΜ: Καλημερίζω τον κ. Τραγάκη, Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι το κλείσιμο της ψαλίδας έχει συγκυριακά χαρακτηριστικά, ότι είναι λογικό να υπάρχει μια συσπείρωση μετά από κάποιες αλλαγές, αλλά τα προβλήματα και η καθημερινότητα θα ξαναδείξουν μεγάλη διαφορά και ότι εν πάση περιπτώσει το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να είναι πρώτο κόμμα, δημοσκοπικά.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Η πρώτη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι ότι μια δημοσκοπική υπεροχή δεν καταγράφεται και σε εκλογική νίκη. Από εκεί και πέρα, ακόμα και όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν αρκετά πίσω από εμάς στις δημοσκοπήσεις, εγώ υποστήριζα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια συγκεκριμένη δεξαμενή ψήφων από την οποία μπορεί να αντλήσει και ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τις θριαμβολογίες. Και δικαιώθηκα, βεβαίως, διότι υπήρξε η δεξαμενή ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζε δημοσκοπικά, τότε, ποσοστά της τάξης του 17% – 18%, τα οποία όμως ήταν αφύσικα και δεν εκπροσωπούσαν την ελληνική κοινωνία. Για αυτό τον λόγο, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε σταδιακά να προσελκύσει τους ψηφοφόρους του, που είχαν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ, και να τους φέρει πίσω. Το ίδιο έλεγα και αργότερα, όταν το ΠΑΣΟΚ υπερείχε στις δημοσκοπήσεις. Ότι η Ν.Δ. έχει δύο δεξαμενές ψήφων, από τις οποίες μπορεί να αντλήσει. Η πρώτη, είναι ο σκληρός πυρήνας της, δηλαδή η συσπείρωση των ψηφοφόρων της, και η δεύτερη είναι η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος, η οποία έφτανε στο 19%. Φαίνεται, λοιπόν, ότι σιγά σιγά και με μια πρώτη κίνηση, τον ανασχηματισμό, η Ν.Δ. επανασυσπειρώνει τον κόσμο της. Δεν θα πρέπει, όμως, να μείνουμε μόνο στον ανασχηματισμό. Με στοχευμένες δράσεις στους κρίσιμους τομείς των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, όπως είναι η οικονομία, η ανάπτυξη, η καταπολέμηση της ακρίβειας, η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, των χαμηλόμισθων, των μικρομεσαίων, είναι σίγουρο ότι μπορούμε να ανακάμψουμε δημοσκοπικά και να περάσουμε μπροστά.
 
 
 
ΔΗΜ: Πότε πιστεύετε ότι η Ν.Δ. θα ξαναπεράσει μπροστά; Διότι το βλέπετε, ο κόσμος είναι πολύ αυστηρός πλέον με τη Ν.Δ. και ένα λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο. Θα ήθελα μια εκτίμηση.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν μπορώ να πω το πότε, αυτό θα ήταν παρακινδυνευμένο. Διότι όλοι όσοι παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις γνωρίζουμε πόσο ευμετάβλητο είναι το εκλογικό σώμα. Αλλάζει μέρα με την ημέρα. Από εκεί και πέρα, εάν εμείς καταφέρουμε να φέρουμε την ατζέντα στην πραγματική πολιτική και τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, διότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταθέσει πρόγραμμα σε κανέναν από αυτούς τους τομείς, τότε θα έχουμε υπεροχή. Βέβαια, όπως πολύ σωστά είπατε, η ανοχή που υπάρχει σε αυτή την νέα κυβέρνηση έχει μικρά χρονικά περιθώρια.
 
ΔΗΜ: Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι ο στόχος της Ν.Δ. δεν είναι η πρωτιά, αλλά να περιορίσει τη δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ να είναι αυτοδύναμο στις εκλογές. Πως βλέπετε αυτή τη σκέψη;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Αυτή τη λογική δεν την δέχομαι. Κόμματα εξουσίας, όπως είναι η Ν.Δ. αλλά και το ΠΑΣΟΚ, έχουν ως πρώτο και κυρίαρχο στόχο την αυτοδυναμία. Βέβαια, το εκλογικό σύστημα είναι τέτοιο που δύσκολα θα δώσει αυτοδυναμία και βασική επιδίωξη όλων των κομμάτων είναι να καταγραφούν ως πρώτο κόμμα. Στη Ν.Δ., στόχος όλων μας είναι να πάμε για αυτοδύναμη κυβέρνηση και ούτως ή άλλως να είμαστε πρώτο κόμμα.
 
ΔΗΜ: Πάντως, δεν ξέρουμε τι θα γίνει το 2009, αλλά ο κ. Πάγκαλος το είπε χθες, ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση προηγείται και άρα το ΠΑΣΟΚ δεν θα συναινέσει σε όποιο πρόσωπο προτείνει η Ν.Δ. για τη θέση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Έχω την αίσθηση ότι αυτή είναι προσωπική άποψη του κ. Πάγκαλου, δεν πρέπει να απηχεί το όλο ΠΑΣΟΚ. Για τον εξής απλό λόγο. Αφενός, όλες οι δημοσκοπήσεις, ακόμα και οι χθεσινές, έδειξαν ότι μόνο το 5% του ελληνικού λαού επιθυμεί να πάμε σε εκλογές, λόγω της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αντιλαμβάνεστε, ότι μια τέτοια άποψη έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το κοινό αίσθημα. Αφετέρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δείξει ότι είναι ένας εξαιρετικός Πρόεδρος, ο οποίος επιτελεί τα καθήκοντα του με προσήλωση και συνέπεια. Δεν νομίζω, λοιπόν, ότι πρέπει για εκλογικούς λόγους να τεθεί θέμα Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό θα ήταν, τουλάχιστον, τυχοδιωκτικό.
 
ΔΗΜ: Ακούγεται, αυτές τις μέρες, ότι ο ανασχηματισμός επεκτείνεται στις ΔΕΚΟ, στους γενικούς γραμματείς. Να ρωτήσω ευθέως, φεύγουν ο κ. Αθανασόπουλος, ο κ. Βουρλούμης; Θα υπάρχουν σύντομα αλλαγές;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Πιστεύω, όμως, ότι ο ανασχηματισμός θα πρέπει να είναι δομικός και σε ότι αφορά στις ΔΕΚΟ, που ελέγχονται από το δημόσιο τομέα, αλλά και σε ότι αφορά πολλούς άλλους οργανισμούς. Διότι υπήρξαν άνθρωποι που πρόσφεραν ό,τι πρόσφεραν. Από εκεί και πέρα, να δοκιμαστούν και νέοι άνθρωποι, καινούργιοι, ώστε να δώσουν μια νέα πνοή σε αυτούς τους οργανισμούς.
 
ΔΗΜ: Αλλάζει το μοντέλο διακυβέρνησης σε σχέση με αυτό που γνωρίζαμε πριν τον ανασχηματισμό; Μήπως έχουμε να κάνουμε, πλέον, με ένα πολυπρόσωπο σχήμα με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Αυτό που ενδιέφερε πάντα τον Κώστα Καραμανλή, ως Πρωθυπουργό, είναι η συλλογικότητα. Συλλογικότητα και σε ότι αφορά το υπουργικό συμβούλιο, και την κυβερνητική επιτροπή αλλά και τις διυπουργικές επιτροπές.
 
ΔΗΜ: Υπήρχε τέτοια συλλογικότητα πριν από τις γιορτές, για παράδειγμα το Φθινόπωρο; Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με αυτό τον συλλογικό τρόπο;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Η κυβέρνηση κινήθηκε συλλογικά, αυτό είναι σίγουρο. Αυτό που δεν είναι, απολύτως, σίγουρο είναι εάν υπήρξε η απαιτούμενη αλληλεγγύη μεταξύ των στελεχών της.
 
ΔΗΜ: Να ρωτήσω εάν απειλούν με αντάρτικο οι κομμένοι του ανασχηματισμού;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Όχι βέβαια. Έχω έρθει σε επαφή με όλους τους βουλευτές και δεν υπάρχει κανένα τέτοιο πρόβλημα. Είναι λογικό και ανθρώπινο, σε οποιοδήποτε ανασχηματισμό, να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν νιώσει μια κάποια πικρία, αλλά από εκεί και πέρα η πικρία αυτή δεν εξωτερικεύεται μα άλλους τρόπους. Και επειδή διάβασα, χθες, στις εφημερίδες ότι αρκετοί συνάδελφοι θα παραιτηθούν ή ότι έχουν στείλει τις παραιτήσεις τους, σας πληροφορώ ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
 
ΔΗΜ: Τον τελευταίο καιρό έχει ξανανοίξει, έστω και άτυπα, ένας διάλογος για το άσυλο. Τι ξανασυζητάμε για το άσυλο;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ήμουν από τους πρώτους, πριν από τρία χρόνια περίπου, σαν πρόεδρος της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, που είχα θέσει το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου ώστε να υπάρχει συνταγματική ρύθμιση. Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε τότε από την όλη διαδικασία και δεν μπορέσαμε να συζητήσουμε το θέμα αυτό. Πιστεύω, ότι με δεδομένη την ισχύουσα νομοθεσία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σωστά το θέμα του ασύλου, προς όφελος των καλών και σωστών φοιτητών. Δεν χρειάζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό που χρειάζεται είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συναινέσουν ότι πρέπει να εφαρμοσθεί ο νόμος. Πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας, είναι πλέον ώριμη να αντιμετωπίσει το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου.
 
ΔΗΜ: Θέλω ένα τελευταίο σχόλιο για την προκλητικότητα των Τούρκων.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Έχω την αίσθηση ότι τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας, αυτή τη στιγμή, είναι εκείνα που την οδηγούν σε αυτές τις προκλητικές και καταδικαστέες ενέργειες. Νομίζω ότι η απάντηση τόσο της Υπουργού Εξωτερικών, όσο και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ήταν σαφής.
 
ΔΗΜ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Print
1130 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω