Search
× Search
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Β’ Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στην ΕΡΤ1

Σημεία της συνέντευξης του

Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας &

Βουλευτή Β’ Πειραιά

κ. Γιάννη Τραγάκη

στην ΕΡΤ1

 

 

Για τα φορολογικά έσοδα:

 

Η φοροδοτική και η εισφοροδοτική ικανότητα του Έλληνα έχει εξαντληθεί, ο κόσμος και οι επιχειρήσεις έχουν φτάσει στο αμήν.

 

Τα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου έχουν έλλειμμα 536 εκατομμύρια και μην ξεχνάτε ότι αυτός ο μήνας και ο επόμενος είναι οι μήνες που πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο έχει τεθεί ο στόχος των 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτός ο στόχος είναι ανέφικτος, κατά τη γνώμη μου, επομένως είτε θα αναγκαστούν να λάβουν και άλλα μέτρα ή θα εφαρμοσθεί ο κόφτης.

 

Από την άλλη μεριά, ο οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες από τα 3,9 δις  το 2014 έχουν φτάσει τώρα τα 6,7 δις. Δεν επιστρέφουν το ΦΠΑ, ένα χρόνο έχουν να πάρουν ΦΠΑ οι επιχειρήσεις. Χρήματα που τους ανήκουν, που τα έχουν πληρώσει, δεν επιστρέφονται. Έπαψαν να πληρώνουν, δηλαδή το σύνθημα «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» το εφαρμόζει η κυβέρνηση στους ιδιώτες. Και ξέρετε, αυτά τα χρήματα φεύγουν από την αγορά και αφαιρούν τζίρο.

 

Για τη συνταγματική αναθεώρηση:

 

Είχα την τύχη και την τιμή να είμαι Πρόεδρος σε δύο επιτροπές συνταγματικής αναθεώρησης. Η συνταγματική αναθεώρηση είναι, καταρχάς, μια συναινετική διαδικασία, την οποία τορπίλισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όταν είπε ότι θα πάμε στη συνταγματική αναθεώρηση με ρήξεις. Είναι δυνατόν;

 

Η πρόταση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. ήταν συναινετική, δηλαδή ελάτε να δούμε σε ποια άρθρα συμφωνούμε. Αν συμφωνούμε σε κάποιο άρθρο να το προχωρήσουμε με 180, ώστε η επόμενη Βουλή, που θα είναι αναθεωρητική, να το περάσει με 151. Αυτό προτείναμε.

 

Έπρεπε, και από τη μεριά του, ο Πρωθυπουργός να έρθει στη Βουλή, να καταθέσει τις προτάσεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση και να δούμε εάν συμφωνούμε σε κάποιες από αυτές και να τις προχωρήσουμε με 180 και σε όποιες δεν συμφωνούμε να τις αφήσουμε για την επόμενη Βουλή. Αυτή είναι η κοινοβουλευτική διαδικασία, όχι το σόου στο προαύλιο της Βουλής, με τα κόκκινα λάβαρα από πίσω.

 

 

 

 

 

Για την ανάπτυξη:

 

Έφεραν και ψήφισαν έναν αναπτυξιακό νόμο, για τον οποίο ο υπουργός είπε ότι θα δημιουργήσει 15.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2025,όταν μόνο η αξιοποίηση του Ελληνικού θα δώσει σε πρώτη φάση 10.000 νέες θέσεις εργασίας και 70.000 σε βάθος χρόνου. Αντιλαμβάνεστε, τι αναπτυξιακό νόμο έφεραν;

 

Η ανάπτυξη είναι μια έννοια που απέχει από το λεξικό του ΣΥΡΙΖΑ. Πως έρχεται η ανάπτυξη; Με επενδύσεις. Και ποιοι μπορούν να κάνουν επενδύσεις; Υπάρχουν εγχώριοι επενδυτές; Όχι βέβαια, η κυβέρνηση με τα φορολογικά μέτρα που επέβαλλε έχει στραγγαλίσει την εγχώρια επιχειρηματικότητα. Άρα μόνο ξένες επενδύσεις μπορούν να έρθουν, αλλά για να έρθουν πρέπει να γίνουμε ελκυστικοί και για να γίνουμε ελκυστικοί πρέπει να έχουμε σταθερούς κανόνες και χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

 

 

Για το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ.:

 

Το πρόγραμμα της Ν.Δ., για το οποίο έχει ανοίξει δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες και τους παραγωγικούς φορείς θα είναι πρόγραμμα κυβερνησιμότητας. Στη Θεσσαλονίκη, στη ΔΕΘ, θα δώσουμε τους άξονες αυτού του προγράμματος, το οποίο δεν θα βασίζεται σε ψεύδη και δεν θα έχει από πίσω ένα παράλληλο πρόγραμμα.

 

Το πρόγραμμα της Ν.Δ θα έρθει να δώσει απάντηση στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος, που είναι η ανεργία. Η ανεργία είναι εθνικό θέμα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το 48% των νέων σήμερα είναι άνεργοι. 

Print
1339 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω