Σημεία της συνέντυεξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Σημεία Συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Αθήνα, 21 Μαΐου 2008
Δημοσιογράφος: θάνος Σιαφάκας
ΔΗΜ: Καλημέρα κύριε Τραγάκη.
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
ΔΗΜ: Εβδομήντα χρόνια ελληνικό ραδιόφωνο κ. Τραγάκη, δεν είναι και λίγα, είναι μια ζωή. Τι σημαίνουν αυτά τα χρόνια για εσάς;
«Γιάννης Τραγάκης»: Μπορώ να πω τα πάντα. Ιδιαίτερα η δική μας γενιά, της δεκαετίας του ’50 και του ’60, αντιλαμβάνεστε ότι είναι βαθιά δεμένη με την ραδιοφωνία και την κρατική ραδιοφωνία. Εύχομαι να τα εκατοστίσει. Και όπως θα είδατε από τις δημοσκοπήσεις, το ραδιόφωνο θεωρείται το πιο αξιόπιστο μέσο, σε σχέση με τις εφημερίδες και την τηλεόραση.
ΔΗΜ: Είναι και το άλλο. Παίζει και με τη φαντασία το ραδιόφωνο, ενώ η εικόνα είναι πιο καταλυτική, εισβάλει στο σπίτι. Το ραδιόφωνο, να τολμήσω να το πω, είναι πιο αισθησιακό μέσο.
«Γιάννης Τραγάκης»: Να σας πω και ένα γεγονός που με έχει σημαδέψει από εκείνα τα χρόνια. Το μοναδικό ραδιόφωνο που υπήρχε τότε στη γειτονιά μου, στον Πειραιά, το είχε ένα κύριος ονόματι Περικλής. Αυτός ήταν και φίλαθλος, άκουγε κάθε Κυριακή τους αγώνες. Είχε, όμως, το ιδίωμα ότι όταν περνούσε λίγο η ώρα τον έπαιρνε ο ύπνος και έκλεινε το ραδιόφωνο. Εμείς, λοιπόν, απ’ έξω, η πιτσιρικαρία, που περιμέναμε να ακούσουμε με αγωνία το παιχνίδι της Κυριακής έξω από το παράθυρο του, κάναμε φασαρία ώστε να τον αφήσουμε ξύπνιο και να ακούσουμε ραδιόφωνο. Συγκλονιστικές μέρες αυτές.
ΔΗΜ: Πάμε στην επικαιρότητα. Θέλω να μου πείτε τι γίνεται με αυτή την ιστορία του ηλιέλαιου.
«Γιάννης Τραγάκης»: Είναι ένα διατροφικό θέμα που προβλημάτισε και την υπόλοιπη Ευρώπη, οκτώ χώρες το προηγούμενο εξάμηνο. Όφειλαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να είχαν κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις. Βέβαια, η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης ήταν πολύ καθησυχαστική, ο οποίος υπογράμμισε ότι αυτό δεν είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, με βάση τις αναλύσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους.
Είδατε, επίσης, ότι δόθηκε αμέσως εντολή να αποσυρθούν όλα τα ηλιέλαια από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, μέχρι να διαπιστωθεί έως πιο σημείο έχει γίνει εισαγωγή.
ΔΗΜ: Να σας ρωτήσω για το θέμα με τον Βγενόπουλο. Βλέπω τον πολιτικό κόσμο να έχει μια αλληλεγγύη σε αυτό το ζήτημα. Ο πολιτικός κόσμος αισθάνεται ότι απειλείται;
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν είναι θέμα αλληλεγγύης ή απειλής του πολιτικού κόσμου. Εγώ, εξαρχής, δήλωσα ότι καταδικάζω αυτού του είδους τις αγωγές εναντίον των πολιτικών. Οποιονδήποτε πολιτικών. Διότι, πέρα από τις αγωγές Βγενόπουλου, στις οποίες όλοι στέκονται, υπάρχουν αρκετές αγωγές που δεν έχουν βγει στη δημοσιότητα και αφορούν βουλευτές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Αυτό είναι ένα καινούργιο φαινόμενο που μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε – το είχα προτείνει άλλωστε - μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος.
ΔΗΜ: Αυτό είναι πολύ σημαντικό που λέτε και το σέβομαι. Από την άλλη, όμως, δεν μπορεί και οι πολιτικοί να στέκονται στο απυρόβλητο.
«Γιάννης Τραγάκης»: Πολύ σωστά το είπατε. Θα πρέπει και εμείς οι πολιτικοί να στεκόμαστε μέσα στα όρια της κριτικής και να μην καταφεύγουμε σε συκοφαντίες.
ΔΗΜ: Για τον ΟΤΕ. Υπάρχουν, από ότι φαίνεται, και μέσα στην Ν.Δ. πρόσωπα που έχουν διαφορετική άποψη, αλλά λένε δημόσια ότι θα στηρίξουν με την ψήφο τους στη Βουλή. Δεν χωλαίνει, πιστεύετε, η υπεράσπιση αυτής της συμφωνίας;
«Γιάννης Τραγάκης»: Θα επαναλάβω αυτό που λέω πάντα. Οι διαφορετικές απόψεις σε ένα δημοκρατικό κόμμα, όπως είναι η Ν.Δ., είναι κατά τη γνώμη μου επιβεβλημένες. Ιδιαίτερα όταν αναφέρονται μέσα στα όργανα. Είναι απόλυτα λογικό, σε ένα μεγάλο κόμμα και για ένα κορυφαίο ζήτημα, να διατυπώνονται και διαφορετικές γνώμες. Η θέση μας, όμως, για τον ΟΤΕ υπήρχε προεκλογικά στο πρόγραμμα μας και με βάση αυτό το πρόγραμμα μας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Πιστεύω, λοιπόν, ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα σε ότι αφορά την ψηφοφορία για την σύμβαση του ΟΤΕ.
ΔΗΜ: Θέλω να κλείσουμε με το θέμα των πανεπιστημίων. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να υιοθετεί την άποψη ότι την ένταση την δημιουργεί η Ν.Δ. για να αλλάξει ενδεχομένως η ατζέντα ή να περάσει, πιο εύκολα, την πολιτική της για το άρθρο 16. Υπάρχει τέτοιο σχέδιο;
«Γιάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς και δεν υπάρχει. Χαίρομαι, επίσης, που μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν και νουνεχείς φωνές που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει οι φοιτητές να γυρίσουν στις εξετάσεις τους. Διότι, η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών – πολλοί από τους οποίους είναι και εργαζόμενοι – θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να βγουν στην αγορά εργασίας, να κάνουν οικογένεια, να προκόψουν και την ίδια στιγμή, υπάρχουν ορισμένες μειοψηφίες που τους δημιουργούν προβλήματα. Μειοψηφίες, που θα έλεγα ότι είναι καθοδηγούμενες από πολιτικά χώρους που με αυτό τον τρόπο, ίσως και συνειδητά, προσπαθούν να βλάψουν τον τόπο.
ΔΗΜ: Υιοθετείτε δηλαδή την άποψη του προέδρου, του κ. Κακλαμάνη, ο οποίος ευθαρσώς είπε ότι τα κόμματα της αριστεράς υπονομεύουν τις πρυτανικές εκλογές;
«Γιάννης Τραγάκης»: Το υιοθετώ εκατό τοις εκατό.
ΔΗΜ: Σας ευχαριστώ, ιδιαίτερα, κ. Τραγάκη για την επικοινωνία.