Search
× Search
Παρασκευή, 2 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΑLPHA 98.9"

 
 
ΔΗΜ: Καλημέρα κύριε Τραγάκη.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας αλλά και στον κ. Βερύκιο γιατί άκουσα που σας έλεγε που τον θυμήθηκες τον Τραγάκη.
 
ΔΗΜ: Ναι, σας περιμένω στην γωνία. Γιατί πάντα σας έβλεπα και έλεγα ότι αυτός ως παρουσιαστικό είναι πονηρόφατσα, θα τον βγάλει τον λαγό αλλά τίποτα, είστε ένας κυνηγός με άσφαιρα πυρά.
 
 «Ιωάννης Τραγάκης»: Επειδή καταλαβαίνω που αναφέρεστε ακούστε. Συνεστήθη η Εξεταστική Επιτροπή η οποία έκανε πολύ καλή δουλειά με την συμμετοχή όλων των κομμάτων. Τι πέτυχε αυτή η Εξεταστική Επιτροπή, πέτυχε κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα. Να ανοίξουν λογαριασμοί για πρώτη φορά στις ΗΠΑ όπου μας έδειξαν την πορεία των χρημάτων. Βρήκαμε ότι υπήρξε μια μίζα που έκανε πορεία από Μόσχα Νέα Υόρκη, από Νέα Υόρκη Λευκωσία και από Λευκωσία Ελβετία. Αυτή, όπως καταλαβαίνετε, είναι μια διαδικασία και χρονοβόρος αλλά θέλει και πείσμα και επιμονή.
 
ΔΗΜ: Είναι μια διαδικασία επιχειρηματικών χρημάτων θα σου πει ο άλλος, ο ξύπνιος, που ξέρει να κρύβεται και που δεν μπορείς να τον πιάσεις στην φάκα, όπως πιάνουν τους δικούς σας με τα ομόλογα.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν είναι έτσι. Τα 25 εκατομμύρια δολάρια βρίσκονται σε δυο συγκεκριμένους λογαριασμούς στην Ελβετία και οι οποίοι λογαριασμοί έχουν ζητηθεί, από την Βουλή των Ελλήνων, από τον Δεκέμβριου του 2004. Από τότε, λοιπόν, μέχρι τώρα οι διάφοροι, δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί, έχουν καταφέρει με διάφορα νομικίστικα τεχνάσματα να καθυστερούν το άνοιγμα των λογαριασμών στο παρά πέντε. Το τελευταίο παρά πέντε ήταν ο Φεβρουάριος του 2007, που ενώ ήταν έτοιμος να ανοίξει ο λογαριασμός έγινε μια αίτηση που για λόγους – κρατήστε το αυτό διότι μας το αναφέρει ο Μπεϊρού, ο γενικός εισαγγελέας της Ελβετίας – «δημοσίας τάξεως» της Ελβετίας εμποδίζουν το άνοιγμα του.
 
ΔΗΜ: Ε βέβαια, γιατί οι Ελβετοί δεν θα τινάξουν στον αέρα το τραπεζικό του σύστημα, τα πλυντήρια τους, για χάρη του Τραγάκη.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Να εγκαταλείψω δηλαδή εγώ την προσπάθεια ανοίγματος των λογαριασμών; Να πω όμως κάτι; Εκ παραλλήλως έχει κινηθεί η διαδικασία για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον μη πολιτικών προσώπων την οποία χειρίζεται η εισαγγελία Αθηνών και έχει ζητήσει το ίδιο αίτημα, ανοίγματος των λογαριασμών, χρησιμοποιώντας την έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής. Οπότε και εγώ δεν έχω τίποτε άλλο να πως. Ας περιμένουμε να ανοίξουν οι λογαριασμοί.
 
ΔΗΜ: Μα δεν ανοίγουν οι λογαριασμοί, εδώ δεν άνοιξαν με το αίτημα της κυβέρνησης θα ανοίξουν με το αίτημα ενός εισαγγελέα;
 
 
 
 
 
 
 
 
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Το αίτημα της Βουλής επειδή οι εργασίες της εξεταστικής έληξαν δεν μπορούσε να πάει παραπάνω, σας θυμίζω ότι η Βουλή κρατήθηκε δυο ολόκληρους μήνες για να μην υπάρξει το πρόβλημα της παραγραφής, δηλαδή έκανε ότι μπορούσε για να κινήσει την διαδικασία. Εγώ έχω κάνει μια πρόσκληση, ας υπογράψουν τα κόμματα ένα αίτημα προς τις ελβετικές αρχές και είμαι σίγουρος ότι θα τους ανοίξουν. Αλλά εγώ επιμένω ότι οι λογαριασμοί θα ανοίξουν και μέσω του εισαγγελικού αιτήματος.
 
ΔΗΜ: Καλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και δεν θέλω να σας απογοητεύσω. Κύριε Τραγάκη αυτές είναι υποθέσεις που δεν μας αφορούν, κάποιοι έκλεψαν και έκαναν κακό στον δημόσιο βίο της χώρας. Ποιοι είναι αυτοί και πότε θα πάνε φυλακή;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Όταν ανοίξουν οι λογαριασμοί και βρεθεί ποιος πήρε τα 25 εκατομμύρια δολάρια…
 
ΔΗΜ: Πότε θα ανοίξουν, θα ανοίξουν;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ πιστεύω ότι θα ανοίξουν και το εννοώ. Διότι έχοντας γνώση όλης της αλληλογραφίας των ελβετικών δικαστικών αρχών βλέπω ότι προσπαθούν και εκείνοι για να ανοίξουν οι λογαριασμοί.
 
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη είστε δίκαιος;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Είμαι.
 
ΔΗΜ: Με το ίδιο πάθος παλεύετε για την εξυγίανση του δικού σας κόμματος;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς.
 
ΔΗΜ: Πιστεύατε ένα χρόνο πριν ότι θα σκάσει τέτοιο θέμα καραμπινάτο με τα ομόλογα;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν έχω πειστεί ακόμα ότι το θέμα των ομολόγων είναι έτσι όπως παρουσιάζεται. Να σας φέρω ένα μικρό παράδειγμα. Όπως γνωρίζετε χθες κλήθηκαν και οι 13 πρόεδροι των ταμείων οι οποίοι είχαν χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά τους για την αγορά δομημένων ομολόγων και όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, είπαν ότι δεν δέχθηκαν καμιά πολιτική πίεση από κανέναν για να κάνουν αυτή την επένδυση.
 
ΔΗΜ: Υπάρχει πολιτική ευθύνη, ναι ή όχι;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Πρέπει να ξεχωρίσουμε τι σημαίνει πολιτική ευθύνη για έναν επικεφαλής υπουργό. Πολιτική ευθύνη υπάρχει όταν ο ίδιος έχει χρησιμοποιήσει επιρροή δική του για να πράξει κάτι μεμπτό. Εδώ δεν παρουσιάζεται κάτι τέτοιο. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι είναι θέμα το οποίο ταλανίζει αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ. Αυτό καταγράφεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σε αυτές, λοιπόν, τις περιπτώσεις ο καθένας παίρνει τις ευθύνες του και ο καθένας ζυγίζει τα πράγματα και αποφασίζει.
 
ΔΗΜ: Ο κ. Τσιτουρίδης έπρεπε να έχει πάρει τις ευθύνες του;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Νομίζω ότι έχει αποδεχθεί μέρος της ευθύνης του η οποία εντοπίζεται στον διορισμό των διοικήσεων ορισμένων ταμείων, με αποτέλεσμα να κάνει διορθωτική κίνηση ο Πρωθυπουργός και να πει ότι θα αλλάξουν σχεδόν όλες οι διοικήσεις όλων των ταμείων. Και μάλιστα είπε ότι για τον διορισμό των διοικήσεων θα χρησιμοποιηθεί ένας άλλος μηχανισμός από μια ανεξάρτητη αρχή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.
 
 
 
 
 
ΔΗΜ: Κατόπιν εορτής.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Έχετε δίκιο, θα μπορούσε να γίνει πιο μπροστά, είναι το μόνο σημείο στο οποίο αναγνωρίζεται ευθύνη.
 
ΔΗΜ: Είδατε, όμως, τι μένει στον κόσμο, ότι ίδιοι είναι και οι δυο.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Πραγματικά αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση, και βλέπετε ότι διαχωρίζω την κυβέρνηση από τον Πρωθυπουργό γιατί αυτό λένε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όλων των μετρήσεων.
 
ΔΗΜ: Ο Πρωθυπουργός δεν ελέγχει την κυβέρνηση κ. Τραγάκη; Πως τον ξεχωρίζετε δηλαδή;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν τον ξεχωρίζω εγώ, τον ξεχωρίζει ο κόσμος. Θα είδατε, για παράδειγμα, ότι στο ερώτημα ποιος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα το φαινόμενο της διαφθοράς είναι συντριπτικά μεγάλη διαφορά μεταξύ μιας κυβέρνησης υπό τον Κ. Καραμανλή και μιας κυβέρνησης υπό τον Γ. Παπανδρέου. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος εμπιστεύεται τον Πρωθυπουργό.
 
ΔΗΜ: Και ο Πρωθυπουργός τι πρέπει να κάνει όταν βλέπει ότι η κυβέρνηση του εμφανίζει τέτοιες αρρυθμίες;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ας περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει γιατί ξέρετε ότι ο Καραμανλής δεν παίρνει αποφάσεις εν θερμώ. Περιμένει να καταλαγιάσουν τα πάντα, να αποκτήσει πλήρη γνώση της υπόθεσης και από εκεί και πέρα να κρίνει.
 
ΔΗΜ: Μα τι λέτε κ. Τραγάκη, ηρεμία υπάρχει μόνο στα νεκροταφεία.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ηρεμία χρειάζεται και στην πολιτική. Στα 32 χρόνια που είμαι στην πολιτική έχω βγάλει το συμπέρασμα ότι οι αποφάσεις που λαμβάνεις με ψυχραιμία και με πλήρη γνώση του θέματος είναι πιο σωστές από τις εν θερμώ αποφάσεις.
 
ΔΗΜ: Ο Α. Παπανδρέου συνήθιζε να λέει ότι κάνω ανασχηματισμό για να δώσω φτερά στην κυβέρνηση. Η δική σας η φραγκόκοτα μήπως πρέπει να αλλάξει τα φτερά της;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, είναι θέμα πολιτικής φιλοσοφίας. Σας θυμίζω ότι ο αείμνηστος Κων/νος Καραμανλής σε επτά χρόνια είχε κάνει μόνο ένα ανασχηματισμό. Είμαι και εγώ από την μερίδα των πολιτικών που πιστεύουν ότι οι ανασχηματισμοί περισσότερα προβλήματα δημιουργούν παρά λύσεις δίνουν.
 
ΔΗΜ: Μα όταν έχεις υπουργούς που από την πορεία τους και το έργο τους δείχνουν αδύναμοι, δεν θα τους αλλάξεις;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Αυτό δεν σημαίνει ανασχηματισμός. Ανασχηματισμός είναι όταν ανασχηματίζεις ολόκληρη την κυβέρνηση, όταν προβείς σε ορισμένες διορθωτικές κινήσεις όπου υπάρχουν προβλήματα αυτό δεν θεωρείται ανασχηματισμός.
 
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη μας περιγράφετε μια ιδανική κατάσταση, μια ιδανική σχέση κυβέρνησης και κόμματος, μια ιδανική λειτουργία των θεσμών, δηλαδή όλα πάνε καλά και τίποτα δεν συμβαίνει.
 
 
 
 
 
 
 
 «Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ λέω την άποψη μου, πιστεύω ότι οι ανασχηματισμοί δεν πρέπει να γίνονται, είναι κακό αυτό;
 
ΔΗΜ: Είναι η πρώτη φορά που ακούω βουλευτή κυβερνώντος κόμματος που δεν ζητάει ανασχηματισμό για να μπει στην κυβέρνηση.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Όχι δεν είναι αυτό, είναι η άποψη μου. Ξέρετε πόσους δυσαρεστημένους δημιουργεί ένας ανασχηματισμός; Πρώτον, δυσαρεστούνται αυτοί που φεύγουν και δεύτερον αυτοί που δεν μπήκανε.
 
ΔΗΜ: Δεν το κατάλαβα, ισορροπίες είναι η κυβέρνηση; Θέλετε να σας πω τρεις υπουργούς που κατά την κοινή λογική και την κοινή γνώμη απέτυχαν;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ακούω.
 
ΔΗΜ: Ξέρετε ότι δεν θα σας τους πω γιατί δεν έχω λόγο να το κάνω.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ δεν θα πω ποιοι πρέπει να φύγουν, θα πω ποιους υπαινίσσεστε. Δημιουργήθηκαν θέματα με το Υπουργείο Παιδείας, τελικά η Υπουργός δικαιώθηκε σε βάθος χρόνου.
 
ΔΗΜ: Στην θάλασσα είχαμε προβλήματα;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Υπήρξαν ορισμένα προβλήματα. Παντού υπήρχαν προβλήματα, είναι δυνατόν να μην υπάρχουν; Μια κυβέρνηση που κινείται και κάνει πράξεις είναι σίγουρο ότι θα κάνει λάθη και παραλείψεις. Αλίμονο.
 
ΔΗΜ: Περιγράφεται την ιδανική κοινωνία στην οποία πρέπει να συγχωρούνται τα λάθη και να μην πειράζουμε κανένα. Να σας πω, πέστε μου μια μεγάλη επένδυση που έγινε στην Ελλάδα, εκτός από τον αγωγό, που να έφερε σε μια περιοχή της χώρας νέες θέσεις εργασίας. Διότι αν δεν έγινε ο αρμόδιος Υπουργός φταίει λέω εγώ.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Όπως γνωρίζετε με τον επενδυτικό νόμο έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής πάνω από 840 αιτήσεις για επενδύσεις μικρές, μεσαίες ή μεγάλες στην χώρα μας. Εδώ εντοπίζω αδυναμίες. Είναι η αδυναμία της κρατικής μηχανής, η γραφειοκρατική, η γνωστή αδυναμία του ελληνικού δημοσίου.
 
ΔΗΜ: Κατηγορούσαμε τον Κουλούρη για τον μαϊντανό, ο δικό σας Κουλούρης τι έκανε για αυτό; Τα καρτέλ του γάλακτος είναι ακόμα εν ισχύ.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Είναι πολύ ωραίο το ερώτημα και αφορά την ακρίβεια. Σημασία, όμως, έχει από πιο σημείο ξεκινάς.
 
ΔΗΜ: Και θα θέσω Δημήτρη το ερώτημα που έθεσε ο Λιάπης από το Τόκυο, και ποιους να βάλει;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ποιος το ρώτησε αυτό;
 
ΔΗΜ: Ο Λιάπης, είπε πολλοί μπορούν να φύγουν από την κυβέρνηση αλλά ποιους να βάλει, δεν υπάρχει πάγκος.
 
 
 
 
 
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Δηλαδή ο ανώνυμος υπουργός έγινε επώνυμος τώρα; Εγώ πάντως δεν θα μείνω στον Λιάπη θα μείνω στον ανώνυμο Υπουργό που είπε ότι δεν υπάρχει πάγκος στην ΝΔ. Εγώ, λοιπόν, σας πληροφορώ ως Αντιπρόεδρος της Βουλής που παρακολουθώ καθημερινά τις συνεδριάσεις επί αρκετές ώρες και νομίζω ότι μπορώ να κρίνω τους βουλευτές από την καθημερινή τους δραστηριότητα, ότι υπάρχει μια νέα γενιά βουλευτών της ΝΔ οι οποίοι δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμα και οι οποίοι έχουν τρομακτικές δυνατότητες να προβληθούν και να βοηθήσουν σε οποιαδήποτε κυβέρνηση.
 
ΔΗΜ: Ποιοι είναι αυτοί;
 
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν θα πω ονόματα, δεν θα με βάλετε σε αυτό τον πειρασμό. Ξέρετε ποιοι ξεχωρίζουν στις συνεδριάσεις της Βουλής.
 
ΔΗΜ: Ο Ζώης για παράδειγμα θα μπορούσε να υπουργοποιηθεί;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Γιατί δεν θα μπορούσε;
 
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη μας αρέσει η ζωντανή κουβέντα που κάνουμε, θέλουμε να πιούμε κρασί στην Β’ Πειραιώς για να σας πούμε και άλλα εκτός μικροφώνου να δούμε αν θα συμφωνήσετε.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Σας ευχαριστώ πολύ.
Print
1506 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω