Search
× Search
Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΕΤ3


ΔΗΜ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή προστέθηκε ο έτερος καλεσμένος μας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιάννης Τραγάκης. Κύριε Πρόεδρε καλημέρα σας.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σας κ. Βενιέρη, σε εσάς και τους ακροατές σας.

 

ΔΗΜ: Είναι μαζί μας και ο κ. Τσοχατζόπουλος, πρώην υπουργός με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Καλημέρα και σε εσάς κ. Τσοχατζόπουλε. Δεν ξέρω από ποιόν να ξεκινήσω γιατί οι ρόλοι αποδεικνύεται στην πράξη ότι αντιστρέφονται. Η επιθετικότητα των βουλευτών της Ν.Δ. πριν το 2004 και η στάση άμυνας των στελεχών και υπουργών του ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει και σήμερα έχουμε αμυνόμενους της Ν.Δ και επιτιθέμενους τους ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ. Κύριε Τραγάκη θα ξεκινήσω από εσάς.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Αφού μου δώσατε το λόγο θα σας πω ότι νιώθω επιτιθέμενος γιατί η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο. Δηλαδή από την στιγμή που περιήλθε στην γνώση ένα από αυτά τα  θέματα διαφθοράς για παράδειγμα, δεν έκανε τίποτε άλλο από το να το στείλει απευθείας στον εισαγγελέα. Με την ευκαιρία, όμως, που μου δίνετε θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η πάταξη της διαφθοράς είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί απ’ όλα τα κόμματα, είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό που απαιτεί πολιτική συναίνεση για να παταχθεί. Με λίγα λόγια, είναι ένα εθνικό θέμα.

 

ΔΗΜ: Και ότι θα έλεγα ότι και επί ΠΑΣΟΚ τα ίδια έλεγαν οι άνθρωποι του.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Με την διαφορά ότι ο τότε πρωθυπουργός έλεγε ότι όποιος έχει στοιχεία να τα στείλει στον εισαγγελέα, ενώ εμείς τα στέλνουμε οι ίδιοι στον εισαγγελέα.

 

ΔΗΜ: Μάλιστα, κύριε Τσοχατζόπουλε ήταν σαφής ο κ. Τραγάκης.

Τσοχατζόπουλος: Δεν συμφωνώ με αυτή την απλοποιημένη άποψη σύγκρισης ανόμοιων πραγμάτων. Εδώ έχουμε μια σαφή υπόθεση διαφθοράς που η ίδια η Ν.Δ. αναγκάστηκε να δώσει στη διασημότητα και αφορούσε συγκεκριμένα στελέχη του χώρου της. Και όσο και αν λέει ο κ. Τραγάκης ότι το φαινόμενο της διαφθοράς είναι κοινωνικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί διακομματικά, εντούτοις εδώ έχουμε να κάνουμε με μια συγκεκριμένη πολιτική ευθύνη, διότι αφορά διακεκριμένα στελέχη της Ν.Δ. σε όλα τα επίπεδα. Άρα, λοιπόν, όταν γίνεται κριτική για αυτά τα φαινόμενα δεν γίνεται αυθαίρετα και αόριστα, κάνουμε κριτική με πραγματικά στοιχεία, δεν κατασκευάζουμε πράγματα.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Παίρνοντας την σκυτάλη από αυτά που είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος θα ήθελα να επισημάνω τα εξής. Πρώτον, ότι αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε μια κατάσταση η οποία ήταν κατεστημένο καθ’ όλη την διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας, όπου η διαφθορά είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις. Η κυβέρνηση τα δύο χρόνια που κυβερνάει τον τόπο φρόντισε να λάβει μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς και νομίζω ότι πέτυχε πάρα πολλά.

 

ΔΗΜ: Ξέρετε κάτι, όμως, κ. Τραγάκη. Στην υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ για παράδειγμα το μείζον δεν είναι ποιος και πως πήρε μίζα, το θέμα είναι αυτό που βγήκε μέσα από το σκάνδαλο. Δηλαδή αυτός ο φουκαράς που δίνει το γάλα του στην επαρχία είναι όμηρος ενός κυκλώματος ανθρώπων, ενός καρτέλ αν θέλετε…

«Ιωάννης Τραγάκης»: Μισό λεπτό γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι το πρόβλημα του γάλακτος είναι υπαρκτό, διότι δεν γίνεται αυτή την στιγμή να έχουμε μια από τις ακριβότερες τιμές γάλακτος στην Ευρώπη. Άρα αυτό το θέμα έπρεπε να ελεγχθεί και η κυβέρνηση αυτό έκανε, ανεξάρτητα αν απεδείχθη στην συνέχεια ότι υπήρχαν ορισμένοι επίορκοι. Και δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, θα μπορούσα πολλά να πω για το πώς επελέγη ο κ. Αδαμόπουλος, από ποιους επελέγη και το πώς έγινε όλη η ιστορία. Εκείνο που μένει από την υπόθεση αυτή είναι ότι ένα βασικό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν λειτούργησε όπως πρέπει. Εγώ σε αυτό μένω και λέω ότι η κυβέρνηση με το που έλαβε γνώση την υπόθεση λειτούργησε αυτομάτως, αμέσως ειδοποιήθηκαν οι αστυνομικές αρχές, ο εισαγγελέας, προσημειωθήκανε τα χαρτονομίσματα και έγινε ό,τι έγινε. Δηλαδή το αποκάλυψε η κυβέρνηση, δεν ολιγώρησε ούτε ένα λεπτό και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Δείχνει δηλαδή ότι η ρήση του Καραμανλή «τσακίστε τους», «μηδενική ανοχή», η ρήση του Καραμανλή ότι «θα τους βγάλουμε όλους στην σέντρα, όπου και αν βρίσκονται», γίνεται πράξη, αποτελεί πραγματικότητα.

 

ΔΗΜ: Κύριε Τσοχατζόπουλε;

Τσοχατζόπουλος: Ο κ. Τραγάκης προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποποιηθεί της ευθύνες της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Όμως κ. Τραγάκη πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να δούμε ότι εδώ έχουμε ένα φαινόμενο που οδήγησε την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε καταστάσεις διαφθοράς και εκτίθεται όχι η ίδια η Επιτροπή αλλά αυτός που τοποθέτησε τα συγκεκριμένα πρόσωπα στην επιτροπή. Τα θέμα, λοιπόν, δεν είναι να προσωποποιήσουμε τις ποινικές ευθύνες του άλφα ή βήτα υπαλλήλου, το θέμα είναι γιατί δημιουργούνται αυτά τα φαινόμενα. Και εδώ όντως υπάρχει ένα καρτέλ στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας το οποίο ανταγωνίζεται σκληρά, εκμεταλλεύεται τους πολίτες, έχει οδηγήσει τις τιμές στα ύψη, ο ίδιος ο κ. Τραγάκης είπε ότι ο έλληνας καταναλωτής πίνει το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που ο έλληνας αγρότης παίρνει την μικρότερη τιμή. Άρα εδώ έχουμε ένα πρόβλημα αγοράς που διαμόρφωσε η πολιτική που κάνει η κυβέρνηση.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καταρχήν το φαινόμενο της τιμής του γάλακτος δεν είναι τωρινό, υπήρχε και επί της θητείας των προηγούμενων κυβερνήσεων, δηλαδή η Επιτροπή Ανταγωνισμού τι έκανε τόσα χρόνια με τα καρτέλ; Η σημερινή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει διερευνήσει πάρα μα πάρα πολλές υποθέσεις, ακόμα και τώρα που μιλάμε.

 

ΔΗΜ: Ναι αλλά κ. Τραγάκη οι μεσάζοντες είχαν πείσει ότι είχαν την δυνατότητα παρέμβασης σε όργανα που υποτίθεται ότι ήταν κρυστάλλινα.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Πολύ σωστά το είπατε είχαν πείσει ότι είχαν την δυνατότητα παρέμβασης, γιατί όπως γνωρίζετε η απόφαση θα έβγαινε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που είναι ενδεκαμελής και επομένως θα έπρεπε να κάνουν με έντεκα άτομα που κατά γενική ομολογία έχουν εξαιρετικό ήθος.

 

ΔΗΜ: Κάτι τελευταίο για να κλείσουμε. Κύριε Τσοχατζόπουλε υπάρχουν πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που προσωποποιούνται;

Τσοχατζόπουλος: Ασφαλώς, είναι σαφές αυτό το πράγμα.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Είναι σαφές ότι στη προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης γιατί ήταν εκείνη που ξεσκέπασε την όλη υπόθεση και την έβγαλε με τον τρόπο που την έβγαλε. Θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι επ’ ευκαιρία αυτού του φαινομένου θα πρέπει όλοι μαζί να το αντιμετωπίσουμε το θέμα της διαφθοράς, είναι βαθιά ριζωμένο στην ελληνική κοινωνία, είναι εθνική υπόθεση.

ΔΗΜ: Έχετε απόλυτο δίκιο κ. Τραγάκη. Να είστε καλά και οι δύο, καλημέρα σας.

Print
1316 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω