Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ
ΔΗΜ: Θα μιλήσουμε στον κ. Τραγάκη, Αντιπρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Καλημέρα σας κ. Τραγάκη. Έχετε ενημερωθεί για την εξέλιξη με την Τουρκία;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Έχω ενημερωθεί πολύ λακωνικά. Νομίζω ότι η δήλωση του εκπροσώπου τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, του κ. Κουμουτσάκου τα καλύπτει όλα. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να δούμε την επίσημη πρόταση. Εμείς παραμένουμε στη θέση μας, ότι δηλαδή η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τις Ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις μέχρι τέλους.
ΔΗΜ: Μας λέει λοιπόν ο κ. Τραγάκης ότι υπάρχει η δήλωση του κ. Κουμουτσάκου ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Υποθέτω ότι θα πρέπει να γίνουν και κάποιες συζητήσεις με την Κυπριακή πλευρά, έτσι δεν είναι κ. Τραγάκη;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Και βέβαια, οπωσδήποτε.
ΔΗΜ: Λείπουν βέβαια πολλοί σημαντικοί παράγοντες της Κύπρου στο εξωτερικό. Ο κ. Άνδρος Κυπριανού, εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, μιλώντας σύντομα στο σταθμό μας δήλωσε επιφυλακτικός και δεν εμφανίστηκε ικανοποιημένος. Ας περάσουμε τώρα στο άρθρο 16 του Συντάγματος. Μάλλον τον Ιανουάριο θα συζητηθεί, έτσι δεν είναι;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα μας είναι ότι το ΠΑΣΟΚ το έθεσε ευθέως το θέμα στη συζήτηση της περασμένης Τετάρτης και αυτό φαίνεται και από τα πρακτικά, γι’ αυτό και εγώ εχτές στη συζήτηση της επιτροπής ανέφερα επί λέξη όλα τα πρακτικά στις σελίδες 4,5, και 6, όλες τις σελίδες αυτές, γιατί εκεί φαίνεται καθαρά ότι το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να προηγηθεί η συζήτηση για το άρθρο 16, δηλαδή αφού προηγηθεί η συζήτηση για τα άρθρα 3, 13, 33 και 59 που αφορά τις σχέσεις εκκλησίας – κράτους, να συζητηθεί αμέσως μετά το άρθρο 16.
ΔΗΜ: Δηλαδή για το Δεκέμβριο λέτε!
«Ιωάννης Τραγάκης»: Για το Δεκέμβριο φαινόταν. Οπότε εγώ κράτησα επιφύλαξη σε ότι αφορά το διαδικαστικά. Εμένα αυτά με ενδιαφέρουν ως πρόεδρο της Επιτροπής και ότι λέω είναι βασισμένο σε πρακτικά της Βουλής και σε έγγραφα. Εχτές ξεκινήσαμε να συζητούμε τα διαδικαστικά αλλά το ΠΑΣΟΚ είπε ότι μάλλον δεν επιθυμούσε να συζητηθεί το άρθρο 16 πριν τις γιορτές και δημιούργησαν ορισμένα θέματα. Π.χ. εχτές δεν έγινε συζήτηση των άρθρων που ανέφερα προηγουμένως. Υπήρξε αντικειμενική δυσκολία λόγω της ψηφοφορίας στην ολομέλεια της Βουλής. Αλλά και άλλες φορές έχει συμβεί αυτό. Κατεβαίναμε, ψηφίζαμε και συνεχίζαμε την Επιτροπή ή βάζαμε εμβόλιμα μια απογευματινή συνεδρίαση. Δεν έγινε καμία από τις δύο αυτές προτάσεις δεκτή και επομένως η ενότητα αυτή θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση στις 13 Δεκεμβρίου.
ΔΗΜ: Μάλιστα, 13 Δεκεμβρίου τι θα συζητηθεί, η διαδικασία;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Θα συζητηθούν τα άρθρα, οι ενότητες κανονικά. Δηλαδή τα 3, 13, 33 και 59. Και μετά θα πάει το 16. Αν γίνει συνεδρίαση στις 20 Δεκεμβρίου. Βέβαια το ΠΑΣΟΚ λέει ότι επειδή στις 20 Δεκεμβρίου θα γίνει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, δεν επιθυμεί να γίνει και συνεδρίαση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Τώρα θα το δούμε πότε θα συζητηθεί. Για να σας πω την καθαρή αλήθεια, εμένα ως Πρόεδρο της Επιτροπής δεν με ενδιαφέρει πότε θα συζητηθεί. Εμένα με ενδιαφέρει η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία που είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να έχει οπωσδήποτε συναίνεση. Δηλαδή πρέπει συναινετικά να προχωρήσουμε.
ΔΗΜ: Ναι. Σωστά βλέπω τώρα στο «Πρώτο Θέμα» της «Καθημερινής» ότι αυτή η ιστορία είχε μια συνέπεια. Δηλαδή ενώ είχαμε μια διαδικασία συναίνεσης, εχτές είχαμε διαδικασίες οργίλες από το ΠΑΣΟΚ.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Πιθανόν να είναι και έτσι. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω μια και καλή και το ξέρουν όλοι οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες είναι ότι εγώ προσωπικά και το τονίζω με έμφαση και αν δείτε τα πρακτικά θα δείτε ότι ευθέως είπα, ότι δεν έχει γίνει καμία διαρροή τόσο από τη μεριά μου όσο και από άλλο μέλος της επιτροπής.
ΔΗΜ: Δεν σας χρέωσε πάντως κανένας, ούτε κανένας χρέωσε την Επιτροπή. Τώρα ποιός την έκανε...
«Ιωάννης Τραγάκης»: Σημασία έχει να συμπέσουν τα δύο κόμματα. Τα δύο κόμματα όπως φαίνεται από τα πρακτικά με τις προτάσεις που έχουν υποβάλλει με τις 50 υπογραφές από κάθε κόμμα συμπίπτουν, σχεδόν απόλυτα, δηλαδή συμπίπτουν στην ίδρυση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μη δημόσιων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αλλά και με ενίσχυση των υπαρχόντων δημοσίων ΑΕΙ και με κονδύλια αλλά και με περισσότερη ανεξαρτησία. Αυτά θα τα βρουν τα δύο κόμματα. Είμαι σίγουρος ότι θα πάει καλά, και θα ψηφισθεί τελικά με άνετη πλειοψηφία ότι θα αναθεωρηθεί στην επόμενη Βουλή το άρθρο 16.
ΔΗΜ: Τώρα εσείς έχετε δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή σας οι οποίοι έχουν διατυπώσει προβληματισμούς, ο κ. Λοβέρδος και ο κ. Βενιζέλος.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, είναι λογικό να υπάρχουν προβληματισμοί, όπως προβληματισμούς είχαμε και σε πάρα πολλά άλλα άρθρα.
ΔΗΜ: Πιστεύετε δηλαδή ότι στο τέλος θα τα βρείτε.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Όχι δεν εννοώ ότι θα τα βρούμε, εννοώ ότι στο τέλος θα ψηφισθεί με μεγάλη πλειοψηφία η αναθεώρηση του άρθρου. Λογικό είναι να υπάρχουν διαφορές και αντιρρήσεις, και σε άλλα άρθρα έχουν υπάρξει διαφορές και αντιρρήσεις συναδέλφων βουλευτών σε ότι αφορά στις επίσημες προτάσεις των κομμάτων τους. Θα επιμένω ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν είναι μια κοινή νομοθετική διαδικασία, είναι μια κορυφαία διαδικασία και δεν σας κρύβω ότι με έχει αγγίξει αυτό που είπε νέος βουλευτής, εκλεγείς το 2004, ότι μετά από δυόμισι χρόνια βουλευτής σε αυτή την επιτροπή ένιωσε για πρώτη φορά βουλευτής με “B” κεφαλαίο γιατί μπορώ να πει αυτά που αισθάνεται. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της επιτροπής. Θα ήθελα επίσης να τονίσω και να ευχαριστήσω όλους του συναδέλφους διότι σε αυτές τις εξαντλητικές συνεδριάσεις συμμετέχουν όχι για τον μελετητή του μέλλοντος αλλά συμμετέχουν για να καταθέσουν τις πραγματικές τους απόψεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
ΔΗΜ: Εντάξει. Κρατάω αυτή την αισιοδοξία σας ότι όλα θα πάνε καλά ή τουλάχιστον σύμφωνα με τις αρχές της δημοκρατίας κατά πλειοψηφία όπως λέτε, δεν είναι ανάγκη να υπάρχει ομοφωνία.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Αλίμονο. Αν υπάρχει ομοφωνία τότε κάτι δεν πάει καλά.
ΔΗΜ: Πάντως μας λέτε ότι έχετε συζητήσεις με τους Βουλευτές;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Όχι, όχι. Ευθέως το είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ. Όποιος μελετήσει τα πρακτικά της προηγούμενης συνάντησης της επιτροπής θα το διαπιστώσει.
ΔΗΜ: Εγώ μέχρι και σχήματα είδα με εσάς μέσα και την Πρόεδρο της Βουλής κ.λπ. κ. Τραγάκη, πριν κλείσετε θα ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι άλλο. Επειδή υπήρξατε Πρόεδρος της Επιτροπής για τους εξοπλισμούς, όλη αυτή η ιστορία που έληξε όπως έληξε, δεν τη συζητάω ξανά, παρακολουθείτε καθόλου την ιστορία με τη SIEMENS που μας έρχεται από το εξωτερικό;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ναι την παρακολούθησα λίγο. Περιμένω να δω τα αποτελέσματα της έρευνας των γερμανικών και ελβετικών εισαγγελικών αρχών...
ΔΗΜ: Πόσο εύκολο είναι να γίνει έρευνα, επειδή εσείς είχατε αυτή την εμπειρία;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Είναι δύσκολο. Δηλαδή είναι δύσκολο σε επίπεδο ανοίγματος λογαριασμών στην Ελβετία. Εμείς με μεγάλη ευκολία ανοίξαμε λογαριασμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Λευκωσία, τη Ρωσία, αλλά είναι απείρως δυσκολότερο να ανοίξει λογαριασμός στην Ελβετία.
ΔΗΜ: Στο Λιχενστάϊν είναι δύσκολο να ανοίξουν λογαριασμοί, γιατί μας λένε ότι υπάρχουν λογαριασμοί και εκεί; Γιατί είναι μια χώρα που έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το παράνομο ξέπλυμα χρημάτων...
«Ιωάννης Τραγάκης»: Επίγειος παράδεισος είναι και εκεί.
ΔΗΜ: κ. Τραγάκη σας ευχαριστώ πολύ για τη συζήτηση.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Σας ευχαριστώ πολύ και εγώ.