Search
× Search
Παρασκευή, 2 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ

 

ΔΗΜ: Καλημέρα κ. Τραγάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα κα. Παπαδάκου σε σας και τους ακροατές σας. Μπορώ να κάνω μια παρέμβαση για το πανεπιστημιακό άσυλο;

 

ΔΗΜ: Βεβαίως. Έτσι και αλλιώς θα σας ρωτούσα και θα ήθελα να μου κάνετε ένα συνολικό σχόλιο για τις εικόνες που είδαμε.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Αυτές τις εικόνες που είδαμε θα μπορούσα να τις χαρακτηρίσω εικόνες ντροπής γιατί δεν είχαν καμία σχέση ούτε με τον εορτασμό της επετείου και μου θυμίζουν επιθέσεις χούλιγκαν των ποδοσφαιρικών γηπέδων. Επειδή, λοιπόν, μάλλον είναι τα ίδια πρόσωπα που όπως  λυμαίνονται τα γήπεδα έτσι λυμαίνονται τα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα, και επειδή είμαι Πρόεδρος της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, έχω κατ’ επανάληψη κάνει την πρόταση όταν συζητηθεί το άρθρο 16 να θέσουμε σε νέες βάσεις το πανεπιστημιακό άσυλο. Πρέπει να προφυλάξουμε το θεσμό του ασύλου και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Είμαι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και είχαμε ως κόσμημα το λεγόμενο Πρυτανείο το οποίο έκαψαν δύο φορές παρακαλώ, δύο φορές και γι’ αυτό εκφράζω την αγανάκτησή μου. Η πρότασή μου σχετικά με το ακαδημαϊκό άσυλο είναι να γίνουν πιο ευέλικτες οι διαδικασίες για την επέμβαση, αν χρειάζεται, από τον εισαγγελέα μετά από παραγγελία των πρυτανικών αρχών.

 

ΔΗΜ: Θα συμφωνήσω ότι το ισχύον σχήμα που υπάρχει δεν είναι αποδοτικό και αυτό το λένε πολλοί άνθρωποι σήμερα.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Αν υπήρχαν ευέλικτες διαδικασίες θα είχαμε προλάβει τις ζημιές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, κόστους 40 εκατομμυρίων ευρώ.

 

ΔΗΜ: Δείτε τώρα τι χαρακτηριστικά έχουμε στη Θεσσαλονίκη κ. Τραγάκη. Από τη μία έχουμε τις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου με τον ίδιο τον κ. Πρύτανη να κάνει έκκληση να φύγουν εκτός του πανεπιστημίου οι εξωπανεπιστημιακοί και από την άλλη κάποιους αστυνομικούς με πολιτικά να δέρνουν ένα νεαρό, κατόπιν μαρτυρίας επτά καθηγητών του πανεπιστημίου, που ακόμα και αν συμμετείχε στα γεγονότα, οι εικόνες ξυλοδαρμού του δεν μας τιμούν.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καταδικάζω απολύτως το φαινόμενο ξυλοδαρμού του νεαρού από αστυνομικούς όπως καταδικάζω απολύτως τον ξυλοδαρμό αστυνομικού από τους «γνωστούς αγνώστους». Τα φαινόμενα βίας είναι τα ίδια και επομένως θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι Έλληνες πολίτες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία απωθούνται από όλα αυτά τα φαινόμενα, ώστε ως κοινωνία να τελειώσουμε με αυτό το θέμα.

 

ΔΗΜ: Οι προληπτικές συλλήψεις δεν λειτούργησαν προς την εκτόνωση της κατάστασης, το αντίθετο μάλιστα, έγινε ειδική πορεία για αυτές τις συλλήψεις. Εσείς ως απόφοιτος του Πολυτεχνείου έχετε πείρα από επετείους και γνωρίζετε πως περιφρουρούσαμε όλοι μας τις πορείες του Πολυτεχνείου. Ας πάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα. Είχαμε μια καταδικαστική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που αφορά στη βουλευτική ασυλία και επιβάλλει στο Ελληνικό Δημόσια ένα πρόστιμο. Η απόφαση λέει ότι η Ελληνική Βουλή είναι πολύ φειδωλή στην  άρση της βουλευτικής ασυλίας. Εσείς τι λέτε;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Συζητήσαμε το θέμα της βουλευτικής ασυλίας στην επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, κατατέθηκαν απόψεις άκρως ενδιαφέρουσες από όλα τα κόμματα. Η ΝΔ επιθυμεί να περιοριστεί η βουλευτική ασυλία μόνο στα λεγόμενα «πολιτικά αδικήματα» ώστε για όλα τα άλλα αδικήματα του ποινικού δικαίου να αίρεται η ασυλία των βουλευτών. Τα κόμματα της αριστεράς και το ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι θα πρέπει να μείνει η κατάσταση ως έχει, δηλαδή η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 που επέβαλλε αρκετούς περιορισμούς. Για παράδειγμα αναφέρω ότι από τις 17 διώξεις που έχουν γίνει από το 1974 και μετά για τις 10 έχουν δοθεί οι άδειες από το 2001 έως σήμερα.  Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα λειτουργεί σήμερα καλύτερα, δεν είναι φυσικά τέλειο, αλλά λειτουργεί καλύτερα.  Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να βελτιώσουμε το σύστημα ώστε να μην προκαλούμε σχόλια ότι καλυπτόμαστε ως βουλευτές πίσω από τη βουλευτική ασυλία. Για παράδειγμα δεν είναι δυνατόν να μην αίρεται η βουλευτική ασυλία για μια τροχαία παράβαση ή όπως θυμάμαι παλαιότερα το φαινόμενου βουλευτή που είχε εκδώσει ακάλυπτες επιταγές. Από τη στιγμή που είχε εκδώσει ακάλυπτες επιταγές θα πρέπει να αντιμετωπίσει το νόμο. 

 

ΔΗΜ: Έχουμε και την υπόθεση του κ. Μαντούβαλου.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Αυτό είναι άλλο θέμα και δεν σχετίζεται με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. 

 

ΔΗΜ: Ναι. Ξέρουμε ότι υπάρχουν και προσωπικές σχέσεις μεταξύ βουλευτών και όχι μόνο από το ίδιο κόμμα...

«Ιωάννης Τραγάκης»: Φυσικό είναι αυτό. Παρόλα αυτά ξέρετε ότι τώρα πια δεν είναι μυστικός ο τρόπος της ψηφοφορίας για την άρση της βουλευτικής ασυλίας αλλά ενυπόγραφος και φανερός. Σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αυτή αφορά σε βουλευτή που κατά την άσκηση των δημαρχιακών του καθηκόντων, ως Δήμαρχος Κηφισιά, είχε μια διαφορά με πολίτες της Κηφισιάς πολεοδομικής φύσεως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε την ποινή των 5.000  ευρώ για τα δικαστικά έξοδα και όχι για τίποτα άλλο. Η απόφαση είπε ότι η Ελληνική Βουλή θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της βουλευτικής ασυλίας παρά το γεγονός ότι το θέμα πήγε στο δικαστήρια λόγω κατάθεσης αγωγής, από την οποία αγωγή δεν δικαιώθηκε ο πολίτης της Κηφισιάς που την κατέθεσε εναντίον του τότε δημάρχου. Θα ήθελα να τονίσω ότι για τους πολιτικούς, όπως και για εσάς τους δημοσιογράφους, είναι προτιμητέα η ποινική δίωξη σε σχέση με την αγωγή και τις συνακόλουθες οικονομικές διεκδικήσεις γιατί υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες που μας κάνουν περισσότερο ευάλωτους.  

 

ΔΗΜ: Δεν είναι μόνο αυτό κ. Πρόεδρε. Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Στην ποινική δίωξη, δηλαδή όταν κάνει κάποιος μήνυση και όχι αγωγή, υπάρχουν πολλοί μάρτυρες και μια μεγάλη διαδικασία ενώ στην αγωγή, δυστυχώς, επιτρέπεται ένας μάρτυρας.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Έχετε απόλυτο δίκιο και αγγίζετε την καρδιά του προβλήματος.

 

ΔΗΜ: Νομίζω κ. Πρόεδρε ότι θα πρέπει να το δει αυτό και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και εσείς που νομοθετείτε.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Έχετε απόλυτο δίκιο και ακούστηκαν ήδη αρκετές φωνές κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού άρθρου του Συντάγματος.

 

ΔΗΜ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω κ. Πρόεδρε σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, μια και είστε πρόεδρος της σχετικής επιτροπής. Πότε θα συζητηθεί το άρθρο 16 για την παιδεία;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Το άρθρο 16 για την παιδεία μετά το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να το συζητήσουμε προς το τέλος των συνεδριάσεών μας, προτελευταίο ή τελευταίο, θα συζητηθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου. Έως 31 Ιανουαρίου θα ολοκληρώσουμε όλες τις εργασίες εντός της προθεσμίας που έχει θέσει η Βουλή και αφού γίνει η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου.

 

ΔΗΜ: Και βεβαίως περιμένουμε κ. Πρόεδρε και τη διάταξη για το μισθοδικίο.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Αυτό θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

 

ΔΗΜ: Και από ότι γνωρίζουμε σύμφωνα με την πρόταση της αναθεώρησης θα καταργηθεί το μισθοδικίο και οι αρμοδιότητές του θα περάσουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Πολύ σωστά το είπατε.

 

ΔΗΜ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ σας ευχαριστώ, καλή σας ημέρα.


Η συνέντευξη δόθηκε στην δημοσιογράφο κ. Παπαδάκου, στις 20 Νοεμβρίου 2006.

Print
1444 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω