Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Βουλής Ιωάννη Τραγάκη στον ταδιοφωνικό σταθμό "ΑΝΤ1"
Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Βουλής Ιωάννη Τραγάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΝΤ1», στον δημοσιογράφο κ. Μ. Τριανταφυλλόπουλο – 11 Ιουνίου 2007.
ΔΗΜ: Γιάννης Τραγάκης και Γιάννης Μαγκριώτης, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα, για να σχολιάσουμε κάποια θέματα της επικαιρότητας και οπωσδήποτε αυτή την επέλαση του Μπούς στα Βαλκάνια και στην Αλβανία συγκεκριμένα κ. Τραγάκη ο οποίος έγινε δεκτός με τιμές ήρωα. Νομίζω ότι δεν δημιουργεί ανάλογα συναισθήματα και στην Ελλάδα.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ε όχι ασφαλώς, γιατί όταν οι Αλβανοί φθάνουν σε βαθμό υστερίας να λένε Μπούς έλα κατέλαβε μας, να βγάζουν δρόμο στο όνομα του, να βγάζουν γραμματόσημα, 100.000 σημαίες και όλα τα υπόλοιπα σ’ αυτή τη φιέστα νομίζω δεν περιποιεί τιμή ούτε στο κράτος της Αλβανίας εκτός εάν έτσι αισθάνονται. Βέβαια δημιουργούνται προβλήματα στα σύνορα μας σε ότι αφορά τα εθνικά μας θέματα και νομίζω ότι εδώ η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική όπως και είναι σε όλα της τα βήματα και σε όλες της τις δηλώσεις που έχουμε λάβει γνώση και από τον Πρωθυπουργό και από την Υπουργό των εξωτερικών και σε ότι αφορά το θέμα της Αλβανίας αλλά και του Κοσυφοπεδίου αλλά και της ΠΓΔΜ.
ΔΗΜ: Για τα Σκόπια και τα υπόλοιπα δεν βιάζονται τόσο πολύ επομένως δεν παίζουν ρόλο για να επηρεάσουν και τις Ελληνικές εκλογές. Ωστόσο όμως, είτε το θέλουμε είτε όχι η κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει το θέμα γιατί θα πρέπει να πάρει κάποιες θέσεις οι οποίες πρέπει να παρθούν πριν από την επίμαχη ημερομηνία των εκλογών.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Έχω την αίσθηση ότι το μόνο θέμα που θα αντιμετωπιστεί πριν από τις εκλογές είναι το θέμα της Κροατίας, για το οποίο θέμα δεν υπάρχουν διαφορές και επομένως είναι ανώδυνο.
ΔΗΜ: Τα θέμα της Κροατίας δεν ενδιαφέρει τους Έλληνες ψηφοφόρους, το θέμα της Μακεδονίας όμως τους ενδιαφέρει, το θέμα της χρήσης του ονόματος από τους Σκοπιανούς. Επομένως λέω ότι εσείς θα κληθείτε να πάρετε κάποια θέση η οποία θα είναι δεσμευτική.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Όχι..
ΔΗΜ: Όχι λέτε…
«Ιωάννης Τραγάκης»: Η θέση θα είναι μια και μόνη, δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη θέση από τη θέση που είχε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών από το 1993. Η ίδια θέση υπάρχει, στην ίδια θέση είναι η Ελληνική Κυβέρνηση και μάλιστα να σταθώ στη δήλωση της Υπουργού των Εξωτερικών η οποία στην έκκληση ότι οι συνομιλίες πρέπει να γίνουν μέσω των Ην. Εθνών για ένα όνομα κοινά αποδεκτό είπε πως θα γίνουν συνομιλίες και πως θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο των Σκοπίων Έλληνας επίσημος το οποίο το έχουν ονομάσει Μ. Αλέξανδρος και νομίζω ότι ένα από τα μεγάλα λάθη που έκαναν τα Σκόπια σε αυτό το θέμα είναι που ονόμασαν το αεροδρόμιο Μ. Αλέξανδρος διότι μας έδωσαν ένα πολύ καλό επιχείρημα και ένα καλό όπλο στα χέρια μας για να δείξουμε τις αλυτρωτικές τάσεις που έχουν οι κύριοι αυτοί.
ΔΗΜ: κ. Μαγριώτη..
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Καλημέρα και από εμένα και καλή εβδομάδα.
ΔΗΜ: Επίσης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Κατ αρχήν για την εικόνα των Τιράνων και όλα αυτά που ελέχθησαν κατά την επίσκεψη του Μπους θύμιζαν την Ελλάδα του εμφυλίου και την μετεμφυλιακή Ελλάδα, κατά το Στρατηγέ ηδού ο Στρατός σας με τις αναλογίες πάντοτε..
ΔΗΜ: Ναι αλλά δεν το έκανε ένας Πρωθυπουργός ή ένας ηγέτης, ο κόσμος είναι που έχει σαλτάρει και τρέχει πίσω από τον Μπούς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ Για αυτό είπαμε για τις αναλογίες..
«Ιωάννης Τραγάκης»: Τώρα αυτός ο παραλληλισμός - ο οποίος είναι και ανιστόρητος - μετά από 60 χρόνια εάν έχει κανένα νόημα στην συζήτηση μας να το αποδεχθώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ασφαλώς και έχει κ. Τραγάκη, γιατί τόση ευαισθησία?
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ειδικά από εσάς δεν το περίμενα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Εάν με αφήσετε θα το πω εγώ. Δεν λέω ότι η σημερινή συνέχεια εκείνης της παράταξης έχει τον ίδιο βαθμό εξάρτησης ή δεν κρατάει μια διαφορετική θέση στα εθνικά θέματα αφήστε με, θέλω να πω ότι η Αλβανία βρίσκεται σε βαθειά εξάρτηση από τη Ουάσιγκτον και αυτή η εξάρτηση αντανακλάται σε αυτήν την συμπεριφορά όπως εκείνα τα χρόνια με το δόγμα Τρούμαν για την Ελλάδα.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Τι σχέση έχει το δόγμα Τρούμαν, άλλο το ένα και άλλο το άλλο..
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Η Ελλάδα έχει περάσει από πολύ δύσκολες εποχές, από συγκρούσεις και από Χούντα και από το ’74 και μετά εγώ εκτιμώ ότι βρίσκεται πλέον σε ένα δρόμο που χτίζει ισότιμες σχέσεις με κάθε κράτος ακόμα και με την υπερδύναμη.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Α Μπράβο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Για αυτό σας λέω μην βιάζεστε και γι αυτό σας λέω με τις αναλογίες τις ιστορικές αλλά πρέπει να αποτυπώνουμε την πραγματικότητα ως έχει, η Αλβανία έχει δρόμο να διανύσει, και σε αυτό θα συμφωνήσω με την κα Μπακογιάννη, έχει δρόμο να σταθεροποιήσει τους θεσμούς της, την οικονομία της, την νοοτροπία των πολιτών της, να σταθεί στα πόδια της και τότε θα καταλάβει και αυτή ότι βεβαίως η διεθνής ζωή είναι πολύπλοκη. Κανένας δεν είναι εντελώς ανεξάρτητος, ακόμα και η Ουάσινγκτον έχει τις εξαρτήσεις της και το βλέπουμε αυτό καθημερινά αλλά πρέπει στοιχειωδώς την εθνική σου αξιοπρέπεια, την αξιοπρέπεια ενός λαού ως ηγεσία να την διατηρείς, να την υποστηρίζεις, είναι πολύ σημαντικό αυτό πιστεύω ότι κάποια στιγμή και η Αλβανία και ο Αλβανικός λαός θα περάσει κάποια στιγμή σε μια τέτοια στάση. Είναι, όμως, πολύ πίσω και αυτή εξάρτηση εκφράζεται και η οικονομική και η πολιτική, βεβαίως υπάρχει και το θέμα του Κοσσόβου. Νοιώθουν οι Αλβανοί ότι από την εποχή του Κλίντον και πολύ περισσότερο σήμερα με τον Μπούς στηρίζουν την Αλβανική πλευρά απέναντι στην Σερβική, αυτό δεν είναι καλό για την περιοχή, δημιουργεί ανισορροπίες γιατί βασική μας πολιτική και εδώ θα πω ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν το τηρεί αυτό, έχει πλήρως ταυτιστεί με το σχέδιο Αχτισάρι που θέλει αλλαγή συνόρων και ανεξάρτητο Κόσσοβο.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Λάθος κάνετε από πού το βγάζετε αυτό το συμπέρασμα?
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Θα χαρώ πάντως…
«Ιωάννης Τραγάκης»: Από πού το βγάζετε αυτό το συμπέρασμα? Σας παρακαλώ επειδή δεν θέλω να δημιουργούνται παρεξηγήσεις.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Γιατί δεν θέλετε διάλογο?
«Ιωάννης Τραγάκης»: Συγγνώμη για την διακοπή αλλά σε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα και επειδή δεν χωράει σπέκουλα σε αυτό θέμα και δεν θέλω να δημιουργούνται εντυπώσεις.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Αμέσως μετά θα έχετε το λόγο να απαντήσετε.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Από ποια επίσημα χείλη το ακούσατε αυτό?
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Από δύο πράγματα, θα σας το πω αμέσως.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Συμπεράσματα θα βγάλετε..
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Από δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Από ποιόν?
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Το ακούσατε από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών τον κ. Κουμουτσάκο? Από την Υπουργό κα Μπακογιάννη?
«Ιωάννης Τραγάκης»: Τι λένε κύκλοι του Υπουργείου?
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Θα σας πω αμέσως, λένε ότι το σχέδιο είναι ένα ισορροπημένο σχέδιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ταυτιστεί με το σχέδιο. Δεν έχω ακούσει την διαφοροποίηση της Ελλάδας.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Βεβαίως και την έχετε ακούσει. Η ομάδα Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας..
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Άλλο οι Ευρωβουλευτές.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Και όχι μόνο και οι άλλες δυνάμεις των Ελληνικών κομμάτων φάνηκαν συνταυτισμένες σε όλο αυτό το θέμα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Θα το δούμε στην πράξη, κοντός ψαλμός αλληλούια, πιέζει ο Μπόυς πιέζουν πολλοί Ευρωπαίοι.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Είπατε προηγουμένως μια σοφή κουβέντα ότι η Ελλάδα είναι πια ομότιμη εταίρος και αυτό είναι το σωστό. Οποιαδήποτε κυβέρνηση και εάν είναι ας αφήσουμε την πολιτική πάνω στα εθνικά μας θέματα, οποιαδήποτε κυβέρνηση και εάν είναι στον τόπο, οποιαδήποτε κυβέρνηση και εάν προκύψει από τις εκλογές έχει εθνικό σχέδιο για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Η Ελλάδα μετά το ’74 έχει το δικό της λόγο.
ΔΗΜ: Θα παρακαλέσω..
«Ιωάννης Τραγάκης»: Έτσι μπράβο.
ΔΗΜ: Θα παρακαλέσω λίγο κ. Μαγκριώτη και κ. Τραγάκη. Ένα είναι αληθές από όσα ακούγονται, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει ένταση σε τέτοιο θέμα.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Και σε εθνικό θέμα μάλιστα, συγγνώμη και από εμένα.
ΔΗΜ: κ Μαγκριώτη, όποια κυβέρνηση και να είναι πάνω οι Αμερικανοί θα κάνουν το δικό τους, δεν συγκινούνται από τέτοια πράγματα, ακόμα και όποια δική τους κυβέρνηση να είναι πάνω στην εξωτερική πολιτική θα γίνουν αυτά που έχουν προσχεδιαστεί, επομένως.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Συμφωνώ ότι είναι η ισχυρή πλευρά, όμως όταν εμπλέκονται και θέματα Ελληνικού ενδιαφέροντος τότε έχει πολύ μεγάλη σημασία πως τα διαπραγματεύεσαι όλα αυτά, δίνεις και παίρνεις.
ΔΗΜ: Με ποιόν να διαπραγματευτείς?
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Και με τις ΗΠΑ και με την ΕΕ.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Κύριε Τριανταφυλλόπουλε με συγχωρείτε για τη διακοπή θέλω να κάνω μια παρέμβαση εδώ. Όλοι οι πρωθυπουργοί που επισκέφθηκαν την Ουάσινγκτον ακόμα και οι Υπουργοί των Εξωτερικών - και δεν ξεχωρίζω κυβερνήσεις στα εθνικά μας θέματα - κράτησαν πολύ σθεναρή στάση πιστέψτε με και είμαι σε θέση να το ξέρω αυτό και φαίνεται ότι αντιστάθηκαν στις πιέσεις από την εύνοια που δείχνεται ή δεν δείχνεται.
ΔΗΜ: Και τι έγινε που αντιστάθηκαν? Άλλαξε κάτι?
«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε όταν υποστηρίζεις με θέρμη το δίκιο και εμείς είμαστε αναμφισβήτητα σε δίκαιη θέση στα εξωτερικά θέματα, ακόμα και αυτός ο οποίος θέλει να επιβάλει άλλες λύσεις έχει και στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι με το δίκιο μπορείς να υψώσεις το ανάστημα σου.
ΔΗΜ: Το θέμα δεν είναι να αντιστέκεσαι μόνος σου και να πέσεις στο τέλος υπέρ βωμών και εστιών.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ασφαλώς να έχεις φτιάξει τις συμμαχίες σου.
ΔΗΜ: Να έχεις φτιάξει τις συμμαχίες σου και να έχει μια πίεση τέτοια..
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Και να έχεις και εσύ το βάρος που στο τέλος να πετύχεις αυτό που θέλεις.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Οι στρατηγικές συμμαχίες είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Να σας πώ ένα παράδειγμα, οι ΗΠΑ ήταν ταυτισμένες με την Άγκυρα στο θέμα της Κύπρου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν αρνητικές στην ένταξη της Κύπρου. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί η Τουρκία το θεωρούσε αυτό casusbelliκαι μάλιστα η Τουρκία επέμενε μέχρι το φθινόπωρο του 2003 πριν την Κοπεγχάγη. Η Κύπρος μπήκε, μύτη δεν άνοιξε. Ο Σημίτης τι είχε κάνει εάν θυμάστε, έδειξε το ευρώ και το φανελάκι των Ολυμπιακών αγώνων, δύο σύμβολα της ισχυρής Ελλάδας. Παλιά η Ελλάδα πήγαινε στην Ουάσινγκτον και ζήταγε δάνεια, ζήταγε προστασία. Είπε δεν θέλω, είμαι ισχυρός, στέκομαι στα πόδια μου είμαστε σύμμαχοι και εταίροι και δεύτερον η Κύπρος θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε λίγους μήνες.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ουδείς αμφισβήτησε την επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Αυτό θέλω να πω.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Όπως όμως ουδείς θα αμφισβητήσει την στάση της χώρας μας στο σχέδιο Ανάν και την στάση του πρωθυπουργού ο οποίος ταυτίστηκε απόλυτα με την στάση του Κυπριακού λαού χωρίς να προλάβει οποιαδήποτε θέληση του Ελληνικού λαού.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Κύριε Τράγακη όλα τα Ελληνικά κόμματα ταυτίστηκαν με την θέληση του Κυπριακού λαού.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Αφήστε αυτά, μην με βάζετε τώρα να κάνω μικροπολιτική και δεν θέλω.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Όλα τα κόμματα ταυτίστηκαν.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Να μην σας υπενθυμίσω ποιος ήταν αυτός που υπεραμύνθηκε του σχεδίου Ανάν και προέτρεπε τους Κύπριους να ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Να πούμε τώρα για το δεύτερο σημείο. Ήταν σωστό που την άνοιξη του 2005 ο κ. Καραμανλής δήλωσε από την Ουάσινγκτον ότι εάν τα Σκόπια μπουν ως FYROM στο ΝΑΤΟ εμείς δεν θα βάλουμε βέτο και έκαψε το μοναδικό διαπραγματευτικό χαρτί;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ποιος? Ποιος? Ποιος?
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ο κ. Καραμανλής.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Τι λες τώρα καημένε?
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ισα ίσα το αντίθετο είπε, ότι εμείς θα ασκήσουμε βέτο και καλώς το θέτει και τώρα αυτό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Είναι δηλώσεις που έγιναν την άνοιξη του 2005 από την Ουάσινγκτον.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Τώρα μην λέτε ανακρίβειες, μην λέτε τέτοια πράγματα που δεν είναι σωστά. Η επίσημη θέση της Ελληνικής κυβέρνησης όπως έχει εκφραστεί και από τον πρωθυπουργό αλλά και από την κα Υπουργό των Εξωτερικών είναι ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα γίνει και δεν θα ασκηθεί βέτο μόνο εάν έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας με κοινά αποδεκτή λύση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Χαίρομαι που το ακούω.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Σύμφωνα με τις επιταγές των Ηνωμένων Εθνών.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Χαίρομαι που το ακούω, πριν από ενάμισι χρόνο αυτό είπε ο κ. Παπανδρέου στον κ. Καραμανλή, ο κ. Καραμανλής δεν είπε αυτό που λέτε εσείς τώρα.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Μα τι λέτε τώρα? Αυτή είναι η επίσημη θέση της Ελληνικής κυβέρνησης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Χαίρομαι εάν τώρα είναι αυτή.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Μην με προκαλείτε να πέσουμε σε διαμάχη για τα εθνικά μας θέματα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Χαίρομαι..
«Ιωάννης Τραγάκης»: Θέλετε να έχουμε διαμάχη για οποιοδήποτε άλλο θέμα? Αλλά όχι για τα εθνικά μας θέματα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Χαίρομαι που η πίεση που άσκησαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η κοινή γνώμη ανάγκασαν την κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Να σα κάνω το χατίρι να λέτε ότι θέλετε, αλλά δεν σας επιτρέπω να αμφισβητείτε…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Θα σας δείξω τα πρακτικά των αρχηγών πριν από ενάμισι χρόνο στην Βουλή.
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν σας επιτρέπω να αμφισβητείτε τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στα εθνικά μας θέματα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Εγώ θα σας στείλω τα πρακτικά και στον κ Τριανταφυλλόπουλο.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν σας επιτρέπω στα εθνικά θέματα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Αυτό είναι σπέκουλα..
ΔΗΜ: Χωρίζουμε με έναν, δεν γίνεται έτσι και οι δύο, κύριε Μαγκριώτη..
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ Παρακαλώ.
ΔΗΜ: Δημιουργείτε πολύ άσχημη εικόνα στον κόσμο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Μα εγώ δεν διέκοψα τον κ Τραγάκη, εκείνος με διέκοψε τρείς φορές.
ΔΗΜ: Δεν κάνετε όμως … αφήστε να μιλήσει ο ένας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Να αφήσω να με διακόψει? Πολύ καλώς!
ΔΗΜ: Όχι να σας διακόψει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Μα με διέκοψε τρείς φορές.
ΔΗΜ: Περιμένετε θα του το πω. Κύριε Τραγάκη και λόγω της θέσης που έχετε εσείς μόνο σας πρέπει να επιβάλετε μια τάξη διαλόγου.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Γέλια..
ΔΗΜ: Για σκεφθείτε στην Βουλή.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Έχετε δίκιο σε αυτό.
ΔΗΜ: Να μην σας ακούει κανείς.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Έχετε δίκιο, ένας ένας το λόγο και με συγκεκριμένο ερώτημα.
ΔΗΜ: Ένας ένας το λόγο, αλλά είναι ωραίο ενώ είστε μαζί ένας ένας το λόγο, όχι να κόβω εγώ μικρόφωνο για να υπάρξει τάξη και να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Πάντως οφείλω να πω κ Τριανταφυλλόπουλε ότι στην Βουλή ο κ Τραγάκης δεν αφήνει κανέναν να διακόπτει, κανέναν, όποτε εδώ κατά κάποιο τρόπο παρεκτρέπετε.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Χαίρομαι για την φιλοφρόνηση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Την αλήθεια λέω.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Είμαστε έτοιμοι..
ΔΗΜ: Εδώ λοιπόν, αυτή η Υπερδύναμη η οποία κάνει ότι θέλει αυτή την στιγμή στον πλανήτη, δεν είναι ότι την κάνουν γραμματόσημο ούτε εκ του γραμματοσήμου αποκτά την ισχύ της. Γνωρίζετε ότι την έχει εδώ και χρόνια και ερωτοτροπούν διάφοροι πειναλέοι γύρω της ας μην ανήκουμε σε αυτούς τους πειναλέους ή ημιπειναλέους λαούς οι οποίοι τρέχουν από πίσω χωρίς αιδώ και δημιουργούν αυτή την εντύπωση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Επειδή συμφωνώ με αυτό που είπατε να πω ένα παράδειγμα.
ΔΗΜ: Βεβαίως.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Ελλάδα ασφαλώς ανήκει και στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και πρέπει να τιμά και την υπογραφή της άλλωστε ένα μεγάλο δίχτυ ασφάλειας υπάρχει με αυτούς τους φορείς και πολιτικό και οικονομικό και στρατιωτικό στην χώρα μας, τα τελευταία χρόνια. Γιατί εάν πάμε δεκαετίες πίσω δεν ήταν έτσι και βεβαίως δεν υπάρχουν πάντα ισότιμες σχέσεις γιατί υπάρχει το δίκαιο του ισχυρού. το θέμα είναι να το παλεύεις, να έχεις καθαρή σκέψη, τουλάχιστον να μην παραδίδεις τα όπλα πριν δώσεις την μάχη. Να πω τώρα στον κ. Τραγάκη, αυτό πιστεύω θα το παραδεχθεί, το λάθος της κας Μπακογιάννη όταν ανακοίνωσε την τοποθέτηση πύραυλων σων σε Τσεχία και Πολωνία διαμαρτυρήθηκε η Μόσχα και έτρεξε η Ελλάδα πρώτη από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ να διαμαρτυρηθεί προς τη Μόσχα γιατί διαμαρτυρήθηκε και μετά από ένα μήνα αναγκαστήκαμε να τα μασήσουμε και να τα πάρουμε πίσω.
ΔΗΜ: Η Ρωσία κ Τραγάκη και κ Μαγκριώτη είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος στις ισορροπίες αλλά νομίζω ότι αυτό που είπε ο κ Τραγάκης είναι παρά πολύ σημαντικό, θα πρέπει να προσέξουμε πρώτα τις Ευρωπαϊκές μας συμμαχίες.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Βεβαίως.
ΔΗΜ: Σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο.