Search
× Search
Τρίτη, 6 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Συνέντευξη του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στην εφημερίδα του Πειραιά "Πρόσω Ολοταχώς"

Συνέντευξη του
 Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην εφημερίδα του Πειραιά
«Πρόσω Ολοταχώς»
 
Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2009
 
 
Δημοσιογράφος: Μαρία Τσέγκα
 
 
  1. Κύριε Τραγάκη, χαίρομαι που μας δίνεται η δυνατότητα να τα πούμε, για πρώτη φορά, μέσω της «Πρόσω Ολοταχώς». Και χαίρομαι ιδιαιτέρως γιατί είστε ένας από τους πιο δραστήριους και αγαπητούς πολιτικούς του Πειραιά. Γεννηθήκατε, μεγαλώσατε, σπουδάσατε και αναπτυχθήκατε στον Πειραιά. Τι σημαίνει για εσάς η περιοχή αυτή;
 
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Κορυδαλλό, είμαι αυτό που λέμε γέννημα θρέμμα πειραιώτης και είμαι υπερήφανος για αυτό. Όλες μου οι αναμνήσεις έχουν το άρωμα του Πειραιά, όλες οι εικόνες, οι μυρωδιές, οι γεύσεις. Όλοι οι παιδικοί μου φίλοι είναι πειραιώτες, μαζί παίζαμε, μαζί γελάγαμε, μαζί αγωνιζόμασταν τα δύσκολα χρόνια της νεότητας μας. Εδώ γνώρισα την γυναίκα μου και μεγάλωσα τα παιδιά μου.
 
Αγαπώ αυτή την πόλη και την αγαπώ για ένα ακόμα λόγο. Ξέρετε, ο Πειραιάς είναι το μεγάλο λιμάνι της χώρας μας, αλλά είναι και το λιμάνι σταθμός, που υποδέχτηκε τους πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής, όπως την αείμνηστη μητέρα μου που ήρθε από την πολύπαθη Σμύρνη. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι το δέσιμο που έχω με αυτή την περιοχή είναι βαθιά συναισθηματικό.
 
Για εμένα ο Πειραιάς σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο από τον τόπο κατοικίας μου. Είναι η περιοχή που με διαμόρφωσε, με αγκάλιασε και με ανέδειξε. Η περιοχή της μεγάλης μου αθλητικής αγάπης, τον Ολυμπιακό. Είναι περιοχή, την οποία δεν θα σταματήσω, ποτέ, να υπηρετώ από οποιαδήποτε θέση και αν βρίσκομαι. Μέσα και έξω από το κοινοβούλιο.
 
  1. Οι πολίτες της Β’ Πειραιά, μιας δύσκολης για τη Νέα Δημοκρατία εκλογικής περιφέρειας, σας εμπιστεύονται με τη ψήφο τους από το 1974. Στις τελευταίες μάλιστα εκλογές, εκλεχτήκατε 1ος σε σταυρούς. Νιώθετε ότι μπορείτε να κοιτάξετε στα μάτια τους συμπολίτες σας; Έχετε κάνει όσα θα θέλατε για την περιφέρεια σας;
 
Μου δίνετε την ευκαιρία να ευχαριστήσω από καρδιάς, για άλλη μια φορά, τους συμπολίτες μου, για την τιμή που έκαναν να με εκλέξουν πρώτο βουλευτή της Β’ Πειραιά. Πολιτεύομαι τρεις και πλέον δεκαετίες στην Β’ Πειραιά και οι δεσμοί που έχω αναπτύξει με την Περιφέρεια μου είναι ισχυροί. Έχω τον μοναδικό προνόμιο για πολιτικό οι ψηφοφόροι μου, οι φίλοι μου, να με αποκαλούν με το μικρό μου όνομα, Γιάννη.
 
Με γνωρίζουν καλά, με εμπιστεύονται και με αγαπάνε και αυτή η σχέση είναι αμοιβαία. Ξέρουν ότι από οποιαδήποτε θέση και αν υπηρέτησα μέσα στο Κοινοβούλιο – είτε ως βουλευτής, είτε ως Αντιπρόεδρος της Βουλής, είτε τώρα ως Γ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. - το κύριο μέλημα μου ήταν, και είναι, να βοηθάω τους συμπολίτες μου. Τόσο σε Τοπικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Γι’ αυτό το λόγο, στη μακρά αυτή πορεία, έχω δει τις προσπάθειες μου να αναγνωρίζονται. Γι’ αυτό το λόγο, μπορώ να τους κοιτάω στα μάτια και να ζητάω την εμπιστοσύνη τους.
 
Βρίσκομαι στο πλευρό τους διαχρονικά και όχι όψιμα, μόνο κατά τις προεκλογικές περιόδους. Ξέρετε, δεν υπάρχει τίποτα πιο συγκινητικό από το να βλέπεις στα μάτια των ανθρώπων με τους οποίους μεγάλωσες μαζί και έχεις κοινά βιώματα, την χαρά ότι μπόρεσες να αλλάξεις έστω και στο ελάχιστο την καθημερινή τους ζωή.
 
 
  1. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της Β’ Πειραιά; Υπάρχει ελπίδα να βελτιωθεί η πραγματικά δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών της Νίκαιας, του Κορυδαλλού, του Περάματος, του Κερατσινίου, του Ρέντη, της Δραπετσώνας;
 
Έχω ακούσει πολλές φορές να αποκαλούν την περιφέρεια μας προβληματική. Οφείλω να σας πω ότι αυτό με ενοχλεί ιδιαίτερα. Η Β’ Πειραιά δεν είναι προβληματική, είναι μια περιφέρεια που αντιμετωπίζει χρόνια και συσσωρευμένα προβλήματα. Προβλήματα που δεν έχουν πολιτικό χρώμα, δεν έχουν κομματική απόχρωση, είναι προβλήματα διαρθρωτικά. Και διαχρονικά. Όπως αυτό της ανεργίας, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της έλλειψης σοβαρών υποδομών.
 
Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι όσοι αγαπάμε αυτή την περιοχή – είτε είμαστε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση - να σκύψουμε με στοργή πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να διεκδικούμε με ενιαίο και αποφασιστικό τρόπο. Εγώ έτσι αντιλαμβάνομαι την ρόλο μου ως βουλευτής αυτής της περιφέρειας.
 
Τα προβλήματα στον Πειραιά είναι ιδιαίτερα οξυμμένα. Πέρα και πάνω από όλα, όμως, είναι η ανεργία. Δεν νοείται, για παράδειγμα, η περιοχή του Περάματος και της Δραπετσώνας να παρουσιάζουν τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας στη χώρα. Πιστεύω, ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντιμετώπιση αυτού του φαινόμενου, το οποίο είναι κοινωνικό. Διότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική αδικία από το να θες να εργαστείς και να μην βρίσκεις δουλειά.
 
Η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της περιφέρειας μας,  σε επίπεδο υποδομών υγείας, σχολικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, οδικού δικτύου. Μένουν, όμως, πολλά ακόμα να γίνουν. Εγώ, σαν βουλευτής της Β’ Πειραιά αλλά και από τη θέση του Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ., δεν θα κουραστώ να διεκδικώ, πάντα, το καλύτερο για την περιφέρεια μου.
 
 
  1. Να «φύγουμε» από τα όρια του Πειραιά και να πάμε στην ευρύτερη πολιτική σκηνή; Οι δημοσκοπήσεις «αφήνουν» τη Νέα Δημοκρατία πίσω από το Πα.Σο.Κ. και μάλιστα με διαφορά αρκετές μονάδες. Ο τελευταίος ανασχηματισμός φάνηκε να αποτιμάται θετικά, ωστόσο και πάλι η Ν.Δ. –σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις- δεν κερδίζει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Τι πιστεύετε ότι ευθύνεται για αυτό; Λάθος επιλογή πολιτικής, λάθος επιλογή προσώπων, λάθος αντίδραση στις αποκαλύψεις των σκανδάλων ή δικαιολογημένη φθορά του χρόνου;
 
Έχω, επανειλημμένως, τονίσει ότι οι δημοσκοπικές πρωτιές δεν μεταφράζονται σε εκλογικές νίκες. Για παράδειγμα, η Ν.Δ. το 1999 ήταν οχτώ μονάδες μπροστά από το ΠΑΣΟΚ και το 2000 έχασε τις εκλογές. Όπως, επίσης, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν πίσω από την Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις, είχα επισημάνει ότι έχει μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων από την οποία μπορεί να αντλήσει, τον ΣΥΡΙΖΑ. Και δικαιώθηκα σε αυτό. Όπως και η Ν.Δ. έχει μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων. Πρώτον, είναι η συσπείρωση της, η οποία λειτούργησε μερικώς με τον ανασχηματισμό. Γεγονός που δείχνει ότι έχουμε, ακόμα, μεγάλα περιθώρια να συσπειρώσουμε τον σκληρό μας πυρήνα. Δεύτερη δεξαμενή, είναι το 19% της αδιευκρίνιστης ψήφου. Έχουμε κάνει ποιοτική έρευνα, η οποία δείχνει ότι το 57% της αδιευκρίνιστης ψήφου προέρχεται από την Ν.Δ. και το 52%, αυτής, πιστεύει ότι ο Κώστας Καραμανλής υπερέχει σε πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά έναντι του Γ. Παπανδρέου
 
Δεν θα συμφωνήσω, απόλυτα, με την εκτίμηση σας όσον αφορά στον ανασχηματισμό. Το νέο σχήμα έδωσε νέα πνοή στην κυβέρνηση. Δεν θα πρέπει, όμως, να μείνουμε μόνο στον ανασχηματισμό. Με στοχευμένες δράσεις στους κρίσιμους τομείς των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, όπως είναι η οικονομία, η ανάπτυξη, η καταπολέμηση της ακρίβειας, η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, των χαμηλόμισθων, των μικρομεσαίων, είναι σίγουρο ότι μπορούμε να ανακάμψουμε δημοσκοπικά και να περάσουμε μπροστά.
 
 
5.      Σίγουρα ένας παράγοντας που ευθύνεται για την πτώση των ποσοστών της κυβέρνησης είναι η δύσκολη οικονομική κατάσταση των πολιτών. Ο κ. Αλογοσκούφης ύστερα από 5 χρόνια στην «ηλεκτρική καρέκλα» του Υπ. Οικονομικών, παρέδωσε σκυτάλη στον κ. Παπαθανασίου. Πιστεύετε ότι η αλλαγή αυτή θα αλλάξει και την κατάσταση; Η οικονομική δηλαδή, πολιτική της κυβέρνησης, δεν είναι επιλογή του Πρωθυπουργού αλλά του εκάστοτε Υπουργού;
 
Πρώτα από όλα, να υπογραμμίσω ότι οι Κασσάνδρες, οι οποίες προέβλεπαν ότι δεν θα καλυπτόντουσαν τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, έπεσαν για άλλη μια φορά έξω. Το γεγονός ότι τα έντοκα γραμμάτια που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο καλύφθηκαν επτά φορές επάνω, καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των ξένων οίκων στην ελληνική οικονομία. Η οικονομία μας παρουσιάζει σοβαρές αντοχές και αυτό δεν είναι τυχαίο. Οφείλεται στη μεταρρυθμιστική πολιτική που ακολουθήσαμε με αποφασιστικότητα και συνέπεια τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
 
Εκείνο, όμως, που έχει πραγματική σημασία για εμάς είναι το τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία, δηλαδή τι συμβαίνει με τους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο από την μεγάλη οικονομική κρίση. Τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
 
Ο νέος υπουργός Οικονομίας έχει διαφορετικό τρόπο σκέψης. Και δεν είναι προσωπική του σκέψη. Είδατε, ότι ο Πρωθυπουργός είχε την ιδέα να γίνει η διυπουργική επιτροπή για την οικονομία, στην οποία προεδρεύει ο ίδιος με την συμμετοχή των αρμόδιων οικονομικών υπουργών. Όπως, επίσης, εξήγγειλε την διυπουργική επιτροπή για την απασχόληση και την υγεία. Η διακυβέρνηση είναι υπόθεση όλων μας. Η χάραξη της πολιτικής μας και οι αποφάσεις που παίρνουμε, είναι συλλογικές. Συλλογική, όμως, είναι και η ευθύνη που αναλαμβάνουμε.
 
Όπως γνωρίζετε, στον προϋπολογισμό υπάρχουν αναθεωρήσεις και μεταφορές κονδυλίων. Με στοχευμένες κινήσεις, λοιπόν, προσπαθούμε να οδηγήσουμε ένα μέρος του προϋπολογισμού σε κοινωνικές δαπάνες, ώστε να ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερη ανάγκη.
 
  1. Διατελέσατε Πρόεδρος της Επιτροπής για την τιμή του πολιτικού κόσμου την περίοδο 2004-2007. Πως σχολιάζετε την ξαφνική αύξηση περιουσιακών στοιχείων αρκετών Βουλευτών και Υπουργών; Το γνωρίζετε πως κάθε φορά που δημοσιεύονται τα «πόθεν έσχες» των Βουλευτών προκαλούν έντονες αντιδράσεις αγανάκτησης από τους πολίτες.
 
Πράγματι, είχα την τιμή να διατελέσω Πρόεδρος της Επιτροπής του άρθρου 21 του Νόμου 3023/2002 για την τιμή του πολιτικού κόσμου, στην οποία κατατίθεται και ελέγχεται το πόθεν έσχες των πολιτικών και οι προεκλογικές δαπάνες των κομμάτων, καθώς και των υποψηφίων βουλευτών, όπως και οι ισολογισμοί των κομμάτων.
Επιτρέψτε μου, να πω ότι αυτή η επιτροπή κληροδότησε ένα πολύ σημαντικό έργο στην Βουλή, καθώς καταφέραμε να διενεργήσουμε τον αναδρομικό έλεγχο των πόθεν έσχες όλων των βουλευτών και τέως βουλευτών από το 1989 μέχρι και το 2001. Επιπλέον, για πρώτη φορά, καταφέραμε  να δημιουργήσουμε ένα περιουσιολόγιο, ένα μίνι κτηματολόγιο των βουλευτών και το κυριότερο να έχουμε, πλέον, μηχανοργάνωση.
 
Είναι γεγονός ότι είναι δύσκολο να ελεγχθούν οι προεκλογικές δαπάνες των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών. Δεν υπάρχει αμφιβολία, λοιπόν, θα πρέπει να αλλάξει η συγκεκριμένη διάταξη.
 
Όσον αφορά στο πόθεν έσχες, πιστεύω ότι οι διατάξεις είναι αρκετά αυστηρές και μη ξεχνάτε ότι ο έλεγχος δεν γίνεται από τις υπηρεσίες της Βουλής, δεν γίνεται από τους ίδιους τους βουλευτές. Αυτή είναι μια παρεξήγηση, την οποία θα ήθελα να ξεκαθαρίσω. Ο έλεγχος του πόθεν έσχες των βουλευτών γίνεται από Σώμα Ορκωτών Λογιστών Ελεγκτών που έχουν επιλεγεί από τα μεγαλύτερα γραφεία της χώρας, όπως γίνεται για όλες τις μεγάλες εταιρείες. Στη συνέχεια ο έλεγχος ολοκληρώνεται από την Επιτροπή του άρθρου 21, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της Βουλής καθώς και τρεις ανώτατοι δικαστικοί που έχουν επιλεγεί με κλήρωση από τις Ολομέλειες των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας. Επομένως, ο τρόπος ελέγχου του Πόθεν Εσχες είναι αδιάβλητος.  
 
Από εκεί και πέρα, ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του, για την εικόνα που δίνει προς τα έξω και για τον τρόπο ζωής του. Σε τελική ανάλυση, υπέρτατος κριτής όλων μας, όλων των πολιτικών, είναι ο ελληνικός λαός.
 
  1. Στην προεκλογική περίοδο του 2004, ακούσαμε για πρώτη φορά από τον κ. Καραμανλή τη φράση «επανίδρυση του κράτους». Αρκετοί πολίτες πίστεψαν σε αυτό το όραμα. Τόσα χρόνια όμως, ελάχιστες ενέργειες έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο τελευταίος ανασχηματισμός, όμως, που ήταν σαφώς διαφορετικής σκέψης απ’ ότι έχουμε συνηθίσει, οι αλλαγές των Γενικών Γραμματέων και οι αλλαγές στις διοικήσεις των  ΔΕΚΟ, δείχνουν πως κάτι αλλάζει. Να περιμένουμε λοιπόν, την πολυαναμενόμενη «επανίδρυση»;  
 
Δεν υπάρχει αμφιβολία, η λειτουργία του κράτους είναι ο αδύναμος κρίκος της ελληνικής οικονομίας. Η δημόσια διοίκηση υποφέρει από χρόνιες παθογένειες, τα προβλήματα της είναι δομικά, διαρθρωτικά και δεν αντιμετωπίζονται από την μια μέρα στην άλλη. Δεν θα αρνηθώ, ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι στον τομέα αυτό, το έχει τονίσει άλλωστε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα - για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της διαφάνειας στις προμήθειες, τον εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών κλπ – αλλά μένουν πολλά ακόμα να γίνουν.
 
Εγώ, επανειλημμένα, έχω τονίσει ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να συνεχιστεί και πέραν των υπουργείων. Να είναι δομικός σε ότι αφορά στις ΔΕΚΟ, που ελέγχονται από το δημόσιο τομέα, αλλά και σε ότι αφορά πολλούς άλλους οργανισμούς. Έχω την αίσθηση, ότι ορισμένοι διοικητές ότι είχαν να δώσουν το έδωσαν, ότι είχαν να προσφέρουν το πρόσφεραν. Από εκεί και πέρα, είναι αναγκαίο να δοκιμαστούν και νέοι άνθρωποι, καινούργιοι, ώστε να δώσουν μια νέα πνοή σε αυτούς τους οργανισμούς.
 
 
  1. Κύριε Τραγάκη, πριν κλείσουμε, θα ήθελα το σχόλιό σας για το θέμα του ασύλου που έχει έρθει και πάλι στο τραπέζι του διαλόγου. Έχει ανάγκη μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία, από άσυλο απόψεων, όταν μάλιστα αυτό καταλήγει να προστατεύει ποινικά αδικήματα;
 
Το θεωρώ σοβαρό θέμα, το οποίο σχετίζεται τόσο με την παιδεία όσο και με την δημόσια τάξη και ασφάλεια. Πριν από τρία χρόνια, σαν Πρόεδρος της επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, είχα προτείνει να περιλάβουμε στο άρθρο 16 διάταξη για τη συνταγματική κατοχύρωση του πραγματικού πανεπιστημιακού ασύλου. Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε τότε από την διαδικασία και το θέμα δεν προχώρησε.
 
Κατά τη γνώμη μου, δεν χρειάζονται νέοι νόμοι. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, μας δίνει τη δυνατότητα να μπορέσουμε να λύσουμε το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου. Εκείνο, όμως, που απαιτείται είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς – η πολιτεία, τα πολιτικά κόμματα, η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι φοιτητές - να συναινέσουν ότι πρέπει να εφαρμοσθεί ο νόμος. Πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας, είναι πλέον ώριμη να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό.
 
Μπορούμε να επιβάλουμε το πανεπιστημιακό άσυλο που θέλουμε και που προβλέπει το σύνταγμα. Για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και της έκφρασης των πραγματικών φοιτητών, που είναι και τα θύματα αυτής της απαράδεκτης κατάστασης.
Print
1184 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω