Search
× Search
Τρίτη, 6 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Συνέντευξη του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στο περιοδικό "ΒΟΥΛΗ & ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ"

Συνέντευξη του
Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας
& Βουλευτή Ν.Δ. Β΄ Πειραιά
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο περιοδικό «ΒΟΥΛΗ & ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ»
 
  1. Όπως όλα δείχνουν – με βάση τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το PSI – οι εκλογές παραπέμπονται για μετά το Πάσχα. Συμφωνείτε με αυτή την παράταση και τι απαντάται σε στελέχη – του ΠΑΣΟΚ κυρίως – που ζητούν παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου έως τον Οκτώβριο του 2013;
 
Γιάννης Τραγάκης: Η θέση μας είναι καθαρή και σαφής. Στηρίζουμε απόλυτα την κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου προκειμένου να πετύχει στην αποστολή και στους στόχους της, όπως αυτοί τέθηκαν και συμφωνήθηκαν στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δηλαδή, να ολοκληρωθεί το PSI με επιτυχία και να ψηφισθεί η νέα δανειακή σύμβαση. Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανταλλαγή ομολόγων, τότε μέσα σε ένα μήνα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση και να πάμε σε εκλογές έως τα τέλη Μαρτίου. Όσοι, από το ΠΑΣΟΚ κυρίως, ζητούν παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου υπονομεύουν την ίδια την κυβέρνηση και κυρίως υπονομεύουν το μέλλον και τις προοπτικές της χώρας. Απαιτούν να καταστρατηγηθεί η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών, να δοθεί χρόνος στις εσωκομματικές τους διαδικασίες, ώστε να μην ναρκοθετηθεί το μέλλον του κόμματος τους. Δηλαδή, με απλά λόγια, βάζουν το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας. Να ξέρουν ότι θα μας βρουν απέναντι τους.
 
  1. Εκτιμάται ότι οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ θα επηρεάσουν τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις;
 
Γιάννης Τραγάκης: Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ή να προδικάσει τις εσωκομματικές εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά όλα δείχνουν ότι αυτές θα καταλήξουν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Έχω την αίσθηση ότι τελικά το ΠΑΣΟΚ θα κατέβει στις εκλογές με αρχηγό τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος δεν φαίνεται να παραιτείται. Αυτές οι διεργασίες, όμως, δεν αφορούν τον ελληνικό λαό. Την ώρα που η χώρα δίνει την κρισιμότερη μάχη της στη μεταπολιτευτική ιστορία, την ώρα που θα έπρεπε όλοι να είναι απόλυτα αφοσιωμένοι στην επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος, εκείνοι ασχολούνται με τα εσωκομματικά τους ζητήματα, υπονομεύοντας έτσι το δύσκολο έργο της κυβέρνησης.
 
Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να επιτρέψει τις εσωκομματικές εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ να καθορίσουν το μέλλον της χώρας. Εμείς, από την πλευρά μας, δεν βάζουμε όρους, δεν ζητάμε ανταλλάγματα, δεν δημιουργούμε προβλήματα στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Απλώς, ζητάμε από όλους να μείνουν προσηλωμένοι στους στόχους – τους εθνικούς στόχους – που συμφωνήσαμε και αποδεχθήκαμε όλοι μαζί.
 
  1. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα, πολλών μονάδων στη Ν.Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να εξασφαλίζει αυτοδυναμία. Πως βλέπετε την επόμενη Βουλή οψέποτε γίνουν εκλογές;
 
Γιάννης Τραγάκης: Είναι γεγονός ότι όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγράφουν μια ολοένα και αυξανόμενη υπεροχή της Ν.Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστά που αγγίζουν διψήφιους αριθμούς.  Οι πολίτες προσβλέπουν στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά τον αυριανό Πρωθυπουργό. Την ίδια στιγμή που η εκλογική επιρροή της Ν.Δ. έχει αποκτήσει σταθερή δυναμική ανόδου, η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις μετρήσεις και σε όλους τους τομείς είναι ολοκληρωτική. Επιπλέον, έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι πάνω απο τους μισούς πολίτες απαντούν ευθέως ότι η ανάγκη διεξαγωγής εθνικών εκλογών είναι άμεση. Με βάση αυτά τα δεδομένα, θεωρώ ότι στις επικείμενες εκλογές η αυτοδυναμία της Ν.Δ. είναι εφικτή. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι σε συνθήκες εκλογών αυξάνονται πάντα οι συσπειρώσεις των κομμάτων και η διάθεση του εκλογικού σώματος να προκύψει σταθερή κυβέρνηση. Η Ν.Δ. είναι το μόνο κόμμα σήμερα που μπορεί να συγκροτήσει μια σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση για τη χώρα.
 
  1. Πολλοί εκτιμούν – παρά το δημοσκοπικό της προβάδισμα – ότι ήδη η Ν.Δ. «εισπράττει» τη φθορά από τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη και πως βλέπετε τη δημοσκοπική κατακόρυφη άνοδο των κομμάτων της αριστεράς και αντίστοιχα των πτώση του ΛΑΟΣ;
 
Γιάννης Τραγάκης: Επιτρέψτε μου να μην συμμεριστώ την άποψη περί φθοράς της Ν.Δ. απο τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Διότι, το συμπέρασμα που προκύπτει απο τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις είναι ότι οι πολίτες εγκρίνουν τις επιλογές και τη στάση της Ν.Δ. να συμβάλει στο σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης. Επιλογή, η οποία εκπορεύτηκε απο μια απόφαση ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό. Στο οριακό σημείο που είχαν φτάσει τα πράγματα – έπειτα απο τις καταστροφικές επιλογές του κ. Παπανδρέου– δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη, ούτε βεβαίως να διακινδυνέψουμε την έξοδο τη από τη ζώνη του ευρώ. Απο εκεί και πέρα, η μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου δεν μπορεί να αποτελέσει την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα πρωτοκλασσάτα στελέχη της. Σχετικά με την δημοσκοπική άνοδο της αριστεράς, θα έλεγα ότι είναι μια φυσιολογική τάση. Η αριστερά και κυρίως η Δημοκρατική Αριστερά του κ. Κουβέλη, καρπώνεται την ολοκληρωτική κατάρευση του ΠΑΣΟΚ και την μαζική εγκατάλειψη του απο τους παραδοσιακούς του ψηφοφόρους.
Όσον αφορά στο ΛΑΟΣ, έχω την αίσθηση ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί πλέον απο αυτό το ιδιότυπο πολιτικό εκρεμμές, η κατεύθυνση του οποίου εξαρτάται κάθε φορά από την ημερησία διάθεση του αρχηγού του, του κ. Καρατζαφέρη.
 
  1. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση Παπαδήμου κληθεί να περάσει από τη Βουλή νέα μέτρα για μισθούς και συντάξεις, τι θα κάνετε;
 
Γιάννης Τραγάκης: Και σε αυτό το θέμα η θέση της Ν.Δ., όπως την έχει διατυπώσει επανειλλημένα ο Πρόεδρος μας Αντώνης Σαμαράς, είναι σαφής και ξεκάθαρη. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να μειωθούν και άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις. Ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων. Είναι αδιανόητο έπειτα απο τρεις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων να πηγαίνουμε και για τέταρτη. Χωρίς καν να γνωρίζουμε πόσο θα επηρεαστούν απο το κούρεμα των ομολόγων. Το πρόβλημα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων – κύριων και επικουρικών – πρέπει να το δούμε συνολικά ως ζήτημα και αφότου ολοκληρωθεί το κούρεμα που επηρεάζει άμεσα τα έσοδα τους. Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. έχει αναλάβει την δέσμευση να αποκαταστήσει τις χαμηλές συντάξεις και να μην δεχθεί νέο πετσόκομα των συντάξεων. Εάν υπάρχουν επικουρικές συντάξεις πολύ υψηλές αυτό να το συζητήσουμε. Εώς εκεί, τίποτε περισσότερο.
 
 
  1. Πως θα κρίνατε το ενδεχόμενο μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ή ακόμα και στην εθνική συλλογική σύμβαση να περάσουν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και ποια στάση θα κρατούσε το κόμμα σας σε μια τέτοια πιθανότητα;
 
Γιάννης Τραγάκης: Σε ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα και το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις μισθών και συντάξεων, εμείς πιστεύουμε ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να διευθετηθούν απο τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή των εργοδοτών και των εργαζομένων. Δεν θεωρούμε, ωστόσο, ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να συμβάλλει στην άυξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Έχω την αίσθηση, ότι δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε κάποια νομοθετική ρύθμιση εάν προηγουμένως δεν υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
 
  1. Εδώ και πολύ καιρό έχουν δει το φως της δημοσιότητας στοιχεία που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και αφορούν στις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ. Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι διαχρονικά – σύμφωνα ακόμη και με δικές σας καταγγελίες – γινόταν «πάρτι» αδιαφανών χρηματοδοτήσεων στο συγκεκριμένο τομέα και μέχρι να ανοίξει το θέμα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κανείς δεν έχει διερευνήσει την πορεία και το αποτέλεσμα των χρηματοδοτήσεων και του έργου των ΜΚΟ;
 
  
Γιάννης Τραγάκης: Όπως γνωρίζετε, το θέμα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) είναι ένα θέμα που το ανέδειξε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποια έχω την τιμή να είμαι Αντιπρόεδρος. Σε συνεργασία με τον συνάδελφο μου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Αθανάσιο Τσούρα κάναμε μια πολύ σοβαρή και εμπεριστατωμένη εισήγηση - η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή απο την Επιτροπή - για τον τρόπο λειτουργίας και χρηματοδότησης των ΜΚΟ στην Ελλάδα. Στη συνέχεια καταθέσαμε ένα πόρισμα, στο οποίο διαπιστώνεται η παντελής απουσία ενιαίου και σαφούς νομικού πλαισίου λειτουργίας των ΜΚΟ, η αδυναμία πλήρους χαρτογράφησης τους και η ανεπάρκεια συντονισμένου ελέγχουν των χρηματοδοτήσεων τους. Καταγγείλαμε, επίσης, ότι άλλες οικονομικές ενισχύσεις αναφέρονται ότι εκταμιεύθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών και λιγότερες ελάμβαναν οι αναφερόμενες ΜΚΟ. Παρουσιάστηκε ένας κατάλογος στη Βουλή που αφορούσε χρηματοδοτήσεις Μ.Κ.Ο., αλλά δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα. Εδώ δημιουργείται ένα τεράστιο ερωτηματικό. Πρώτον, εάν η χρηματοδότηση ήταν αληθινή και δεύτερον, εάν ο κατάλογος ήταν αυτός που έπρεπε. Πειστικές απαντήσεις δεν έχουμε λάβει ακόμα, αλλά θα επιμείνουμε στο θέμα αυτό μέχρι τέλους, διότι αφορά τη διαχείριση δημόσιου χρήματος.
Print
1355 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω