Search
× Search
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Χαιρετισμοί

/ Κατηγορίες: Χαιρετισμοί

Χαιρετισμός Α' Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ. Τραγάκη στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Χαιρετισμός του
Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην εκδήλωση της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων
 
 
Κυρίες και κύριοι,
Με αισθήματα βαθύτατης συγκίνησης προσέρχομαι στην εκδήλωση, ως Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, για να αποτίσω ελάχιστο φόρο τιμής προς τα αθώα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Η Γενοκτονία του αρμενικού λαού ένα χρόνο μετά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν η τελευταία πράξη στη μακρά ιστορία καταπίεσης των Αρμενίων από τους Οθωμανούς.
Ήδη από την κήρυξη του Μεγάλου Ευρωπαϊκού Πολέμου, η κυβέρνηση των Νεότουρκων θεώρησε ότι θα έβρισκε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τις πολυάριθμες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες που κατοικούσαν στην ενδοχώρα και τα παράλια της χώρας.
Πάνω από το ήμισυ των δύο (2) εκατομμυρίων Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία έπεσε θύμα στην πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα.
Επαναφέροντας στη μνήμη μας το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα, που έγινε πριν ενενήντα οκτώ (98) χρόνια σε βάρος του αρμενικού έθνους,   δεν μπορεί παρά να αισθανόμαστε αποτροπιασμό και αγανάκτηση.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες τραγωδίες με παγκόσμιες προεκτάσεις, που δεν αφήνουν ήσυχη ακόμη και σήμερα τη συνείδηση ανθρώπων και κρατών.
Ενώ αναγνωρίζεται σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου, ηΤουρκία αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει αυτό το ιστορικό γεγονός.
Είναι στίγμα για τη σημερινή Τουρκία που δεν βρίσκει το θάρρος της συγγνώμης.
Μιας συγγνώμης που δεν θα σβήσει βεβαίως το χθες, αποτελεί όμως προϋπόθεση για ένα διαφορετικό αύριο.
Η αμηχανία με την οποία η Τουρκία αντιμετωπίζει το ζήτημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων υποδηλώνει έμμεση παραδοχή της ενοχής της.
Είναι παράλογο να αρνείται τη χρήση του όρου «γενοκτονία» τη στιγμή που από τα αρχεία της εποχής και τις καταθέσεις των πρωταγωνιστών, προκύπτει ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία σχεδίασε και εκτέλεσε ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα εξόντωσης των χριστιανικών πληθυσμών (Αρμένιοι, Έλληνες, Χαλδαίοι, Ασσύριοι).
Κυρίες και κύριοι,
Οι αγώνες των λαών για ανεξαρτησία, θα συνεχίζονται και δεν νομίζω ότι είναι κάτι που τελειώνει ποτέ. Είναι μια διαδικασία ιστορική που θα είναι συνεχώς σε εξέλιξη, είναι από τα θέματα εκείνα που δεν αποτελούν ένα μέγεθος πεπερασμένο, το αντίθετο μάλιστα.
Αυτό είναι το μήνυμα που απευθύνει η επέτειος της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων δεν διακατεχόμαστε από μισαλλοδοξία έναντι των αυτουργών αυτής της γενοκτονίας. Καλλιεργούμε σχέσεις καλής γειτονίας εμπνεόμενοι από τις αρχές του δικαίου και της ισότητας των λαών.
Οι ημέρες μνήμης και η αναγνώριση μιας Γενοκτονίας δεν γίνονται για να παίζονται φθηνά πολιτικά παιχνίδια μεταξύ των χωρών, ούτε για να αναζωπυρώνουν το μίσος μεταξύ των λαών.
Γίνονται για να διατηρήσουμε στη συλλογική μνήμη το που μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη θηριωδία όταν θέλει να κυνηγήσει τον «άλλο», εκείνον που διαφέρει σε γλώσσα, ήθη, θρησκεία και πολιτισμό.
Φίλες και φίλοι,
Μια μέρα σαν και αυτή, το σύνθημα πρέπει να είναι αυτό:
«Σήμερα, είμαστε όλοι Αρμένιοι».
Σας ευχαριστώ πολύ.
Print
1702 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω