Search
× Search
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Χαιρετισμοί

/ Κατηγορίες: Χαιρετισμοί

Χαιρετισμός του Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στην έκθεση Posidonia Sea Tourism Forum 2017 με θέμα τον Τουρισμό και την Κρουαζιέρα

Χαιρετισμός του Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στην έκθεση Posidonia Sea Tourism Forum 2017 με θέμα τον Τουρισμό και την Κρουαζιέρα

 

Κυρίες και Κύριοι,

 

 

Ως γέννημα θρέμμα του Πειραιά, επιτρέψτε μου να σας πω ότι είμαι φανατικός οπαδός της θάλασσας και της ναυτιλίας και επομένως με μεγάλη χαρά βρίσκομαι εδώ σήμερα, ανάμεσά σας, σε αυτό το πολύ σημαντικό, για τον κλάδο του τουρισμού και της κρουαζιέρας, διήμερο συνέδριο.

 

Και είναι σημαντικό γιατί την ώρα που η παγκόσμια βιομηχανία της κρουαζιέρας συνεχίζει και το 2017 να παρουσιάζει μια αναπτυξιακή δυναμική, με θετικές παγκόσμιες προβλέψεις για αύξηση των επιβατών κρουαζιέρας, η Ανατολική Μεσόγειος, ως προορισμός θαλάσσιου τουρισμού, εμφανίζει πτώση εξαιτίας των τρεχουσών γεωπολιτικών εντάσεων.

 

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, το 2017 οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και στα 42 λιμάνια της χώρας αναμένονται να είναι μειωμένες κατά 22,7%, ενώ και η μείωση στον αριθμό των επιβατών αναμένεται να κινηθεί στο 13,9%.

 

Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν είναι σε πρώτη ζήτηση στην κρουαζιέρα.

 

Είμαι σίγουρος, λοιπόν, ότι σε αυτό το συνέδριο, αυτά ακριβώς τα θέματα συζητήθηκαν και συζητούνται.

Γνωρίζω ότι συμμετέχουν εξειδικευμένοι ομιλητές του χώρου, εκπρόσωποι των κορυφαίων εταιρειών κρουαζιέρας και όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, όπου για δύο ημέρες έχουν την ευκαιρία να αναλύσουν τα δεδομένα και τις προκλήσεις και να αναζητήσουν στρατηγικές και λύσεις πάνω στα φλέγονται ζητήματα του κλάδου.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Ο τουρισμός, η ναυτιλία και η κρουαζιέρα είναι οι τροφοδότες της εθνικής μας οικονομίας, ακόμα και στη σημερινή συγκυρία της βαθύτατης και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

 

Προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, συνεισφέρουν τα μέγιστα σε δημοσιονομικό επίπεδο και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα μια σειρά άλλων κλάδων και επαγγελμάτων, καθώς και τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

 

Με λίγα λόγια, ο τουρισμός είναι μια εθνική υπόθεση και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με λογική τζόγου και στοιχήματος.

Ο τουρισμός, δεν είναι στοίχημα αλλά κλίμα.

 

Ο τουρισμός δεν μπορεί να στηρίζεται στον αυτόματο πιλότο, απαιτεί συγκροτημένες και στοχευμένες πολιτικές.

 

Τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει και να έχει βιώσιμα χαρακτηριστικά, όσο υπάρχουν υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις στο τουριστικό μας προϊόν.

 

Τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει, όταν στο 80% της χώρας δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις στον τουρισμό.

 

Απαιτείται χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό που θα διευκολύνει και θα προσελκύει μεγάλες και στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις, που θα αυξήσουν τα τουριστικά έσοδα και θα επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο.

 

Η εισροή πόρων από το εξωτερικό είναι απαραίτητη προϋπόθεση και ουσιαστικά η μόνη λύση για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την οριστική έξοδο από την κρίση.

 

Η ολοκλήρωση δύο πολύ σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων – που τόσο πολύ πολεμήθηκαν - η εξαγορά του ΟΛΠ από την COSCO και η εξαγορά των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από την Fraport, έχουν ενισχύσει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως προορισμού κρουαζιέρας και πύλης εισόδου της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου.

 

Ειδικότερα, η ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά και η δημιουργία ενός κέντρου διεθνούς εμβέλειας για το διαμετακομιστικό εμπόριο, αλλά και για τον τουρισμό και την κρουαζιέρα, θα έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην οικονομίας μας, μέσω των άμεσων επενδυτικών επιδράσεων, των συνεργειών και των λοιπών καθετοποιημένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση σας, ήταν χαρά και τιμή για εμένα να παρευρεθώ σήμερα εδώ και να ευχηθώ καλή επιτυχία στη διοργάνωση σας.

 

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η σχέση του Έλληνα με τη θάλασσα έχει διάρκεια αλλά και συνέχεια μέσα στο χρόνο. Την άρρηκτη αυτή σχέση, την έχει διατυπώσει με τον καλύτερο τρόπο ο μεγάλος Φιλέλληνας, συγγραφέας και στοχαστής, Ζακ Λακαριέρ, ο οποίος έγραψε:

 

«Ο πλούτος και η δύναμη των Ελλήνων βρίσκεται εκεί όπου βρισκόταν και στην εποχή του Οδυσσέα: στη θάλασσα».

 

Σας ευχαριστώ.

Print
1727 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω