Search
× Search
Παρασκευή, 2 Μαΐου 2025

Ομιλίες

Εισήγηση του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με θέμα την Ισότητα των Φύλων
/ Categories: Ομιλίες

Εισήγηση του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με θέμα την Ισότητα των Φύλων

Κοινή Συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η συνεδρίαση αυτή σήμερα μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε με την Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), κυρία VirginijaLangbakk.
 Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι η ανισότητα είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων πολιτικής. Χρειάζονται λοιπόν εντονότερες και συντονισμένες προσπάθειες.
Η ιδέα για τη δημιουργία ενός οργάνου επιφορτισμένου με τοσυντονισμό, τη διάδοση των στοιχείων ερευνών/πληροφοριών και τηνανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών στα θέματα ισότητας των φύλωνπαρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1995.
Ο δρόμος που διανύθηκε ήταν μακρύς.
Η συζήτηση διήρκεσε αρκετά χρόνια μέχρι την ίδρυση τελικά τουΕυρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων(EIGE), τοΜάιο του 2007, με έδρα αρχικά τις Βρυξέλλες και αργότερα τοΒίλνιους.
Το πρώτο ετήσιο πρόγραμμα εργασιών του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2010, ενώ η επίσημη έναρξητων δραστηριοτήτων του έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2010.
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων(EIGE) - μια υπηρεσία δηλαδή που παρέχει συνδρομή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της στην προώθηση της ισότητας των φύλων, στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών- έχει αναλάβει ένα πολύ σημαντικό έργο:
Τη συλλογή και ανάλυση συγκρίσιμων δεδομένων,
το συντονισμό και τη διάδοση των στοιχείων των ερευνών και την ανάπτυξη μεθόδων ,
κυρίως για την ενσωμάτωση της διάστασης της ισότητας σε όλους του τομείς πολιτικής, αλλά και για την ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών και την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων. 
Παρά το γεγονός ότι η ισότητα των φύλων συνιστά θεμελιώδη αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναφέρεται στις Συνθήκες και στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, διεφάνη στην πορεία η ανάγκη αξιολόγησης της ισότητας των φύλων σε διαφορετικούς τομείς.
Η ανάγκη ενός δείκτη ισότητας των φύλων εισήχθη αρχικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Χάρτη Πορείας για την Ισότητα Γυναικών και Ανδρών 2006-2010 και επανελήφθη στη Στρατηγική για την Ισότητα Γυναικών και Ανδρών 2010-2015.
Ο πρώτος Δείκτης Ισότητας των Φύλων που παρουσιάστηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας στις Βρυξέλλες, στις 13 Ιουνίου 2013, ήρθε να καλύψει την ανάγκη ενός αποτελεσματικού εργαλείου μέτρησης των διαφορετικών πτυχών της ισότητας των φύλων, στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών.
Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων είναι ουσιαστικά ένα εύχρηστο και κατανοητό μέσον προσέγγισης του πολύπλοκου και πολυδιάστατου χαρακτήρα της ισότητας των φύλων.
 Ο μέσος κοινοτικός όρος 54 (με δείκτη βέλτιστης επίδοσης στην ισότητα το 100) που καταγράφεται αποτυπώνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αλλά και το δρόμο που πρέπει να διανυθεί προς μια κοινωνία ισότητας των φύλων.
Η εργασία, η οικονομική κατάσταση, η εκπαίδευση καιεπιμόρφωση, η κατανομή χρόνου (για οικονομικές, κοινωνικές κλπ δραστηριότητες), η συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων και ηυγεία, συνιστούν τους έξι (6) βασικούς τομείς του Δείκτη Ισότητας των Φύλων.
Οι διατομεακές ‘τεμνόμενες’ ανισότητες και η βία συνιστούν τους δύο (2) ‘δορυφορικούς’ δευτερεύοντες τομείς.
 Θα δώσω, όμως, τώρα το λόγο στην κυρία Laggbakk, προκειμένου να μας ενημερώσει για τους στόχους και τα επιτεύγματα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου και για την τρέχουσα έρευνα «Γυναίκες και Οικονομία».
Περιμένουμε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, την εισήγησή της .
Print
2002 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω