Εισήγηση του Βουλευτή Β' Πειραιά κ. Γ. Τραγάκη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με θέμα: "Η εμπορική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Η.Π.Α.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ (Εισηγητής της Κ.Ο. Νέας Δημοκρατίας):
Θα ήθελα να τονίσω, κατ’ αρχάς, ότι, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., κατάφερε η τότε Κυβέρνηση, με την προεδρία μας –και αυτό έχει αναγνωριστεί κι από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, όταν αναφερόταν στην επερώτηση που είχε υποβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ για την TTIP- ότι είναι στα θετικά της Κυβέρνησης να χαρακτηριστεί η TTIP ως μικτή συμφωνία, που σημαίνει ότι θα πρέπει να επικυρωθεί και από το ελληνικό Κοινοβούλιο και από όλα τα άλλα Κοινοβούλια.
Ήταν θετικό, βέβαια, ότι καταφέραμε να περάσουμε και τα αναγνωστήρια, διότι, πράγματι, ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Συμφωνίας είναι η αδιαφάνεια. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας, περάσαμε τα αναγνωστήρια στις πρεσβείες των χωρών που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, δηλαδή, τα κράτη – μέλη, για να μπορούν να λαμβάνουν γνώση όλοι της προόδου των συμφωνιών.
Είναι σίγουρο ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ ξεκίνησε τον Ιούνιο 2013, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου συνεργασίας, με κύρια χαρακτηριστικά την εξάλειψη των διαδικαστικών και δασμολογικών εμποδίων, καθώς και την εναρμόνιση κανονισμών και ρυθμίσεων, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας ελεύθερης ζώνης εμπορίου και επενδύσεων.
Η Συμφωνία αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη οικονομικού περιεχομένου συμφωνία στον κόσμο, αφού θα αφορά περίπου το 50% των παγκοσμίων οικονομικών συναλλαγών, ύψους περίπου 1 τρισ. ευρώ, σε αξία αγαθών και υπηρεσιών και σε εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, διασφαλίζοντας, παράλληλα, και την οικονομική κυριαρχία των μελών της Συμφωνίας απέναντι στις αναδυόμενες οικονομίες και, κυρίως, απέναντι της Κίνας.
Ειδικότερα, η επίτευξη και η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας αναμένεται να αποφέρει οικονομικά οφέλη ύψους 120 δισ. ευρώ για την Ε.Ε., ανεβάζοντας το ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά 0,5% κατ’ έτος και τις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ κατά 28%. Δηλαδή, κατά 187 δισ. ευρώ και, αντίστοιχα, 95 δισ. ευρώ για τις ΗΠΑ, από τις ΗΠΑ προς την Ε.Ε.. Η μέση ευρωπαϊκή οικογένεια αναμένεται, κατά την εκτίμηση των Βρυξελλών, να ενισχυθεί έως και κατά 545 ευρώ ετησίως, με τη μορφή αύξησης διαθέσιμου εισοδήματος από την πλήρη εφαρμογή της προωθούμενης Συμφωνίας. Εκτιμάται, επίσης, ότι θα ενισχυθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αδυνατούσαν να εξάγουν λόγω των δυσανάλογων, εξαιτίας του μεγέθους τους, δαπανών.
Η Συμφωνία θα επιδιώκει την εξάλειψη όλων των δασμών, τελών και λοιπών επιβαρύνσεων στο εμπόριο γεωργικών, βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων, αυξάνοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ε.Ε. και την ποικιλία των ευρωπαϊκών προϊόντων στην αμερικανική αγορά, μειώνοντας, συγχρόνως, την τελική τιμή τους.
Ωστόσο, παρόλο που, μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου εννέα γύροι διαπραγματεύσεων, τα αποτελέσματα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σημαντικά. Η επιβράδυνση που παρατηρείται στον ρυθμό των διαπραγματεύσεων οφείλεται στη δυσπιστία, στην ανησυχία και τις αντιδράσεις που εκφράζονται στο εσωτερικό πολλών κρατών – μελών, μεταξύ των οποίων και στη χώρα μας. Η έλλειψη διαφάνειας στους χειρισμούς της ευρωπαϊκής Επιτροπής και η, μέχρι πρότινος, αδυναμία πρόσβασης στα διαπραγματευτικά κείμενα –τώρα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα διαπραγματευτικά κείμενα, ο φόβος για ενδεχόμενη υποβάθμιση των εργασιακών και κοινωνικών προτύπων, η έντονη ανησυχία για τα περιβαλλοντικά και διατροφικά ζητήματα, καθώς και την ίδια τήρηση της αυστηρής νομοθεσίας με αντικείμενο τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, η δυσπιστία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για ενδεχόμενη προώθηση των συμφερόντων των πολυεθνικών εταιρειών, η άρνηση των Αμερικανών στο θέμα της προστασίας των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης, που αφορά άμεσα την Ελλάδα, καθώς και ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών κράτους – επενδυτή, ο λεγόμενος ISDS, αποτελούν μερικά από τα ακανθώδη ζητήματα των διαπραγματεύσεων και σημεία τριβής μεταξύ των δύο πλευρών.
Η Ελλάδα, ως κράτος – μέλος της Ε.Ε., παρακολουθεί τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων, εστιάζοντας σε συγκεκριμένους τομείς ενδιαφέροντος και θέτοντας ως όρο ότι δεν θα δεχτεί τη χαλάρωση των υψηλών ευρωπαϊκών προδιαγραφών ασφαλείας σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, την προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος και του δικαιώματος των κρατών να νομοθετούν για το δημόσιο συμφέρον.
Στο πλαίσιο της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Συμφωνίας, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τα αγροτικά προϊόντα, την ενισχυμένη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, τους κανόνες καταγωγής, την ενέργεια, τα μη δασμολογικά εμπόδια και μέτρα στη δημιουργία επιπλέον ευκαιριών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και, βέβαια, για την απελευθέρωση των ναυτιλιακών υπηρεσιών.
Ως προς την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, εκτός από την πλήρη προστασία της φέτας, ενδιαφερόμαστε να συμπεριληφθεί στον συνοπτικό κατάλογο γεωγραφικών ενδείξεων, όπου ετοίμασε η ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τσικουδιά, το τσίπουρο, οι ελαίες Καλαμών, σε ό,τι αφορά τις γεωγραφικές θέσεις.
Επίσης, το θέμα του μηχανισμού επίλυσης διαφορών κράτους – επενδυτή, άκουσα τις επιφυλάξεις σας. Εκφράζουμε, όπως και τα περισσότερα κράτη – μέλη, τις επιφυλάξεις μας ως προς τη χρησιμότητά του, μην μπορώντας να υπολογίσουμε τις επιπτώσεις εφαρμογής. Είναι απαραίτητο να διαφυλαχθεί το δικαίωμα των κρατών – μελών να προβαίνουν σε ρυθμίσεις για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.
Θα ήθελα, επίσης, από τον κ. Υπουργό να μας ενημερώσει, ερωτώντας τον, ποια είναι η πορεία των διαπραγματεύσεων σε θέματα προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων κι αν υπάρχει πρόοδος στο θέμα της τσικουδιάς και του τσίπουρου και των ελαιών Καλαμών. Αν, τελικά, συμπεριληφθεί στο ISDS, στην τελική συμφωνία, ποιοι είναι οι όροι και οι διαδικασίες εφαρμογής που έχουμε θέσει. Και, κυρίως, στον τομέα της ναυτιλίας, γιατί έχετε και αυτόν τον τίτλο, που αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα, έχει υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των συμφωνιών;
Απ’ ό,τι κατάλαβα, όταν έρθει προς έγκριση η Συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν ξέρω αν έχει αλλάξει άποψη η τότε Κυβέρνηση, θα δούμε ποιο κείμενο θα έρθει τελικά στην Ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου.