Search
× Search
Παρασκευή, 2 Μαΐου 2025

Ομιλίες

/ Categories: Ομιλίες

Ομιλία του Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Ιωάννη Τραγάκη, ως εισηγητής της Ν.Δ. στη συζήτηση επί της τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής – Μέρος Β’

Ομιλία του Βουλευτή Β’ Πειραιά,

κ. Ιωάννη Τραγάκη,

ως εισηγητής της Ν.Δ.

 στη συζήτηση επί της τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής

 – Μέρος Β’

 

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Συμφωνούμε με όλες τις διατάξεις που έχει η τροποποίηση του Β’ Μέρους του Κανονισμού της Βουλής, αλλά θα ήθελα να εντοπίσω σε ποια σημεία υπάρχει μια διαφορά που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

 

Προσωπικά, θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε προσοχή στην άρση της αδικίας που έχει γίνει στους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου της Βουλής. Νομίζω πως το θέμα τους επιλύεται προσωρινά και εύχομαι, ελπίζω, πιστεύω ο κ. Πρόεδρος να συνεχίσει την προσπάθεια να επιλυθεί και οριστικά το ζήτημα.

 

Η δεύτερη αλλαγή, που έχουμε, είναι η κατάργηση 40 θέσεων μετακλητών υπαλλήλων από ορισμένους τέως και πρώην Προέδρους της Βουλής και τέως και πρώην Πρωθυπουργούς. Αυτό γίνεται για λόγους οικονομίας και πράγματι θέλω να σας αποδείξω ότι η Βουλή κάνει οικονομία. Να σας αναφέρω ότι ο προϋπολογισμός της Βουλής το 2009 ήταν 222.140.000 ευρώ και το 2015 ήταν 139.922.000, αυτό σημαίνει ότι σε αυτή την περίοδο έχουμε κάνει 17% μειώσεις. Αυτά σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Αν δείτε τον απολογισμό του προϋπολογισμού της Βουλής θα δείτε ότι εμείς επανειλημμένα γυρίζουμε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Υπήρξε χρονιά που γυρίσαμε 22 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά όλα εντάσσονται στη δυνατότητα που έχουμε να προσφέρουμε στην εθνική οικονομία. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα μας.

 

Εκεί που θα ήθελα να δώσω πραγματικά μεγάλη σημασία είναι η τροποποίηση που γίνεται για τους ειδικούς κανονισμούς. Οι ειδικοί κανονισμοί πάντοτε ήταν ένα «όπλο» στα χέρια του κάθε Προέδρου της Βουλής και χαίρομαι που αυτή τη περίοδο αποφασίζουμε να τους εντάξουμε στον Γενικό Κανονισμό. Είναι σημαντικό θέμα και είναι μια προσπάθεια που θα στηρίξουμε όλοι μας.

 

Αυτά σε ότι αφορά το Β’ Μέρος του Κανονισμού της Βουλής.

 

Θα ήθελα, επίσης, να κάνω δυο τρεις γενικές παρατηρήσεις και να ασχοληθώ με την τροποποίηση του Κανονισμού στο Α’ Μέρος, το κοινοβουλευτικό. Η Βουλή έχει προχωρήσει πολύ, αυτή τη στιγμή έχουμε επτακομματική Βουλή, έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Για αυτό τον λόγο, πρέπει να αλλάξουμε τη ροή του κοινοβουλευτικού μας έργου. Εγώ θα πρότεινα, το έχω εισηγηθεί και στον Πρόεδρο της Βουλή, να δοθούν προτάσεις από όλα τα κόμματα για όλα τα άρθρα του κοινοβουλευτικού μέρους του Κανονισμού, να υπάρξει συγκερασμός απόψεων και αυτές να τις εντάξουμε σε μια γενναία τροποποίηση του Α’ Μέρους του Κανονισμού της Βουλής.

 

Από αυτή εδώ τη θέση, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους της Βουλής και την Φρουρά της Βουλής, για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν. Πολλοί νομίζουν ότι οι υπάλληλοι της Βουλής εργάζονται μόνο όταν λειτουργεί το Κοινοβούλιο, σε Ολομέλεια ή σε επιτροπές, δεν γνωρίζουν ότι τις περισσότερες φορές που εμείς φεύγουμε 1 ή 2 το πρωί από εδώ οι υπηρεσίες της Βουλής, πρακτικογράφοι, στενογράφοι, κάθονται άλλες τέσσερις και πέντε ώρες για να υποστηρίξουν το κοινοβουλευτικό μας έργο. Και έχουν συνεισφέρει και οικονομικά, διότι οι μειώσεις που έχουν γίνει στους υπαλλήλους της Βουλής είναι και αυτές γενναίες.

 

Τέλος, θέλω να μιλήσω για εμάς, τους βουλευτές. Μας έχουν κατηγορήσει για πολλά θέματα, αλλά δεν δέχομαι κατηγορίες όσον αφορά στο πόθεν έσχες μας. Είμαστε το μόνο κομμάτι του ελληνικού λαού που τα πόθεν έσχες μας είναι ανά πάση στιγμή αναρτημένα στη Διαύγεια, μαζί με τους λογαριασμούς μας και τα ποσά. Είμαστε το μόνο κομμάτι του ελληνικού λαού που μας γίνεται όχι δειγματοληπτικός έλεγχος, αλλά έλεγχος πόθεν έσχες και στους 300 βουλευτές, στους 450 όταν υπάρχει νέα Βουλή και στους άλλους υπόχρεους.

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να προτρέψω όλους του βουλευτές και κυρίως τους νέους βουλευτές, να επισκεφθούν την Μπενάκειο Βιβλιοθήκη, στη Λένορμαν, το Παλιό Καπνεργοστάσιο. Πηγαίνετε να δείτε τι έχουμε κάνει εκεί, τι θησαυρούς έχει η Βιβλιοθήκη της Βουλής, τι πλούσιο αρχείο έχει. Εγώ πρότεινα στον Πρόεδρο της Βουλής να κάνουμε επισκέψεις κατά τμήματα στη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη για να δούμε όλοι τι θησαυρός υπάρχει εκεί.

 

Και κάτι ακόμα. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Παλαιά Βουλή δεν ανήκει σε εμάς, είναι ιδιοκτησία του Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο μάλιστα το έχει παραχωρήσει με δεκαετή σύμβαση στο Εθνολογικό Μουσείο, αν δεν κάνω λάθος. Θα πρέπει όλα τα κόμματα να κάνουμε μια προσπάθεια, ώστε το Παλαιό Κοινοβούλιο να περιέλθει στην ιδιοκτησία της Βουλής των Ελλήνων, όπου και ανήκε στο παρελθόν.

 

Και επειδή έχω διατελέσει δύο φορές Πρόεδρος της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, προτείνω επιτροπές δικές μας, κατά καιρούς, να συνεδριάζουν ή στο Βουλευτήριο στο Ναύπλιο ή στο Βουλευτήριο στην Κέρκυρα. Νομίζω θα είναι επιτυχία όλων μας αν ομονοήσουμε σε αυτά τα θέματα.

 

Σας ευχαριστώ. 

Print
1641 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω