Τοποθέτηση του Βουλευτή Β' Πειραιά Ι. Τραγάκη στην επίκαιρη επερώτηση εβδομήντα πέντε Βουλευτών της Κ.Ο. της Ν.Δ, σχετικά με την πρωτοφανή κρίση στη Δικαιοσύνη
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ, κύριε Τραγάκη, έχετε τον λόγο. Θα κάνετε χρήση της δευτερολογίας σας;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε. Θα κάνω χρήση της δευτερολογίας μου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν είχαμε υποβάλει σαν Νέα Δημοκρατία σήμερα την επίκαιρη ερώτησή μας, ασφαλώς και δεν θα ήταν αυτό το κείμενο. Το κείμενο αυτό θα είχε περιβληθεί και με αυτά τα οποία συνέβησαν εχθές, μετά τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, του κ. Πολάκη.
Δεν θα τις επαναλάβω, αλλά θα ήθελα να σας ρωτήσω ευθέως, κύριε Υπουργέ, διότι το πήγατε γύρω-γύρω. Αυτά που είπατε για τους Έλληνες δικαστές στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα έχουμε πει και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Θα σας διαβάσω τι ακριβώς είχα πει εγώ τότε και το είχατε και εσείς επικροτήσει: «Θα πρέπει οι Έλληνες δικαστές, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ασκούν το λειτούργημά τους με ακεραιότητα και σοβαρότητα, έχοντας πλήρη συναίσθηση των καθηκόντων τους, να αισθάνονται ασφαλείς, μακριά από εξωγενείς παράγοντες και πιέσεις, από οπουδήποτε και αν προέρχονται.»
Ευθέως, αν καταδικάζετε τις δηλώσεις του κ. Πολάκη, δεν έχετε θέση στην ίδια Κυβέρνηση. Εκτός του ότι η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι συλλογική και η συλλογική ευθύνη της Κυβέρνησης αντανακλάται πρώτα στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, στον Πρωθυπουργό.
Ρωτάμε ευθέως τον κ. Τσίπρα: Μπορεί να υπάρξει από σήμερα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας τον κ. Πολάκη;
Ως αρμόδιος Υπουργός -λυπάμαι που το λέω, ξέρετε ότι και στην Επιτροπή έχω δεόντως πει για την αξιοπρέπειά σας και για το επιστημονικό σας κύρος- έχετε άχαρο ρόλο σήμερα να υπερασπιστείτε αυτή την επιλογή του Πρωθυπουργού. Διότι ο κ. Πολάκης είναι επιλογή του Πρωθυπουργού.
Αυτά που είπε ο κ. Πολάκης δημιουργούν ένα τεράστιο θέμα στη Δικαιοσύνη, πολύ μεγαλύτερο θέμα από αυτό το οποίο εμείς αναφέρουμε στην επίκαιρη επερώτησή μας, καταγγέλλοντας και τον απόντα σήμερα, που έπρεπε να είναι εδώ, τον Αναπληρωτή Υπουργό σας, τον εξωκοινοβουλευτικό, τον κ. Παπαγγελόπουλο. Διότι και ο κ. Παπαγγελόπουλος τι άλλο έκανε; Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη έκανε, ομολογημένη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Διότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Παπαγγελόπουλος ομολόγησε όλα όσα καταγγέλθηκαν από την Εισαγγελέα Εφετών, την κ. Τσατάνη. Τα ομολόγησε. Και του το είπα εγώ προχθές στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: «Εσείς το ομολογείτε αυτό;». Μου είπε: «Είναι άποψή σας, εγώ δεν ομολόγησα κάτι τέτοιο». Άρα, έχετε άχαρο ρόλο να υπερασπιστείτε και τα δύο αυτά πρόσωπα.
Προχωρώντας λίγο παραπέρα, θα μιλήσω λίγο για τη μη απονομή δικαιοσύνης. Αναφερθήκατε σε νούμερα για τα οποία θα λάβετε γνώση. Επειδή ασχολήθηκα λίγο με αυτό το θέμα -δεν έχω την ειδικότητα, ξέρετε τι ειδικότητα έχω- έμαθα ότι υπάρχουν τριακόσιες δεκαεπτά χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις αυτή την περίοδο, ότι αυτή την περίοδο στο Εφετείο Αθηνών ορίζονται υποθέσεις για το 2018 και πολλές από αυτές είναι κακουργηματικού χαρακτήρος και τείνουν σε παραγραφή. Πότε θα λυθεί αυτό το θέμα;
Πήρα στοιχεία και από το Ειρηνοδικείο. Στο Ειρηνοδικείο, που αυτή τη στιγμή τα περισσότερα αιτήματα είναι για την υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη, ορίζονται για το 2028. Διότι είπατε ότι θα φέρετε στοιχεία. Όλα αυτά τα προβλήματα που δημιουργούνται έχουν επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, έχουν επιπτώσεις στον χρόνο και στο χρήμα των πολιτών. Πρέπει να λυθούν, επιτέλους.
Όταν με ρώτησε ο κ. Παπαγγελόπουλος: «Τι να κάνω με τους δικηγόρους; Να τους επιστρατεύσω;», του είπα: «Όχι, να τους λύσετε τα προβλήματά τους, στο μέρος που μπορείτε να τα λύσετε». Όχι, όπως πράγματι και ο κ. Βορίδης είπε, το 65% με 70% των εισοδημάτων τους να πηγαίνει σε φορολογικές υποχρεώσεις και σε εισφορές στα ταμεία τους. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο πρέπει να λυθεί.
Το κυριότερο, όμως, θέμα το οποίο εγώ θα ήθελα να θίξω είναι ότι υπάρχουν νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες προϊδεάζουν αποτελέσματα δικαστικών υποθέσεων. Θα το πω ευθέως. Αναφέρομαι και στο άρθρο 106 του πολυνομοσχεδίου, αναφέρομαι όμως και στο άρθρο 68. Διότι με αυτές τις νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν, υπήρξε μετά από μία συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση απόφαση δικαστηρίου η οποία δικαίωνε τη νομοθετική παρέμβαση. Αν αυτό δεν είναι έμμεση παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, τότε τι άλλο είναι;
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Εγώ δεν θα πω κάτι για την ποιότητα της απονομής της δικαιοσύνης, επειδή κατά σύμπτωση ακροώμεθα υποψηφίους τώρα στη Διάσκεψη των Προέδρων για τις προαγωγές των ανωτάτων δικαστικών. Βέβαια, εδώ υπήρξε μία απάντηση από τον κ. Παπαγγελόπουλο ότι έκανε βουτιά και παρέλειψε σαράντα επτά. Είπε «Μα, κρίνονταν δεκατέσσερις θέσεις. Εσείς είχατε κάνει μία βουτιά και παραλείψατε δέκα. Άρα, εγώ μπορούσα να παραλείψω εκατόν πενήντα».
Αναφέρεται, βέβαια, σε κάτι που συνέβη πριν από είκοσι χρόνια. Έδειξε τη νοοτροπία του και το τι σκέφτεστε να κάνετε και για τις επικείμενες προαγωγές των δικαστικών, όταν ο κ. Αθανασίου, όπως πολύ σωστά είπε, αλλά και ο κ. Δένδιας, με θρησκευτική ευλάβεια δεν μπήκαν στη διαδικασία να παρακάμψουν τις επετηρίδες. Θα πείτε, είναι σωστό; Βεβαίως. Οι επετηρίδες πρέπει να τηρούνται όπου πρέπει να τηρούνται και όχι να λέει και να υπονοεί ότι μπορεί να γίνει και βουτιά εκατόν πενήντα. Λέει «Το ένα προς δέκα μού δίνει το δικαίωμα να κάνω εκατόν πενήντα αλλαγές».
Αυτά είναι πράγματα τα οποία ελέχθησαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Θα μας δοθεί η ευκαιρία στην Επιτροπή να ακροαστούμε την Εισαγγελέα Εφετών κυρία Τσατάνη, η οποία έκανε τη μηνυτήρια αναφορά εναντίον του κ. Παπαγγελόπουλου και εκεί θα πούμε πολύ περισσότερα.
Ευχαριστώ πολύ.
...........................................................................................................
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Ο κ. Τραγάκης κάτι θέλει να προσθέσει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ένα λεπτό θέλω. Είχα πάρει τον χρόνο της δευτερολογίας μου στην πρωτολογία μου.
Κύριε Υπουργέ, δεν μου κάνατε την τιμή να μου απαντήσετε. Σας έθεσα ερωτήματα. Απαντήσατε σε άλλους συναδέλφους. Δεν μου κάνατε την τιμή να μου απαντήσετε. Τα ερωτήματά μου ήταν σαφή και θα τα επαναλάβω. Αφορούν τον κ. Πολάκη.
Ο κ. Πολάκης, όπως καταλαβαίνετε και όπως γνωρίζετε όλοι, ήταν συγκυβερνήτης με τον κύριο Πρωθυπουργό το καλοκαίρι. Υπάρχει φωτογραφία στο σκάφος του κ. Πολάκη. Κρατούσαν μαζί το τιμόνι το καλοκαίρι και πηγαίνανε. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: Ο συγκυβερνήτης θα κρατήσει τον Πολάκη στην Κυβέρνηση; Είναι δυνατόν, μετά από αυτά που έγιναν;
Η Δικαιοσύνη πήρε θέση. Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Θάνου ανέθεσε στον αντεισαγγελέα κ. Δασούλα να κάνει προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες Πολάκη. Αυτό είναι το θέμα το οποίο αφορά τη Δικαιοσύνη. Η Πολιτεία τι κάνει; Η πολιτική ηγεσία τι κάνει; Πολιτική ηγεσία λέγοντας εννοώ πάντα τον κύριο Πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα.
Ο κ. Τσίπρας επέλεξε τον κ. Πολάκη. Ο κ. Πολάκης ως Αναπληρωτής Υπουργός συμμετέχει στο Υπουργικό Συμβούλιο, που κάνει τις κρίσεις για τους δικαστικούς. Άρα, όταν κρίθηκαν οι δικαστικοί, που κρίθηκαν με την παράλειψη σαράντα επτά έγκριτων δικαστικών, είχε πάρει μέρος ο κ. Πολάκης. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι το θέμα είναι πολύ μεγάλο και ξεφεύγει αυτή τη στιγμή από τις δυνατότητες που έχουμε σε τόσο περιορισμένο χρόνο να αποδείξουμε αυτό που συνάδελφοί μας είπαν, ότι «τελικά, μήπως ο κ. Πολάκης είναι μέρος ενός σχεδίου»; Μήπως δηλαδή το σχέδιο είναι να απαξιωθεί μερίδα δικαστικών; Αν και αυτός μιλάει για την πλειοψηφία, γιατί είπε «ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος». Άρα, θέλει να απαξιώσει ένα τμήμα των δικαστικών, οι οποίοι θα επιληφθούν υποθέσεων οι οποίες έχουν πολιτικό ενδιαφέρον.
Θα πρέπει και σε αυτή τη διάσταση και σε αυτό το ερώτημα να απαντήσετε, κύριε Υπουργέ. Σας ευχαριστώ πολύ.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.