Search
× Search
Τρίτη, 6 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής, Γιάννη Τραγάκη, στη ΝΕΡΙΤ

Σημεία της συνέντευξης του

Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής

κ. Γιάννη Τραγάκη

στη ΝΕΡΙΤ

 

 

Για τα επεισόδια στη Νομική και τις καταλήψεις:

 

Για τις ενέργειες που έχουν γίνει αυτό το διήμερο θα πω το εξής. Έχω μια τραυματική εμπειρία επ’ αυτού, είμαι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ήμουν σχεδόν παρών όταν κάηκε το κτήριο της Πρυτανείας, το οποίο ήταν ένα καταπληκτικό κτήριο του 1890, που είχε μέσα μια συλλογή πινάκων μοναδική, είχε τοιχογραφίες μοναδικές, οι επιπλώσεις ήταν μοναδικές και δυστυχώς κάηκε σε κάτι τέτοιες καταλήψεις. Επομένως, είμαι κατά των καταλήψεων.

 

Και όλα τα προβλήματα, που υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας, δημιουργούνται από τους καταληψίες, αυτή τη στιγμή η οδός Σταδίου πρέπει να είναι κλειστή.

 

Για το εάν πρέπει να υπάρχει παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα Πανεπιστήμια:

 

Συμφωνώ με την παρεμπόδιση της κατάληψης των δημόσιων κτηρίων, όπως είναι τα Πανεπιστήμια και τα Πολυτεχνεία. Η απόφαση της πρυτανείας να κλείσει το πανεπιστήμιο ήταν ομόφωνη, όπως ομόφωνη ήταν και η απόφαση να ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας ώστε να μην γίνει κατάληψη.

 

Οι σχολές έπρεπε να μείνουν ανοιχτές την Δευτέρα, την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου. Τις προηγούμενες ημέρες, όμως, να καταλαμβάνονται οι σχολές για να δημιουργούνται εργαστήρια παραγωγής μολότοφ ή οτιδήποτε άλλο είναι ανεπίτρεπτο.

 

Για τις μεταγραφές των φοιτητών και το πρόβλημα υπερπληθυσμού στις σχολές:

 

Νομίζω ότι και σε αυτό το θέμα κάπου χάθηκε το μέτρο. Διότι, είναι επιβεβλημένες κάποιες μεταγραφές και μάλιστα επαναφέρω ένα αίτημα που και εγώ έθεσα μέσα στη Βουλής. Υπάρχουν 1.050 παιδιά, τα οποία μπήκαν με τις διαδικασίες εκτός εξετάσεων, τις διαδικασίες των ΑΜΕΑ, υπάρχουν τυφλοί, υπάρχουν παιδιά με κινητικά προβλήματα και δεν γίνεται η μεταγραφή τους, διότι το Υπουργείο ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να τα ευεργετήσει για δεύτερη φορά. Αυτά, όμως, τα παιδιά δεν μπορούν να σπουδάσουν.

 

 

 

 

Για τις ονομαστικές ψηφοφορίες σήμερα στη Βουλή:

 

Οι ονομαστικές ψηφοφορίες είναι δύο, μια ονομαστική που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ  για το θέμα της διόρθωσης του ΕΝΦΙΑ που δεν συμπεριλαμβάνεται στη ρύθμιση των πολλών δόσεων, των 72 και 100, και είναι μια δεύτερη ονομαστική ψηφοφορία για τα κόκκινα δάνεια. Οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ είπαν πως θα απέχουν της ψηφοφορίας για τα κόκκινα δάνεια, θα τους φέρουμε λοιπόν ενώπιον των ευθυνών τους.

 

Ενώ η ρύθμιση είναι πολύ βοηθητική, τη ζητάει όλος ο κόσμος, όλες οι παραγωγικές τάξεις, μια ρύθμιση που θα έπρεπε να επιστεγαστεί με την ψήφο όλων των βουλευτών, εντούτοις υπήρξε μια άρνηση.

 

Για την ουσία της ρύθμισης των 72 και 100 δόσεων:

 

Η ρύθμιση των οφειλών ήταν μια πολύ καλή ρύθμιση και αγκαλιάστηκε από όλους. Υπήρχε ένα κενό, σε ότι αφορά τη ρύθμιση της πρώτης και των υπολοίπων δόσεων του ΕΝΦΙΑ και του φόρου φυσικών προσώπων. Πράγματι, εκεί έγινε μια παρανόηση, είναι ένα θέμα που πιστώνεται εις βάρος της κυβέρνησης και πιθανότατα εις βάρος του οικονομικού επιτελείου.

 

Διότι, εάν είχε ειπωθεί εξαρχής ότι η ρύθμιση αυτή δεν αγγίζει το 97% των οφειλετών και το 3% των οφειλετών που επιβαρύνονται είναι οι μεγάλοι οφειλέτες, τότε δεν θα υπήρχε παρανόηση.

 

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη, όταν είναι ληξιπρόθεσμα μέχρι την 1η Οκτωβρίου, είναι μέσα στη ρύθμιση. Το να μείνουν ληξιπρόθεσμα μετά την 1η Οκτωβρίου και να δημιουργήσουμε νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν είναι σωστό. Θα θυμίσω, ότι το θέμα της νέας ρύθμισης προέκυψε με μια εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Εσόδων, της κας Σαββαΐδου, από την οποία προήλθε η παρεξήγηση της δημιουργίας οφειλετών μετά την 1η Οκτωβρίου. Διότι, αυτό που είχαμε ψηφίσει και είχαμε περάσει είναι ότι ληξιπρόθεσμες θεωρούνται όσες δόσεις είναι μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

 

Για την απουσία του Υπουργού Οικονομικών από τη χθεσινή συζήτηση και την αντικατάσταση του από τον αναπληρωτή Υπουργό:

 

Για να είμαι δίκαιος, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών έχει εκχωρημένες αρμοδιότητες επί των δημοσιονομικών θεμάτων, επομένως ήταν λογικό να έρθει στη Βουλή να υπερασπιστεί το θέμα, από τη στιγμή που παρουσίαζε ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης του 1,1 δις ευρώ. Πιο λογικό, ωστόσο, θα ήταν να έρθει και ο κ. Χαρδούβελης και να εξηγήσει κάποια πράγματα για την οικονομική πορεία της χώρας, πέρα από αυτό το θέμα.

 

 

 

 

Για το θέμα του εθνικού διαπραγματευτή για το χρέος:

 

Είναι πολύ σημαντικό το θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους, το σημαντικότερο που απασχολεί τον τόπο. Δεν είναι δυνατόν να διαπραγματευόμαστε ρυθμίσεις που θα φορούν τις επόμενες γενιές, τα εγγόνια και τα δισέγγονα μας και να μην υπάρχει μια συνεννόηση εκ των προτέρων και μετά μια συναίνεση. Να συμμετέχουν όλα τα κόμματα στην διαπραγμάτευση του χρέους.

 

Για την πόλωση εντός του Κοινοβουλίου:

 

Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλη πόλωση εντός του Κοινοβουλίου. Γνωρίζετε ότι είμαι δεκαετίες στο Κοινοβούλιο, έχω την αίσθηση ότι η παρούσα Βουλή έχει τις περισσότερες δυσκολίες από οποιαδήποτε άλλη Βουλή έχω περάσει. Δεν ξέρω τι φταίει, είναι η σύνθεση της, είναι η νοοτροπία που έχει δημιουργηθεί, είναι το γεγονός ότι έχουν συνδεθεί πια αμέσως οι βουλευτές με τα ΜΜΕ και τους έχει δημιουργηθεί μια αίσθηση ότι μπορούν να λένε μέσα στην αίθουσα της Βουλής αυτά που λένε και στα πάνελ της τηλεόρασης;

 

Πρέπει να υπάρχει μια εγκράτεια από όλους μας, από όλους τους βουλευτές μέσα στην Βουλή και εμείς ως προεδρείο βγάλαμε σχετική ανακοίνωση επί αυτού του θέματος. 

Print
1540 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω