Σημεία συνέντευξης του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής, Γιάννη Τραγάκη, στο Ρ/Σ "9,84"
Σημεία της συνέντευξης του
Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 98,4
Δημοσιογράφος: Ν. Καραγιάννη
Για το εάν το διαβιβαστικό έγγραφο της εισαγγελίας, ρίχνει «σκιά» στο κλείσιμο της Ολομέλειας της Βουλής:
Καταρχήν, θα δώσω μια πολιτική απάντηση. Αυτό το θέμα, είναι ένας αντιπερισπασμός του ΣΥΡΙΖΑ, ένα φθηνό επικοινωνιακό κόλπο, σε μια προσπάθεια να φύγουν τα φώτα της δημοσιότητας από το κείμενο των 53, το οποίο θέτει σε αμφισβήτηση όλη την ηγετική του ομάδα.
Επι της ουσίας, τώρα. Καταντάει γραφικό, διότι καθημερινά, σχεδόν, υπάρχουν δεκάδες μηνήσεις πολιτών προς πολιτικά πρόσωπα – υπάρχει για παράδειγμα ένας απόστρατος αξιωματικός, ο οποίος κατά καιρούς έχει μηνήσει όλους τους Πρωθυπουργούς και όλα τα υπουργικά συμβούλια για εσχάτη προδοσία – και ο εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να το στείλει στη Βουλή.
Τώρα, εστάλη κάτι το οποίο έχει ήδη κριθεί, διότι τον Δεκέμβριο το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή και απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη πλειοψηφία. Αντιλαμβάνεστε, ότι επανέρχεται ένα θέμα με μοναδικό στοιχείο τα πρακτικά της Βουλής, δηλαδή έστειλαν τα πρακτικά στην εισαγγελία και στην εισαγγελέα Διαφθοράς και εκείνοι, ως όφειλαν, το έστειλαν στη Βουλή.
Από εκεί και πέρα, ένα ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να το θέσει σε επόμενη συζήτηση, μπορούσαν από το Δεκέμβριο και μετά, μέχρι τώρα, να είχαν υποβάλει νέα πρόταση για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με νέα στοιχεία, τα οποία δεν υπάρχουν βέβαια.
Η Βουλή, επομένως, δεν έκλεισε για να υπάρξει παραγραφή, σε ένα θέμα που έχει ήδη κριθεί. Η Βουλή θα έκλεινε ούτως ή άλλως.
Για τις αιχμές του ΠΑΣΟΚ κατά της εισαγγελέως, που διαβίβασε το έγγραφο, της κας. Παπανδρέου:
Νομίζω, ότι είναι λίγο τραβηγμένη αντίδραση, το θέμα όφειλε να σταλεί στη Βουλή. Βέβαια, εκείνο για το οποίο ελέγχεται η αρμόδια εισαγγελέας είναι ότι έστειλε το έγγραφο αναφέροντας τις λέξεις προκαταρκτική εξέταση, ενώ δεν είχε γίνει.
Από την εισαγγελέα, η απάντηση ήταν ότι αναφέρονται στο τυπικό έγγραφο, αλλά δεν υπάρχουν τυπικά έγγραφα. Όταν στέλνεται κάτι στη Βουλή πρέπει να στέλνεται ακριβώς. Άρα, αυτό δεν έπρεπε να υπάρχει μέσα στην εισαγγελική παραγγελία.
Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ:
Ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στην Εκτελεστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, διότι ο αριθμός των 53, μεταξύ των οποίων είναι και δέκα βουλευτές, είναι ένας αξιολογήσιμος αριθμός. Αυτή τη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα, το οποίο αυτή τη φορά δεν προέρχεται μόνο από την αριστερή πλατφόρμα, προέρχεται και από τους Πασοκογενείς, ακόμα και από τους προεδρικούς. Υπάρχει μια έντονη αναστάτωση, εντός του κόμματος, για το τι έγινε στην προεκλογική περίοδο και ποια πολιτική συμμαχιών ακολουθείται μετεκλογικά.
Για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εντός της κυβέρνησης, που αμφισβητούν την κυβερνητική πολιτική:
Η πρώτη μου γενική παρατήρηση, είναι ότι η κυβέρνηση είναι ενιαία, έχει μια γραμμή η οποία χαράσσεται από τον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
Η δεύτερη παρατήρηση που θέλω να κάνω, είναι ότι ορισμένοι από εμάς θέλουμε να φανούμε περισσότεροι αρεστοί και φιλολαϊκοί, για ψηφοθηρικούς λόγους, για να το πω ευθέως.
Αυτή η νοοτροπία πλήττει την εικόνα της κυβέρνησης, πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν ορισμένες υποχρεώσεις οι οποίες είναι διαχρονικές για τη χώρα, δεν μπορεί να αλλάζουν επειδή άλλαξε ένας υπουργός μέσα στην κυβέρνηση. Μπορεί να αλλάξει η μεθόδευση και η πρακτική, η πολιτική όμως είναι ενιαία. Θα προέτρεπα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, διότι δημιουργούν πρόβλημα.
Για το εάν αυτή η Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
Η σημερινή Βουλή, είναι η μόνη Βουλή που μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Μιλάνε όλοι για τον απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών, δεν μιλάει κανείς για το 121 που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου. Ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πολύ κοντά στο 180, ο ΣΥΡΙΖΑ με τους 71 βουλευτές είναι πολύ μακριά από το 121. Ο συσχετισμός δυνάμεων αυτής της Βουλής είναι συσχετισμός που εκλέγει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η επόμενη Βουλή, με οποιοδήποτε πρώτο κόμμα, επειδή πιστεύω ότι δεν θα είναι οκτωκομματική, θα έχει λιγότερα και πιο διακριτά κόμματα, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να εκλέξει Πρόεδρο κοινής αποδοχής.
Εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, οι άλλοι που αντιδρούν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι το ΚΚΕ, η θέση του οποίου είναι διαχρονική και σεβαστή, και η Χρυσή Αυγή. Αν, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συναιτεριστεί με την Χ.Α. ας το κάνει, τον μαγικό αριθμό 121, πάντως, δεν θα καταφέρει να το πιάσει. Ο λόγος είναι ότι αρκετοί ανεξαρτητοποιημένοι βουλευτές, είναι εκείνοι που πιστεύω ότι θα δώσουν την ψήφο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο λόγος είναι ευνόητος, δεν επιθυμούν και οι ίδιοι πρόωρες εκλογές γιατί το πολιτικό τους μέλλον είναι αβέβαιο. Το ίδιο συμβαίνει με μια μερίδα βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ και δεν ξέρω ποια στάση θα κρατήσει η ΔΗΜ.ΑΡ, θα εξαρτηθεί από την επιλογή προσώπου.
Για την εάν η προσωπική επιθυμία, για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι το πρόσωπο σαν τον Φώτη Κουβέλη ή σαν τον Κώστα Καραμανλή:
Η σύγκριση των δύο προσώπων είναι αδόκιμη, όχι μόνο λόγω των προφανών πολιτικών τους διαφορών, αλλά και λόγω διαφορετικών προσωπικοτήτων.
Εάν ο πρώην Πρωθυπουργός θα ήθελε να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ήταν μια πολύ καλή υποψηφιότητα. Καλή υποψηφιότητα θα ήταν και ο κ. Κουβέλης, αλλά και άλλα πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να είναι καλός για τον τόπο, συναινετικός και να μπορεί να συγκεντρώσει τη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.