Search
× Search
Τρίτη, 6 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής, Γιάννη Τραγάκη, στο STAR

Σημεία της συνέντευξης του

Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής

κ. Γιάννη Τραγάκη

στη πρωινή ενημερωτική εκπομπή του STAR CHANNEL

με την Π. Τσαπανίδου

 

 

Για την αυριανή συνάντηση κυβέρνησης – τρόικας στο Παρίσι:

 

Για διαπραγμάτευση, από ότι φαίνεται, πάμε και στο Παρίσι, έχω όμως την αίσθηση ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα έχει σύντομο αποτέλεσμα, γιατί πιέζει ο χρόνος.

 

Καταρχήν, όταν αποφασίστηκε να γίνει αυτή η συνάντηση, το ΔΝΤ επέμενε αυτή να γίνει στα γραφεία του ΔΝΤ στις Βρυξέλλες. Η ελληνική πλευρά, επέμενε ότι η συνάντηση έπρεπε να γίνει στο ελληνικό γραφείο στο Παρίσι. Από τη στιγμή, δε, που γίνεται η συνάντηση πιστεύω ότι όποια ζητήματα ήταν σε εκκρεμότητα θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί. Επίσης, σημαίνει ότι όλα αυτά που γινόντουσαν με τις τηλεδιασκέψεις και τα sms δεν έχουν πλέον καμία σημασία, αφού θα έχουμε απευθείας διαπραγμάτευση. Και από τη στιγμή που στην απευθείας διαπραγμάτευση συμμετέχει από ελληνικής πλευράς ο κορυφαίος παράγοντας, ο Υπουργό Οικονομικών, τότε πιστεύω ότι πάμε για λύση. Λύση που θα δοθεί στο Παρίσι, διότι πιστεύω ότι η λύση θα δοθεί με πολιτική συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του έτους θα έχουμε τέλος του μνημονίου, προληπτική γραμμή στήριξης σε ότι αφορά το νέος έτος και προβλέπω ότι θα μπει και το τρίτο θέμα των διαπραγματεύσεων, το θέμα του χρέους.

 

Για τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε:

 

 Όλες οι προβλέψεις της τρόικας έχουν πέσει έξω, σε σχέση με τον προϋπολογισμό. Και το 2014 είχαμε καταθέσει προϋπολογισμό χωρίς την έγκριση της τρόικα, αποδείχθηκε ότι εκείνοι δεν είχαν δίκιο και κυρίως το ΔΝΤ, αποδείχθηκε ότι ο προϋπολογισμός ήταν σωστός, δεν χρειάστηκαν αναμορφώσεις και τώρα πιστεύουμε ότι τα στοιχεία, που παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2015, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και για το πλεόνασμα και για την ανάπτυξη.

 

Για τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης:

 

Η κυβέρνηση έχει θέσει κόκκινες γραμμές σε πολλά θέματα, μια από αυτές είναι και το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση δεν δέχεται τίποτα ούτε για το ασφαλιστικό, ούτε για μειώσεις συντάξεων και μισθών. Ο ελληνικός λαός δεν αντέχεις άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Όπως γνωρίζετε, η διαπραγμάτευση έχει αρχίσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου και σας πληροφορώ ότι τα περισσότερα όχι που έχουν τεθεί στη διαπραγμάτευση έχουν μπει από την ελληνική κυβέρνηση.

 

Η παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του κ. Βρούτση, στο Παρίσι σηματοδοτεί σκληρή διαπραγματευτική μάχη για το ασφαλιστικό. Μην ξεχνάτε, ότι αυτή είναι η έκτη και τελευταία αξιολόγηση, διότι τέλος Δεκεμβρίου τελειώσαμε με το μνημόνιο.

 

 

 

 

Για την αλλαγή στα όρια των ασφαλιστικών χρόνων:

 

Τα θέματα είναι δύο. Το ένα είναι να έχεις συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα δεκαπέντε χρόνια ή στα είκοσι και έξι χιλιάδες ημερομίσθια, το οποίο έχει άμεση σχέση κυρίως με τις εργαζόμενες μητέρες με ανήλικα τέκνα. Η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι αυτοί που θα μπουν από εδώ και στο εξής στην αγορά εργασίας σε δεκαπέντε χρόνια από τώρα δεν θα έχει το δικαίωμα να βγει στη σύνταξη, αλλά θα πρέπει να περιμένει να βγει στα είκοσι. Εγώ αυτό δεν το θεωρώ παράλογο. Όταν είχαν γίνει ορισμένες ρυθμίσεις στο παρελθόν το προσδόκιμο ζωής για κάθε Έλληνα ήταν τα 60 – 70 χρόνια και τώρα έχει πάει στα 80 – 90 χρόνια. Αντιλαμβάνεστε, για παράδειγμα, ότι αν μια μητέρα μπει σε ηλικία 20 ετών στο δημόσιο στα 35 θα μπορούσε να πάρει σύνταξη, με βιωσιμότητα στα 80 χρόνια, ποιο ταμείο θα μπορούσε να αντέξει;

 

Το άλλο θέμα, είναι το πώς θα απονέμεται η σύνταξη, θα απονέμεται σύνταξη με τις αμοιβές των τελευταίων πέντε ετών, όπως θέλει η τρόικα, ή με τις αμοιβές των τελευταίων δέκα ετών, όπως έχουμε νομοθετήσει στη Βουλή. Εμείς λέμε δέκα χρόνια.

 

Για την ανεργία:

 

Στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε είδατε ότι η ανεργία προβλέπεται ότι θα πέσει στο 22,4% για το 2015. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι όταν η Ε.Ε είχε μέσο όρο ανεργία 3% στην Ελλάδα ήταν στο 9%. Αυτή την ώρα, η ανεργία στην Ε.Ε. έχει φτάσει μέσο όρο στο 12,1%, έχει ανέβει σε όλη την ευρωζώνη η ανεργία γενικά. Επομένως, είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και για να γίνει αυτό απαιτείται η μαγική λέξη, ανάπτυξη. Και ανάπτυξη γίνεται μόνο μέσα από τους μοχλούς και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση να εφαρμόσει, αρκεί να βοηθήσει και το τραπεζικό σύστημα.

 

 

Για τις κινήσεις Παπανδρέου:

 

Θεωρώ ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος και να ρίξει την κυβέρνηση. Καταρχήν, για να ρίξει την κυβέρνηση χρειάζεται πέντε βουλευτές και πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή, ο κ. Παπανδρέου, από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν επηρεάζει πάνω από δύο βουλευτές.

 

Πάντως, πραγματικά όλα αυτά με αφήνουν έκπληκτο. Εδώ η χώρα μας βρίσκεται στο δυσκολότερο σημείο, στο μεταίχμιο, πάμε ή δεν πάμε. Πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι αυτό και αυτή η έκκληση απευθύνεται και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Θα πρέπει να δείξουμε όλοι αυτοσυγκράτηση, αυτός η μήνας είναι ο δύσκολος, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου πιστεύω ότι όλα τα ανοιχτά μέτωπα θα έχουν κλείσει ένα ένα.

 

Print
1545 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω