Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάνη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Αθήνα, 2 Αυγούστου 2009
Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Δημοσιογράφος: Γ. Ρουμπάτης
ΔΗΜ: Να καλημερίσω τον Γ. Γραμματέα της Ν.Δ. που έχει την καλοσύνη, σήμερα Κυριακή και καλοκαίρι και Αύγουστο, να είναι μαζί μας. Καλημέρα κ. Τραγάκη.
Γιάννης Τραγάκης: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
ΔΗΜ: Οι Αύγουστοι, πια, κ. Τραγάκη είναι ύποπτοι μήνες. Έχω δει, τουλάχιστον δει τρεις φορές τελευταία, οι Αύγουστοι να χρησιμοποιούνται για προκήρυξη εκλογών. Τώρα , επιμένει η κυβέρνηση ότι δεν σκέφτεται αυτά τα πράγματα, αλλά μιλάω με πολλούς ανθρώπους της Ν.Δ. και κανείς δεν έχει πειστεί ότι δεν «παίζει» αυτό το σενάριο.
Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε, η δική μου αίσθηση είναι ότι δεν θα έχουμε εκλογές τον Σεπτέμβριο και νομίζω ότι θα πέσω μέσα σε αυτή την πρόβλεψη. Ο Πρωθυπουργός, το ξεκαθάρισε από τις Βρυξέλλες, εδώ και ενάμισι μήνα, ότι δεν είναι στις προθέσεις του να κάνει εκλογές. Επομένως, εμείς, κινούμαστε με γνώμονα την τετραετία. Οι βουλευτές, βέβαια, από την πρώτη μέρα μετά την εκλογή τους, για να ξέρετε, θα πρέπει να είναι έτοιμοι για προεκλογικό αγώνα. Άρα, αντιλαμβάνεστε, ότι είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση, όχι μόνο οι βουλευτές της Ν.Δ., αλλά και οι βουλευτές όλων των κομμάτων. Η δική μου, λοιπόν, να αίσθηση είναι ότι δεν θα γίνουν εκλογές. Δεν βλέπω κανένα λόγο, δηλαδή, για τον οποίο να πάει σε εκλογές η κυβέρνηση.
ΔΗΜ: Υπάρχουν κάποια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ξέρετε, επειδή το 2007 ζητήθηκε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για τον προϋπολογισμό, δεν με πείθετε ότι η οικονομία δεν είναι ένας λόγος που μπορεί να σας οδηγήσει στις κάλπες.
Γιάννης Τραγάκης: Έχετε δίκιο σε αυτό. Οι προϋπολογισμοί συντάσσονται δύσκολα στη χώρα μας, αλλά τελικά τους φέρνουμε εις πέρας. Όλες οι κυβερνήσεις, παρά τα προβλήματα που έχουν οι προϋπολογισμοί, φαίνεται τελικά να τα καταφέρνουν. Βέβαια, το 2007 διαφαινόταν η οικονομική κρίση. Αυτή η τεράστια οικονομική κρίση, η οποία έχει γονατίσει οικονομίες και οικονομίες. Η σύνταξη του φετινού προϋπολογισμού θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, εν μέσω της κρίσης, αλλά δεν νομίζω ότι συντρέχουν λόγοι για να έχουμε εκλογές.
ΔΗΜ: Υπάρχει ένας εκτροχιασμός, θα έλεγα, ως προς το δημόσιο χρέος και αναφέρομαι σε αυτό το τεράστιο νούμερο, γύρω στα 17 δισεκατομμύρια.
Γιάννης Τραγάκης: Καταρχήν, επιτρέψτε μου να πω ότι στη χώρα μας βιώνουμε την οικονομική κρίση κάπως ηπιότερα σε σχέση με άλλες χώρες. Αναλογιστείτε ότι κατέρρευσαν οικονομίες πολλών χωρών ή ότι κατέρρευσαν οικονομικοί κολοσσοί, εταιρείες με προϋπολογισμό μεγαλύτερο της χώρας μας. Δεν υπάρχει, όμως, αμφιβολία ότι η κρίση δημιούργησε πολλά δυσάρεστα αποτελέσματα. Ένα από αυτά, είναι η υστέρηση εσόδων. Διότι, μια επιχείρηση ή ένα φυσικό πρόσωπο, εν μέσω της ανασφάλειας που υπάρχει, είναι λογικό να μην είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του προς το δημόσιο. Δηλαδή τις φορολογικές του υποχρεώσεις, δηλαδή τα έσοδα. Αυτή, λοιπόν, η υστέρηση εσόδων οδήγησε σε ένα δανεισμό ο οποίος ήταν πέρα του προβλεπόμενου. Αυτό είναι γεγονός.
ΔΗΜ: Μιλάμε ότι τώρα, πια, το έλλειμμα έφτασε στο 7.5% του ΑΕΠ, 18,6 δισεκατομμύρια.
Γιάννης Τραγάκης: Εγώ έχω, μόνο, τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος. Διάβασα, μάλιστα, και τη συνέντευξη του κ. Κοντοπυράκη, χθες στην «Ημερησία», ο οποίος μίλησε βέβαια για την υστέρηση εσόδων, αλλά δεν ανέφερε τέτοιο υπερβολικό νούμερο όσον αφορά στο έλλειμμα. Πάντως, είναι γεγονός ότι υπάρχει μια απόκλιση στο έλλειμμα. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι εμείς ως κυβέρνηση παραλάβαμε το έλλειμμα στο 7,3%. Από εκεί και πέρα, το έλλειμμα, όπως ασφαλώς και το δημόσιο χρέος, είναι η αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας μας.
ΔΗΜ: Υποθέτω, πάντως, ότι ισχύει αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός. Ότι η εκτίμηση του είναι ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει πολύ καλύτερα την κρίση.
Γιάννης Τραγάκης: Το είπα και εγώ. Η ελληνική οικονομία έχει ορισμένες παθογένειες, οι οποίες φάνηκαν «χρήσιμες» σε μια τόσο μεγάλη οικονομική κρίση. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από το δημόσιο απεδείχθη χρήσιμο.
ΔΗΜ: Γιατί, τότε, συνεχίζετε να κάνετε λιγότερη κρατική την οικονομία;
Γιάννης Τραγάκης: Καλά, αυτή η περίπτωση ήταν πολύ συγκεκριμένη. Οι οικονομίες κατέρρευσαν λόγω των τοξικών ομολόγων και επειδή το ηλεκτρονικό χρήμα δεν είχε καμία σχέση με την πραγματική οικονομία των χωρών και των εταιρειών.
ΔΗΜ: Μήπως, το σύστημα της αγοράς ξέφυγε εντελώς; Μήπως, τελικά, υπάρχει η βαρβαρότητα στο καπιταλιστικό σύστημα;
Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο νεοφιλελευθερισμός δοκιμάστηκε αυτή την περίοδο. Φάνηκε, λοιπόν, ότι είναι καλό να υπάρχει κρατική παρέμβαση σε ορισμένα μεγάλα θέματα, ώστε να λειτουργεί ανασταλτικά σε περιπτώσεις εκτροχιασμού της αγοράς.
ΔΗΜ: Σημειώνω, ότι μιλάτε με γενναιότητα διότι στην παράταξη σας - όχι αναγκαστικά μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο - εάν τα λέγατε αυτά πριν από μερικά χρόνια θα σας διέγραφαν.
Γιάννης Τραγάκης:Δεν νομίζω. Ο άκρατος φιλελευθερισμός έχει, ήδη, αποκηρυχτεί από την παράταξη μου από το 1993.
ΔΗΜ: Δηλαδή, μετά την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.
Γιάννης Τραγάκης: Ναι. Αλλά και στην τότε κυβέρνηση, οι φωνές του άκρατου φιλελευθερισμού ήταν ελάχιστες.
ΔΗΜ: Από αυτά που μου λέτε, πάντως, ως πολίτης θα πρέπει τελικά να είμαι σχετικά αισιόδοξος; Τα πράγματα θα πάνε καλά το Χειμώνα;
Γιάννης Τραγάκης: Διάβασα με προσοχή την έκθεση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, του κ. Προβόπουλου, και είδα ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 να αρχίσει η ανάκαμψη. Μην ξεχνάτε, ότι εμείς και η Κύπρος ήμασταν οι μοναδικές χώρες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είχαμε θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη. Μακάρι να διατηρηθεί και εφέτος.
ΔΗΜ: Μάλιστα. Κύριε Τραγάκη, σας ευχαριστώ θερμά.