Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8

Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2009
 
 
Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
 
 
 
Δημοσιογράφος: Πηνελόπη Γαβρά
 
 
ΔΗΜ: Έχουμε μαζί μας τον Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.. Καλημέρα κ. Τραγάκη.
 
Γιάννης Τραγάκης: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Να ξεκινήσουμε με την οικονομία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνονται μέτρα ώστε να περιορισθούν οι σπατάλες του δημοσίου και οι αποδοχές των διοικητών των ΔΕΚΟ. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτή τη φορά θα εφαρμοσθούν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός;
 
Γιάννης Τραγάκης: Καταρχάς, το μέτρο που αφορά στις απολαβές των ανωτάτων και ανωτέρων στελεχών, των τραπεζών, του δημοσίου και των διαφόρων οργανισμών, είναι 100% δεσμευτικό. Μπήκε για πρώτη φορά ένα πλαφόν, μιλάω για τις 6.000 ευρώ μικτά, το οποίο θα τηρηθεί απαρέγκλιτα. Αυτό το πλαφόν δεν μπορεί να το ξεπεράσει κανείς γιατί θα παραβεί τον νόμο. Όσον αφορά στη μείωση των δαπανών του δημοσίου, αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα. Όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν είχαν ως κύριο μέλημα τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών. Κάποιες το πέτυχαν περισσότερο και κάποιες λιγότερο. Έχω την αίσθηση, ότι λόγω της τεράστιας διεθνούς οικονομικής κρίσεως, η απαίτηση αυτή πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη. Δύο δυνατότητες έχουμε ως οικονομία. Πρώτον, την ανάπτυξη. Είμαστε μια από τις επτά χώρες της ευρωζώνης, των δεκαέξι, που έχουμε θετικό πρόσημο ανάπτυξης, γεγονός το οποίο μας δίνει την ευελιξία να βοηθήσουμε τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους ανέργους. Δεύτερον, είναι ο περιορισμός της δημόσιας σπατάλης. Πράγματι, έχουμε ένα σπάταλο κράτος και ο στόχος που έχει τεθεί είναι ο περιορισμός των δαπανών κατά 10%. Εύχομαι, ελπίζω και πιστεύω να πετύχουμε αυτό τον στόχο.
 
ΔΗΜ: Λέτε ότι το μέτρο για τις αμοιβές των στελεχών είναι δεσμευτικό. Ωστόσο, όλοι ξέρουμε κ. Τραγάκη ότι υπάρχουν παραθυράκια, όπως η συμμετοχή σε συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων.
 
Γιάννης Τραγάκης: Εάν κάποιοι θέλουν να παρανομούν και να διοχετεύουν μαύρα χρήματα κάτω από το τραπέζι, είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την παρανομία. Το κράτος είναι υποχρεωμένο να τους ελέγχει.
 
ΔΗΜ: Πως θα ελεγχθούν κ. Τραγάκη;
 
Γιάννης Τραγάκης: Είναι δύσκολο να ελεγχθούν, όπως δεν μπορούν να ελεγχθούν τα τεράστια ποσά που δίνονται σε αποδοχές ποδοσφαιριστών. Για αυτό μιλάμε για μαύρο χρήμα.  
 
ΔΗΜ: Επομένως, γιατί να αισιοδοξούμε ότι μπορεί να μπει μια τάξη;
 
Γιάννης Τραγάκης: Αισιοδοξούμε, διότι οι νόμιμες αποδοχές ορισμένων ήταν πολύ υψηλές και αυτό τελειώνει.
 
ΔΗΜ: Είπε ο Πρωθυπουργός ότι όποιος δεν συμφωνεί να πάει σπίτι του. Θα πάει σπίτι του κανείς;
 
Γιάννης Τραγάκης: Δεν νομίζω να φύγει κανένας. Εάν κάποιοι έχουν φιλότιμο και νομίζουν ότι οι αποδοχές που παίρνουν, στον δημόσιο τομέα ή σε διάφορους οργανισμούς, δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των προσόντων τους, ας αναζητήσουν αλλού τύχη.
 
ΔΗΜ: Υπάρχουν τέτοιοι διοικητές;
 
Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε, είναι δεδομένο ότι στο δημόσιο τομέα έχουμε προσελκύσει αξιόλογα πρόσωπα, με βαρύ βιογραφικό και πολύ μεγάλη πορεία στον ιδιωτικό τομέα. Νομίζω, ότι πρέπει να αναζητήσουμε τη χρυσή τομή, ώστε να έρχονται ικανά στελέχη στο δημόσιο τομέα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια οικονομική κρίση. Είδατε ότι στις Η.Π.Α. ο πρόεδρος Ομπάμα περιόρισε κατακόρυφα τις υπέρογκες αμοιβές των μεγαλοστελεχών της WallStreet και των άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
 
ΔΗΜ: Πιστεύετε ότι η επαναφορά των οικονομικών ζητημάτων, στην πολιτική ατζέντα, ευνοεί την κυβέρνηση;
 
Γιάννης Τραγάκης: Δεν ξέρω αν ευνοεί την κυβέρνηση, αυτό που ξέρω είναι ότι αποτελεί το κυρίαρχο, το πρωταρχικό θέμα που πρέπει να μας απασχολεί. Βλέπετε, ότι γονατίζουν όχι μόνο χρηματοοικονομικοί κολοσσοί, αλλά και οι οικονομίες ολόκληρων χωρών. Αναλογιστείτε, ότι ισχυρές οικονομίες, όπως της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, έχουν αρνητικό ή μηδενικό πρόσημο ανάπτυξης. Επομένως, αυτό που είπε ο επίτροπος Αλμούνια, ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, το εκλαμβάνω ως εύφημο μνεία.
 
 ΔΗΜ: Υπάρχει και ο αντίλογος, όπως ξέρετε, από την αντιπολίτευση που λέει ότι μας οδήγησαν εδώ που φτάσαμε οι κακοί χειρισμοί του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
 
Γιάννης Τραγάκης: Λογικό είναι να υπάρχει αντίλογος από την αντιπολίτευση, αλλά οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Παραλάβαμε το δημόσιο έλλειμμα 7,3% και καταφέραμε να το μειώσουμε πέρσι στο 3,1%.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Να πάμε στο ζήτημα της απόδρασης. Γιατί υπήρξε αυτή η σπουδή, που ακούσαμε, περί χρηματισμού κάποιων; Η αντιπολίτευση καταγγέλλει πολιτική παρέμβαση. Υπάρχει επίσημη τοποθέτηση επ’ αυτού;
 
Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε, εμείς από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε τις πολιτικές και επιχειρησιακές ευθύνες, όταν αποδεχθήκαμε τις παραιτήσεις του ειδικού γραμματέα για την ασφάλεια του σωφρονιστικού συστήματος, του προϊσταμένου του Σώματος Επιθεώρησης και του διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού. Αυτά είναι πολιτικά πρόσωπα, είναι ορισμένα. Από εκεί και πέρα, θα μου επιτρέψετε να αναπτύξω μια πτυχή, του θέματος, που με αγγίζει και δεν είναι άλλο από την μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού. Πολιτεύομαι σε αυτή την περιφέρεια, είμαι δημότης Κορυδαλλού, γεννήθηκα και μένω στον Κορυδαλλό, η κόρη μου ζει σε απόσταση 150 μέτρων από τις φυλακές Κορυδαλλού και, επομένως, γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι τεράστιο πρόβλημα να υπάρχουν φυλακές μέσα στον πολεοδομικό ιστό της χώρας. Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τα παιδιά των δημοτικών σχολείων του Κορυδαλλού έχουν κυκλώσει συμβολικά τον περίγυρο των φυλακών, ώστε να αναδείξουν το πρόβλημα. Σε απόσταση δέκα μέτρων ή και σε επαφή ακόμα με το όριο των φυλακών, υπάρχουν 12 συγκροτήματα σχολείων και νηπιαγωγείων, με 6.000 παιδιά, υπάρχει ένα ανοικτό αθλητικό κέντρο, ένα κλειστό γυμναστήριο με πολλά αθλούμενα παιδάκια. Αντιλαμβάνεστε, ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
 
ΔΗΜ: Από το 1984 που δημοσιογραφώ, αυτό το θέμα συζητάμε κ. Τραγάκη.
 
Γιάννης Τραγάκης: Από το 1974, που εκλέγομαι βουλευτής, έχω αναδείξει αυτό το θέμα. Για να τα πούμε όλα, όμως, επισημαίνω ότι αυτή η κυβέρνηση μετέφερε τις γυναικείες φυλακές. 600 γυναίκες κρατούμενες δεν βρίσκονται πια στον Κορυδαλλό, έχουν μεταφερθεί στην Θήβα. Και εάν είχε βρεθεί χώρος να μεταφερθούν οι κατάδικοι της 17 Νοέμβρη, αυτή τη στιγμή θα είχαν κατεδαφισθεί οι γυναικείες φυλακές και 25 στρέμματα θα είχαν δοθεί στο δήμο Κορυδαλλού για τη δημιουργία περιαστικού πρασίνου. Πράσινο, το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για μια πόλη που ασφυκτιά.
 
ΔΗΜ: Λέτε, λοιπόν, ότι έχουν γίνει κάποια πράγματα, αλλά εγώ θα σας πω ότι δεν έχουν γίνει ακόμα περισσότερα.
 
Γιάννης Τραγάκης: Ασφαλώς και πρέπει να γίνουν περισσότερα. Εγώ θα προτρέψω τη κυβέρνηση να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες των τριών καταστημάτων φύλαξης στις τρεις διαφορετικές πόλεις, για τα οποία υπάρχουν έτοιμες οι προμελέτες, ώστε να μεταφερθεί ο κύριος όγκος των κρατουμένων του Κορυδαλλού και οι φυλακές του Κορυδαλλού να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για το σκοπό για τον οποίο έγιναν. Την μεταφορά υποδίκων για τις δίκες.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Τραγάκη.
Print
1155 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω