Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2010
Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Δημοσιογράφος: Π. Τσούτσιας – Τ. Σαράντης
ΔΗΜ: Καλημέρα σας κ. Τραγάκη.
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, ο Πρόεδρος της Ν.Δ., ο κ. Σαμαράς, βγαίνοντας χθες από τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, είπε ότι ναι, στηρίζουμε τη λήψη μέτρων, αλλά δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση. Για παράδειγμα, θα πούμε όχι στο φόρο στα καύσιμα. Ξέρετε, το ερώτημα που θέσαμε όλοι μας είναι εάν άραγε του το είχε πει ο κ. Παπανδρέου και βγήκε και είπε όχι.
«Γιάννης Τραγάκης»: Όχι. Όπως ξέρετε, η θέση του ο Προέδρου, από τη συζήτηση του προϋπολογισμού κιόλας, ήταν μια προειδοποίηση προς την κυβέρνηση. Ότι, όταν λαμβάνετε μέτρα που θα οδηγούν στην έξοδο της χώρας από την κρίση εμείς θα τα στηρίξουμε. Όποια μέτρα, όμως, δημιουργούν προβλήματα θα τα κριτικάρουμε, θα τα καταδικάσουμε και θα προτείνουμε λύσεις.
ΔΗΜ: Γιατί δεν δημιουργεί πρόβλημα το πάγωμα των μισθών και δημιουργεί πρόβλημα η αύξηση του φόρου στα καύσιμα;
«Γιάννης Τραγάκης»: Ο φόρος στα καύσιμα διαχέεται σε όλα τα είδη. Διαχέεται από τα αγροτικά προϊόντα μέχρι τα βιομηχανικά προϊόντα. Σε όλα. Είναι μια άδικη φορολογία, η οποία «χτυπάει» κυρίως τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτός είναι ο λόγος που Πρόεδρος - τόσο στην συζήτηση του προϋπολογισμού, όσο και στη προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή - είπε όχι στη φορολογία των καυσίμων. Εμείς, δεν πιστεύουμε ότι η αύξηση στα καύσιμα θα δώσει λύσεις στο οικονομικό πρόβλημα ή ότι θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης. Αντιθέτως. Και τις βιομηχανίες, όσες υπάρχουν πια, θα καθηλώσει και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών θα μειώσει.
ΔΗΜ: Έχουμε καταλάβει τη θέση της Ν.Δ., η οποία στηρίζει αλλά δεν δίνει λευκή επιταγή. Παρόλα αυτά, πολύς κόσμος λέει ότι όλα αυτά τα «εγκλήματα» που έγιναν στην οικονομία δεν πρέπει να τα πληρώσουν κάποιοι;
«Γιάννης Τραγάκης»: Αντιλαμβάνομαι ότι εννοείται την προηγούμενη οικονομική πολιτική. Θέλω, ωστόσο, να σας θυμίσω ότι τα spreads δεν ανέβηκαν πριν από τις εκλογές. Τα spreadsανέβηκαν όταν έγιναν οι περίεργες δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι «πτωχεύσαμε». Τα spreads εκτινάχθηκαν όταν ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «δεν υπάρχει σάλιο». Αυτές είναι δηλώσεις που δεν πρέπει να βγαίνουν από υπεύθυνα χείλη και μάλιστα από τον Πρωθυπουργό μιας χώρας.
ΔΗΜ: Αυτή είναι η μια πλευρά. Να δεχθώ ότι σε αυτά που είπε ο κ. Σαμαράς έχει δίκιο. Απλά είπε το μισό. Δεν αναφέρθηκε καθόλου στο πριν, δεν είπε ότι και εμείς φταίμε.
«Γιάννης Τραγάκης»: Το είπε στην προχθεσινή, εκτός ημερησίας διατάξεως, συζήτηση στη Βουλή. Κοιτάξτε, οι χθεσινές δηλώσεις ήταν περιεκτικές, συντετμημένες και επί των συγκεκριμένων ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού.
ΔΗΜ: Οι χθεσινές δηλώσεις, ήταν λίγο πιο σκληρές από τις δηλώσεις της Βουλής.
«Γιάννης Τραγάκης»: Ήταν λίγο πιο σκληρές, διότι η κατάσταση είναι ακριβώς όπως την περιέγραψε. Και τα spreads ανέβηκαν για τους λόγους που σας ανέφερα και η αξιοπιστία μας επλήγη σοβαρά. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, με τα χρέη προς τα νοσοκομεία. Η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε ρυθμίσει τα χρέη προς τα νοσοκομεία να δοθούν το 2010 και σε ομόλογα. Και το είχαν αποδεχθεί όλοι οι προμηθευτές. Από εκεί και πέρα, έρχεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εντάσσει τα χρέη αυτά στον προϋπολογισμό του 2009, αυξάνοντας το έλλειμμα του 2009. Αυτά είναι τερτίπια που δημιουργού προβλήματα στην αξιοπιστία της χώρας. Δεν μπορούμε να παίζουμε με πολιτικά τερτίπια όσον αφορά στην οικονομία. Με τα μέτρα που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση και τα οποία είχαν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το έλλειμμα για το 2009 θα πήγαινε στο 8,2%, το πολύ 8,3%.
ΔΗΜ: Άρα ευθύνες δεν έχει η Ν.Δ.
«Γιάννης Τραγάκης»: Ευθύνες έχουμε όλοι. Και η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία έδειξε ατολμία και αναποφασιστικότητα σε κρίσιμη περίοδο. Βεβαίως, θα σας θυμίσω την ανεύθυνη αντιπολίτευση που μας έκανε τότε το ΠΑΣΟΚ. Κρινόμαστε όλοι, λοιπόν, για τα λάθη και τις παραλείψεις μας.
ΔΗΜ: Νομίζω ότι κάνετε λάθος. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι εύκολο να βγει κάποιος από τη Ν.Δ. και να πει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, του Καραμανλή, έκανε μια σειρά από λάθη..
«Γιάννης Τραγάκης»: Το έκανα εγώ, αμέσως τώρα. Μίλησα και για λάθη και για αναποφασιστικότητα.
ΔΗΜ: Ναι, αλλά είναι αυτό που λένε «να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι».
«Γιάννης Τραγάκης»: Τι άλλο θέλετε να κάνουμε δηλαδή; Όπως είδατε, ο ελληνικός λαός μας έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα. Να σας θυμίσω, όμως κάτι; Όλοι οι οικονομικοί δείκτες έως τα μέσα του 2008, όταν και ξέσπασε η διεθνής κρίση, ήταν καλύτεροι από το 2004 και μάλιστα με βάση τα στοιχεία της Eurostat. Εμείς την οικονομική κρίση την είδαμε έγκαιρα, την εντοπίσαμε. Εμείς, είχαμε το θάρρος να βγει πρώτη φορά Πρωθυπουργός σε πορεία προς τις εκλογές και να προαναγγέλλει σκληρά μέτρα. Όταν ο Καραμανλής είπε ότι θα παγώσει τους μισθούς, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για αύξηση των μισθών στο επίπεδο του πληθωρισμού. Και τώρα αυτά πληρώνει. Ότι είχε δώσει ελπίδα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, ενώ ήξερε ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επέτρεπε παροχές. Κέρδισε μεν τις εκλογές, αλλά τώρα πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό.
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Τραγάκη.