Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ "Αθήνα 98,4"

Αθήνα, 4Φεβρουαρίου 2010
 
Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 98.4»
 
 
Δημοσιογράφοι: Χ. Ράπτης – Γ. Κουρτάκης
 
 
ΔΗΜ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Καλημέρα κ. Τραγάκη.
 
Γιάννης Τραγάκης: Καλημέρα, σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Θα ξεκινήσω ανάποδα από την επικαιρότητα. Χθες ανακοινώθηκε η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου. Για πρώτη φορά, δεν μετέχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν θεσμικούς ρόλους, όπως για παράδειγμα ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δηλαδή εσείς, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Είναι πρωτόγνωρο.
 
 Γιάννης Τραγάκης: Είναι απόφαση του Προέδρου και οι αποφάσεις του Προέδρου δεν κρίνονται από εμάς. Η Οργανωτική Επιτροπή έχει επικεντρωθεί στις γραμματείες του οργανωτικού και τις άλλες γραμματείες και από βουλευτές συμμετέχει μόνο ένας. 
 
ΔΗΜ: Όπως και από υποστηρικτές της κ. Μπακογιάννη συμμετέχει μόνο ένας, ο κ. Νάκος.
 
Γιάννης Τραγάκης: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν υποστηρικτές του ενός ή του άλλου. Μετά το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών της 29ης Νοεμβρίου είμαστε ένα κόμμα ενιαίο, με συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα. 
 
ΔΗΜ: Διαβάζετε, όμως, τις εφημερίδες και βλέπετε ότι σήμερα η κ. Μπακογιάννη εκφράζει, μέσω διαρροών, την έντονη δυσφορία της. Λέει ότι με τα μυαλά που κουβαλάει η νέα ηγεσία της Ν.Δ. δεν μπορεί να υπάρξει σύνθεση, δεν μπορεί να υπάρξει νέο κόμμα.
 
Γιάννης Τραγάκης: Έχω, κατ’ επανάληψη, τονίσει ότι σαν Γ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. δεν έχω κρίνει, ποτέ, δηλώσεις βουλευτών ή στελεχών της Ν.Δ. Αυτό το τηρώ με θρησκευτική ευλάβεια.
 
ΔΗΜ: Πάντως, μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό που είπατε πριν. Εδώ έχουμε την αίσθηση ότι αλλάζουν τα πράγματα, ο κ. Σαμαράς μιλάει για μη αρχηγικά κόμματα, απορρίπτει μάλιστα τον εκλογικό νόμο που προτείνει ο κ. Παπανδρέου για να μην ενισχύσει το αρχηγικό προφίλ των κομμάτων. Τώρα εσείς λέτε ότι αυτή είναι μια απόφαση του Προέδρου και δεν μπορούμε να την κρίνουμε.
 
 Γιάννης Τραγάκης: Η απόφαση του Προέδρου, όσον αφορά τη σύνθεση ορισμένων επιτροπών, δεν μπορεί να κριθεί. Διότι, εκείνος έχει σε γνώση του όλες τις συνισταμένες μιας κίνησης. Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, εκείνο που τόνισε είναι ότι πρόκειται για έναν εκλογικό νόμο που δίνει υπερεξουσίες στον αρχηγό. Και με τους βουλευτές με λίστα, αλλά ακόμα και με τους προτεινόμενους στις μονοεδρικές περιφέρειες. Δηλαδή, ένας μονοκράτορας αρχηγός κόμματος θα μπορεί, με αυτό το εκλογικό σύστημα, να υποδείξει την επόμενη κοινοβουλευτική του ομάδα. Για αυτό είμαστε αντίθετοι με αυτό τον εκλογικό νόμο. Εμείς, είμαστε υπέρ των ολιγοεδρικών περιφερειών. Διότι, οι τεράστιες περιφέρεις δημιουργούν προβλήματα και δεν αναφέρομαι μόνο στη Β’ Αθήνας, αναφέρομαι και σε άλλες περιφέρειες. Όταν λέμε ολιγοεδρικές περιφέρειες εννοούμε περιφέρειες οι οποίες θα είναι ελεγχόμενες, ώστε οι βουλευτές να έχουν τον δικό τους κεντρικό ρόλο, αλλά και να μην εξαρτώνται από οτιδήποτε άλλο.
 
ΔΗΜ: Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα θέμα με τις εξεταστικές. Η εξεταστική για το Βατοπέδι έχει σταματήσει. Έχουμε κάποιο νέο για το πότε θα ξεκινήσουν πάλι οι εργασίες της;
 
Γιάννης Τραγάκης: Καταρχάς, δεν θα αναφερθώ μόνο στη συγκεκριμένη  εξεταστική επιτροπή, θα αναφερθώ σε όλες ή και σε όποιες άλλες. Δεν έχουμε αντίρρηση σε καμία εξεταστική επιτροπή. Σαν Ν.Δ. δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Απλώς, για την εξεταστική του Βατοπεδίου είπαμε το εξής. Ότι κάποια πρόσωπα που είχαν κληθεί ως μάρτυρες στην προηγούμενη εξεταστική επιτροπή, αυτή τη στιγμή παρουσιάστηκαν ως μέλη της εξεταστικής επιτροπής, κάτι που απαγορεύεται από τον κώδικα ποινικής δικονομίας και όχι μόνο.
 
ΔΗΜ: Οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
 
Γιάννης Τραγάκης: Οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εκ των οποίων ο ένας είχε προσέλθει, παρακαλώ, αυτόκλητος μάρτυρας στην προηγούμενη εξέταση μαρτύρων. Δεν είχε κληθεί. Μόνος του προτάθηκε. Και κάτι άλλο ακόμα για το Βατοπέδι. Εκτός από τις 15.000 σελίδες πρακτικών που υπάρχουν, εκτός από τα 899 έγγραφα που έχουν κατατεθεί, έχουν εξετασθεί 122 μάρτυρες. Κρατήστε αυτό το νούμερο. Όταν, για παράδειγμα, στη δεύτερη μεγαλύτερη εξέταση μαρτύρων, που αφορούσε την υπόθεση Οτσαλάν, είχαν εξετασθεί 34 μάρτυρες. Ακόμα και στην δίκη των έξι, το 1920, είχαν εξετασθεί 120 μάρτυρες. Τώρα, για το Βατοπέδι εξετάσθηκαν 122 μάρτυρες. Και όχι μόνο αυτό. Τελειώνοντας η προηγούμενη επιτροπή τις εργασίες της, ο πρόεδρος της επιτροπής ρώτησε επανειλημμένως την τότε αντιπολίτευση ένα θέλει να δοθεί παράταση εργασιών ή περισσότερη άνεση χρόνου και κανένας δεν απάντησε θετικά. Έτσι, έκλεισαν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής.
 
ΔΗΜ: Εντάξει. Λένε, όμως, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ότι διατύπωσαν ενστάσεις όσον αφορά το πόρισμα, παρά ταύτα πέρασε το πόρισμα της πλειοψηφίας.
 
Γιάννης Τραγάκης: Σωστό είναι αυτό. Το πόρισμα είναι ένα. Οι άλλες είναι οι απόψεις των μειοψηφιών, οι οποίες κατατέθηκαν, καταγράφηκαν και συμπεριλαμβάνονται στο ενιαίο πόρισμα. Διότι, το πόρισμα είναι ένα και εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής. Εάν έχουν νέα στοιχεία να προσκομίσουν, ευχαρίστως να τα φέρουν για να τα εξετάσει η εξεταστική επιτροπή Καμία αντίρρηση. Έχω, όμως, την αίσθηση ότι το θέμα όλων αυτών των εξεταστικών επιτροπών - που το ΠΑΣΟΚ έφερε για επικοινωνιακούς λόγους, για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα άλλα προβλήματα - στο τέλος θα του γυρίσει μπούμερανγκ.
 
ΔΗΜ: Γιατί το λέτε αυτό; Γιατί δεν θα προκύψει κανένα στοιχείο;
 
Γιάννης Τραγάκης: Αφενός μεν, δεν θα προκύψει κανένα στοιχείο, αφετέρου δε, ορισμένα από αυτά αφορούν παρατυπίες που βαραίνουν την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.
 
ΔΗΜ: Και όχι μόνο. Ο κόσμος θέλει να δει να κάποιον να μπαίνει στη φυλακή.
 
Γιάννης Τραγάκης: Ο κόσμος θέλει να δει την αλήθεια. Και να είστε σίγουρος, ότι από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να λάμψει η αλήθεια. Όπως είδατε, ο Πρόεδρος της Ν.Δ., ο Αντώνης Σαμαράς, ζήτησε την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της διαφάνειας και κατέθεσε μια σημαντική πρόταση, την οποία απεδέχθη ο κ. Παπανδρέου. Τη δημιουργία μιας διακομματικής επιτροπής για τη διαφάνεια, η οποία θα λειτουργήσει μέχρι τον Ιούνιο και θα προτείνει μέτρα προς νομοθέτηση η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
 
ΔΗΜ: Πάντως, σας βλέπω υπερβολικά συναινετικούς.
 
Γιάννης Τραγάκης: Το έχουμε δηλώσει, κατ’ επανάληψη, δια του Προέδρου μας. Λόγω της τεράστιας οικονομικής κρίσης, λέμε ναι στα μέτρα που θα εξοικονομήσουν πόρους, που θα περιορίσουν την κρατική σπατάλη, την φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή. Αλλά, λέμε όχι σε μέτρα όπως είναι η αύξηση στα καύσιμα. Διότι, τα καύσιμα επηρεάζουν όλα τα προϊόντα, από τα αγροτικά μέχρι τα βιομηχανικά. Επομένως, η αύξηση στα καύσιμα θα βαρύνει στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Πιστεύουμε, ότι κύριο ζητούμενο είναι ο περιορισμός των Δημοσίων Δαπανών.
 
ΔΗΜ: Κάτι τελευταίο κ. Τραγάκη. Κάποιοι λένε ότι όταν εκλεχτήκατε Γραμματέας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα η θητεία σας ήταν περιορισμένου χρόνου. Υπάρχει τέτοιο θέμα;
 
Γιάννης Τραγάκης: Σας απαντάω ευθέως. Όπως γνωρίζετε, αμέσως μετά τις εκλογές υπέβαλα την παραίτηση μου στον τότε Πρόεδρο της Ν.Δ., ο οποίος έφερε την πρόταση μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Κοινοβουλευτική Ομάδα αποφάσισε, ομόφωνα, να ανανεώσει τη θητεία μου μέχρι νεοτέρας. Από εκεί και πέρα, το μέχρι νεοτέρας είναι μέχρι σήμερα και δεν ξέρουμε ακόμα πόσο.
 
ΔΗΜ: Να είστε καλά κ. Τραγάκη.
Print
1300 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω