Συνέντευξη του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στην εφημερίδα "Θεσσαλία"
Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2010
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ
Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.
κ. ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΑΓΑΚΗ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
1) Αντικείμενο αντιπαραθέσεων αποτελεί η συγκρότηση των εξεταστικών επιτροπών και το έργο που αυτές θα επιτελέσουν. Πιστεύετε ότι θα συμβάλλουν στο να φωτισθούν οι σκοτεινές πτυχές παλαιών υποθέσεων ή θα προκαλέσουν νέες πολιτικές οξύτητες;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εμείς, από τη πρώτη στιγμή είπαμε, δια του Προέδρου μας στη σύσκεψη που έγινε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διαφάνεια, ότι επιθυμούμε να υπάρχει διαφάνεια παντού και σε όλα. Δεν έχουμε αντίρρηση να συζητήσουμε όλα τα θέματα. Θα συμμετέχουμε σε όλες τις διαδικασίες, όλων των εξεταστικών επιτροπών. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Θέλουμε να λάμψει η αλήθεια και περιμένουμε να δούμε εάν θα φέρουν καινούργια στοιχεία για να τα εξετάσουμε. Θυμίζω, απλώς, ότι ειδικά για το θέμα του Βατοπεδίου έχει γίνει εξεταστική επιτροπή – η οποία εξέτασε 122 μάρτυρες, αριθμό ρεκόρ – έχει εκδοθεί πόρισμα, το οποίο καταγραφεί τις εκθέσεις των μειοψηφιών, έχει κατατεθεί και ψηφισθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Έχω την αίσθηση, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση, με την απόφαση της να προχωρήσει στη συγκρότηση όλων αυτών των εξεταστικών επιτροπών, επιδιώκει τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Δεν θα το πετύχουν.
2) Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία παραμένει κρίσιμη και ίσως περισσότερο από ποτέ απαιτείται ένα ευρύτερο κλίμα συναίνεσης. Η Ν.Δ κατά πόσο είναι διατεθειμένη να παράσχει στήριξη στην κυβέρνηση τους επόμενους μήνες;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ο Πρόεδρος μας, Αντώνης Σαμαράς, από τη πρώτη στιγμή που εξελέγη, έστειλε ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα για το πώς θα ασκήσουμε τα καθήκοντα μας ως αξιωματική αντιπολίτευση. Θα είμαστε συναινετικοί όπου απαιτείται για το καλό του τόπου, αλλά και αυστηρά κριτικοί όπου διαπιστώνουμε λάθη, αδυναμίες και αστοχίες. Ήδη, μετουσιώνουμε αυτό το μήνυμα σε πράξη. Από τα πέντε νομοσχέδια που έχει φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, έχουμε ψηφίσει και συναινέσει στα τρία. Κοιτάξτε, την ώρα της κρίσης, την ώρα που η χώρα παλεύει να αποφύγει την πιθανότητα της χρεωκοπίας, εμείς δεν θα υπονομεύουμε κάθε κίνηση της κυβέρνησης μόνο και μόνο για να αποκομίσουμε μικροκομματικά οφέλη. Δεν θα βλάψουμε την πατρίδα μας, για να γίνουμε κυβέρνηση. Δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση τύπου ΠΑΣΟΚ, όπου κατήγγειλε τα πάντα, που έλεγε ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ. Είμαστε εδώ, για να ασκήσουμε μια υπεύθυνη, σκληρή, αλλά και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Προτάσσοντας επιχειρήματα, καταθέτοντας λύσεις και προτάσεις.
3) Πιστεύετε ότι δεν αναλογούν ευθύνες στις κυβερνήσεις της Ν.Δ για τα σημερινά αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ασφαλώς και αναλογούν. Ασφαλώς υπήρξαν αδυναμίες και σφάλματα της δικής μας διακυβέρνησης. Αλλά δεν είναι αποκλειστική υπεύθυνη η Ν.Δ. για το σημερινό, τραγικό δημοσιονομικό αδιέξοδο. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι διαρθρωτικά. Οι παθογένειες και οι αδυναμίες της είναι διαχρονικές. Η παγκόσμια οικονομική κρίση επέτεινε αυτά τα χαρακτηριστικά, τα έφερε στην επιφάνεια με τον πιο επιτακτικό τρόπο. Θέλω να υπενθυμίσω, ότι όλοι οι οικονομικοί δείκτες μέχρι τα μέσα του 2008, όταν και ξέσπασε η κρίση, ήταν πολύ καλύτεροι από το 2004, όπου παραλάβαμε τα ηνία της χώρας. Θέλω, επίσης, να υπογραμμίσω ότι στα τέλη του Οκτώβρη, όταν ήταν ήδη γνωστό ότι το έλλειμμα θα προσεγγίσει το 12,7%, το spread των ελληνικών ομολόγων ήταν στις 135 μονάδες βάσης. Σήμερα, ξεπέρασε τις 300. Δανειζόμαστε ποιο ακριβά και από την Τουρκία, η οποία είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώ, λοιπόν, ότι για τη σημερινή, οριακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ευθύνεται κατά κύριο λόγο η παντελής έλλειψη σχεδίου, η αναποφασιστικότητα, η αναβλητικότητα, οι διχογνωμίες και οι αστοχίες του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης γενικότερα.
4) Το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων δημιουργεί μεγάλες αναστατώσεις στην ελληνική κοινωνία. Όλα αυτά τα προβλήματα θα είχαν επιλυθεί εάν είχαν γίνει πιο προσεχτικοί χειρισμοί στο παρελθόν τόσο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Είναι γεγονός, ότι το θέμα των αγροτών αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Δεν υπάρχει αμφιβολία, αυτή τη στιγμή ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως είναι οι τιμές των προϊόντων και το κόστος παραγωγής. Εμείς, πέρυσι, παρείχαμε έγκαιρα τις αγροτικές επιδοτήσεις και επιπλέον δώσαμε 550 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν έλυσαν το πρόβλημα, αλλά έδωσαν μια ανάσα στους αγρότες. Θυμίζω, επίσης, ότι πέρυσι το ΠΑΣΟΚ υποδαύλιζε τις αγροτικές κινητοποιήσεις και ο κ. Παπανδρέου κατέβαινε στο λιμάνι του Πειραιά για να «συμπαρασταθεί» στους αγρότες της Κρήτης. Σήμερα, ως Πρωθυπουργός, δεν δέχεται καν να κάνει διάλογο μαζί τους. Εμείς, δεν καταφεύγουμε σε τέτοιους λαϊκισμούς. Τηρούμε την ίδια υπεύθυνη στάση που είχαμε και ως κυβέρνηση. Δηλώσαμε, εξαρχής και απερίφραστα, ότι είμαστε εναντίον των μπλόκων ως μορφή κινητοποίησης. Από εκεί και πέρα, κάνουμε διάλογο με τους αγρότες. Ήδη, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έχει δει την ηγεσία των αγροτών, την ΠΑΣΕΓΕΣ, την ΔΥΣΑΣΕ, τους αγρότες της Μακεδονίας, ακούει τα αιτήματα τους και στη συζήτηση στη Βουλή θα πάρουμε θέση επί όλων των αγροτικών ζητημάτων.
5) Πώς βλέπετε τις εσωκομματικές εξελίξεις στη Ν.Δ; Οι διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται σε μια σειρά από θέματα δίνουν την εντύπωση, ότι απουσιάζει από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια ενιαία γραμμή…
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Σας το λέω κατηγορηματικά και υπεύθυνα, σαν Γ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η Ν.Δ., δια του Προέδρου της, Αντώνη Σαμαρά, έχει καταθέσει σαφείς και καθαρές θέσεις για όλα τα ζητήματα της πολιτικής ατζέντας. Θα έχουμε, λοιπόν, ενιαία γραμμή. Τη γραμμή αυτή, την οποία εκφράζει με καθαρό λόγο ο Πρόεδρος μας, θα την στηρίξουμε και θα την ακολουθήσουμε όλοι μέσα στη Ν.Δ. Μην έχετε αμφιβολία για αυτό.
6) Ως προς το θέμα του εκλογικού νόμου ποιο μοντέλο εκτιμάτε ότι θα ταίριαζε για την δική μας πραγματικότητα;
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όπως πολύ σωστά τόνισε ο Πρόεδρος της Ν.Δ., στην πρόσφατη ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, η Ελλάδα χρειάζεται έναν «ελληνικό» εκλογικό νόμο. Έναν νόμο, που να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες, τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της δημοκρατίας μας. Σέβομαι απόλυτα όσους συναδέλφους θεωρούν ότι πρέπει να υιοθετήσουμε το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο, αλλά έχω διαφορετική άποψη. Πιστεύω, ότι το να πάρουμε το εκλογικό σύστημα που ισχύει στην Γερμανία, η οποία είναι Ομοσπονδία διαφορετικών κρατιδίων, με εξαιρετικά αποκεντρωμένο πολιτικό σύστημα και να το εφαρμόσουμε στα ελληνικά πολιτικά δεδομένα, θα οδηγήσει σε στρεβλώσεις. Θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον, ήδη, έντονο αρχηγικό χαρακτήρα των κομμάτων. Η θέση της Ν.Δ., όπως την έχει εκφράσει ο Πρόεδρος, είναι πολύ συγκεκριμένη. Να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες σε ολιγοεδρικές. Ούτε πολύ μεγάλες, ούτε πολύ μικρές μονοεδρικές. Να εφαρμόσουμε έναν εκλογικό νόμο, που να ενισχύει την αποκέντρωση και τη διαφάνεια που τόσο έχει ανάγκη το πολιτικό μας σύστημα.