Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8

Αθήνα, 21 Ιουλίου 2009
 
Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
 
Δημοσιογράφος: Στρατής Τριλίκης
 
 
ΔΗΜ: Καλημερίζω τον Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.. Καλημέρα κ. Τραγάκη.
 
Γιάννης Τραγάκης: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Να ξεκινήσουμε με το θέμα που άνοιξε ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου ο κ. Τσάτσος. Παίζει με τους θεσμούς το ΠΑΣΟΚ; Γιατί, για παράδειγμα, διάβαζα αναδρομές που γίνονται σήμερα στον τύπο και θυμήθηκα ότι τη περίοδο της δεύτερης προεδρικής εκλογής Στεφανόπουλου ο κ. Καραμανλής τότε υποστήριζε την ανάγκη διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, αρνούμενος να πάρει θέση στο θέμα της επανεκλογής Στεφανόπουλου.
 
Γιάννης Τραγάκης: Να πάρουμε τα θέματα ένα ένα. Καταρχάς, δεν είναι μόνο η άποψη του κ. Τσάτσου. Είναι και του κ. Κασσιμάτη ο οποίος πρώτος άνοιξε το χορό. Θυμίζω, ότι ο Γρηγόρης Κασσιμάτης ήταν ο νομικός σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου και ένας εξ εκείνων που διαμόρφωσαν το Σύνταγμα του 1985. Και οι δύο ισχυρίζονται, λοιπόν, ότι από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα προκαλέσει εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτό αντίκειται στο Σύνταγμα. Θεωρείται αντισυνταγματικό. Το Σύνταγμα περιγράφει με σαφήνεια ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους διαλύεται η Βουλή. Αυτά, ως προς το συνταγματικό σκέλος. Υπάρχει, όμως, και το πολιτικό σκέλος, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία. Το ΠΑΣΟΚ παίρνοντας τη πρωτοβουλία να προκαλέσει εκλογές, με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, αναλαμβάνει μεγάλη πολιτική ευθύνη, αλλά νομίζω και μεγάλο πολιτικό κόστος. Έχω την αίσθηση ότι το 2000 δεν έχει καμία σχέση με τώρα. Εμείς, τότε, στηρίξαμε τελικά την υποψηφιότητα Στεφανόπουλου και το πληρώσαμε πολιτικά. Δεν είπαμε ότι θα τον στηρίξουμε μετά τις εκλογές, ούτε προκαλέσαμε εκλογές εξ αυτής της αφορμής. Στηρίξαμε και ψηφίσαμε την υποψηφιότητα Στεφανόπουλου. Δεν έγιναν εκλογές τότε, τη στιγμή που η Ν.Δ. ήταν μπροστά από το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά περίπου έξι μονάδες και είχαμε κερδίσει τις ευρωεκλογές με 3,3%. Ήταν ένα αντίστοιχο πολιτικό σκηνικό με το σημερινό. Και εμείς το πληρώσαμε, διότι εάν γίνονταν νωρίτερα οι εκλογές θα τις κερδίζαμε. Ανεξάρτητα από αυτό, νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ παίζει με τους θεσμούς, παίζει με ένα πρόσωπο που έχει βαθμό δημοφιλίας 86%. Δημοφιλία που μπορεί να συνταυτιστεί με αυτή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κωστή Στεφανόπουλου. Είναι ένας πετυχημένος Πρόεδρος, που δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα και νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ τον αδικεί, διότι είναι ένας Πρόεδρος που προέρχεται από τις τάξεις του.
 
ΔΗΜ: Μήπως όλη αυτή η συζήτηση σας βοηθάει να αποφύγετε τις πρόωρες εκλογές; Απομακρύνεται, δηλαδή, αυτό το ενδεχόμενο;
 
Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε, πρόωρες εκλογές ζητάει μόνο το ΠΑΣΟΚ. Σας θυμίζω ότι από την επόμενη μέρα της εκλογής μας, το 2004, και μετά ζητάει συνέχεια εκλογές. Δεν είναι μόνο η αφορμή του Προέδρου της Δημοκρατίας, μονίμως ζητάνε εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα «όχι σε όλα». Σκεφτείτε, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει συναινέσει σε καμία από τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Σε καμία. Εμείς, ως αξιωματική αντιπολίτευση, από το 2000 έως το 2004, είχαμε συναινέσει και ψηφίσει 124 νομοσχέδια. Και όχι μόνο αυτό. Στη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001,από τις 82 αναθεωρηθείσες διατάξεις του Συντάγματος είχαμε συναινέσει στις 81, δηλαδή σχεδόν σε όλες. Το Σύνταγμα του 2001, ήταν Σύνταγμα συναινετικό, κοινής αποδοχής. Σας θυμίζω, απλώς, ότι το ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη Συνταγματική Αναθεώρηση αποχώρησε. Από εκεί και πέρα, εμείς πηγαίνουμε με ορίζοντα τετραετίας. Η πρόθεση μας είναι να συγκρουστούμε με τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζει ο μέσος πολίτης και να συνεχίσουμε, με εντονότερους ρυθμούς, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.
 
ΔΗΜ: Έχετε ακούσει, βεβαίως, φωνές και δικών σας στελεχών που μιλούν για την ανάγκη ανασχηματισμού και αλλαγής προσώπων. Ωστόσο, χθες, είχαμε δηλώσεις του βουλευτή σας, του κ. Γιαννόπουλου, ο οποίος μίλησε για μανδαρίνους που έχουν μπει αριστερά και δεξιά, για δυνάστες των πολιτών, για καθεστώς αλαζονείας που υπάρχει από κάποιους. Εσείς το συμμερίζεστε αυτό;
 
Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε, ως εκ της θέσεως μου δεν κρίνω ποτέ δηλώσεις βουλευτών μας και επομένως δεν θα το κάνω τώρα. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι το κυβερνητικό έργο δεν έχει προβληθεί με τον τρόπο που θα έπρεπε. Μην ξεχνάτε, ότι με 151 βουλευτές έχουμε περάσει 84 ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή και ούτε ένας βουλευτής της Ν.Δ. δεν έχει δώσει αρνητική ψήφο. Μπορεί μα είμαστε μια ισχνή πλειοψηφία, αλλά είμαστε μια ισχυρή πλειοψηφία. Με 151 βουλευτές καταφέραμε να κάνουμε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ένα θέμα που ταλάνιζε τον τόπο επί δεκαετίες. Κάναμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, εξίσου σημαντικό έργο που καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να γγίξει. Προχωράμε στα μέτρα που αφορούν στην ασφάλεια των πολιτών. Υπάρχει σοβαρό κυβερνητικό έργο. Εάν ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι πρέπει να κάνει ανασχηματισμό, για να επιταχύνει ρυθμούς, ή κάποιες διορθωτικές αλλαγές πολιτικής, αυτό είναι αποκλειστικό του δικαίωμα και εκείνος θα αποφασίσει πότε και εάν θα το κάνει. 
 
ΔΗΜ: Εσείς πότε θα το τοποθετούσατε;
 
Γιάννης Τραγάκης: Εγώ δεν το τοποθετώ πουθενά. Είναι δικό του δικαίωμα. Όπως γνωρίζετε, ο Κώστας Καραμανλής δεν λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ και καλά κάνει. Ένας πολιτικός θα πρέπει να μελετήσει όλα τα δεδομένα πριν πάρει τις αποφάσεις του. Ο Πρωθυπουργός, όταν αποφασίσει θα αναλάβει τις πρωτοβουλίες που πρέπει.
 
ΔΗΜ: Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Εσείς, πιστεύετε ότι με αφετηρία την έκθεση της Θεσσαλονίκης εάν γίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα ήταν σωστό; Προς τη σωστή κατεύθυνση;
 
Γιάννης Τραγάκης: Ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει, δεν είναι θέμα δικό μας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, και το έχει θέσει και ο ίδιος ο Πρόεδρος, είναι να εντατικοποιήσουμε τους ρυθμούς όσον αφορά στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος και τα προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Πρωταρχικός μας στόχος πρέπει να είναι να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Και για να κάνεις τη ζωή των πολιτών καλύτερη, πρέπει να συγκρουστείς και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος.
Print
1193 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω