Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ FLASH

 
Αθήνα, 20 Ιουλίου 2009
 
Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ FLASH
 
Δημοσιογράφος: Γ. Κολοκυθάς – Ε. Σωτηριάδου
 
 
ΔΗΜ: Καλή σας μέρα κ. Τραγάκη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα, σε εσάς και τους ακροατές σας και καλή εβδομάδα.
 
ΔΗΜ: Να ξεκινήσουμε από τις δηλώσεις που έκανε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, ο κ. Λιάπης, οι οποίες έκαναν αίσθηση. Είπε, ότι όσοι ζητούν από τον Πρωθυπουργό εκλογές τον Σεπτέμβριο έχουν άλλες βλέψεις, αλλά ούτε λίγο ή ούτε πολύ χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό αναβλητικό.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Εγώ διαβάζοντας τη συνέντευξη του δεν κατάλαβα κάτι τέτοιο. Απλώς, προέτρεψε τον Πρωθυπουργό να μην πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο, που ούτως ή άλλως δεν ήταν στις προθέσεις του. Δεν έχω δει, επίσης, καμία δήλωση στελέχους της Ν.Δ. που να λέει ότι θα ήταν καλό για τον τόπο, κυρίως, αλλά και για την παράταξη να γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο. Επομένως, δεν θα κρίνω φήμες ή δηλώσεις που φέρονται, από το ρεπορτάζ, να έχουν κάνει στελέχη.
 
ΔΗΜ: Άρα, όλα αυτά περί εκλογών που ζητάνε ορισμένοι είναι φήμες;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Σας διαβεβαιώνω, ότι εμείς βαδίζουμε με ορίζοντα τετραετίας. Πρόθεση μας είναι να εξαντλήσουμε την τετραετία και για αυτό τον λόγο μας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Σκεφτείτε, ότι ακόμα δεν έχουμε κλείσει δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι το αίτημα για εκλογές είναι πολύ άκαιρο και δεν σας κρύβω ότι με έχει ενοχλήσει το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου, από την επομένη των εκλογών του 2004, ζητάει εκλογές. Και τις ζητάει μόνος του. Διότι, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 60% των ελλήνων δεν θέλουν εκλογές τώρα. Μόνο το ΠΑΣΟΚ θέλει.
 
ΔΗΜ: Οι εκλογές είναι άκαιρες, ένας ανασχηματισμός είναι άκαιρος αυτή τη στιγμή;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Πρωθυπουργού και εκείνος θα κρίνει πότε πρέπει να κάνει διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά στα πρόσωπα. Διότι οι πολιτικές που εφαρμόζουμε είναι σταθερές. Εάν ανατρέξουμε από τις ευρωεκλογές και μετά, θα δούμε ότι έχουν γίνει πάρα πολλές κινήσεις από την κυβέρνηση οι οποίες ήταν καθοριστικές. Και σε ότι αφορά την ασφάλεια των πολιτών και σε ότι αφορά τα οικονομικά μέτρα. Και δεν πρόκειται για φοροεπιδρομή, είναι μια διορθωτική κίνηση που έπρεπε να γίνει λόγω υστέρησης των εσόδων. Υστέρηση, που είναι αποτέλεσμα της τεράστιας οικονομικής κρίσης που μαστίζει όλη την ανθρωπότητα. Στην Ελλάδα, μάλιστα, λάβαμε πιο ήπια μέτρα σε σχέση με άλλες χώρες. 
 
ΔΗΜ: Ναι, αλλά έρχονται και άλλα μέτρα το Φθινόπωρο, έτσι δεν είναι;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Εάν χρειαστεί, δεν αποκλείεται τίποτα. Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι ότι προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και συγκρουόμαστε με τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζει ο πολίτης. Αυτός είναι ο στόχος. Τώρα, εάν στα πλαίσια αυτού του στόχου χρειάζεται να γίνουν αλλαγές προσώπων, αυτό θα το κρίνει και θα το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός, στην ώρα του. Γνωρίζετε ότι δεν λαμβάνει εν θερμώ αποφάσεις. Ήδη, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτιμάται από τα επιτελεία του κόμματος και ελέγχεται εκλογικό τμήμα προς εκλογικό τμήμα.
 
ΔΗΜ: Εσείς εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνει αλλαγή πολιτικής ή αλλαγή προσώπων αυτή την ώρα;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, όσον αφορά στην πολιτική οι στόχοι μας είναι δεδομένοι. Έχουν καθοριστεί από τις εκλογές του 2007. Προχωράμε αταλάντευτα. Μην ξεχνάτε, ότι πήραμε αποφάσεις τις οποίες, επί δεκαετίες, δεν είχαν τολμήσει να πάρουν άλλες κυβερνήσεις. Όπως για παράδειγμα, η εκπαιδευτική και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, δύο μεταρρυθμίσεις που θα ακολουθούν τον τόπο για δεκαετίες. Εάν χρειαστεί να πάρουμε και άλλα μέτρα ή μεταρρυθμίσεις θα το κάνουμε. Η πολιτική δεν είναι στατική, κινείται. 
 
ΔΗΜ: Τελικά, το μήνυμα των ευρωεκλογών ελήφθη και πως θα αναγνωστεί από την κυβέρνηση;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Από τις ευρωεκλογές προέκυψε ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν ήταν καλό για το κόμμα μας. Αναλύουμε αυτό το αποτέλεσμα, για να βρούμε τα αίτια που το διαμόρφωσαν και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα που θα αναστρέψουν το δυσμενές για εμάς, αυτή τη στιγμή, δημοσκοπικό κλίμα. Επιτρέψτε μου, όμως να κάνω μια παρατήρηση. Έχουμε ένα Πρόεδρο Δημοκρατίας, τον κ.Παπούλια, με 86% ποσοστό δημοφιλίας. Ένα τεράστιο ποσοστό, το οποίο αποδεικνύει ότι είναι Πρόεδρος όλων των Ελλήνων και πολύ πετυχημένος στο έργο του. Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί, με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, να οδηγήσει το τόπο σε εκλογές για ίδιον συμφέρον. Μάλιστα, δύο κορυφαία τους στελέχη, κορυφαίοι συνταγματολόγοι, ο κ. Κασσιμάτης και ο κ. Τσάτσος, τους θέτουν προ των ευθυνών τους σε ότι αφορά την μη υπόδειξη του κ. Παπούλια. Τονίζουν ότι υπάρχει συνταγματικό θέμα. Για μένα, υπάρχει και πολιτικό θέμα. Διότι, δεν είναι δυνατόν έναν άριστο πρόεδρο, ο οποίος προέρχεται και από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αξιωματική αντιπολίτευση να μην τον στηρίζει. Το επιχείρημα ότι θα τον στηρίξουν μετά τις εκλογές, με πρόσφατη λαϊκή εντολή, δεν λέει τίποτα. Γιατί μετά τις εκλογές, οποιοιδήποτε και ένα είναι το αποτέλεσμα, ακόμα και εάν το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα θα έχει κάτω από 140 βουλευτές. Πως θα μπορέσει να επηρεάσει το αποτέλεσμα της εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας; Εμείς, από την αρχή, ήμασταν υπεύθυνοι και δηλώσαμε ότι στηρίζουμε την υποψηφιότητα Παπούλια. Αταλάντευτα, σίγουρα και σταθερά. Εάν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει τον τόπο σε εκλογές, με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, να είναι έτοιμο να αναλάβει και μεγάλο πολιτικό κόστος.
 
 
 
ΔΗΜ: Σε περίπου ένα μήνα, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ΔΕΘ, εκεί όπου πολλοί θεωρούν ότι άρχισε η κατρακύλα της Ν.Δ. Από εκείνη την εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη συνέντευξη τύπου.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν ήταν θέμα εμφάνισης του Πρωθυπουργού, ήταν θέμα θέσεων. Εγώ, για να είμαι ξεκάθαρος, στηρίζω τις τότε θέσεις του Κώστα Καραμανλή. Διότι, στη πολιτική δεν πρέπει να είσαι άφιλος, πρέπει να στηρίζεις και τους συνεργάτες όταν χρειάζεται.
 
ΔΗΜ: Τις πλήρωσε, όμως, αυτές τις θέσεις.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν πειράζει, στην πολιτική πληρώνεις ορισμένα πράγματα. Αλλά στηρίζεις τους συνεργάτες σου. Κρατήστε το αυτό, διότι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, διαχρονικά.
 
ΔΗΜ: Σε αυτό τον χρόνο που πέρασε, λάθη δεν έγιναν; Πως εξηγείται αυτή η κατρακύλα στις δημοσκοπήσεις;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς και έγιναν λάθη. Νομίζω, όμως, ότι το κυριότερο λάθος είναι ότι κινηθήκαμε σε ένα καθαρά εχθρικό μιντιακό περιβάλλον.
 
ΔΗΜ: Επειδή εκκρεμεί η απόφαση παραίτησης του κ. Μανώλη, στις 9 Σεπτεμβρίου, θεωρείτε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. θα συνεχίσει να προκαλεί προβλήματα στην κυβέρνηση;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν προκαλεί προβλήματα στην κυβέρνηση. Θα προκαλούσε εάν ηρνείτο κάποια ψηφοφορία. Έχουμε κάνει 84 ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή και η Ν.Δ. δεν έχει χάσει ούτε μια, μα ούτε μια, ψήφο. Μπορεί να μην έχουμε μεγάλη Κοινοβουλευτική Ομάδα, μεγάλο αριθμό βουλευτών, αλλά έχουμε μια ισχυρή Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στηρίζουμε αταλάντευτα όλες τις κυβερνητικές επιλογές. Τώρα, είναι λογικό να υπάρχουν ορισμένα σχόλια και επικρίσεις. Δεν είμαστε βουβοί. Ο καθένας μπορεί να εκφράσει την γνώμη και την άποψη του. Αρκεί αυτό να γίνεται πρώτα στα κομματικά όργανα και μετά δημόσια. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Τραγάκη
Print
1172 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω