Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΑΝΤ1

Αθήνα, 13Ιουλίου 2009
 
Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ «ΑΝΤ1»
 
 
Δημοσιογράφος: Βασίλης Αδαμόπουλος
 
 
ΔΗΜ: Να καλωσορίσουμε τον Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.. Καλημέρα και καλή εβδομάδα κ. Τραγάκη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα και καλή εβδομάδα, σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Τα μπάνια του λαού ήταν ιερό πράγμα μέχρι σήμερα, τώρα συζητάμε εν μέσω καλοκαιριού για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Πως το βλέπετε κ. Τραγάκη;
 
 «Γιάννης Τραγάκης»: Δεν υπάρχει κανένα θέμα για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβρη. Αυτό είναι δεδομένο. Έχει τοποθετηθεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επί αυτού και έχει αποκλείσει τις εκλογές τον Σεπτέμβριο. Εμείς βαδίζουμε με ορίζοντα τετραετίας. Μέλημα μας είναι τα προβλήματα των πολιτών, πως θα τα αντιμετωπίσουμε και πως θα συνεχίσουμε με εντονότερους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις. Άρα, εκλογές δεν χρειάζεται ο τόπος. Αν από τις εκλογές του 2004 και μετά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει μονίμως εκλογές είναι δικό του θέμα και δεν αφορά τον ελληνικό λαό. Μπορεί η τελευταία δημοσκόπηση να δείχνει μια διχογνωμία ως προς τις πρόωρες εκλογές, ένα 46% - 40%, αλλά υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών που λέει ότι δεν θέλουν καθόλου εκλογές. Επομένως, εάν στο 46% προσθέσουμε και αυτό το 14%, πάμε στο 60% του ελληνικού λαού που δεν επιθυμεί να γίνουν πρόωρες εκλογές.
 
ΔΗΜ: Δεν λείπουν, όμως, οι φωνές και μέσα στην Ν.Δ., που ζητούν αλλαγές σε πρόσωπα και πολιτικές, που ζητούν να αποδείξει η κυβερνώσα παράταξη πιο χειροπιαστά ότι έχει πάρει το μήνυμα των ευρωεκλογών, καυτηριάζοντας παράλληλα μια αδράνεια που παρατηρείται. 
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Έχω, εξαρχής, τοποθετηθεί πάνω στο ζήτημα αυτό και έχω πει ότι ο Πρωθυπουργός δεν λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ. Και καλά κάνει. Στην πολιτική πρέπει να αφήνεις να καταλαγιάσει η αχλή οποιουδήποτε έντονου φαινομένου, πριν πάρεις τι αποφάσεις σου.
 
ΔΗΜ: Υπάρχει, όμως, επαρκής πολιτικός χρόνος για κάτι τέτοιο;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Γιατί να μην υπάρχει; Η πολιτική που ακολουθούμε, σύγκρουσης με τα προβλήματα και επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, είναι πολύ σημαντική. Σας θυμίζω, ότι ένα μήνα μετά τις ευρωεκλογές, έχουμε λάβει εξαιρετικά σημαντικές πρωτοβουλίες. Για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και για την διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών, που συζητάμε αυτή τη στιγμή στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Νομίζω, ότι είναι πολύ σοβαρές πρωτοβουλίες, οι οποίες δεν έτυχαν της αντίστοιχης δημοσιότητας.
 
ΔΗΜ: Πάντως, η αλήθεια είναι ότι επικοινωνιακά έχει ένα πρόβλημα η κυβέρνηση. Δεν φαίνεται να της βγαίνει τίποτα.
 
 «Γιάννης Τραγάκης»: Έχω, επανειλημμένως, τονίσει ότι η κυβέρνηση κινείται μέσα σε ένα εχθρικό μιντιακό περιβάλλον. Και το εννοώ. Εάν παρατηρήσετε πως παρουσιάζονται ορισμένα θέματα, θα αντιληφθείτε ότι υπάρχει μια ανισοβαρής κατανομής «φιλίας».
 
ΔΗΜ: Πάντα τα μίντια φταίνε; Εγώ θα αναφερθώ στην τελευταία περίπτωση, με την εξάρθρωση του φοβερού κυκλώματος που σχετίζεται με την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου. Εδώ είχαμε μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία των αρχών. Όμως, την ώρα που υπάρχει αυτή η επιτυχία, αντί να πιστωθεί στην κυβέρνηση, μέσα από τη δικογραφία προκύπτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι αυτοί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είχαν πλοκάμια που έφταναν μέχρι τις παρυφές της πολιτικής εξουσίας. Έχουν ακουστεί και ονόματα υπουργών.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν θα τοποθετηθώ επ’ αυτού. Έχουν τοποθετηθεί οι ενδιαφερόμενοι και μάλιστα με σαφήνεια. Θα σας πω, όμως, το εξής. Υπάρχει ένα καρτέλ δικηγόρων που κάνουν επιλεκτικές διαρροές. Όχι μόνο σε αυτή την υπόθεση. Αναφέρομαι και σε όλες τις άλλες σοβαρές υποθέσεις που έχουν απασχολήσει και την Βουλή και την Δικαιοσύνη. Αυτές οι επιλεκτικές διαρροές δημιουργούν διαφορετικές εντυπώσεις και επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Πρέπει να προσέξουμε, ιδιαίτερα, αυτό το φαινόμενο.
 
ΔΗΜ: Ξέρετε, όμως κάτι; Πότε φταίνε τα μίντια, πότε φταίνε οι δικηγόροι, η κυβέρνηση δεν φταίει ποτέ σε τίποτα; Άκουγα υπουργό της κυβέρνησης, τον κ. Μ. Βαρβιτσιώτη, να δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν έχουν ληφθεί τα μέτρα εκείνα που θα επιζητούσε ο πολίτης ώστε να δει μια διαφορετική στάση από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης. Ότι δεν έχουν προχωρήσει, με το ρυθμό που θα έπρεπε, οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Κανείς δεν είναι στον μέγιστο βαθμό ευχαριστημένος. Το καλύτερο είναι εχθρός του καλού. Από εκεί και πέρα, είναι υποχρέωση όλων μας, στο κόμμα, την κοινοβουλευτική ομάδα και την κυβέρνηση, να βελτιωνόμαστε όσο μπορούμε περισσότερο. Να προχωρήσουμε, και θα επιμείνω σε αυτό, στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη και η κρατική μηχανή και όλος ο δημόσιος τομέας. Σε αυτό επιμένει και ο Πρωθυπουργός. Εκεί πρέπει να δώσουμε τη μάχη.
 
ΔΗΜ: Πώς να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις κ. Τραγάκη, όταν η κυβέρνηση υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, όταν της ζητείται μετ’ επιτάσεως από τις Βρυξέλλες να πάρει δύσκολα και αντιλαϊκά μέτρα προκειμένου να μειωθούν τα ελλείμματα και ταυτόχρονα να ανοίξει το ακανθώδες ζήτημα του ασφαλιστικού για τις γυναίκες; Πως μπορεί η κυβέρνηση να κυβερνήσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον;
 
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, όταν η κυβέρνηση πήρε τα μέτρα για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ή την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, πάλι ήταν με την πλάτη στον τοίχο και με 151 βουλευτές. Όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις θα σας πω το εξής. Ο μεγαλύτερος ηττημένος των ευρωεκλογών ήταν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων. Και θα έλεγα ότι είναι αδόκιμο να κάνουμε δημοσκοπήσεις ένα μήνα μετά από καταγραφέν αποτέλεσμα ευρωεκλογών και εν μέσω θέρους. Μέσα Ιουλίου ποτέ δεν γίνονται δημοσκοπήσεις. Από εκεί και πέρα, επιμένω ότι πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αφήνουμε την εκλογολογία για την αξιωματική αντιπολίτευση. Μου έκανε, πάντως, εντύπωση χθες μια καταπληκτική συνέντευξη στο «ΠΑΡΟΝ» του συνταγματολόγου κ. Γρηγόρη Κασσιμάτη, νομικού συμβούλου του αειμνήστου Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος είπε ότι θεωρεί αντισυνταγματική την ενέργεια να προκαλέσει ένα κόμμα εκλογές επ’ ευκαιρία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι μεγάλη συζήτηση, αλλά νομίζω ότι αναλαμβάνει κάποιος μεγάλο ρίσκο να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, ενάμιση χρόνο πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και μάλιστα μη ανανεώνοντας την θητεία ενός πετυχημένου Προέδρου, με πολύ υψηλό βαθμό δημοφιλίας, που αγγίζει το 82%. Όποιος αναλάβει αυτό το ρίσκο θα αναλάβει και το πολιτικό κόστος.
 

ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Τραγάκη

Print
1190 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω