Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ALPHA

Αθήνα, 22 Ιουλίου 2009
 
Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
                                                  στο Ρ/Σ Alpha
 
Δημοσιογράφος: Σ. Ραδέλης
 
 
ΔΗΜ: Καλημέρα κ. Τραγάκη.
 
Γιάννης Τραγάκης: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Πρέπει να ξέρει το Υπ. Υγείας πότε θα έρθουν τα εμβόλια για να κανονίσετε τον χρόνο των εκλογών; Γιατί με πανδημία και με τους μισούς άρρωστους, το Φθινόπωρο, εκλογές δεν μπορούν να γίνουν.
 
Γιάννης Τραγάκης: Δεν έχει εκλογές τον Σεπτέμβριο.
 
ΔΗΜ: Πάμε για Φλεβάρη, Μάρτη;
 
Γιάννης Τραγάκης: Θα δούμε. Εγώ είμαι από εκείνους που λένε θα δούμε.
         
ΔΗΜ: Γιατί μπορεί να αλλάξει άποψη το ΠΑΣΟΚ;
 
Γιάννης Τραγάκης: Ασφαλώς. Το ΠΑΣΟΚ έχει εγκλωβιστεί σε αδιέξοδο, διότι η κατ’ επανάληψη δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι θα οδηγήσει τον τόπο σε πρόωρες εκλογές, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκτός του γεγονότος ότι οδηγεί σε αδιέξοδα, ενέχει και ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο. Πιστεύω, ότι όποιος πάρει την πολιτική ευθύνη να προκαλέσει εκλογές θα πάρει και μεγάλο πολιτικό κόστος. Διότι, έχουμε έναν Πρόεδρο με πολύ υψηλή δημοφιλία, 86%. Έναν Πρόεδρο καθολικής αποδοχής. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η μη εκλογή του Προέδρου από τις πρώτες ψηφοφορίες δημιουργεί πρόβλημα. Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε όταν κορυφαίο στέλεχος του δήλωσε ότι η εφαρμογή και η ερμηνεία του Συντάγματος δεν μπορούν να λειτουργούν εις βάρος του εθνικού συμφέροντος. Δηλαδή, βάζει κάποιο «εθνικό συμφέρον», που το βλέπει μόνο το ΠΑΣΟΚ, πάνω από το Σύνταγμα. Τίθεται τεράστιο θέμα με αυτή τη δήλωση και οφείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να την αποδοκιμάσει. Όλα αυτά συμβαίνουν, την ώρα που ο κ. Κασσιμάτης, νομικός σύμβουλος του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου και συντάκτης του Συντάγματος του 1985, μιλάει για τριπλή παραβίαση του Συντάγματος και του πολιτεύματος. Και ο κ. Τσάτσος, ο οποίος ήταν δύο φορές επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και γενικός εισηγητής του Συντάγματος 1974 – 75, είπε ότι μια σοβαρή δέσμευση του Συντάγματος – δηλαδή να έχουμε Πρόεδρο κοινής αποδοχής – γίνεται ερμηνευτικός περίγελος.
 
ΔΗΜ: Ναι, αλλά ο κόσμος ξέρετε τι λέει για εσάς; Η Ν.Δ. λίγο αργά δεν θυμήθηκε το Σύνταγμα, όταν έκλεινε τη Βουλή άρον άρον για να καλύψει τα σκάνδαλα;
 
Γιάννης Τραγάκης: Η ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου πριν τις ευρωεκλογές γίνεται πάντα από τρεις έως τέσσερις βδομάδες και καμιά φορά πέντε. Τώρα, ήταν τέσσερις βδομάδες πριν τις εκλογές. Αυτή η βδομάδα δημιούργησε το πρόβλημα; Άλλωστε, την επόμενη βδομάδα από το κλείσιμο της Βουλής δεν δημιουργήθηκε κανένα θέμα. Δεν τίθεται ζήτημα συνταγματικής παραβίασης με την ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής. Να είστε σίγουροι ότι εάν υπήρχε συνταγματική παραβίαση δεν θα πέρναγε το προεδρικό διάταγμα. Και οι ίδιοι οι συνταγματολόγοι δηλώνουν ότι δεν υπήρχε κανένα θέμα. Αυτά, είναι προφάσεις εν αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ για να καλύψει την κατάφωρη, τριπλή παραβίαση του Συντάγματος και του πολιτεύματος. Ο κ. Κασσιμάτης ήταν πολύ προσεχτικός στη διατύπωση του. Μίλησε για παραβίαση του Συντάγματος αλλά και του πολιτεύματος. Επαναλαμβάνω, το ΠΑΣΟΚ είναι εγκλωβισμένο σε ένα αδιέξοδο.
 
ΔΗΜ: Επειδή έχετε καλή μνήμη, θα θυμάστε τι κάνατε και εσείς με τη δεύτερη εκλογή Στεφανόπουλου; Το παιχνιδάκι μέχρι τις τελευταίες μέρες, στηρίζουμε δεν στηρίζουμε.
 
Γιάννης Τραγάκης: Το Νοέμβριο του 1999, είπαμε ότι θα σκεφτούμε εάν θα στηρίξουμε Στεφανόπουλο. Δεν δηλώσαμε ότι δεν τον στηρίζουμε. Και στις 20 Δεκεμβρίου του 1999, στη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι στηρίζουμε τον κ. Στεφανόπουλο στην εκλογή του Μαρτίου. Και εάν θέλετε τη γνώμη μου, νομίζω ότι πληρώσαμε πολιτικά τη θέση αυτή. Διότι, τότε, δημοσκοπικά ήμασταν έξι μονάδες μπροστά από το ΠΑΣΟΚ, είχαμε κερδίσει τις ευρωεκλογές με 3,3 μονάδες διαφορά και εάν γίνονταν εκλογές θα τις κερδίζαμε.
 
ΔΗΜ: Θεωρείτε ότι ο Κάρολος Παπούλιας πρέπει να πάρει θέση για το θέμα;
 
Γιάννης Τραγάκης: Όχι βέβαια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναμιχθεί σε κομματικά παιχνίδια; Ο Πρόεδρος, είναι πολύ μακριά και πολύ ψηλά, πάνω από αυτά. Θα πρέπει να τον προφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Το ότι συζητάμε τόσο καιρό για αυτό το θέμα, προκαλεί πρόβλημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όταν το κόμμα από το οποίο προέρχεται, δηλώνει ότι θα τον στηρίξει μεν, αλλά μετά τις εκλογές. Και ποιός εγγυάται ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα; Επειδή είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις; Αλλά ακόμα και εάν βγει πρώτο κόμμα, ξέρετε πόσες έδρες θα πάρει με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο; 138 με 140. Ποιος λέει ότι θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας; Άρα και αυτό το επιχείρημα είναι υποκριτικό.
 
ΔΗΜ: Μήπως υπάρχει ανάγκη να αλλάξει το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου; Να μην βγαίνει στις 180, αλλά στις 151 ψήφους;
 
Γιάννης Τραγάκης: Όχι, είμαι εντελώς αντίθετος. Ο συνταγματικός νομοθέτης του 1974 – 75 είχε σκεφτεί σοφά. Είχε ορίσει τις 200 ψήφους στις δύο πρώτες ψηφοφορίες και 180 στην τρίτη. Για να υπάρχει συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μην εκλέγουμε μονοκομματικούς Προέδρους. Και στην πράξη, άλλωστε, αποδείχθηκε ότι ήταν μια πετυχημένη συνταγή. Να έχουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας προερχόμενο από άλλο κόμμα από αυτό που κυβερνούσε. Λειτούργησε άψογα, και με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κωστή Στεφανόπουλο και με τον Κάρολο Παπούλια. Γιατί να είναι μονοκομματικός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να μην προέρχεται από συναίνεση; Δεν δίνεται στα κόμματα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συναινέσουν, τουλάχιστον, στον κορυφαίο θεσμό του πολιτεύματος μας;
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Εσείς, εάν συνεχίσετε να προχωράτε έτσι πως βλέπετε να φτάνετε στις εκλογές. Κουτσοί, στραβοί ή χρειάζεται καμία αλλαγή όπως λέει ο Ζαγορίτης;
 
Γιάννης Τραγάκης: Δεν είμαστε ούτε κουτσοί, ούτε στραβοί. Αυτή η κυβέρνηση, με 151 βουλευτές, προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις που δεν μπόρεσαν να κάνουν κυβερνήσεις με 170 βουλευτές. Ποιός ολοκλήρωσε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ποιος ολοκλήρωσε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση; Από εκεί και πέρα, εάν πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις ο Πρωθυπουργός θα τις κάνει. Όταν και όποτε νομίζει. Αυτή τη στιγμή αποτιμούμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το οποίο δεν ήταν καλό για εμάς, και ο Πρωθυπουργός θα καταλήξει στις αποφάσεις του. Θα κάνει διορθωτικές αλλαγές σε πρόσωπα και πιθανόν, εάν, χρειαστεί και σε πολιτικές.
 
ΔΗΜ: Χρειάζεται, λοιπόν, να γίνουν αλλαγές.
 
Γιάννης Τραγάκης: Χρειάζεται επιτάχυνση των ρυθμών για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και εντονότερη σύγκρουση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Διότι, τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζει ο μέσος πολίτης, είναι τα σημαντικότερα. Πάνω σε αυτά πρέπει να σκύψουμε με στοργή.
 
ΔΗΜ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Τραγάκη.
Print
1209 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω