Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ "Αθήνα 98,4"
Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2010
Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ «Αθήνα 98,4»
Δημοσιογράφος: Γ. Λοβέρδος
ΔΗΜ: Καλημέρα κ. Τραγάκη.
Γιάννης Τραγάκης: Καλημέρα, σε εσάς και τους ακροατές σας.
ΔΗΜ: Να ξεκινήσω, με το γιατί να μη γίνει εξεταστική επιτροπή για την οικονομία; Όταν όλοι συζητούν, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και εδώ στα καφενεία, εάν θα πάει κάποιος φυλακή. Γιατί αντιδρά έτσι η Ν.Δ.;
Γιάννης Τραγάκης: Πρώτον, η Ν.Δ. δεν αρνείται τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία.
ΔΗΜ: Λέει να πάει μέχρι το 1981.
Γιάννης Τραγάκης: Γιατί να μην πάει; Γιατί εγκαλούμαστε όλοι οι πολιτικοί; Εγκαλούμαστε, διότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι υπέρογκο - έχει φτάσει περίπου στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ - κάνοντας αρχή από το 1981. Μέχρι το 1981 δεν υπήρχε δημόσιο χρέος, οι προϋπολογισμοί ήταν ισοσκελισμένοι. Θα πρέπει, λοιπόν, να ξεκινήσουμε από τότε, για να αποδώσουμε ευθύνες διαχρονικά σε όλες τις κυβερνήσεις για την πορεία του χρέους μας. Επομένως, δεν έχουμε καμία αντίρρηση να γίνει εξεταστική. Εκείνο που επισημαίνουμε, είναι ότι σε μια τέτοια περίοδο, αυτή τη στιγμή, που απαιτείται συναίνεση, η εξεταστική επιτροπή σημαίνει διαξιφισμοί. Σημαίνει, ότι ο ένας θα αποδίδει ευθύνες στον άλλο και αντιλαμβάνεστε ότι η εικόνα που θα βγάζουμε προς τα έξω, προς τους εταίρους μας κυρίως, θα είναι αρνητική. Το κλίμα της συναίνεσης, που επικρατούσε σε ότι αφορά τα οικονομικά μέτρα, θα αποδομηθεί. Διότι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε μια ευτυχή συγκυρία. Είχε την τύχη να έχει απέναντι της μια αντιπολίτευση η οποία έλεγε ότι όχι μόνο συναινούμε στη λήψη μέτρων που οδηγούν στην έξοδο απο την κρίση, αλλά τα υποστηρίζομε κιόλας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, εάν αναλογιστείτε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε απέναντι της την αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, που έλεγε μονίμως ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ. Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, το κλίμα συναίνεσης δυναμιτίζεται. Θεωρώ, ότι δεν ήταν η κατάλληλη εποχή να γίνει αυτή η εξεταστική.
ΔΗΜ: Αφού είπατε ότι είναι καλό να γίνει η εξεταστική. Γιατί δυναμιτίζεται το κλίμα;
Γιάννης Τραγάκης: Δυναμιτίζεται, διότι σε μια εξεταστική επιτροπή οι μεν θα λένε τα έτσι και οι δε τα αλλιώς. Αναλογιστείτε και κάτι ακόμα. Ότι έχουμε γίνει βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών. Αυτή τη στιγμή, θα λειτουργούν συγχρόνως στη Βουλή έξι εξεταστικές επιτροπές. Η Βουλή, από νομοθετικό που είναι το κύριο κοινοβουλευτικό της έργο, θα έχει τώρα σαν κύριο μέλημα της τις εξεταστικές επιτροπές. Μάλιστα, έχουν προαναγγείλει και έβδομη εξεταστική. Είναι πρωτοφανές στα μεταπολιτευτικά χρονικά, μια κυβέρνηση να φέρνει αμέσως επτά εξεταστικές επιτροπές. Δεν έχω καταλάβει για ποιό λόγο. Να πάμε, όμως, στα οικονομικά που είναι και τα πιο σημαντικά; Όπως γνωρίζετε, στη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κ. Αντώνη Σαμαρά, έγινε μια συζήτηση με ορισμένες διαπιστώσεις. Ο κ. Σαμαράς, παρέδωσε ένα υπόμνημα δεκαεννέα σημείων, στα οποία προτείνει μέτρα που δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, αλλά δημιουργούν ανάπτυξη. Διότι, αυτό πρέπει να είναι τώρα το βασικό μας μέλημα. Εάν δεν δημιουργήσουμε, έστω και υποτυπώδη, ανάπτυξη τότε η ανεργία θα εκτιναχθεί σε ύψη ρεκόρ και θα έχουμε κοινωνικό πρόβλημα. Θα διαραγεί ο κοινωνικός ιστός της χώρας.
ΔΗΜ: Και εγκληματικότητα.
Γιάννης Τραγάκης: Και εγκληματικότητα, πολύ σωστά το εντοπίζετε. Είναι, πλέον, ένα καθημερινό φαινόμενο να έχουμε αιματηρές ληστείες. Είναι ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο.
ΔΗΜ: Πάντως, το θέμα της εξεταστικής επιτροπής δεν είναι πως φτάσαμε στη δημιουργία αυτού του δημόσιου χρέους, αλλά εάν και πως αλλοιώθηκαν τα στοιχεία που στέλναμε στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα αυτή η αναξιοπιστία της χώρας.
Γιάννης Τραγάκης: Σωστά το θέτετε. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση και σε αυτό. Να δούμε πως αλλοιώθηκαν τα στοιχεία από το 1981 και μετά. Σας θυμίζω, ότι υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις, όπως οι πρόσφατες των πακέτων «Αίολος», «Άτλας», «Αριάδνης» κλπ.
ΔΗΜ: Βέβαια, αυτό δεν ήταν εν αγνοία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν ήταν παρά την κοινοτική νομοθεσία. Το είχαν επιτρέψει και το είχαν κάνει και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία.
Γιάννης Τραγάκης: Το έκαναν, πράγματι, και άλλες χώρες. Οι άλλες, όμως, χώρες όταν το έκαναν φρόντιζαν, τουλάχιστον, εκείνοι που έπαιρναν τα «δανεικά» να τα δίνουν κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας από τη δική τους κυβέρνηση. Όχι γνωρίζοντας ότι το 2004 έρχεται η Ν.Δ. να κάνουν αυτή την εξωλογιστική διαφορά και να πληρώνονται τα χρήματα από το 2004 έως το 2010. Και όχι μόνο αυτό. Για να παρουσιάσουν με τρόπο ελκυστικό τα πακέτα αυτά, οι ανάδοχοι - όπως η Goldman Sachs, η BNP Paribas, η Morgan Stanley κλπ - έπαιρναν υπέρογκες αμοιβές. Αναλογιστείτε, ότι από τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ που αποκόμισε η κυβέρνηση Σημίτη, υπήρξε αμοιβή 795 εκατομμύρια ευρώ για την Goldman Sachs. Όλα αυτά, λοιπόν, είναι υπό έλεγχο και υπό τη βάσανο της εξεταστικής επιτροπής.
ΔΗΜ: Πάντως, αυτό που λέτε και το βρίσκω σωστό είναι ότι στην εξεταστική επιτροπή, πρακτικά, θα αρχίσει το ΠΑΣΟΚ να λέει για τη Ν.Δ., η Ν.Δ. για το ΠΑΣΟΚ και δεν θα καταλήξουμε πουθενά. Έτσι θα γίνει.
Γιάννης Τραγάκης: Θα δίνουμε κακή εικόνα, σε μια περίοδο που μόνο κακή εικόνα δεν θα έπρεπε να δίνουμε. Διότι, από ότι είδατε και οι αγορές και οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιάνονται και από μια λέξη. Πιάστηκαν από τη λέξη του Πρωθυπουργού «πτωχεύσαμε», συνέχισαν με τα λόγια του υπουργού Απασχόλησης ότι «δεν υπάρχει σάλιο» και συνεχίζουν από προχθές με τη κουβέντα του κ. Παπακωνσταντίνου ότι διαχειρίζεται μια οικονομία «Τιτανικό». Φτάσαμε, αυτή τη στιγμή, στο σημείο να έχουμε τα καθημερινά, δέκα με δώδεκα, αρνητικά δημοσιεύματα στις μεγαλύτερες οικονομικές εφημερίδες του κόσμου. Δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Με συγχωρείτε, αλλά αυτά τα λόγια δεν λέγονται δημοσίως. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει ένας Πρωθυπουργός και να λέει ότι πτωχεύσαμε. Από τότε τα spreads ανέβηκαν τόσο ψηλά και αγοράζουμε ακριβό χρήμα.
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Τραγάκη.