Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κ.Ο της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στν ενημερωτκη εκπομπή της ΝΕΤ "Zoom στα Πρόσωπα & τα Γεγονότα"
Αθήνα, 29 Μαρτίου 2009
Σημεία της συνέντευξης
του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ
«Zoom στα Πρόσωπα και στα Γεγονότα»,
με τον κ. Μπάμπη Παπαπαναγιώτου
Για το θέμα της διαδοχολογίας:
Για εμάς το θέμα, που κακώς είχε ανοίξει, έκλεισε οριστικά. Φαίνεται, άλλωστε, και απο τις δημοσκοπήσεις, όταν βλέπετε ότι το 84% εκείνων που ψήφισαν Ν.Δ. στις προηγούμενες εκλογές θέλουν ο Καραμανλής να είναι παρών στην κεντρική πολιτική σκηνή,ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις εκλογές. Και θα είναι παρών.
Ο Πρωθυπουργός, αγωνίζεται μόνος του στις Βρυξέλλες, με όλες του τις δυνάμεις, όρθιος, για τα συμφέροντα της Ελλάδας μέσα στην τεράστια οικονομική κρίση. Μεταφέρει το πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία λέει όχι σε όλα και αυτό είναι απογοητευτικό για το πολιτικό μας σύστημα.
Κανένας Καραμανλής δεν εγκαταλείπει. Εγώ θα μείνω στη δήλωση που έκανε ο Πρωθυπουργός στην Βουλή, «ήμουν, είμαι και θα είμαι εδώ».
Για την στείρα άρνηση της αντιπολίτευσης:
Από το 1996 μέχρι το 2004, ψηφίστηκαν 128 νόμοι με την συναίνεση της Ν.Δ. Από το 2004 και μετά, κανένας νόμος δεν έχει ψηφιστεί με την συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, εκτός από Συνθήκες. Και κάτι ακόμα, πιο σημαντικό. Στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, από τις 82 αναθεωρούμενες διατάξεις, από τα 120 άρθρα του Συντάγματος, στις 81 διατάξεις συναίνεσε η Ν.Δ. Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη συναίνεσης από αυτή;
Το όχι σε όλα, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι καταλυτικό για το πολιτικό σκηνικό της χώρας, αυτή τη στιγμή.
Για την συσπείρωση της Ν.Δ.:
Το ποσοστό συσπέιρωσης που παρουσιάζει, αυτή τη στιγμή, η Ν.Δ. είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 1980. Στις εκλογές του 1981, πήγαμε με συσπέιρωση 80%. Από εκεί και πέρα, είναι πεδίο δόξης λαμπρό για εμάς να συσπειρώσουμε τους οπαδούς μας. Αυτή η συσπείρωση, αρκεί για να ανατρέψει τις τάσεις που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.
Για την αδιευκρίνιστη ψήφο:
Έχουμε κάνει ποιοτική έρευνα πάνω στην αδιευκρίνιστη ψήφο, η οποία δείχνει ότι το 52% αυτής προέρχεται από την Ν.Δ. και το 57% αναγνωρίζει καλύτερα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά στον Κώστα Καραμανλή, από τον Γιώργο Παπανδρέου. Επομένως, είναι πιο εύκολο να τους προσελκύσουμε.
Για τις δημοσκοπήσεις:
Οι δημοσκοπικές πρωτιές δεν μεταφράζονται σε εκλογικές νίκες. Κλασσικό παράδειγμα είναι το 1999, όπου η Ν.Δ. πήρε άνετα τις ευρωεκλογές, με μεγάλη διαφορά, μέχρι τις αρχές του 2000 προηγείτο, δημοσκοπικά, του ΠΑΣΟΚ σταθερά με πέντε – έξι μονάδες και το 2000 έχασε τις εκλογές. Άρα, ας μην έχουν την ευεξία της εκλογικής νίκης, λόγω της δημοσκοπικής πρωτιάς.
Για τις ευρωεκλογές:
Οι ευρωεκλογές δεν εκλέγουν κυβέρνηση, εκλέγουν ευρωβουλευτές. Είναι σημαντικό ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές, όταν σε όλη την Ευρώπη η συμμετοχή ήταν 48%, στην χώρα μας ήταν 72%. Προβλέπω ότι και τώρα, στην Ελλάδα, θα έχουμε αρκετά μεγάλη προσέλευση, παρότι η ημερομηνία συμπίπτει με το τριήμερο του Αγίου Πνέυματος και αυτό είναι ένα μειονέκτημα.
Αυτές οι ευρωεκλογές, έχουν την ιδιαιτερότητα ότι διεξάγονται εν μέσω μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίησης. Εμείς, κατεβαίνουμε βάσει του Προγράμματος Σταθερότητας, το οποίο υπερασπιζόμαστε και το υπερασπίζεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με συνέπεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προτείνω, στις ευρωεκλογές, να συμφωνήσουμε όλα τα κόμματα να μην δώσουμε τον χαρακτήρα εθνικών εκλογών όσον αφορά στο χαρτομάνι και στις διαφημίσεις. Να δείξουν όλα τα κόμματα μια αυτοσυγκράτηση στα έξοδα τους.
Για την φορολογία των επιχειρήσεων:
Τα φυσικά πρόσωπα, οι επιχειρηματίες δηλαδή, φορολογούνται στα κέρδη που παίρνουν από τις επιχειρήσεις.
Επίσης, όπως γνωρίζετε, η προκαταβολή έφτασε το 80% για τις επιχειρήσεις και 100% για τις τράπεζες.
Όσον αφορά στον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, είναι γνωστό ότι είχε αποδώσει μόνο 150 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΕΤΑΚ, μόνο στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, απέδωσε 420 εκατομμύρια ευρώ.
Για την φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας, που δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να πω ότι, πρώτον, η εκκλησιαστική περιουσία φορολογείται ήδη και δεύτερον, τα έσοδα των εκκλησιών επίσης φορολογούνται. Εάν ο κ. Παπανδρέου, εννοεί να φορολογήσουμε το κεράκι ή το παγκάρι να μας το πεί. Εκτός, εάν εννοεί δήμευση της περιουσίας.
Για την έκτακτη εισφορά:
Δεν είναι φορολογία, διότι φορολογία είναι κάτι που μένει. Είναι μια έκτακτη εισφορά, στην οποία από τα οκτώ εκατομμύρια των φορολογουμένων θα συμμετέχουν μόνο 128 χιλιάδες φορολογούμενοι και για εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ.
Προσωπικά, επιθυμώ μια κλιμάκωση της έκτακτης εισφοράς για τα εισοδήματα πάνω από 150.000 ευρώ. Είναι επιβεβλημένο και είναι πιθανό να γίνει. Ας περιμένουμε να έρθει ο νόμος στην Βουλή, να δούμε πως ακριβώς θα είναι.
Για τις 60.000 προσλήψεις:
Το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε απασχόληση. Αυτά τα χρήματα, προέρχονται κατά 52% από τον ΟΑΕΔ και κατά 48% από τους ενδιαφερόμενους, είτε αυτοί είναι στον ιδιωτικό τομέα, είτε είναι στους ΟΤΑ, είτε στις δημόσιες επιχειρήσεις. Αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν απασχόληση. Αντί να κάθονται και να παίρνουν το επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με τη θεωρία του ΠΑΣΟΚ, καλύτερα να εργάζονται.
Για τους ημιυπαίθριους χώρους:
Η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, είναι μια εκρεμμότητα εικοσαετίας. Είναι ένα κοινωνικό θέμα, που αφορά σε 1.200.000 συμπολίτες μας οι οποίοι νιώθουν την ανασφάλεια της καταγγελίας του γείτονα. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί τεράστια πρόστιμα για ημιυπαίθριους χώρους ή για χώρους ισόγειου γκαράζ που έχουν γίνει κατοικίες.
Η εισήγηση είναι το ποσό που θα πληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι, πρός τακτοποίηση, να είναι χαμηλό διότι αλλιώς δεν θα προστρέξει κανείς.
Για την εξομοίωση των ορίων ηλικίας:
Αφορά στις γυναίκες που εργάζονται στο δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας. Υπάρχει η πρόταση, να δοθούν κίνητρα ώστε οι γυναίκες να παραμείνουν στην εργασία τους, καθώς πολλές γυναίκες το επιθυμούν αλλά δεν έχουν το κίνητρο.
Μέχρι το 2006, έφευγαν με πρόωρη συνταξιοδότηση κατά μέσο όρο 14.000 γυναίκες. Το 2007 και το 2008, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στις 21.000 γυναίκες, με τον φόβο της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.
Νομίζω, ότι μια καλή λύση είναι το τρίμηνο που έχουμε μέχρι να υποβάλλουμε την δική μας πρόταση, να κερδίσουμε αυτό το διάστημα με μια σωστή πρόταση και μετά να ζητήσουμε μια περίοδο τριών ετών, ώστε η εξομοίωση να γίνει πιο ελαστικά.