Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελ
Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2010
Σημεία συνέντευξης του
Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας
& Βουλευτή Ν.Δ. Β’ Πειραιά
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην ενημερωτική εκπομπή
του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα»,
με τον κ. Γιώργο Παπαδάκη
Για τη νίκη Μιχαλολιάκου στον Πειραιά:
Ο κ. Μιχαλολιάκος είχε πιο δύσκολο έργο την πρώτη Κυριακή, παρά τη δεύτερη.
Η υπέρβαση του κ. Μιχαλολιάκου να παραιτηθεί από βουλευτής πριν από τις εκλογές και να μην κρατήσει τη σιγουριά της έδρας, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο για το προσωπικό του προφίλ και τον βοήθησε να πλησιάσει όλους τους Πειραιώτες.
Για την αποχή:
Ο μεγάλος νικητής αυτών των εκλογών είναι η αποχή. Πρέπει να προβληματιστούμε όλοι διότι είναι μια τάση που δεν πρέπει να παγιοποιηθεί. Για δεύτερη φορά, μετά τις Ευρωεκλογές, παρουσιάζεται μια τόσο μεγάλη αποχή. Οι Έλληνες, ήμασταν πάντα πολιτικοποιημένοι και προσερχόμασταν πάντα στις κάλπες να ψηφίσουμε.
Για την αποχή είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι.
Στην Αθήνα, για παράδειγμα, ψήφισε το 23% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα των εκλεκτόρων ήταν τόσο μικρό που το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σημασία. Έχω, δε, την αίσθηση ότι και για πολλούς άλλους δήμους δεν έχει σημασία. Με αυτή τη τεράστια αποχή και με 10% άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια, πρέπει να δούμε όλα τα αποτελέσματα υπό άλλο πρίσμα.
Για το αποτέλεσμα στον Δήμο Αθηναίων:
Το πρώτο καμπανάκι ήχησε την πρώτη Κυριακή όπου η διαφορά αναμενόταν μεγαλύτερη.
Όλοι κρινόμαστε από ορισμένες επιλογές μας, από τις πράξεις και τα λεγόμενα μας. Έχω την αίσθηση ότι σε πολλούς δήμους έγιναν λάθη στις προεκλογικές εκστρατείες. Σε πολλές περιοχές, δηλαδή, οι Δήμαρχοι έχασαν ή κέρδισαν εξαιτίας των προσωπικών τους επιλογών. Και ως προς τη στελέχωση των ψηφοδελτίων τους, αλλά και ως προς το κεντρικό τους σύνθημα τη δεύτερη Κυριακή.
Βέβαια, ο κ. Κακλαμάνης χρεώθηκε και λάθη της κεντρικής κυβέρνησης. Χρεώθηκε αρμοδιότητες που δεν είχε. αυτά που όφειλε να έχει κάνει η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν τα έκανε και οι ευθύνες έπεσαν στις πλάτες του κ. Κακλαμάνη.
Όσον αφορά στην επιλογή Καμίνη, θα σας πω ότι ήταν πρωτίστως επιλογή του κ. Κουβέλη. Εκείνος τον πρότεινε πρώτος. Τον κ. Παπανδρέου δεν τον ενδιέφερε εάν θα χάσει ή θα κερδίσει ο κ. Καμίνης, τον ενδιέφερε να εγκλωβίσει τη Δημοκρατική Αριστερά.
Για το εάν θα γίνουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ:
Νομίζω, ότι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου θα πρέπει να ανησυχούν.
Για την συναίνεση που ζήτησε ο Πρωθυπουργός:
Αυτή η εβδομάδα θα είναι η μεγάλη εβδομάδα. Πραγματικά, έχουμε τεράστια προβλήματα τα οποία απαιτούν συναίνεση.
Τι εννοούμε όταν λέμε συναίνεση;
Συναίνεση δεν σημαίνει να κληθούμε να επικυρώσουμε ειλημμένες αποφάσεις. Συναίνεση σημαίνει το άλλο μείγμα πολιτικής που προτείνουμε εμείς τουλάχιστον να το αναγνώσει η κυβέρνηση. Από τις 7 Ιουλία έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη οικονομική πρόταση.
Συναίνεση σημαίνει να ψηφίζεις τριάντα από τα εξήντα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση. Αυτό έκανε η Ν.Δ.