Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ "ΝΕΤ 105.8"
Σημεία της συνέντευξης του
Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας
& Βουλευτή Β’ Πειραιά της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Δημοσιογράφος: Π. Τσούτσιας
ΔΗΜ: Καλημέρα και χρόνια πολλά για τη γιορτή σας κ. Τραγάκη.
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα, χρόνια πολλά σε όλους μας και η χρονιά αυτή να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.
ΔΗΜ: Δεν ξέρω αν έχετε παρακολουθήσει τις νομοθετικές ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών, του κ. Ραγκούση, για τα οικονομικά των κομμάτων, το πόθεν έσχες των βουλευτών. Ως πρώην Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τα γνωρίζετε πολύ καλά αυτά.
«Γιάννης Τραγάκης»: Τα γνωρίζω όχι μόνο ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά ήμουν και Πρόεδρος της Επιτροπής του άρθρου 21 της Βουλής για το πόθεν έσχες των βουλευτών. Την πρόταση που κάνει τώρα ο κ. Ραγκούσης εμείς την έχουμε κάνει εδώ και τέσσερα χρόνια. Από τότε είχαμε πει ότι στην επιτροπή του άρθρου 21, η οποία απαρτίζεται από βουλευτές και δικαστικούς, η πλειοψηφία να είναι πια οι δικαστικοί και η μειοψηφία οι βουλευτές.
ΔΗΜ: Άρα το βλέπετε θετικά.
«Γιάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς το βλέπω θετικά. Αφενός, όπως σας είπα, ήταν και δική μας πρόταση και αφετέρου την συζητήσαμε πρόσφατα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία έχω την τιμή να είμαι Αντιπρόεδρος, όπου κατέθεσα την ίδια πρόταση με την προσθήκη να μην παραγκωνιστούν οι ορκωτοί λογιστές ελεγκτές. Διότι, κακώς λέγεται ότι τον έλεγχο τον κάνουν οι ίδιοι οι βουλευτές. Τον έλεγχο τον κάνουν ορκωτοί λογιστές ελεγκτές, οι ίδιοι που κάνουν τους ελέγχους στις ανώνυμες εταιρείες, στις ΔΕΚΟ, παντού. Αυτοί, λοιπόν, υποβάλλουν τις εκθέσεις τους για κάθε ένα βουλευτή ξεχωριστά και οι εκθέσεις αυτές έρχονται στην επιτροπή του άρθρου 21 και η επιτροπή αποφαίνεται εάν ο απολογισμός που κάνουν οι ορκωτοί λογιστές είναι σωστός ή όχι. Επομένως, αυτή η εξαγγελία είναι ένα θετικό βήμα και πρέπει να προχωρήσει. Όπως πρέπει να προχωρήσει, οπωσδήποτε, και μια άλλη πρόταση που έχουμε καταθέσει, για τις προεκλογικές δαπάνες των βουλευτών. Οι προεκλογικές δαπάνες των βουλευτών είναι εικονικές. Με όλη τη σημασία της λέξεως. Διότι, άλλα δηλώνουμε και άλλα προβλέπει ο νόμος, για να είμαστε ειλικρινείς. Άρα, πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθεί το πλαφόν των προεκλογικών δαπανών των βουλευτών, αλλά και των κομμάτων. Μπορών να πω ότι στα κόμματα υπάρχει μια αδιαφάνεια. Πρέπει, πρώτα και πάνω από όλα, να επέλθει διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων. Σκεφτείτε ότι τώρα πια υποβάλλουν ισολογισμούς με βιβλία δεύτερης κατηγορίας που δεν γινόταν πάντοτε. Κάποια κόμματα είχαν κάτι μπακαλοτεύτερα.
ΔΗΜ: Τι εννοείται μπακαλοτεύετρα;
«Γιάννης Τραγάκης»: Ήταν γραμμένα με το χέρι, τόσα έξοδα τόσα έσοδα. Και αυτό το θεωρούσα απαράδεκτο. Για αυτό επεβλήθη σε όλα τα κόμματα να φέρνουν ισολογισμούς με βιβλία δεύτερης κατηγορίας, όπου γίνεται έλεγχος από τους ορκωτούς λογιστές ελεγκτές. Ωστόσο, υπάρχει ένα θέμα στο οποίο υπάρχει αδιαφάνεια. Είναι οι δαπάνες που δίνουν τα κόμματα στις κομματικές τους οργανώσεις.
ΔΗΜ: Γιατί, δεν έχουν δικαίωμα να τα δίνουν όπως θέλουν; Γιατί λέτε αδιαφάνεια;
«Γιάννης Τραγάκης»: Θα σας πω. Για παράδειγμα, ένα κόμμα δίνει προς την τοπική του οργάνωση της Ορεστιάδας ένα ποσό. Από την τοπική οργάνωση Ορεστιάδας δεν έχουμε αποδείξεις για το που καταναλώθηκαν τα χρήματα. Και αυτό συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις. Εκεί πρέπει να επέλθει διαφάνεια. Όπως διαφάνεια πρέπει να επέλθει και στην διαχείριση της κρατικής ενίσχυσης προς τα κόμματα.
ΔΗΜ: Από ότι είπε, χθες, ο κ. Ραγκούσης μπορεί να υπάρξει μια μείωση στη χρηματοδότηση των κομμάτων.
«Γιάννης Τραγάκης»: Λογικό είναι να υπάρξει μια μείωση, δεδομένου των συνθηκών που επικρατούν σήμερα. Θα πρέπει τα κόμματα να είναι πιο συντηρητικά ως προς τις προεκλογικές τους δαπάνες και στο κάτω κάτω της γραφής ας κάνουν μια συμφωνία κυρίων να μην χαλάσουν πολλά λεφτά σε τηλεοπτικά σποτ, σε αφίσες κλπ. Θα ήθελα, όμως, να κάνω μια ακόμα παρατήρηση για τα κόμματα, σε σχέση με τον εκλογικό νόμο. Ακούγεται ότι θέλουν να εφαρμόσουν τον λεγόμενο γερμανικό εκλογικό νόμο. Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο να εφαρμοσθεί το γερμανικό σύστημα στην χώρα μας, διότι τα γερμανικά κόμματα είναι οργανωμένα αλλιώς. Εάν και τα ελληνικά κόμματα καταφέρουν να οργανωθούν όπως τα γερμανικά, τότε ας εφαρμοσθεί ένα μεικτό σύστημα λίστας και σταυρού. Πάντως, όπως είναι τώρα οργανωμένα τα κόμματα δεν μπορεί να γίνει αυτό, διότι δεν θα υπάρχει αξιοκρατία στις επιλογές.
ΔΗΜ: Θα είναι επιλογές του αρχηγού.
«Γιάννης Τραγάκης»: Ακριβώς. Και αυτό, να είστε σίγουροι, δεν το θέλουν ούτε οι αρχηγοί. Η λίστα είναι βαρύ φορτίο για τους αρχηγούς των κομμάτων, γιατί θα δημιουργηθούν αδικίες και πολλά άλλα προβλήματα.
ΔΗΜ: Πάντως, εάν θέλει το ΠΑΣΟΚ να περάσει τον νόμο, θα τον περάσει και θα εφαρμοσθεί στις μεθεπόμενες εκλογές.
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν το βλέπω. Μιλάμε οι βουλευτές μεταξύ μας και ακούω συνεχείς αντιδράσεις από την πλευρά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δεν επιθυμούν να μπουν σε αυτή την περιπέτεια. Όλοι λένε περιπέτεια τον σταυρό, αλλά ο σταυρός είναι ένα σύστημα που μπορεί πράγματι να δημιουργεί πελατειακές σχέσεις, αλλά είναι αμιγώς αντικειμενικό. Δεν μπορεί να παρέμβει κανένας. Και όπως πολύ σωστά το έθεσε ο κ. Βενιζέλος, πριν από την αναθεώρηση του Συντάγματος, πρέπει να γίνει αναθεώρηση της λειτουργίας των κομμάτων.
ΔΗΜ: Να ξαναγυρίσω στο πόθεν έσχες των βουλευτών. Τι σημαίνει αυτή η πρόταση για την αλλαγή του τρόπου ελέγχου του πόθεν έσχες που να πηγαίνει στην πηγή προέλευσης του κάθε περιουσιακού στοιχείου; Μέχρι τώρα δεν γινόταν αυτό;
«Γιάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς γινόταν. Και όχι μόνο αυτό. Ο νόμος προβλέπει ότι μπορούμε να ανοίξουμε και λογαριασμούς βουλευτών. Και επιπλέον γίνεται σύγκριση του προηγούμενου πόθεν έσχες με το καινούργιο. Εγώ εφήρμοσα, για πρώτη φορά, την κατάθεση από τους βουλευτές του Ε9, δηλαδή της ακίνητης περιουσίας τους. Κατέθεταν όλοι το Ε9 και μάλιστα γινόταν παρακολούθηση της αλλαγής του. Ξέρετε που υπήρχε ένα κενό; Αυτό που πάει, πράγματι, να καλυφθεί τώρα. Εμείς τότε ζητούσαμε από τους νεοεισερχόμενους βουλευτές να αποδίδουν τα ακίνητα και τα περιουσιακά τους στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς. Τώρα, είναι σωστό, να αποδίδονται δύο και τρεις χρονιές πριν. Υπενθυμίζω, επίσης, ότι βάσει του νόμου οι βουλευτές που δεν εκλέγονται είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν συνεχώς, επί τρία χρόνια, δηλώσεις του πόθεν έσχες, παρά το γεγονός ότι δεν είναι βουλευτές. Θα τα δούμε όλα αυτά στην πράξη. Σημασία έχει να πάει καλά η οικονομία. Να μην μιλάμε καν για αναδιάρθρωση του χρέους.
ΔΗΜ: Είναι μάλλον αναπόφευκτο, όπως λένε.
«Γιάννης Τραγάκης»: Εμείς δεν το θεωρούμε αναπόφευκτο. Η Νέα Δημοκρατία, από τις 7 Ιουλίου, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη. Μερικές από αυτές, δειλά δειλά, αρχίζουν να εφαρμόζονται. Για παράδειγμα, αναγνωρίστηκε ότι θα πρέπει να γίνει αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και σιγά σιγά πάμε για συμψηφισμό του ΦΠΑ όπως είχαμε ζητήσει.
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Τραγάκη.