Search
× Search
Κυριακή, 4 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στον Ρ/Σ ALPHA

Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
                                                     στον Ρ/Σ Alpha
02/04/2008
 
 
Δημοσιογράφος: Μ. Παπαπαναγιώτου
 
 
ΔΗΜ: Καλημέρα κ. Τραγάκη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Έχετε την αίσθηση ότι μπορεί να αλλάξει την τελευταία στιγμή κάτι;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Σε τόσο κρίσιμες συναντήσεις, κανείς δεν ξέρει τι τέλος μπορεί να προκύψει. Μπορεί να υπάρξει και λύση της τελευταίας στιγμής. Βέβαια, μια λύση της τελευταίας στιγμής πρέπει να εξασφαλίζει όλα εκείνα τα εχέγγυα για την εφαρμογή της, διότι τα χρονικά περιθώρια είναι τόσο στενά, θα έλεγα ελάχιστα, ώστε να μπορέσει να εφαρμοσθεί οποιαδήποτε λύση. Θα πρέπει να καταδειχθεί πολύ καλή πίστη και από τις δύο πλευρές.
 
ΔΗΜ: Δεν προκύπτει αυτό μέχρι στιγμής πάντως.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ναι, από την πλευρά των γειτόνων μας δεν προκύπτει, γιατί εμείς την απόσταση που έπρεπε να διανύσουμε την έχουμε διανύσει. Από εκεί και πέρα, η πρωτοβουλία ανήκει σε εκείνους.
         
ΔΗΜ: Το θέμα είναι ότι υπάρχουν οι πιέσεις των Αμερικανών και όχι μόνο. Υπάρχει αντιστάθμισμα σε όλα αυτά;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, το αντιστάθμισμα είναι το βέτο.
 
ΔΗΜ: Ναι, αλλά χρειάζεται και ένας συσχετισμός δυνάμεων που θα υποστηρίξει και εμάς, από την άλλη πλευρά.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν γνωρίζω τον συσχετισμό δυνάμεων που έχει διαμορφωθεί στην Βορειοατλαντική συμμαχία. Έχει σημασία, όμως, ότι τον τελευταίο καιρό έχει αναληφθεί μια τιτάνια διπλωματική προσπάθεια, σε ένα θέμα που θυμίζω ότι ήταν λιμνάζον, για να μην πω ότι είχε υποχωρήσει τα τελευταία 17 χρόνια. Μια τιτάνια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης, η αφετηρία της οποίας ήταν η συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών με την Κοντολίζα Ράϊς, για τις ελληνικές θέσεις με ειλικρίνεια, σαφήνεια, και την οριοθέτηση των κόκκινων γραμμών μέχρι τις οποίες μπορούμε να φτάσουμε. Είμαστε σταθεροί σε αυτή τη θέση επί τέσσερις ολόκληρους μήνες και έχουμε μαζί μας το σύνολο του πολιτικού κόσμου και επομένως το σύνολο του ελληνικού λαού. Νομίζω ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιστρέψουμε λίγο τη διεθνή κοινή γνώμη σε ότι αφορά τα δίκαια του αιτήματος μας για την ονομασία της γειτονικής χώρας.
 
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, γιατί αρνήθηκε ο κ. Καραμανλής στον κ. Παπανδρέου να κάνει αυτό το ταξίδι στα Σκόπια; Δεν υπάρχουν πολλοί που να πιστεύουν ότι θα άλλαζε δραματικά κάτι, αλλά σε κάθε περίπτωση θα ήταν κάτι χρήσιμο.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Έχω την αίσθηση ότι αυτό το ταξίδι μπορούσε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, στο και πέντε της συνόδου, θα πρόσφερε κάτι περισσότερο. Προσωπικά, ως πολιτικό, θα με ενδιέφερε να έχει γίνει πριν ένα, ενάμιση μήνα, όταν για πρώτη φορά εφαρμόσθηκε εξωτερική πολιτική ανοιχτών θυρών, για πρώτη φορά ήμασταν όλοι ενήμεροι για το τι συμβαίνει, τι προτείνεται και τι δεν προτείνεται. Ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωνε συνεχώς τους πολιτικούς αρχηγούς για όλα τα βήματα και έχω την αίσθηση ότι εάν κάποιος ήθελε να αναλάβει μια πρωτοβουλία, συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου, θα μπορούσε να το είχε κάνει πιο μπροστά.
 
ΔΗΜ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Τραγάκη.
Print
1263 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω