Search
× Search
Τρίτη, 6 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ALPHA

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β΄ ΠΕΙΡΑΙΑ
κ. ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΑΓΑΚΗ
ΣΤΟΝ ALPHA 98,9
 
 
Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2009
 
 
Δημοσιογράφος: Γ. Κύρτσος - Ρ. Μπιζόγλη
 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Καλημέρα κ. Τραγάκη.  
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Καλημέρα σε σας και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλουμε να μας σχολιάσετε την είδηση που μας ήρθε πριν από λίγο για το Νταβός. Εκεί έγινε μια ημερίδα, με θέμα την Ευρωπαϊκή Οικονομία και ένα μέλος του πάνελ άρχισε να αναλύει ποια μέτρα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Μόνο που από κάτω δεν υπήρχε κανείς έλληνας αξιωματούχος. Δηλαδή, δεν υπάρχει διπλωματική εκπροσώπηση της Ελλάδας.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει εκπροσώπηση στο Νταβός. Όπως γνωρίζετε, είναι μια ιδιωτική σύναξη στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο και ανταλλάσουν απόψεις. Δεν ξέρω ποιες προσκλήσεις είχαν στείλει σε έλληνες οικονομολόγους και δεν παρέστησαν. Δεν υπάρχει, δηλαδή, θέμα επίσημης εκπροσώπησης στο Νταβός. Εγώ δεν θα το χρέωνα στην κυβέρνηση, θα το χρέωνα στους ίδιους τους προσκληθέντες. Κατά καιρούς, πάντως, έχουν παραστεί αρκετοί παράγοντες, πρώην υπουργοί οικονομικών και πρώην υπουργοί εξωτερικών. Γιατί στο Νταβός δεν συζητούν μόνο για την οικονομία, συζητούν και για την εξωτερική πολιτική και για την πορεία του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, πάμε στο αγροτικό. Σας άκουσα προ ημερών να λέτε ότι η κυβέρνηση δεν έπραξε σωστά επικοινωνιακά, όταν έδωσε τα 500 εκατομμύρια ευρώ με την μία. Σωστά;
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Το επαναλαμβάνω για ακόμα μια φορά. Όταν η κυβέρνηση, σε ανύποπτο χρόνο, είχε κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των αγροτών, είχαν ζητήσει 350 εκατομμύρια ευρώ οικονομική ενίσχυση. Η κυβέρνηση έπρεπε, τότε, να ανταποκριθεί άμεσα στα 350 εκατομμύρια και μετά εάν γινόταν κάποια άλλη διαπραγμάτευση να ανταποκρινόταν. Διότι, τα εκατομμύρια δεν είναι 500, είναι 620. Και δεν είναι μόνο αυτά. Είναι και όλες οι άλλες ενισχύσεις που, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, δόθηκαν στους αγρότες μέσω των δεσμεύσεων που ανέλαβε η αγροτική τράπεζα.
Για παράδειγμα, δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε το πρωτοφανές γεγονός ότι για πρώτη φορά δόθηκαν οι αποζημιώσεις πριν από τα Χριστούγεννα, ποσού 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχάσουμε ότι η αγροτική τράπεζα δανειοδοτεί τους αγρότες με επιτόκιο 3,75%, όταν όλοι οι άλλοι έλληνες επαγγελματίες δανείζονται με πολύ περισσότερο. Ούτε, επιπροσθέτως, να ξεχάσουμε ότι η αγροτική τράπεζα πάγωσε τα μεσοπρόθεσμα δάνεια των αγροτών για τρία χρόνια. Ή να ξεχάσουμε τα μέτρα για την ακαρπία. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι υπήρξε μια μεγάλη σειρά μέτρων , τα οποία είχαμε εξαγγείλει με βάση το πρόγραμμα μας και τα υλοποιήσαμε. Δεν θα πρέπει να εστιάζουμε μόνο στα 500 εκατομμύρια ευρώ.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από πολιτική άποψη τι συμπέρασμα βγάζετε; Η κυβέρνηση εκτόνωσε τη λαϊκή δυσαρέσκεια; Θα το πληρώσει αυτό; Βρέθηκε εκτεθειμένη η αντιπολίτευση; Τι συμπέρασμα βγάζετε;
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, αυτή τη φορά τα μπλόκα είχαν μια ιδιαιτερότητα. Δεν υπήρχε εκ μέρους των αγροτών μια ενιαία επιτροπή, ένας αξιόπιστος συνομιλητής. Υπήρχαν διάφορες επιτροπές, από μπλόκο σε μπλόκο, ακόμα και μέσα σε ίδια μπλόκα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι ο διάλογος ήταν δύσκολος. Παρόλα αυτά, έγινε σημαντικός διάλογος με δεκάδες αγρότες από τα διάφορα μπλόκα και νομίζω ότι, τελικά, πρυτάνευσε και θα πρυτανεύσει η λογική. Διότι, η προσφορά των 620 εκατομμυρίων ευρώ προέρχεται από τους πόρους όλων των κοινωνικών ομάδων του ελληνικού λαού και θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν μπορούμε να λειτουργούμε εις βάρος τους.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούσαμε, όμως, ακόμα και βουλευτές της Ν.Δ., να λένε ότι τα βασικά χρήματα πηγαίνουν στους Θεσσαλούς, στα Τέμπη.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ούτε αυτό είναι αλήθεια. Η αλήθεια είναι μια και νομίζω ότι εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας. Για μένα, το μεγαλύτερο πρόβλημα της αγροτικής οικονομίας είναι οι διαθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Για αυτές πρέπει να συζητήσουμε και να συζητάμε σε βάθος χρόνου. Είναι ένα θέμα που έχει τεθεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και έχω την αίσθηση ότι δεν προχώρησε όσο έπρεπε, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Ευτυχώς, εκκαθαρίστηκε το μητρώο των αγροτών, γνωρίζουμε τώρα ότι οι επαγγελματίες αγρότες είναι 317 χιλιάδες, εν αντιθέσει με αυτούς που παίρνουν και τις επιδοτήσεις που είναι πάνω από 730 χιλιάδες, διότι είναι και οι έτερο – επαγγελματίες. Θα μου πείτε, βέβαια, ότι δεν μπορεί ένας να είναι αποκλειστικά αγρότης σε μια κλειστή κοινωνία, όπως είναι η ύπαιθρος. Θα ασκεί το αγροτικό επάγγελμα και θα ασκεί και κάποιο άλλο. Είναι λογικό αυτό. Θα πρέπει, λοιπόν, από εδώ και πέρα ότι δίνεται να καταμερίζεται και να κατανέμεται στους εξ επαγγέλματος αγρότες. Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε τον αγροτικό πληθυσμό στην ύπαιθρο και το ευχάριστο των κινητοποιήσεων αυτών είναι ότι είδαμε αρκετούς νέους αγρότες. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί τουλάχιστον οι εξ επαγγέλματος αγρότες θα πρέπει να μείνουν στις περιοχές τους και να ανανεώνονται.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Κατσαρός γνωρίζει ποιοι είναι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες; Διότι, τον άκουσα χθες να λέει το ακριβώς αντίθετο.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Στον ΕΛΓΑ βεβαίως και γνωρίζουν. Υπάρχει το μητρώο αγροτών το οποίο εκκαθαρίστηκε από το 2004 και μετά. Άλλο είπε ο κ. Κατσαρός, είπε πως θα κατανεμηθούν τα χρήματα. Διότι, πράγματι, από τα 620 εκατομμύρια ευρώ τα περισσότερα πάνε σε καλλιέργειες που έχουν σχέση με τον κάμπο, αλλά κατευθύνονται και σε άλλες καλλιέργειες. Υπάρχουν και καλλιέργειες οι οποίες πήγαν καλά φέτος. Υπάρχουν καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα τα σιτηρά και ο αραβόσιτος, οι οποίες δεν πήγαν καλά και η αιτία είναι ότι η τιμή τους έπεσε κατακόρυφα σε σχέση με τις περσινές τιμές. Για αυτό θα είδατε, ότι πέρυσι δεν είχαμε καμία κινητοποίηση, γιατί η τιμή ήταν πολύ υψηλή, ίσως υπερβολικά υψηλή και οι αγρότες ήταν ικανοποιημένοι. Επιμένω, όμως, ότι πρέπει να εστιάσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές. Θα φέρω το παράδειγμα με τα βιοκαύσιμα. Τα βιοκαύσιμα θα είναι μια νέα πηγή εσόδων για τους αγρότες μας, διότι είναι πολύ διαδεδομένα σε όλο τον κόσμο. Και ενώ έχουμε περάσει νόμο βάσει του οποίου το 17% των καλλιεργειών μας πρέπει να ασχολείται με τα βιοκαύσιμα, δεν έχουμε καταφέρει παρά σε ένα πολύ μικρό ποσοστό. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά τώρα έπεσε η διεθνής τιμή του πετρελαίου και τα βιοκαύσιμα έγιναν πιο δύσκολα.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν έχει σημασία αυτό. Τα βιοκαύσιμα θα είναι σε βάθος χρόνου και να είστε σίγουρος ότι θα αποδώσουν τα μέγιστα στον ενεργειακό τομέα. Και κάτι άλλο. Όπως ξέρετε, έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τα εργοστάσια ζάχαρης, έχουμε πολλούς αγρότες οι οποίοι έχουν μείνει στο δρόμο. Ήταν, λοιπόν, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία καθώς το νομοσχέδιο για τα βοκαύσιμα προέβλεπε ότι τα εργοστάσια ζάχαρης, σε όλη την Ελλάδα, θα μετατρέπονταν σε εργοστάσια δημιουργίας βιοκαυσίμων. Θα είχαμε, με αυτό τον τρόπο, νέες θέσεις εργασίας. Όταν, αυτή τη στιγμή, όλοι ξέρουμε ότι θα υπάρχει έξαρση της ανεργίας εξαιτίας της μεγάλης διεθνούς οικονομικής κρίσης. Διάβασα τις προβλέψεις της Κομισίον, οι οποίες μιλάνε για τουλάχιστον 80.000 άνεργους περισσότερους από πέρυσι. Νομίζω ότι η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση σε αυτό το θέμα. Το πρόγραμμα των 60 χιλιάδων θέσεων εργασίας, που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και η κα. Πετραλιά, θα αφορά τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε επίδομα απασχόλησης και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στο δημόσιο. Αυτή είναι η καινοτομία.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Τραγάκη, σας ευχαριστούμε πολύ.
Print
1191 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω