Search
× Search
Κυριακή, 4 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον FLASH

 
ΔΗΜ: Καλημέρα κ. Τραγάκη
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και στους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Περάσατε από κόσκινο τα πόθεν έσχες των Υπουργών ή απλώς…..
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: ‘Όπως πάντα…
 
ΔΗΜ: Από κόσκινο έτσι?
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Και θα ήθελα να διευκρινίσω μερικά πράγματα τα οποία δεν
είναι σε γνώση του κοινού, κυρίως, ότι ο έλεγχος δεν γίνεται από τους ίδιους τους Βουλευτές,
που λένε Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει, δηλ οι Βουλευτές ελέγχουν τον εαυτό τους. Ο έλεγχος
γίνεται από σώμα ορκωτών ελεγκτών-λογιστών και μάλιστα από ελεγκτές οι οποίοι έχουν επιλεγεί από τα μεγαλύτερα γραφεία της χώρας δηλ όπως γίνεται ο έλεγχος στις δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς….
 
ΔΗΜ: Καταρχήν υπάρχει μια επιτροπή της Βουλής η οποία ασχολείται και έχει την ευθύνη, έτσι δεν είναι?
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Αφού λοιπόν καταθέσουν τις εκθέσεις τους οι ορκωτοί λογιστές αυτά έρχονται στην επιτροπή του άρθρου 21 του Ν3022/2002 η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των κομμάτων, αλλά απαρτίζεται και από τρείς ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι έχουν επιλεγεί από τα ανώτατα Δικαστήρια της χώρας δια κληρώσεως από τις ολομέλειες τους…
 
ΔΗΜ: Μάλιστα….
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Και μάλιστα για τον Άρειο Πάγο έχουμε την τιμή να έχουμε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου στην επιτροπή μας και δειγματοληπτικά η επιτροπή μας μετά από τους 516 εμπλεκομένους κάναμε έναν έλεγχο του 10% περίπου για να δούμε εάν και ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών είναι εντάξει. Θα ήθελα να διευκρινίσω επίσης…
 
ΔΗΜ: Να σας κάνω μια διευκρινιστική ερώτηση επ’ αυτού όμως…
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ότι θέλετε…
 
ΔΗΜ: Για τους Υπουργούς ή τουλάχιστον για τους 25 Υπουργούς, να αφήσουμε απ’ εξω τους Υφυπουργούς υποθέτω ότι τους είχατε όλους στο δείγμα…
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς, όχι μόνο είχαμε των παραγωγικών Υπουργείων, εζητήθη από τον έναν εκ των ανωτάτων δικαστικών όλους τους Υπουργούς και Υφυπουργούς των παραγωγικών Υπουργείων της τελευταίας δεκαπενταετίας να ελέγξουμε τα πόθεν έσχες τους και τα ελέγξαμε κανονικά και μετά δειγματοληπτικά με τα νούμερα σαν να τραβάγαμε κλήρο δηλαδή ελέγξαμε και καμιά εικοσιπενταριά από Βουλευτάς που συνέπεσαν ή και Υπουργούς που συνέπεσαν και βεβαίως τους αρχηγούς των κομμάτων..
 
 
 
 
ΔΗΜ: Και επειδή τις τελευταίες εβδομάδες γίναμε πιο προσεκτικοί μερικοί από εμάς, είδαμε το κενό που υπάρχει στο νόμο ότι δηλ μόλις συμπληρώσει τα 18 χρόνια ένας γιος παύει η υποχρέωση του πατέρα να το περιλαμβάνει στο πόθεν έσχες. Άρα μπορεί να του γράφει ότι θέλει επάνω του και να μην φαίνεται τίποτε. Εσείς αυτό πως θα το αντιμετωπίσετε? Το συζητήσατε καθόλου αυτό?
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ο νόμος 3023 προβλέπει ότι υπόχρεοι είναι όχι μόνο ο ίδιος ο Βουλευτής αλλά και όλοι οι συγγενείς Α’ βαθμού ανιόντων κατιόντων.
 
ΔΗΜ: Εκτός όμως από τα παιδιά όταν είναι ενήλικα…
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Και τα παιδιά…
 
ΔΗΜ: Εκτός όμως από τα παιδιά όταν είναι ενήλικα…
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Εννοείται όταν έχουν υπερβεί το 18 έτος της ηλικίας τους?
 
ΔΗΜ: Ακριβώς.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε αφού το προβλέπει ο νόμος τι να κάνουμε?
 
ΔΗΜ: Ξέρετε όμως όλος ο καυγάς για τον κ. Κεδίκογλου για αυτό το θέμα έγινε..
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν αφορά τους Βουλευτάς μόνο.
 
ΔΗΜ: Αφορά και τους Υπουργούς και Βουλευτές και όλον τον κόσμο..
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Όλους τους Έλληνες πολίτες.
 
ΔΗΜ: Όλους.. όλους…
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούσε να υπάρχει εξαίρεση για τους Βουλευτές. Υπάρχει που υπάρχει εξαίρεση να δίνονται στην δημοσιότητα να δημοσιοποιούνται δηλ τα περιουσιακά τους στοιχεία όλα. Μάλιστα δεν σας κρύβω ότι αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα ως προς το εξής: ήδη στη δημοσιοποίηση έχω αποκόψει το κάτω μέρος τη σελίδας για να μη φαίνεται η υπογραφή τους και να σας εξηγήσω και γιατί.
Επειδή για τους Βουλευτάς φαίνονται οι καταθέσεις τους και σε ποια Τράπεζα είναι και ποιο ποσό είναι πχ ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ έχει στην ALPHABANK50000 ευρώ..
 
ΔΗΜ: Ναι…
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Από κάτω είναι και η υπογραφή του περίτρανα..
 
ΔΗΜ: Ναι…
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Θα μπορούσε κάποιος κακόπιστος εννοώ, επειδή αυτά δημοσιοποιούνται, γίνονται φύλλο και φτερό, να πάρει την υπογραφή από την τελευταία σελίδα, να τη σκανάρει, για αυτό εδώ και δυο χρόνια έχω κόψει την τελευταία σελίδα να μην φαίνονται οι υπογραφές των Βουλευτών..
 
ΔΗΜ: Αυτός είναι ο λόγος ή ότι μερικοί ξεχνούσαν να υπογράψουν και την έστελναν έτσι?
 
 
 
 
 
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Και σε αυτό έχετε δίκιο. Οι δηλώσεις που υποβάλλονται έχουν αρκετές ελλείψεις καμιά φορά και αρκετές συμπληρώσεις, όπως μας δίνει το δικαίωμα ο νόμος όμως του καλούμε και τα συμπληρώνουν όλα. Και κάτι άλλο ακόμα, εφέτος μας έδωσαν υποχρεωτικά και το Ε9, το έντυπο της εφορίας, οπότε σε σύγκριση με το περσινό Ε9 που είχαμε πάρει έχουμε την δυνατότητα και έχουμε κάνει ήδη μια καταγραφή σε μια βάση δεδομένων πολύ χρήσιμη για το μέλλον που έχουμε όλα τα ακίνητα όλων των Βουλευτών. Να σκεφτείτε δε, ότι πολλοί Βουλευτές δεν πάνε στην εφορία να ζητήσουν τις μεταβολές των ακινήτων τους τις ζητάνε από εμάς διότι έχουμε ένα πλήρες όπως το έχω ονομάσει εγώ περιουσιολόγιο, δηλαδή ένα μίνι κτηματολόγιο σε ότι αφορά τα ακίνητα. Η οποιαδήποτε δε μεταβολή ακινήτου πρέπει να δικαιολογείται, δηλ εάν ένας Βουλευτής αγόρασε πέρσι (έτος 2006) ένα ακίνητο 300.000 ευρώ έπρεπε να αποδείξει από πού βρήκε τα 300.000 ευρώ για να κάνει την αγορά του ακινήτου δηλ να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του..
 
ΔΗΜ: Μάλιστα…
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Θα μου πείτε και από πού θα βρούμε τα εισοδήματα του.. Μα τους ζητάμε και φέρνουν εδώ και αρκετό καιρό την δήλωση της εφορίας. Επομένως από την δήλωση φαίνονται και εισοδήματα τους. Ήθελα να τα πω αυτά..
 
ΔΗΜ: Αυτό πάντως το κόλπο το έχουμε μάθει όλοι. Δεν χρειάζεται να το μάθουν τελευταίοι οι Βουλευτές οι οποίοι μάλλον το έμαθαν πρώτοι δηλ τον τραπεζικό δανεισμό.. αποκλείεται δηλ να αγόρασε κάποιος ακίνητο χωρίς τραπεζικό δανεισμό Όλοι πλέον, ακόμα και λεφτά να έχουν στην Τράπεζα καταφεύγουν στον Τραπεζικό δανεισμό.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν έχετε άδικο σε αυτό…
 
ΔΗΜ : Ακριβώς για να καλύψουν αυτό το πράγμα… Εκείνο όμως που προκαλεί ενδιαφέρον είναι ότι δεν συζητήσατε καθόλου αυτό το ενδεχόμενο, ότι δηλ τα παιδιά με το που θα γίνουν 18 χρονών εξαιρούνται από το πόθεν έσχες, δεν υποχρεούται δηλ να γράψει ο πατέρας τους και ως εκ θαύματος όλα αυτά τα παιδιά είναι παιδιά θαύματα. Από φοιτητές αγοράζουν δύο και τρία σπίτια στο Κολωνάκι.
 
 «Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν έχω τέτοιες ενδείξεις….
 
ΔΗΜ: Μα πώς να έχετε αφού δεν υποβάλλουν στοιχεία…
 
«Ιωάννης Τραγάκης»:Δεν έχω τέτοιες ενδείξεις βουλευτών γιατί τους ζητάμε και ορισμένα άλλα στοιχεία…
 
ΔΗΜ: Δηλ μόλις γίνει 18 χρονών ο φοιτητής αποκτά σπίτι στο Κολωνάκι.. Πως γίνεται αυτό το πράγμα δηλ? Αυτό είναι ολοφάνερο, θέλω να πω ότι είναι του πατέρα του λεφτά..
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Δηλ περιμένουν οι Βουλευτές να ενηλικιωθούν τα παιδιά τους για να τους γράψουν τα ακίνητα που θα αποκτήσουν με οποιοδήποτε τρόπο? Ε δεν νομίζω!!
Πολλοί από εμάς είμαστε….
 
ΔΗΜ: Γιατί οι Υπουργοί και οι Βουλευτές δεν έχουν γνώθει σ’ εαυτόν, δεν ξέρουν τι έχουν δικαίωμα και τι δεν έχουν?
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς και έχουν.
 
 
 
ΔΗΜ: Χρησιμοποιούν λοιπόν τα δικαιώματα τους.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Δηλ ένας Βουλευτής που έχει ένα παιδί 14 χρονών θα περιμένει να πάει 18 χρονών να το αγοράσει στο όνομα του παιδιού του?
 
ΔΗΜ: Εάν είχατε εσείς ένα παιδί που μόλις τελείωσε την Νομική δεν θα του αγοράζατε ένα γραφείο εάν μπορούσατε? Ενώ ένα παιδί 14 ετών δεν χρειάζεται γραφείο ή σπίτι να μένει μόνος του…
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Είπατε πριν την μαγική λέξη.. δάνειο και αγορά.. Η δανειοδότηση είναι αυτή την στιγμή μάλλον ελκυστική…
 
ΔΗΜ: <<ΓΕΛΙΑ>>
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Εκείνο που ήθελα να πω για να καταρριφθεί άλλος ένας μύθος είναι για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των Βουλευτών. Όπως γνωρίζετε, και από ότι κατάλαβα το γνωρίζετε, δεν έχουν δικαίωμα από το 2002 οι Βουλευτές να έχουν χρηματιστηριακές συναλλαγές. Αυτό ίσχυε πάντοτε για τους Υπουργούς και τους Γεν. Γραμματείς, από το 2002 λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε επεκτάθηκε και στους Βουλευτές οι οποίοι μπορούν μόνο να πωλήσουν μετοχές αλλά όχι να πραγματοποιήσουν συναλλαγές σε μετοχές, δηλ π.χ. εάν κάποιος έχει ένα περιουσιακό στοιχείο σε μετοχές μπορεί να τις εκποιήσει και κάθε χρόνο τους στέλνουμε μια εγκύκλιο που το διευκρινίζουμε αυτό για να μη δημιουργηθεί καμία παρεξήγηση και ορισμένοι πάνε να αγοράσουν ορισμένες μετοχές…Μάλιστα είχε δημιουργηθεί ένα θέμα εάν κάποιος κατέχει μετοχές και αυτή η μετοχή κάνει σπλιτ δηλ του δώσει δωρεάν μετοχές εάν μπορεί να τις αποκτήσει? Δεν σας κρύβω ότι κάναμε ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και βγήκε και απόφαση του Αρείου Πάγου ότι μπορεί πράγματι…
 
ΔΗΜ: Διότι δεν συνιστά συναλλαγή..
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Έτσι ακριβώς όπως το είπατε.. Διότι εάν κάποιος έχει 100 μετοχές της Εθνικής και του δώσει άλλες 10 μπορεί να τις πάρει τελικά διότι μέχρι πρότινος δεν τους αφήναμε.. Γι’ αυτό το λέω, διότι βγήκε η απόφαση του Αρείου Πάγου.
 
ΔΗΜ: Πάντως κ. ΤΡΑΓΑΚΗ χωρίς να μου το πείτε είμαι βέβαιος ότι από τον εξονυχιστικό έλεγχο δεν προέκυψε τίποτε επιλήψιμο για κανένα..
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Θα σας φανεί πολύ παράξενο…
 
ΔΗΜ: Δεν θα μου φανεί καθόλου παράξενο, στην Ελλάδα ζω.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Θα σας το διευκρινίσω όμως.. Εάν οι δηλώσεις αυτές δινόντουσαν όπως αρχικά είχαν κατατεθεί, θα υπήρχαν πολλά προβλήματα Επειδή όμως ο νόμος ο 3213 μας δίνει το δικαίωμα να τους καλούμε όπως η εφορία τους φορολογούμενους για να δώσουν διευκρινίσεις έτσι και εμείς και δεν σας κρύβω το 70-80% περάσανε για διευκρινίσεις και κάποιοι μάλιστα έως και πέντε φορές.
 
ΔΗΜ: Από αυτό το 80% σε πόσους είπανε οι λογιστές ότι με τα εισοδήματα που δηλώνεις δεν δικαιούσαι να αποκτάς, φέρε μας δικαιολογητικά διότι θα βρεθείς μπλεγμένος..
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Δικαιολογητικά εκ των υστέρων δεν δημιουργούνται ούτε κατασκευάζονται, τα περισσότερα ήταν από αμέλεια..
 
ΔΗΜ: Κανένα «δανειάκι», καμιά δωρεά…
 
 
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Είχανε πάρει δάνεια και δεν τα είχαν γράψει… και ζητάμε τη δανειστική σύμβαση. Δεν αρκούμαστε να πει κάποιος ότι πήρα δάνειο 130.000 ευρώ, ζητάμε και το συμβόλαιο που να αποδεικνύει ότι είναι 130.000 ευρώ και όχι λιγότερα..
 
ΔΗΜ: Εκτός εάν έχει δανειστεί από κάποιο συγγενή του οπότε δεν χρειάζεται δανειστική σύμβαση… Πάντα υπάρχουν παραθυράκια..
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Για να θυμηθώ… Δεν νομίζω… Εμείς δεν δεχόμεθα ότι μπορεί να πάρει δάνειο από συγγενή.. Η εφορία το δέχεται για να ξέρετε.
 
ΔΗΜ: Η εφορία το δέχεται.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Σε εμάς δεν παρουσιάστηκε αυτό το φαινόμενο, δεν είδα κανέναν να πει ότι πήρε δάνειο από συγγενή.
 
ΔΗΜ: Άρα είναι πολύ καλά οργανωμένοι..
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν είμαι και πρόχειρος να απαντήσω σε αυτό για να είμαι ειλικρινής..
 
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη σας ευχαριστώ πολύ πάντως.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ σας ευχαριστώ που μου δώσατε την δυνατότητα να διευκρινίσω ορισμένα πράγματα..
 
ΔΗΜ: Καλό σας μεσημέρι.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλό σας μεσημέρι.
Print
1471 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω