Search
× Search
Κυριακή, 4 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης

 
ΔΗΜ: Πάμε να καλημερίσουμε τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ Γιάννη Τραγάκη, κύριε Τραγάκη καλή σας ημέρα από τη Θεσσαλονίκη.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλή σας ημέρα σε εσάς και στους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Τι κάνετε?
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Πολύ καλά.
 
ΔΗΜ: Η ιστορία αυτή με το πόθεν έσχες κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια είναι έσχες, είναι και πόθεν? Και το λέω για να δώσετε μια συνολική απάντηση, διαβάσαμε κάπου, δεν ξέρω εάν κακώς το εντοπίσαμε, ότι αγόρασε κάποιος συνάδελφος σας διαμέρισμα 200 τετραγωνικών έναντι 20.000 ευρώ και ψάξαμε να βρούμε περιοχή στην Ελλάδα από το Σουφλί μέχρι την Κρήτη και από τα Ιόνια μέχρι την Λέσβο μια περιοχή που η αντικειμενική αξία να βγάζει την συγκεκριμένη τιμή και δεν την βρήκαμε. Γι αυτόν τον συνάδελφο σας που αγόρασε 223 τετραγωνικά με 20.000 ευρώ θα υπάρξει κάποια έρευνα?
 
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Θα απαντήσω πρώτα στο ερώτημα σας, αυτό το συγκεκριμένο. Είναι αναληθές το δημοσίευμα.
 
ΔΗΜ: Είναι αναληθές…
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν υπάρχει στα πόθεν έσχες των Βουλευτών, από κανέναν δεν έχει κατατεθεί ότι απέκτησε διαμέρισμα 223 τετραγωνικών έναντι 20.000 ευρώ. Θα σας πω δε για την φιλοσοφία του πόθεν έσχες μερικά πράγματα εάν μου επιτρέπετε για να καταρριφθεί και ένας μύθος.
 
ΔΗΜ: Βεβαίως, βεβαίως..
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Καταρχάς να καταρριφθεί ο μύθος ότι είμαστε ελεγκτές και ελεγχόμενοι εμείς οι Βουλευτές ο έλεγχος των βουλευτών, των ευρωβουλευτών, των τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών και των υπευθύνων οικονομικών των κομμάτων δεν γίνεται από Βουλευτές, γίνεται από σώμα ορκωτών λογιστών οι οποίοι έχουν επιλεγεί από τα μεγαλύτερα γραφεία της χώρας. Αυτοί, αφού ελέγξουν μια μια τις δηλώσεις, κάνουν ειδική έκθεση για τον κάθε Βουλευτή - όπως κάνουν δηλ για τις ανώνυμες εταιρείες, τις ΔΕΚΟ που οι ορκωτοί κάνουν πάλι τον έλεγχο - και αφού γίνει αυτός ο έλεγχος έρχεται στην επιτροπή του άρθρου 21 του ν.3203/2002 στην οποία είμαι πρόεδρος και την οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων αλλά συμμετέχουν και τρείς ανώτατοι δικαστικοί οι οποίοι έχουν επιλεγεί από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας δια κληρώσεως από τις ολομέλειες τους. Μάλιστα κατά τύχη έχουμε και Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, έρχονται εκεί και εμείς κάνουμε δεύτερο έλεγχο. Εφέτος κάναμε έλεγχο δειγματοληπτικό και επιλέξαμε να κάνουμε έλεγχο σε όλους τους νυν και τέως Υπουργούς και Υφυπουργούς των παραγωγικών Υπουργείων της τελευταίας 20ετίας, 15ετίας, γιατί έτσι ζήτησε ένας δικαστικός. Επίσης για 25 συναδέλφους δια κληρώσεως κάναμε τον έλεγχο τους. Θέσατε ένα σοβαρό θέμα, ότι το έσχες πράγματι ελέγχεται αλλά δεν ελέγχεται το πόθεν. Ελέγχεται και το πόθεν από χρόνο σε χρόνο, π.χ εάν κάποιος Βουλευτής αποκτήσει ένα διαμέρισμα την περσινή χρονιά και δεν δικαιολογήσει τα χρήματα δεν μπορεί να το περάσει αυτό, πρέπει να δικαιολογήσει που βρήκε τα χρήματα πάση θυσία. Εκείνο που ήθελα να πω είναι ότι από πέρσι ζητάμε να μας καταθέσουν οι Βουλευτές το Ε9 που καταθέτουν και στην εφορία. Επομένως πλέον τα ακίνητα τους δεν είναι κατά δήλωση δική τους αλλά κατά δήλωση τους στην εφορία στο Ε9. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τώρα ότι εμείς αυτά τα έχουμε σε βάση δεδομένων έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα μίνι κτηματολόγιο, όπως το λέω εγώ ένα περιουσιολόγιο.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα..
 
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Δηλ όλα τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των Βουλευτών είναι καταγεγραμμένα και όλες οι μεταβολές είναι υποχρεωτικό να καταγράφονται.
 
ΔΗΜ: Εκεί περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για την προεκλογική περίοδο?
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Θα σας πω αμέσως. Εκτός από αυτό έχουμε και τα εισοδήματα. Για τα εισοδήματα είναι υποχρεωτικό από το 2004, με το νόμο που ψηφίσαμε, και η κατάθεση του Ε1 της εφορίας, δηλ η δήλωση της εφορίας που κάνει ο καθένας. Επομένως από εκεί έχουμε και τα εισοδήματα τους. Αυτό που είπατε επειδή εμπλέκεται με το πόθεν έσχες δεν έχει σχέση με το πόθεν έσχες, είναι οι προεκλογικές δαπάνες. Εκεί πράγματι και το εννοώ και έχω κάνει επίσημη δήλωση για θέμα…
 
ΔΗΜ: Μάλιστα..
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Το πλαφόν που υπάρχει στις προεκλογικές δαπάνες των Βουλευτών είναι πολύ μικρό και οδηγεί σε υποκρισία οπότε πρέπει να αυξηθεί για να προσεγγίσει τις προεκλογικές δαπάνες.
 
ΔΗΜ: Στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, δηλ Α και Β Αθήνας, Α Θεσσαλονίκης, κλπ είναι αστείο να λέμε ότι έχει κάνει ο υποψήφιος δαπάνες 25.000 ευρώ.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Είναι ακριβώς έτσι όπως το λέτε δεν είναι δυνατόν σε μια εκλογική περιφέρεια που θέλεις πάνω από 200.000 ευρώ τουλάχιστον, το κατώτατο όριο να είναι 48.000 το πλαφόν των προεκλογικών δαπανών.
 
ΔΗΜ: Ακριβώς.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Εκεί πράγματι στον έλεγχο των δαπανών υπάρχει μια υποκρισία και βέβαια μην ξεχνάτε ότι οι προεκλογικές δαπάνες είναι οι δαπάνες που καταβάλλονται στην προεκλογική περίοδο, η οποία είναι μικρή, είναι 25 ημέρες η προεκλογική περίοδος. Ολα τα άλλα χρήματα τα οποία δαπανώνται και κατασπαταλώνται από τους Βουλευτές δεν είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν, και εκεί υπάρχει μια μικρή υποκρισία του νόμου και έχουμε προτείνει να αλλάξει και να μην αφορά μόνο τις 20-25 ημέρες της προεκλογικής περιόδου αλλά το τελευταίο τρίμηνο πριν τις εκλογές.
 
ΔΗΜ: Την έρευνα σε συγγενικά πρόσωπα την…
 
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Την επιβάλλει ο νόμος.
 
ΔΗΜ: Γίνεται ουσιαστική έρευνα κ Τραγάκη?
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Βεβαίως, το ίδιο που γίνεται και για τους Βουλευτές γίνεται και για τους ανιόντες και κατιόντες συγγενείς πρώτου βαθμού εκτός εάν τα τέκνα έχουν ενηλικιωθεί   οπότε είναι άλλες οικογένειες. Αλλά στους ανιόντες και κατιόντες Α΄βαθμού γίνεται έλεγχος.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα επομένως εάν καταλαβαίνω καλά…
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Υπάρχει ένας μύθος που έχει καλλιεργηθεί από ότι συνέβαινε τα παλαιότερα χρόνια που γνωρίζω, είμαι παλιός βουλευτής και εγώ, ο καθένας μας δήλωνε ότι ήθελε, δεν γινόταν ουσιαστικός έλεγχος. Τώρα όμως με το σώμα ορκωτών λογιστών που επεβλήθη και με την επιτροπή   του άρθρου 21 στην οποία οι δικαστικοί είναι πάρα πολύ αυστηροί γίνεται ουσιαστικός έλεγχος. Η μόνη δυσκολία που υπάρχει είναι ο έλεγχος των πρωτοεισερχομένων Βουλευτών, δηλ ένας νεοεισερχόμενος βουλευτής ο οποίος θα πρέπει να καταθέσει δηλώσεις για τα τρία προηγούμενα χρόνια. Από εκεί και πέρα είναι δήλωση, δηλ πάει κατά δήλωση. οι μεταβολές από εκεί και πέρα είναι όλες ελεγχόμενες..
 
ΔΗΜ: Προκαλεί κάποια ερωτηματικά, που υπάρχει και υφίσταται το ασυμβίβαστο και επομένως ο πολιτικός έχει εγκαταλείψει το επάγγελμα του, δηλ είναι γιατρός ή δικηγόρος επαγγελματίας ή οτιδήποτε άλλο, έχει εγκαταλείψει το επάγγελμα του και ζει αποκλειστικά από την Βουλευτική αποζημίωση. δεν είναι προβληματικό να εμφανίζεται κ Αντιπρόεδρε Υπουργός, π.χ πρώην Υπουργός ας πούμε, με κτήματα εδώ.. σπίτια εδώ… εξοχικά από εκεί και λες, μα όλα αυτά με την Βουλευτική αποζημίωση?
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Είναι σωστό αυτό που λέτε, να υπάρχει αυτός ο προβληματισμός για τους μη γνωρίζοντες, για εμάς που κάνουμε τον έλεγχο υπάρχουν και εισοδήματα από τις γυναίκες τους να ξέρεις.
 
ΔΗΜ: Η προίκα.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Όχι αρκετοί βουλευτές έχουν εργαζόμενες γυναίκες .
 
ΔΗΜ: Και εμείς εργαζόμενες γυναίκες έχουμε αλλά δεν αγοράζουμε σπίτια και εξοχικά.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Το ίδιο συμβαίνει και με τους Βουλευτές. Η αγορά ακινήτου πρέπει να δικαιολογείται, δηλ εάν κάποιος αποκτήσει ένα ακίνητο 200.000 ευρώ και δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα δεν το δεχόμαστε και τον καλούμε να μας πει που βρήκε τα 200.000 ευρώ.
 
ΔΗΜ: Υπάρχει κάποια περίπτωση που να ενεργοποιήθηκε αυτή η διάταξη κ Τραγάκη?
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Τουλάχιστον το 60% των βουλευτών έχουν κληθεί και δύο και τρείς και τέσσερεις φορές.
 
ΔΗΜ: Ποιος εξετάζει εάν τα στοιχεία που προσκομίζουν οι Βουλευτές είναι επαρκή?
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Οι ορκωτοί ελεγκτές τον καλούνε έναν έναν και του λένε εδώ φέρετε να δηλώνεις ότι απέκτησες ένα ακίνητο 200.000 ευρώ και από τα εισοδήματα σου για την χρονιά που πέρασε τα εισοδήματα σου θα είναι 100.000 ευρώ, αφαιρούμε ένα εισόδημα μέσης διαβίωσης 35.000 ευρώ και από εκεί και πέρα τα εισοδήματα σου δεν δικαιολογούν.
Για να ξέρετε πολλοί είχαν πάρει δάνεια και δεν τα δήλωναν…
 
ΔΗΜ: Στεγαστικά δάνεια δηλ..
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Και εμείς φτάσαμε σε σημείο να ζητάμε και τα δανειστικά συμβόλαια, διότι δήλωνε κάποιος ότι πήρε δάνειο 300.000 ευρώ αλλά του λέγαμε που φαίνεται? Του λέγαμε να φέρει και δανειοληπτικό συμβόλαιο, μες στο φάκελο του κάθε Βουλευτή…
 
ΔΗΜ: Και την υποθήκη γιατί είναι ενυπόθηκα αυτά.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ακριβώς, και όχι μόνο αυτό, αλλά μην νομίζεται ότι είναι μόνο αυτό που δίνουμε στην δημοσιότητα. Ο φάκελος τους είναι ογκωδέστατος διότι ότι καταγράφεται στο πόθεν έσχες έχει από πίσω του όλα τα σχετικά παραστατικά, πχ εισοδήματα, Ε1 και της γυναίκας του Ε1…
 
ΔΗΜ: Να ρωτήσω κάτι κ Πρόεδρε? Κ. Τραγάκη? Δηλώνει τις καταθέσεις που έχει σε μια OFFSHORE εταιρεία?
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε να δείτε…
 
ΔΗΜ: Δηλ ένα κάποιος έχει στην νήσο Καϋμάν, που εσείς τα ψάξατε με τους εξοπλισμούς, αυτές τις κινήσεις των χρημάτων, τις βόλτες που κάνανε στην Κύπρο?
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Αυτά δεν φαίνονται.
 
ΔΗΜ: Αμ αυτά δεν φαίνονται. Για να συστήσεις μια OFFSHORE εταιρεία πόσα χρήματα θέλεις?
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν απαγορεύει ο νόμος σε βουλευτές να έχουν OFFSHORE εταιρείες.
 
ΔΗΜ: Για να συστήσεις μια OFFSHORE εταιρεία πόσα χρήματα θέλεις?
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Τίποτε.
 
ΔΗΜ: Με έδρα το Λουξεμβόυργο…
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Αρκετοί βουλευτές δηλώνουν καταθέσεις και ακίνητα στο εξωτερικό διότι ζητούμε τις καταθέσεις όχι μόνο στις Ελληνικές τράπεζες αλλά και στο εξωτερικό. Βέβαια δεν κάνουμε έλεγχο…
 
ΔΗΜ: Που να γίνει έλεγχος στις νήσους Καϋμάν?
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Και να σα πω γιατί είναι αδύνατο. Είχαμε αποφασίσει κάποτε να κάνουμε κάποιους ελέγχους. Αποταθήκαμε στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, εδώ στην Ελλάδα, είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν οι λογαριασμοί σε ορισμένα υποκαταστήματα, δεν υπάρχει το μηχανογραφικό σύστημα και γίνονται δια χειρός οι καταθέσεις και οι αναλήψεις.
Και το εγκαταλείψαμε. Ψάχνουμε να βρούμε ένα τρόπο να μας καταθέσουν και αντίγραφο της τελευταίας σελίδας του βιβλιαρίου.
 
ΔΗΜ: Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ πολύ.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Και εγώ σας ευχαριστώ.
 
Print
1420 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω