Search
× Search
Κυριακή, 4 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Συνέντευξη του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Ν.Δ. κ. Γ. Τραγάκη στον ΑΘΗΝΑ 9,84

 
Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2007
 
 ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ
κ. Ι. ΤΡΑΓΑΚΗ
ΣΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 9,84
 
 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: ΣΤ. ΤΖΑΝΑΚΗΣ, Κ. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ξεκινήσουμε από την υπόθεση των Ζωνιανών. Έβλεπα τον κ. Χηνοφώτη στις δηλώσεις του και στην απάντησή του στην κα Χριστοφιλοπούλου, που έλεγε ότι είναι ένα καλό ταξίδι αυτό που πρόκειται να κάνει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να ξεκαθαρίσει την υπόθεση αυτή. Και όλα δείχνουν ότι ξεκαθαρίζοντας τα Ζωνιανά ενδεχομένως να πιάσει η Κυβέρνηση και άλλα σημεία της Ελλάδας.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Χτες, όπως γνωρίζετε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έγινε μια πολύ εμπεριστατωμένη συζήτηση σε ότι αφορά το θέμα των Ζωνιανών. Είχε γίνει με πρωτοβουλία και πρόταση μάλιστα του πρώην προέδρου της Ν.Δ. του κ. Μ. Έβερτ αλλά και του πρώην προέδρου της Βουλής του κ. Απ. Κακλαμάνη. Από τη συζήτηση βγήκαν ορισμένα πολύ θετικά συμπεράσματα. Το πρώτο θετικό συμπέρασμα που έβγαλα εγώ είναι ότι από ότι φαίνεται θα προχωρήσει μέχρι τέλους η Κυβέρνηση στο θέμα της υπόθεσης των Ζωνιανών.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό φαίνεται πια, δεν νομίζω ότι θα το αμφισβητήσει κανένας.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ακριβώς.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Σήμερα έχουμε και διαθεσιμότητα του πρώην Αστυνομικού Διευθυντή του Ρεθύμνου, ο οποίος φαίνεται αναμεμειγμένος.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ναι, γιατί η Δικαιοσύνη, νομίζω παρενέβη, διότι είχε γίνει και πειθαρχική και ποινική δίωξη εναντίον του. Ούτως ή άλλως χθες φάνηκε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα όχι μόνο σε ότι αφορά στην Κρήτη. Τόνισα όμως στην Επιτροπή και θα το επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι δεν είναι δυνατόν 10-15 οικογένειες ενός χωριού με εγκληματική δραστηριότητα να αμαυρώνουν την εικόνα που έχει όλος ο κόσμος για το νησί της Κρήτης.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλήθεια είναι αυτό.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Το δεύτερο συμπέρασμα το οποίο βγήκε και ήταν και αυτό άκρως θετικό είναι ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και εκεί που αναφέρθηκαν άλλες περιοχές της χώρας, στις οποίες γίνεται έντονη διακίνηση ναρκωτικών και υπάρχουν στοιχεία αυξημένης εγκληματικότητος. Και αυτό είναι θετικό στοιχείο. Μάλιστα ο κ. Υπουργός και ο κ. Υφυπουργός τόνισαν αφενός μεν ότι θα ενισχυθεί η αστυνομική δύναμη στην περιοχή της Κρήτης και  αφετέρου θα δημιουργηθεί αστυνομικό τμήμα στα Ζωνιανά και στη Μεσαρά του Ηρακλείου. Θα ενισχυθεί και με υλικοτεχνική υποδομή όλη η δύναμη της Κρήτης. Αυτό είναι το θετικό.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Τραγάκη ξέρετε ότι το θέμα αυτό είναι μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση. Είχαμε από την πρώτη 4ετία αυτή την υπόσχεση για την ασφάλεια των πολιτών αλλά νομίζω ότι δεν μας κολακεύει και ως χώρα, ως Ελλάδα να έχουμε κάποιους που δρουν κατ΄ αυτόν τον τρόπο στις ζωές των ανθρώπων.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Και σε αυτό έχετε δίκιο διότι βλέπαμε σήμερα στις ειδήσεις το τι συμβαίνει παραδείγματος χάριν στο Μενίδι, που είναι ένα θέμα, που πρέπει να μας απασχολεί και απασχολεί ήδη την Κυβέρνηση.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι δεν είναι καινούργιο, το ξέρουμε χρόνια απλώς τώρα αναμένουμε ότι…
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Βέβαια, όπως γνωρίζετε η Κυβέρνηση ήταν εκείνη, η οποία άνοιξε αυτό το θέμα, και το προχώρησε, διότι γνωρίζετε ότι όλα ξεκίνησαν από σύλληψη εμπόρου ναρκωτικών στην Κρήτη. Αυτό έφερε την πρώτη επέμβαση της αστυνομικής δύναμης στα Ζωνιανά και μετά όλα τα άλλα. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η υπόθεση θα βγει σε καλό. Δηλαδή τι εννοώ. Εννοώ ότι από τη στιγμή, που άνοιξε το απόστημα, έχω την αίσθηση ότι η Κυβέρνηση θα το κλείσει και αυτή την πρόθεση έχει. Έχει δηλαδή και την πολιτική βούληση αλλά έχει και τη δυνατότητα την επιχειρησιακή να κλείσει τέτοια θέματα. Διότι δεν είναι μόνο τα Ζωνιανά ή το Μενίδι ή η Φυλή ξέρω ‘γω ή οπουδήποτε άλλού. Υπάρχουν και άλλα σημεία. Και στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν τέτοια φαινόμενα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τεράστια προβλήματα.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Τεράστια προβλήματα. Θα δούμε τώρα. Πιστεύω ότι θα γίνει και άλλη μια συνεδρίαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου θα κληθούν επιχειρησιακοί, δηλαδή Διευθυντές, Αρχηγός της Αστυνομίας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι αν ισχύει ένα τέτοιο θέμα δεν λέω τώρα 100% έτσι, εννοώ στο βαθμό που είναι εφικτό, σε όλη την Ελλάδα νομίζω τελικά ότι θα είναι μια πολύ μεγάλη ικανοποίηση, όχι μόνο για την Κυβέρνηση αλλά και για τους πολίτες, ανεξάρτητα τι ψηφίζουν και νομίζω ότι θα βοηθήσει και την Κυβέρνηση σε πολλά άλλα πράγματα στην πορεία της.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Έτσι θα εμπεδώσει η κοινή γνώμη το αίσθημα της ασφάλειας που είναι αυτή τη στιγμή, από ότι φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις, κάτι που λείπει από τους πολίτες.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για παράδειγμα, δεν θα καίγεται ας πούμε το σπίτι μας εάν θα έχουμε το μοντέλο του γερμανικού εκλογικού νόμου ή όχι. Δεν θα νοιάζει τον πολίτη δηλαδή ένα τέτοιο θέμα.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ασφαλώς.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα ασχοληθούμε και εμείς οι δημοσιογράφοι πια 100% με αυτό όσο μας ενδιαφέρει η υπόθεση που λέγεται ασφάλεια.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, βεβαίως και έχετε δίκιο σε αυτό και δεν είναι μόνο η ασφάλεια.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέω ένα παράδειγμα. Τον εκλογικό νόμο ας πούμε.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όλα τα άλλα προβλήματα της καθημερινότητας, που απασχολούν το μέσο πολίτη, η ανεργία, η ακρίβεια - όπως καταγράφονται- η ασφάλεια. Βέβαια και η αλλαγή του εκλογικού νόμου ή μάλλον η τροποποίηση του εκλογικού νόμου.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά δεν είναι πρώτης προτεραιότητας τελοσπάντων.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Είναι γεγονός ότι δημιουργεί τους κανόνες μέσα στους οποίους πρέπει να λειτουργήσει η Δημοκρατία. Ασφαλώς ενδιαφέρουν και αυτά. Είναι υψηλότατο το ενδιαφέρον. Αλλά σωστά είπατε, ο μέσος πολίτης λιγότερο θα ενδιαφερθεί για το ποιος εκλογικός νόμος θα ισχύσει. Βέβαια είναι γνωστό ότι θα πρέπει να υπάρχουν κυβερνήσεις σταθερής διάρκειας και πρέπει να υπάρχει και σταθερή διακυβέρνηση. Και αυτό προϋποθέτει μονοκομματικές κυβερνήσεις.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Και αυτό προϋποθέτει έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σε ένα κόμμα π.χ. όπως η Ν.Δ., που ήταν 4 μονάδες διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, να μπορεί να κυβερνήσει σωστά και με άνεση τον τόπο. Γι’ αυτό νομίζω ότι και η Κυβέρνηση οδηγείται και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά πάντως πιο πολύ μας ενδιαφέρει ας πούμε η ακρίβεια, το ασφαλιστικό, η ασφάλειά μας, οι καλές συγκοινωνίες και δευτερευόντως όλα τα άλλα. Δηλαδή μεγάλο θέμα είναι το Σκοπιανό π.χ., μεγάλο θέμα είναι ο εκλογικός νόμος αλλά οι προτεραιότητες που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα είναι και οι πιο σημαντικές.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Έτσι καταγράφονται και στις δημοσκοπήσεις, όπως γνωρίζετε. Και βέβαια ο Πρωθυπουργός απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και αναφέρθηκε και όρισε μάλιστα το τι ακριβώς συμβαίνει με την εξωτερική μας πολιτική. Συγκεκριμένα με το θέμα των Σκοπίων. Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει και εντολή, όπως γνωρίζετε, να προχωρήσουν με ταχύ ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις. Έχω την αίσθηση ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έπαιξε ένα λεγόμενο fair play, πολιτικό fair play, διότι στο χρονικό διάστημα που η αντιπολίτευση είχε τις διεργασίες της, τις εσωκομματικές διεργασίες, η Κυβέρνηση δεν προέβη σε πρωτοβουλίες τέτοιες που να τη φέρει σε δύσκολη θέση. Διότι ήταν αφοσιωμένοι όλοι σε αυτή τη διαδικασία. Επομένως αυτό θα πρέπει να καταγραφεί στα θετικά του κ. Πρωθυπουργού, ότι επέδειξε ένα πραγματικά πολιτικό fair play.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα και επίσης στα θετικά του είναι και η παρέμβασή του στον υπουργό Δικαιοσύνης για τους παιδεραστές και τους βιαστές.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗ: Ασφαλώς.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προηγουμένως λέγατε ότι ήταν στα συν του Πρωθυπουργού και η παρέμβαση στο υπουργείο Δικαιοσύνης ….
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ήταν σαφής διότι έδειξε την ευαισθησία του κ. Πρωθυπουργού σε θέματα ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, που αφορούν την εγκληματικότητα αυτού του είδους, η οποία θα πρέπει να παταχθεί στα σπάργανα. Πρέπει να δείξουμε όλη μας την αυστηρότητα σε αυτά τα θέματα. Έχω την αίσθηση ότι και άλλες πρωτοβουλίες του κ. Πρωθυπουργού σε άλλα θέματα είναι εκείνες οι οποίες θα δώσουν στο πολιτικό παιχνίδι από δω και πέρα, στον πολιτικό στίβο το χρώμα του.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι είδηση που μας λέτε γιατί ορισμένοι ξέρετε, θα το διαβάζετε και εσείς, ισχυρίζονται ότι αυτή τη δεύτερη 4ετία δεν θα κάνει τίποτα η Κυβέρνηση και ο Καραμανλής δεν έχει καλά αντανακλαστικά, ότι κάπου-κάπου παρεμβαίνει. Τα έχετε διαβάσει δεν είναι ανάγκη να τα πω εγώ.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ:…γράφονται βέβαια αυτά αλλά δεν νομίζω ότι έχουν καμία θέση. Πιστεύω ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα εννοώ ότι οι πράξεις του διαψεύδουν αυτά τα επιχειρήματα.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός επέδειξε ένα πολιτικό fair play. Θα το επαναλάβω για μια ακόμη φορά. Οι εντολές προς όλους τους υπουργούς αλλά και προς εμάς την Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι ότι προχωράμε με γρήγορους, με ταχύτατους ρυθμούς στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχουν εξαγγείλει, τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος. Και θα προχωρήσουμε. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω από τη θέση, την οποία κατέχω, ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. λειτουργεί ομαδικά, είναι σαν μια «γροθιά». Μέχρι τώρα έχουν γίνει αρκετές ψηφοφορίες στη Βουλή, γνωρίζέτε ότι δεν υπήρξε το παραμικρό μα το παραμικρό δείγμα οποιασδήποτε διαφωνίας. Πάμε καλά σε αυτό τον τομέα και θα προχωρήσουμε γρήγορα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω πια ότι επειδή έχει γίνει όλη η ιστορία και φασαρία με τον κ. Πολύδωρα νομίζω ότι πια δεν τίθεται τέτοιο θέμα για τους 152.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά τα ξέρετε καλύτερα ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν υπάρχουν σας λέω τέτοια θέματα. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι σαν μια «γροθιά».
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαστε λοιπόν σε μια φάση κ. Τραγάκη που συζητάμε πως θα πάει καλύτερα η καθημερινότητα του έλληνα πολίτη, ….σε αυτή την Κυβέρνηση. Είπαμε 2-3 πράγματα. Τι άλλο θα βλέπατε εσείς που θα μπορούσε να γίνει έτσι με ταχείς ρυθμούς…
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Μια κορυφαία επιλογή της Κυβέρνησης, όπως ξέρετε, είναι ότι η Βουλή αυτή είναι αναθεωρητική Βουλή. Επομένως έχουμε μπροστά μας την αναθεώρηση του Συντάγματος, που είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, διότι οι αναθεωρητέες διατάξεις, που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή και τίθενται στην αναθεωρητική Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, είναι κορυφαίες διατάξεις, είναι διατάξεις οι οποίες σχεδόν αλλάζουν το πολιτικό status και νομίζω θα πρέπει να συμμετάσχουν και να λάβουν μέρος σε αυτή την κορυφαία διαδικασία όλα τα κόμματα στη Βουλή. Βέβαια τα δύο κόμματα της Αριστεράς συμμετέχουν ούτως ή άλλως. Το ΛΑΟΣ έχει δηλώσει ότι θα συμμετέχει. Έχω την αίσθηση ότι και το ΠΑΣΟΚ θα λάβει μέρος σε αυτή την κορυφαία διαδικασία και από κει και πέρα όπου μπορούμε να συμφωνήσουμε και να συμπέσουμε θα καταγραφεί και, όπου υπάρχουν διαφωνίες, οι διαφωνίες αυτές θα καταγραφούν. Να καταγραφούν όμως μέσα στο Κοινοβούλιο όχι να καταγράφονται έξω από το Κοινοβούλιο και εκτός διαδικασιών. Γιατί μην ξεχνάτε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, την οποία πρέπει να σεβόμαστε όλοι.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε με δύο πρόσωπα και εντός εισαγωγικών δύο ηγέτες. Δηλαδή ο κ. Βενιζέλος, ξέρετε πολύ καλά ότι έκανε μια δήλωση για τον εκλογικό νόμο που αιφνιδίασε και τους συνεργάτες του. Αυτό κατά πόσο επηρεάζει τη Ν.Δ.;
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όπως θα είδατε όλο αυτό το χρονικό διάστημα των διεργασιών στο ΠΑΣΟΚ η Ν.Δ. έμεινε απέξω από αυτές όλες τις διεργασίες. Αυτό ήταν εσωτερικό θέμα του ΠΑΣΟΚ. Οι όποιες διαφωνίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ παραμένουν εσωτερικές διαφωνίες, δεν μας αφορούν. Εάν όμως μπαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή και έχουν σχέση και με τη Ν.Δ. ασφαλώς σε οποιοδήποτε σημείο και σε οποιοδήποτε τομέα και σε οποιαδήποτε θέση θα υπάρχει η κατάλληλη απάντηση. Είναι λογικό αυτό. Βέβαια ο κ. Βενιζέλος χθες είπε την άποψή του. Μάλιστα είχε διατυπώσει την άποψή του και πριν την εκλογή του αρχηγού προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Επομένως την διατύπωσε και χθες. Τώρα εάν τη διατύπωσε στο σωστό χρόνο ή όχι αυτό είναι θέμα που είναι εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια και λέγαμε πριν για τη Ν.Δ. και τη συμπαγή Κοινοβουλευτική της Ομάδα ο Γ. Μανώλης, εδώ στον ΑΘΗΝΑ 9,84, με αφορμή το ασφαλιστικό έχει δηλώσει ότι θα πάει στο σπίτι του. Και σήμερα προβάλλεται και σε εφημερίδες στην πρώτη σελίδα του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» και σε πολλές άλλες. Πιστεύετε ότι αυτό είναι μια πίεση, μια άσκηση πίεσης προς την Κυβέρνηση ή υπάρχει πια τόσο σοβαρό θέμα με το ασφαλιστικό που να αγγίζει και τους βουλευτές μέσα στη Ν.Δ.;
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε ο κ. Μανώλης προέρχεται …
 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ….επειδή είναι συνδικαλιστής.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: …από τον συνδικαλιστικό χώρο, έχει τις απόψεις του, οι απόψεις του είναι σεβαστές. Δεν νομίζω ότι οι διαφωνίες του είναι υπέρμετρα αντίθετες με το προσχέδιο από ότι φαίνεται του ασφαλιστικού, που έχει θέσει η Κυβέρνηση και το οποίο συζητάει και με τους όσους κοινωνικούς φορείς λαβαίνουν μέρος, τα όποια κόμματα λαβαίνουν μέρος. Γιατί εδώ τελικά δεν έχω καταλάβει ποιοι παίρνουν μέρος, και ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται στο διάλογο, τον οποίο έχει ανοίξει η Κυβέρνηση, για το ασφαλιστικό. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μέχρι τέλους το ασφαλιστικό. Θα κάνει την εμπεριστατωμένη πρότασή της, θα φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή και πιστεύω μάλλον ότι δεν θα υπάρξει εκ μέρους των βουλευτών της Ν.Δ. καμία διαφωνία μέσα στη Βουλή.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Τραγάκη να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ.
Print
1341 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω