Search
× Search
Σάββατο, 3 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Συνέντευξη του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στον Ρ/Σ ALPHA 98.9

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2007
 
 
ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β΄ ΠΕΙΡΑΙΑ
κ. Ι. ΤΡΑΓΑΚΗ
ΣΤΟΝ ALPHA 98,9
 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπ. Παπαναγιώτου
 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Καλημέρα κ. Τραγάκη.  
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Καλημέρα κ. Παπαναγιώτου και σε σας και τους ακροατές.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήσασταν εκεί στην γέφυρα που γίνανε τα εγκαίνια και τα λοιπά.  
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ήμουνα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατ’ αρχήν σας προκάλεσε εντύπωση η παρουσία του Αμερικανού υπουργού Ενέργειας;
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Νομίζω ότι ήταν στο πρόγραμμα. Αναφέρεται ότι θα παραστεί κιόλας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκ των υστέρων. Τέλος πάντων. Πάντως εσείς αυτό το αμερικανικό ενδιαφέρον πως το βρίσκετε ακριβώς;
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Θα μείνω κατ’ αρχάς σε αυτή καθ’ αυτή την ενέργεια. Δηλαδή ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει γίνει ενεργειακός κόμβος. Αυτός είναι ένας αγωγός ειρήνης ανάμεσα στις δύο χώρες την Ελλάδα και την Τουρκία και όχι μόνο, διότι εκτός από επιχειρησιακό και οικονομικό ενδιαφέρον έχει και πάρα πάρα πολύ μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον.  
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι είναι.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Και από ότι άκουσα κιόλας, παριστάμενος ο ίδιος εκεί, και από τις προσφωνήσεις του κ. Ερντογάν αλλά και του κ. Καραμανλή είδα ότι και οι δύο έδωσαν πάρα πολύ μεγάλη σημασία στο πολιτικό σκέλος αυτής της ενέργειας. Επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι με τις ευλογίες της Ε.Ε. - και αυτό είναι πολύ σημαντικό - ο αγωγός θα ξεκινήσει από το Αζερμπαϊτζάν, έχει ξεκινήσει μάλλον και θα φτάσει μέχρι την Ιταλία. Όταν ολοκληρωθούν και τα 220 χιλιόμετρα του υποθαλάσσιου αγωγού, του λεγόμενου αγωγού «Ποσειδών». Αντιλαμβάνεστε ότι από εκεί και πέρα αυτό το αέριο θα διοχετεύεται μέσω της Ελλάδος πια - και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία - σε όλη την Ευρώπη. Και δεν είναι μόνο το αέριο του Αζερμπαϊτζάν, είναι το αέριο το οποίο θα βγαίνει από όλες τις παραευξείνιες χώρες, του Καυκάσου και της Κασπίας Θάλασσας. Είναι μια πολύ πολύ σημαντική επιχειρησιακή ενέργεια για την Ελλάδα και νομίζω ότι θα επισφραγιστεί και με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη που άκουσα ότι αναφέρατε.    
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Θα είναι ένας πετρελαϊκός αγωγός, ο οποίος θα ξεκινάει από τη Ρωσία, όπως γνωρίζετε, και θα φτάνει μέχρι την Ευρώπη. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή η πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης όπως είχε δρομολογηθεί και σχεδιαστεί από τον προηγούμενο υπουργό και νυν πρόεδρο της Βουλής τον κ. Σιούφα.   [……………….]
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από πιο πριν είχε ξεκινήσει.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Σωστά, με συγχωρείτε για την παράλειψη, ίσα-ίσα ήμουν έτοιμος να το αναφέρω, διότι παρίστατο και ο κ. Τσοχατζόπουλος σε αυτή την εκδήλωση, ήταν εκείνος ο οποίος είχε ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία για τον αγωγό του φυσικού αερίου. Τώρα υλοποιήθηκε και έχω την αίσθηση ότι αυτό θα μας ωφελήσει πάρα πολύ και πολιτικά, θα το επαναλάβω για μια ακόμα φορά.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι. Πρέπει σε αυτό το τομέα της πολιτικής μας δραστηριότητας και της εξωτερικής πολιτικής γιατί εκεί εντάσσονται, πέραν του ότι έχει προφανή αμιγή οικονομική και επιχειρηματική διάσταση το όλο θέμα, να πηγαίνουμε κόντρα σε κάποιες επιλογές οι οποίες έχουν να κάνουν με τις επιθυμίες της Αμερικής.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ασφαλώς και μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Αυτό ήταν μια τέτοια ενέργεια, από ότι καταλαβαίνετε. Αν και πιστεύω ότι αυτό ήταν μια θετική ενέργεια.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι ως αυτοσκοπό. Έτσι, αλλά όταν κάποια στιγμή βάζεις τα πράγματα κάτω και τα μετράς πως κατοχυρώνεις περισσότερο την ανεξαρτησία σου.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Από ότι έχω την πολιτική εμπειρία να κρίνω, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις - και το εννοώ - έχουν ως πρώτο γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας. Αυτό είναι δεδομένο. Κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητήσει αυτό. Όλες οι κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. έχουν κάνει ενέργειες οι οποίες ήταν αντίθετες προς τον αμερικανικό παράγοντα. Αυτό δε λέει τίποτα. Πρέπει να προασπίζουμε τα συμφέροντά μας και τα οικονομικά και τα πολιτικά, πάση θυσία.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα είναι, και ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν είμαστε σε ένα θέμα το οποίο έχει να κάνει μόνο με διακηρύξεις και εύκολες κουβέντες. Εδώ υπάρχει και δια ταύτα, υπάρχει έργο, υπάρχει αποτέλεσμα χειροπιαστό. Υπό αυτή την έννοια είναι πιο ενδιαφέρον και γι’ αυτό και εγώ το επισημαίνω.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Είναι η υλοποίηση. Ειλικρινά δεν μπορείτε να φανταστείτε τι συγκίνηση νιώσαμε όλοι όταν είδαμε το φυσικό αέριο να βγαίνει στην ελληνική πλευρά και νιώσαμε πραγματικά υπερήφανοι, διότι αντιλαμβάνεστε, ότι όταν εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως διοχετεύονται στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση την μεγάλη γεωπολιτική σημασία που αποκτά η χώρα μας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Τραγάκη, σε ότι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αυτός ο αγωγός μπορεί να είναι ένας εγγυητής της ομαλότητας της σχέσης των 2 χωρών ή είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι εντάξει, είναι ένα σημαντικό έργο αλλά δεν μπορεί να στηριχθούν μεγαλύτερα και ευρύτερα συμφέροντα πάνω σε ένα αγωγό.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, είναι μια αλυσίδα, είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα της καλυτέρευσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτή την άποψη έχω. Ασφαλώς δεν πρέπει να πιστεύουμε όλοι μας ότι με τον αγωγό αυτό λύθηκαν όλα τα προβλήματα που έχουμε με τη γείτονα χώρα. Είδα, όμως, ένα κρίκο στην αλυσίδα, έχω την αίσθηση ότι συνεχώς προστίθενται κρίκοι. Ο κ. Πρωθυπουργός, χθες, ευθέως και με παρρησία μπορώ να πω κιόλας, ανέφερε στην τουρκική πλευρά ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί προς τις εντολές της Ε.Ε. και να μπορέσει να γίνει πλήρες μέλος στην Ε.Ε. Εμείς, όπως ξέρετε, διαχρονικά στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας και αντιλαμβάνεστε ότι και αυτός ο αγωγός είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, για να έρθουμε λίγο και στα καινούργια σας καθήκοντα. Έχετε αναλάβει Γραμματέας της Κ.Ο. σε μια περίοδο που είχαμε πολλές διαφοροποιήσεις βουλευτών...
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Φαινόταν ότι είχαμε.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οφθαλμαπάτη ήταν κ. Τραγάκη;
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Μπορώ να σας πω ότι ήταν πολύ διογκωμένο.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελάτε τώρα. Δημόσιες δηλώσεις ήταν.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Διογκωμένα φαινόμενα είναι. Οι δηλώσεις, όπως ξέρετε, διαβάζονται και από τη μια και από την άλλη πλευρά.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή; Για βοηθήστε με.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Είναι γεγονός ότι μπορεί να υπήρξε μια μικρή ένταση αλλά όλα ησύχασαν, όλα είναι όπως έπρεπε να είναι. Έχω την αίσθηση ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που την αποδίδετε αυτή; Έστω να πούμε, την παροδική αυτή ένταση που την αποδίδετε;
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Αυτά είναι προσωπικά του καθενός. Αλλά αυτά ήταν ελάχιστα δείγματα, πάρα πολύ λίγα. Δεν έχει περάσει στην κοινή γνώμη ότι από την έναρξη της βουλευτικής περιόδου έχουμε ψηφίσει ένα σωρό νομοσχέδια και δεν υπήρξε καμία, μα καμία διαφοροποίηση από οποιονδήποτε βουλευτή της Ν.Δ. σε αυτά τα νομοσχέδια.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, καλά. Τα δύσκολα είναι μπροστά όμως κ. Τραγάκη. 
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Να τα δούμε και στα δύσκολα. Εξάλλου, στα δύσκολα θα δοκιμαστούμε. Αλλά έχω την αίσθηση ότι η Κ.Ο. της Ν.Δ. είναι σαν μια γροθιά αυτή τη στιγμή.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Σας ευχαριστώ πολύ.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ και σας καλημερίζω.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα, λοιπόν.
Print
1323 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω