Search
× Search
Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Παρέμβαση Ι. Τραγάκη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής

Παρέμβαση Ι. Τραγάκη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής, με θέμα ημερησίας διάταξης: Συζήτηση επί των Ετήσιων Οικονομικών Εκθέσεων της ΕΡΤ Α.Ε. (α΄ εταιρικής χρήσης 10 Οκτωβρίου 2013 - 31 Δεκεμβρίου 2014 και β΄ εταιρικής χρήσης 1 Ιανουαρίου 2015 - 31 Δεκεμβρίου 2015) και ακρόαση του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, κ.κ. Διονυσίου Τσακνή και Χαράλαμπου Ταγματάρχη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Με συγχωρείται που σας διακόπτω κυρία Πρόεδρε, επί του διαδικαστικού. Δεν είναι έτσι. Εμείς υποβάλαμε το αίτημα και θα γίνει ψηφοφορία. Εάν υπάρχουν οι 8 Βουλευτές.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής - Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Για να ξεκινήσει συζήτηση, πρέπει το έγγραφο αίτημα να συγκεντρώνει όλες τις τυπικές προϋποθέσεις που απαιτεί ο Κανονισμός του Βουλής, δηλαδή, πρώτον, τα 2/5 και δεύτερον, την σαφήνεια του αιτήματος, ώστε να μπούμε σε μια συζήτηση. Δεν ερχόμαστε εδώ για να ξεκινήσει μια συζήτηση, μήπως υπάρχουν άλλοι τρεις να υπογράψουν. Αυτό γίνεται ως προεργασία, πριν. Θυμόσαστε και την άλλη φορά με αφορμή την κλήτευση, κατά σύμπτωση, του κ. Παππά, πάλι είχατε υπογράψει πέντε. Εγώ σας είπα δεν πειράζει και το κάνω δεκτό, αλλά αυτό δεν θα γίνει σύστημα. Θα πρέπει κάποια στιγμή, όλοι να σεβαστούμε τον Κανονισμό.

Κατά συνέπεια, πριν μπούμε στην ουσία και το τι ζητάτε, διότι έχετε κάνει, ήδη, αίτημα με ερώτηση που την υποβάλλει το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., ακριβώς με τα ίδια ερωτήματα. Δηλαδή, πόσο θα πρέπει να ασχοληθεί η Βουλή με το συγκεκριμένο ζήτημα. Υπάρχει ένα θέμα, για να δούμε μετά και τη δική μας αρμοδιότητα.

Τρίτο και τελευταίο. Αύριο, ο κ. Παππάς απαντάει σε ερώτηση του κ. Βενιζέλου που έχει ένα παρεμφερές περιεχόμενο.

Θα ήθελα, λοιπόν, με βάση αυτά, να μου πείτε εάν επιμένετε στην αίτησή σας και εάν έχετε να πείτε ή να διαφοροποιήσετε κάτι από το αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., διότι την ζήτησα και είδα ότι είναι ακριβώς τα ίδια ερωτήματα. Ως προς τι, η Επιτροπή μας, Θεσμών και Διαφάνειας, θα απασχοληθεί με αυτό το ζήτημα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Αφού ολοκληρώσατε και έχω ζητήσει το λόγο επί της διαδικασίας, κυρία Πρόεδρε, εμείς δεν ζητήσαμε να γίνει σήμερα συζήτηση. Όπως είδατε στο αίτημά μας δεν ζητάμε να γίνει συζήτηση. Θέσαμε το θέμα ως οφείλουμε και βάσει, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, το άρθρο 41α του Κανονισμού της Βουλής, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μπορεί να επιληφθεί επί τέτοιων θεμάτων.

Υποβάλαμε την πρότασή μας με τις πέντε υπογραφές. Τα 2/5 δεν είναι κλήτευση, για να ακροαστούμε τον κ. Παππά στις ρωτήσεις που μπορούμε να του υποβάλουμε. Δεν είναι ανάγκη να είναι στην υπογραφή. Γίνεται ψηφοφορία και αν και άλλα Κόμματα συναινέσουν, τότε λαμβάνεται η απόφαση. Οπότε, τότε γίνεται ξεχωριστή συνεδρίαση της δική μας Επιτροπής, η οποία αποφασίζει αν θα συζητήσουμε αυτό το θέμα.

Άρα, αυτό είναι το αίτημά μας. Η Επιτροπή λειτουργεί ξεχωριστά. Η Ολομέλεια της Βουλής, που θα συζητηθεί αύριο το αίτημα του κ. Βενιζέλου, που είναι προς τον κ. Πρωθυπουργό και βάσει του Κανονισμού μπορεί να απαντήσει ο κ. Παππάς, αφού αναφέρεται και σε εκείνον προσωπικά, λειτουργεί διαφορετικά. Όπως και η δική μας επίκαιρη ερώτηση με τις υπογραφές σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, με επικεφαλής τον Πρόεδρό μας, είναι άλλη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Κύριε Πρόεδρε, επειδή μου δίνετε την ευκαιρία και απευθυνόμενος σε εσάς, θέλω να πω κάτι που αφορά στην εμπειρία μου που έχω από τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών. Ξέρετε ότι έχω διατελέσει Πρόεδρος σε δύο Εξεταστικές Επιτροπές. Μου κάνει εντύπωση, πώς η Κυβέρνηση επιμένει και φέρνει θέματα Εξεταστικών Επιτροπών επιλεκτικά χρονολογικά, όπως είναι αυτή για την Υγεία, όπως και οι δύο, ακόμη, που έχουν καταθέσει.

Όχι δεν πρόκειται για αντιπερισπασμό, κυρία Πρόεδρε. Εννοώ ότι κάπου πρέπει να σταματήσουν αυτά, γιατί όταν ξεκινήσουν δεν έχουν τέλος. Η εμπειρία μου 42 χρόνια τώρα στο Κοινοβούλιο, μου δίνει το δικαίωμα να πω, ότι όταν ανοίξουν οι «ασκοί του Αιόλου» δεν κλείνουν. Κάπου πρέπει να σταματήσει αυτό το θέμα.

Αυτή την έκκληση ήθελα να κάνω. Ευχαριστώ πολύ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ανατρέχοντας στα Πρακτικά του διορισμού σας, είδα ότι παρά το γεγονός ότι δεν σας ψηφίσαμε, πήραμε θετική θέση και είδα τη δική μου ομιλία, σας καλωσόρισα, σας είπα ότι έχετε να επιτελέσατε ένα δύσκολο έργο, σας είπα ότι θα πρέπει να σκεφθείτε πάρα πολύ καλά τη δημόσια εικόνα σας και βέβαια σας είχα προτείνει και τότε το προσωπικό, ένα ορισμένο θέμα, το οποίο δεν έχει ακόμα λυθεί και στο οποίο περιμένω ακόμα απάντηση.

Υπάρχουν 51 εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν επανήλθαν στις υπηρεσίες τους, όταν ήταν 2.100. Τώρα ακούω από το Γενικό Διευθυντή, ότι αυτό που γράφετε ότι είναι 2.100, είναι 2.272.

Είχα, λοιπόν, ζητήσει να προσέξετε πολύ την εικόνα σας, όσον αφορά στην πολιτική συμπεριφορά, διότι όλα κρίνονται. Εδώ, εγώ αποδέχομαι και τις δικές μας ευθύνες, όπως και εσείς αποδεχθήκατε τις δικές μας ευθύνες, ότι αυτό μας διανεμηθεί σήμερα, πριν από δέκα λεπτά. Έπρεπε να σας είχαμε καλέσει νωρίτερα και δεν σας καλέσαμε, δεν ήρθατε μόνοι σας. Έχετε υποχρέωση να φέρετε τον απολογισμό των οικονομικών ετών 2014 και 2015, όπως όλες οι ΔΕΚΟ και όλες οι ανεξάρτητες αρχές, έχουν υποχρέωση να φέρνουν τους οικονομικούς τους απολογισμούς και έτσι τους φέρατε.

Θα πω δύο λόγια για το πολιτικό θέμα και θα αναφερθώ και στο οργανόγραμμα και στα οικονομικά.

Όσον αφορά στο πολιτικό θέμα, εμείς στη Ν.Δ. θεωρούμε ότι είμαστε αδικημένοι από τη συμπεριφορά σας απέναντί μας. Δεν θα αναφερθώ σε συγκεκριμένα γεγονότα, αλλά παρουσιάστηκαν σε κεντρικά δελτία ειδήσεων αλλοιωμένα στοιχεία. Η απάντηση, που δώσατε σε ανακοίνωση της Ν.Δ., δεν ήταν καθόλου πειστική, αναφερθήκατε σε προσωπικά θέματα και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να είστε πιο φειδωλοί σε αυτό το θέμα και να ελέγξετε καλά τους εξωτερικούς σας συνεργάτες.

Το ερώτημά μου είναι το εξής. Έχετε πολλούς ικανούς συνεργάτες, ικανούς δημοσιογράφους, παρά το γεγονός αυτό εσείς διαθέτετε εκπομπές με εξωτερικούς συνεργάτες. Πρέπει να δείτε, πώς, τι και γιατί και να κρίνετε και τη συμπεριφορά των εξωτερικών συνεργατών, διότι οι εξωτερικοί συνεργάτες έχουν άλλες ιδέες πολιτικές, άλλες σκέψεις, έχουν άλλα απωθημένα. Επομένως, αυτό είναι ένα σοβαρό πολιτικό θέμα.

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά, εγώ πήρα μόνο, αυτά που είχαμε πάρει όλοι μας, την έκθεση των ορκωτών λογιστών – η Thornton είναι μια καλή εταιρεία πράγματι – η οποία είναι πανομοιότυπη και για το 2014 και των 2015. Έχει μόνο μια διαφορά, αναφορικά με την διανομή του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή τη διανομή του κέρδος από τις μετοχές. Εάν δεν απατώμαι, η μία μετοχή ήταν 126.000 και η άλλη 142.000 ή 148.000, μια μικρή διαφορά, αλλά υπήρχε μια διάφορα και ήταν η μόνη που βρήκα.

Βλέποντας, όμως, τα οικονομικά στοιχεία, που μας έδωσε ο κ. Ταγματάρχης, πριν από δέκα λεπτά, διαπιστώνω ότι η διαφορά που υπάρχει μεταξύ του 2015 και του 2016, σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό και τον απολογισμό, που είναι περίπου 19 εκατ., προήλθαν από δύο κυρίως πηγές.

Η μία πηγή, η κυριότερη, ήταν το ανταποδοτικό τέλος, δηλαδή οι εισφορές που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες για την ΕΡΤ,  που ήταν περισσότερο κατά 5 εκατ. και η άλλη ήταν από την κτήση των παγίων από το επενδυτικό πρόγραμμα, που η διαφορά ήταν περίπου άλλα 8 εκατ.. Άρα 5 εκατ. και 8 εκατ. ίσον 13 εκατ. και τα υπόλοιπα ήταν, εδώ θα σταθώ, από τη μείωση των εξόδων. Το καλωσορίζω αυτό. Ειλικρινά, νομίζω ότι έτσι πρέπει να λειτουργούμε όλοι, δηλαδή να κάνουμε τις περικοπές μας εκεί που μπορούμε να κάνουμε τις περικοπές μας και αυτό είναι υπέρ της ΕΡΤ.

Κλείνοντας, λοιπόν, θα ήθελα να αναφερθώ στο πολιτικό θέμα. Εμείς όλοι, όπως ξέρετε, από τη Ν.Δ., συμμετέχουμε στις εκπομπές, στις οποίες μας καλείτε. Επομένως, ορισμένα που έχουν λεχθεί, ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. έχουν κηρύξει εμπάργκο στην ΕΡΤ δεν είναι σωστά. Για παράδειγμα, εγώ θα είμαι καλεσμένος το Σάββατο, μετά από πολύ καιρό που δεν ερχόμουν.

Θα ήθελα, λοιπόν, εσείς οι δύο, να σκύψετε και να δείτε καλά όλα αυτά, τα οποία αναφέρονται. Για παράδειγμα, μού κάνει φοβερή εντύπωση, εδώ απευθύνομαι και σε εσάς κύριε Υπουργέ, ότι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πλέον διακινεί non paper. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων διακινεί ειδήσεις, δεν διακινεί non paper και μάλιστα non paper πανομοιότυπα με άλλα non paper, τα οποία έρχονται από κάπου αλλού. Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα και θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, να το προσέξετε προσωπικά εσείς. Σας ευχαριστώ.

Print
1550 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω