Search
× Search
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Παρέμβαση του Βουλευτή Β' Πειραιά, κ. Ι. Τραγάκη, στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων

Παρέμβαση του Βουλευτή Β' Πειραιά, κ. Ι. Τραγάκη, στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα ημερησίας διάταξης: Διατύπωση γνώμης επί της πρότασης Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (COM (2016) 750 final), σχετικά με τον ορισμό, την παρουσίαση και την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, τη χρήση των ονομασιών των αλκοολούχων ποτών στην παρουσίαση και επισήμανση άλλων τροφίμων, καθώς και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων για τα αλκοολούχα ποτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πάρω το λόγο επί της διαδικασίας.

Επειδή έχω διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής αυτής επί έξι ολόκληρα χρόνια, θα ήθελα να σας καταθέσω την εμπειρία μου πάνω σ' αυτό το θέμα που έχουμε σήμερα να συζητήσουμε και να ενημερώσω και τους καινούργιους συναδέλφους, οι οποίοι δεν αρέσκονται σε διακοπές, αλλά εγώ δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να σας διακόψω, αλλά απευθύνθηκα στην Υπηρεσία ως είχαν το δικαίωμα να το κάνω, προς γνώση.

Κύριε Πρόεδρε, επειδή έρχεται καθυστερημένα αυτή η έκφραση γνώμης και μάλιστα καθυστερημένα και πιεστικά, χωρίς αυτό να αφορά εσάς, ήθελα να πω, ότι από τη στιγμή που δεν έχουμε την υποχρεωτικότητα της γνώμης και πάμε με την αρχή της επικουρικότητας, έχουμε κάθε δικαίωμα να εκφράσουμε την άποψή μας, την οποία θα μεταφέρετε εσείς μέσω των Υπηρεσιών, διότι, πράγματι, στη διαπραγμάτευση θα φανούν πολύ χρήσιμες.

Προσωπική μου γνώμη είναι, ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει η πρόβλεψη για να μη χαθούν τα προϊόντα μας, τα οποία θέλουμε να προασπίσουμε και για να μη χαθεί πρόβλεψη, θα πρέπει να αναφερθούμε στην προηγούμενη Οδηγία που ίσχυσε και έκανε σαφή προσδιορισμό της γεωγραφικότητας των προϊόντων και αυτή είναι η θέση των Ελληνικών Κυβερνήσεων κάθε φορά, όπως και τώρα, βέβαια.

Θα ήθελα, λοιπόν, να σας παρακαλέσω, επειδή είναι πολύ σύντομη η διαδικασία, να βγει η γνώμη, να γίνει η Έκθεση από τις Υπηρεσίες και να αποσταλεί άμεσα στη διαπραγματευτική ομάδα, ώστε να αποτελέσει ένα όπλο, ότι υπάρχει μία γνώμη της Επιτροπής μας εδώ, η οποία υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας μας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Προεδρεύων των Επιτροπών): Ευχαριστούμε για την παρέμβασή σας, κύριε Αντιπρόεδρε της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Νομίζω, ότι αυτό το νόημα έχει η όλη διαδικασία, να διατυπωθεί η γνώμη και, βεβαίως, να αποσταλεί όσο γίνεται πιο γρήγορα για να προλάβουμε τις εξελίξεις.

 

Print
1430 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω