Search
× Search
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Παρέμβαση Ι. Τραγάκη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής

Παρέμβαση Ι. Τραγάκη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής, με θέμα ημερησίας διάταξης τη συζήτηση επί της Εκθέσεως Πεπραγμένων (2015) της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ακρόαση του Προέδρου, κ. Δημητρίου Κυριτσάκη.


ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής - Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Τραγάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ : Κύριε Πρόεδρε, είναι γεγονός ότι σας περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη τόσα χρόνια διότι αναγνωρίζουμε το έργο το οποίο έχετε επιτελέσει στην Επιτροπή.

 Είναι η πρώτη μας ακρόαση μετά τις 2 Φεβρουαρίου του 2016. Η συζήτηση τότε είχε αναλωθεί σε ορισμένα πράγματα, τα οποία θα αναφέρω στη συνέχεια.

Διαβάζοντας την Έκθεση σας, είδα ότι στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανταγωνισμού, σε ό,τι αφορά στις παρεμβάσεις αποφάσεων στον τομέα των τροφίμων, κατέχουμε την πρώτη θέση.

Η Επιτροπή κατέχει την έβδομη θέση, όσον αφορά στη διεκπεραίωση υποθέσεων παράβασης του δικαίου του ανταγωνισμού και την 14η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού στην κίνηση νέων ερευνών.

Όταν παραλάβατε εσείς την Αρχή, σε ποια θέση βρισκόμασταν;

Αντίστοιχα στην παγκόσμια κατάταξη είμαστε πολύ ψηλά, γι' αυτό και μου κάνει εντύπωση, ότι ο κ. Υπουργός επιμένει να αναθέσετε σε έναν Οίκο στο εξωτερικό, που θα μας στοιχίσει περίπου 50.000 ευρώ, για να καταταγεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όταν έχει αναγνωριστεί το έργο της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία σε όλες τις εκθέσεις της αναφέρεται ευμενώς στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αναφέρεται ευμενώς, διότι έχετε πετύχει πάρα πολλά πράγματα και όσον αφορά στις εκκρεμείς υποθέσεις, οι οποίες έχουν περιοριστεί, ήδη μας είπατε ότι είναι 133 και ότι σκοπός σας είναι, όταν αποχωρήσετε, έχετε ακόμα αρκετό περιθώριο, να μην έχετε καμία εκκρεμή υπόθεση.

Θέλω να κάνω μια αναδρομή, η οποία αφορά όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές και θα ήθελα, κυρία Πρόεδρε, με την άδειά σας, να αναφερθώ στις κυβερνητικές παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν σχέση όχι μόνο με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά με όλες τις Αρχές.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού με το ν.3959/2011 είναι γνωστό ότι εποπτεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πηγαίνει με το ενωσιακό δίκαιο. Επίσης, απεδείχθη, διότι οι ήρθε η Έκθεση της Αρχής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι υπήρξαν σοβαρά προβλήματα με το ν.4364/2016, που επιχειρήθηκε μια, άνευ προηγουμένου, παρέμβαση στην αυτονομία της επιτροπής ανταγωνισμού, η οποία είχε σαν στόχο σχεδόν όλους, όλο το Συμβούλιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με κύριο αποδέκτη τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε.

Δεν επαναφέρω αυτό το θέμα, το θέτω όμως σαν θέμα παρέμβασης στις Ανεξάρτητες Αρχές, όπως παρεμβάσεις υπήρξαν - και υπήρξε και καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - και σε άλλες ανεξάρτητες αρχές, όπως είναι η Ρ.Α.Ε. και η Επιτροπή Ελεύθερου Εμπορίου.

Παρεμπιπτόντως, δημιουργήθηκε μια Γενική Γραμματεία Εμπορίου και υπάρχει ένα Τμήμα Παρακολούθησης Τιμών. Δεν κατάλαβα, αυτό υπεισέρχεται στις δικές της αρμοδιότητες; Δηλαδή, επιχειρείται, μέσω μιας Γραμματείας στο Υπουργείο Εμπορίου, να δημιουργηθεί Τμήμα Παρακολούθησης Τιμών, αφού αυτό είναι αρμοδιότητα δική σας.

Επομένως, και εδώ υπήρξε μια «ανορθογραφία».

Με το ν.4389/2016, με τα άρθρα 103 και 104, διορθώθηκαν ορισμένα πράγματα και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μου πείτε, επειδή είχα διαβάσει τις παρατηρήσεις σας επί του ν.4364/16, εάν ικανοποιήθηκαν όλες σας οι παρατηρήσεις; Διότι, έχω αμφιβολία, εάν έχουν όλες σας οι παρατηρήσεις εναρμονιστεί με τον καινούργιο νόμο, που βρίσκεται εν ισχύ.

Μου είχε κάνει εντύπωση ότι στην υπόθεση Μαρινόπουλου - Σκλαβενίτη κλείσατε 22 υποκαταστήματα και είχα το ερωτηματικό, γιατί; Πήρα σήμερα την απάντηση από εσάς και είδα ότι τα κλείσαμε, διότι δημιουργούσαν πρόβλημα στους μικρούς λιανεμπόρους και στους ανθρώπους, οι οποίοι είχαν σχέση με την εταιρία.

Θα ήθελα επίσης να μου απαντήσετε, σχετικά με το θέμα του προσωπικού, εάν έχουν ικανοποιηθεί τα σχετικά αιτήματά σας και σε ό,τι αφορά στους εισηγητές και αν χρησιμοποιείτε ακόμα εξωτερικούς δικηγόρους σε υποθέσεις πλαφόν;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΤΣΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού): Ναι.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Χρησιμοποιείτε, αλλά σας περιορίστηκε πολύ το κονδύλι, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την πρόσληψη εξωτερικών δικηγόρων για ορισμένες υποθέσεις, οι οποίες είναι άμεσου ενδιαφέροντος.

Επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά, ότι σας περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη και έχουμε δει απτά αποτελέσματα από την παρουσία σας εκεί όχι μόνο τη δική σας, αλλά και του Αντιπροέδρου και όλων των μελών, καθώς και όλων των υπαλλήλων, που, πράγματι, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία είναι στο καθήκον τους.

Θα σας κάνω τώρα μια τελευταία ερώτηση αιχμηρή.

Από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία έδειξαν, ότι οι τιμές του 2016 ήταν αυξημένες έναντι του 2015 κατά 3,6% στα τρόφιμα και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να κάνετε ένα σχόλιο για αυτό.

Ευχαριστώ πολύ.


Print
1346 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω