Search
× Search
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Παρέμβαση Ι. Τραγάκη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής

Παρέμβαση Ι. Τραγάκη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής με θέμα ημερησίας διάταξης: Ακρόαση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, κυρίας Μαρίας Παπασπύρου και συζήτηση επί των Ετήσιων Εκθέσεων 2014 και 2015.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Τραγάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Το πρώτο μου ερώτημα αφορά τους 12 ειδικούς επιθεωρητές. Πως επελέγησαν; Ποιος επέλεξε;

Όταν είχατε τον έλεγχο πόθεν έσχες, πώς γινόταν ο έλεγχος; Δειγματοληπτικά; Παραδείγματος χάριν, εσείς τότε είχατε περίπου 112.000 υπόθεσης, πως γινόταν ο έλεγχος; Το λέω αυτό γιατί κυριαρχεί μια φήμη ότι στην Βουλή δεν γίνεται έλεγχος για το πόθεν έσχες των Βουλευτών, θα ήθελα να πω και να το επισημάνω για μια ακόμη φορά, επειδή έχω κάνει Πρόεδρος στην Επιτροπή για πολλά χρόνια, αλλά τώρα Πρόεδρος είναι η Πρόεδρος μας. Εδώ, γίνεται έλεγχος από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών και έρχεται σε Επιτροπή που συμμετέχουν καθηγητές. Έρχεται σε επιτροπή που συμμετέχουν από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, δια κληρώσεως, ανώτατοι δικαστικοί, οι οποίοι κάνουν τον έλεγχο. Γίνεται έλεγχος σε όλες τις υποθέσεις και όχι δειγματοληπτικά. Το αναφέρω αυτό γιατί αιωρείται ότι οι Βουλευτές είναι συνήθως ελέγχοντες και ελεγχόμενοι. Δεν είμαστε ελέγχοντες και ελεγχόμενοι.

Το δεύτερο μου ερώτημα αφορά στις ανώνυμες καταγγελίες. Επιλαμβάνεται ανώνυμες καταγγελίες, τις αξιολογείται, με ποιο τρόπο τις αξιολογείται; Με ποιο τρόπο αξιολογείται αυτές τις ανώνυμες καταγγελίες ώστε να επιληφθείτε αυτών των καταγγελιών; Οι  επώνυμες καταγγελίες είδα με χαρά ότι ανέβηκαν και πήγαν στο 44%, εάν δεν απατώμαι. Εσείς είστε μία μονοπρόσωπη αρχή, υπάρχουν όμως και αρχές οι οποίες σας επικαλύπτουν. Κλείνω, επειδή κοιτάτε το ρόλο σας και είναι η τελευταία μου ερώτηση.

Παραδείγματος χάριν, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν γίνεται έλεγχος, διότι τις δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τις ελέγχει μόνο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει ειδικό μηχανισμό. Επίσης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει δική του επιθεώρησης, όπως είναι η επιθεώρηση των δικαστηρίων, στον Άρειο Πάγο και κάθε ανώτατο δικαστήριο έχει την δική του επιθεώρηση. Σε εσάς έρχονται μόνο για τους δικαστικούς υπαλλήλους, γιατί είναι υπάλληλοι που είναι της αρμοδιότητας σας. Λυπάμαι που σας καθυστέρησε για λίγο, ήθελα μόνο να μου αποσαφηνίσετε αυτά τα ερωτήματα, γιατί είχα διαβάσει την έκθεση σας και ήθελαν να συμμετάσχω και εγώ στη συζήτηση. Ευχαριστώ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Πριν απαντήσετε κύρια Παπασπύρου, ήθελα να σας ρωτήσω αυτός ο θεσμός του κοινωνικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης που αναφέρεται, πως πραγματοποιείται;

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ (Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης): Δεν έχω πει για κάτι τέτοιο. Εγώ δεν το γνωρίζω αυτό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, κοινωνικός έλεγχος, κυρία Πρόεδρε, δεν έχει αναφερθεί από κανένα. Για παράδειγμα, από τον κ. Ρακιντζή, που τον είχαμε ακροαστεί 11 φορές, δεν έχει έρθει. Δεν ξέρω εάν το θέσατε σήμερα εσείς.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Προβλέπεται στον νόμο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Γι’ αυτό το λόγο είναι εύλογο το ερώτημα της κυρίας Προέδρου, γιατί προβλέπεται από τον νόμο.

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ (Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης): Δεν έχω θέσει κάτι τέτοιο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Είναι σε αχρησία οι διατάξεις.

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ (Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης): Οι 12 επιθεωρητές έχουν επιλεγεί από τον κ. Ρακιντζή. Πάντοτε επιλέγονται με κάποια αντικειμενικά κριτήρια και με πρόταση του Γενικού Επιθεωρητή, ο οποίος τους ακροάται. Επειδή έληξε η θητεία, υπάρχουν δύο κενά και έρχονται δύο, έβαλα ορισμένα αντικειμενικά κριτήρια, έχω κάνει Επιτροπή από δύο επιθεωρητές που θα τους ελέγξουμε και στη συνέχεια θα ελέγξουμε τα βιογραφικά τους και θα προχωρήσουμε. Τώρα, ο έλεγχος του πόθεν έσχες είναι ηλεκτρονικός. Ο πρώτος ηλεκτρονικός έλεγχος έγινε στον Γενικό Επιθεωρητή και για κακή μου τύχη είναι και κύριος του έργου ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, γιατί αυτό το θέμα έχει πολύ ενασχόληση.

 Σε πρώτη φάση, εγώ τουλάχιστον, μπορώ να σας πω για το 2014, που έλεγξα τώρα, ελέγξαμε όσους δεν υπέβαλλαν δηλώσεις πόθεν έσχες. Σε πρώτη φάση είμασταν επιεικείς.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ : Με συγχωρείται που σας διακόπτω, υπέβαλλε περίπου το 87% πόθεν έσχες, άρα είναι ένα 13%, που οι περισσότεροι προέρχονται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ (Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης):Όχι, εγώ έχω μόνο ελεγκτικούς μηχανισμούς εκεί.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ : Από την έκθεσή σας είναι αυτά.

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ (Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης): Δεν μπορώ να σας μιλήσω για το παρελθόν, διότι αφορούν τον προκάτοχό μου. Για εμένα μπορώ να σας πω, ότι, πλέον, ελέγχουμε, μετά αρχίζουμε και κάνουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους, και πάντοτε στα πλαίσια όταν θα δούμε κάτι περίεργο ξεκινάμε και κάνουμε τους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε πάρα πολλούς ελέγχους.

Όσον αφορά στις ανώνυμες καταγγελίες, τις δεχόμαστε τις ανώνυμες καταγγελίες, μάλιστα, στο Γενικό Επιθεωρητή υπάρχει ειδικό άρθρο που μπορεί να κρατήσει την ανωνυμία του ο καταγγέλλων και αυτό το συνεχίζουμε και περαιτέρω. Λοιπόν, τις αξιολογούμε, χρεώνονται σε επιθεωρητές, κάνουμε σύσκεψη μαζί με τους επιθεωρητές, τις αξιολογούμε και αναλόγως όταν δούμε ότι είναι κάποια απλή υπόθεση θα τη διαβιβάσουμε στο ΣΕΕΔ, τις μεγάλες υποθέσεις τις κρατάμε και τις διαχειριζόμαστε εμείς, βέβαια κοιτάμε εάν είναι τεκμηριωμένες.

Όσον αφορά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δεν μπορούμε να μπούμε.

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν μπορούμε να μπούμε στο δικαστικό κομμάτι. Υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Εμείς έχουμε τα ελεγκτικά σώματα, ελέγχουμε τη δημόσια διοίκηση κανονικά, δεν μας εμποδίζει τίποτα και έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πολύ έργο από εδώ και στο εξής.

Θα ακούσετε τι είπα και προηγουμένως. Θα ξεκινήσω και τακτικούς ελέγχους και αυτοί είναι οι σπουδαιότεροι έλεγχοι.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ : Θα ήθελα να κάνω, εάν μου επιτρέπετε μια παρατήρηση για την ΕΛΣΤΑΤ. Επειδή στην ίδια αίθουσα είχε επικαλεστεί κάποιος το δικαίωμά του να μην δίνει στοιχεία στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το έχετε ελέγξει αυτό; 

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ (Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης): Σε εμένα δεν έχει τύχει ποτέ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ : Λέω για την προηγούμενη φορά.  

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ (Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης): Δεν το γνωρίζω αυτό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ : Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να το κοιτάξετε αυτό, διότι ήταν ένα θέμα που μας είχε απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό σε μια συνεδρίαση.  

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ (Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης): Θα το κοιτάξω. Όποιος δεν δίνει στοιχεία, να ξέρετε ότι υπάρχει ο τρόπος. Όλοι δίνουν στο Γενικό Επιθεωρητή ακόμη και τα απόρρητα στοιχεία, διότι εμείς έχουμε και προστασία για το απόρρητο, για πέντε χρόνια και μετά που θα φύγουν οι Ειδικοί Επιθεωρητές πρέπει να τηρούν το απόρρητο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ : Την εχεμύθεια. 

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ (Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης): Ναι, την εχεμύθεια.

Σας ευχαριστώ. 


Print
1446 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω