Search
× Search
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Παρέμβαση του Ι. Τραγάκη στην Επιτροπή ΔΕΚΟ με θέμα: ακρόαση του προτεινόμενου για διορισμό στη θέση του Διοικητή του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.)

Παρέμβαση του Ι. Τραγάκη στην Επιτροπή ΔΕΚΟ με θέμα: ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής, κατά το άρθρο 49 Α του Κανονισμού της Βουλής, του προτεινομένου, από τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο, για διορισμό στη θέση του Διοικητή του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.), κ. Στυλιανού Πλιάκη και διατύπωση γνώμης της Επιτροπής. 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής-Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κύριος Τραγάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Επειδή είστε μηχανικός σας βλέπω με συμπάθεια. Θα σας υποβάλω ορισμένες ερωτήσεις. Κρίνεστε να αναλάβετε ποιόν Οργανισμό; Τον ΟΓΑ;

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΛΙΑΚΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διοικητή του ΟΓΑ): Τα εναπομείναντα τμήματα του ΟΓΑ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όχι τον ΟΓΑ, λέει Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων. Έχετε ασφαλισμένους; Ποιους έχετε; Κανέναν γιατί έχουν πάει στον ΕΦΚΑ.

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΛΙΑΚΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διοικητή του ΟΓΑ): Υπάρχει συμμετοχή.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής-Πρόεδρος της Επιτροπής): Αφού είπε ότι έχουν προηγούμενα περάσει κατά την ασφάλιση στον ΕΦΚΑ και είναι και τα προνοιακά επιδόματα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν υπάρχουν ασφαλισμένοι, άρα ο ΟΓΑ όπως τον έχετε καταντήσει δεν είναι Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων. Και για τοποθετηθούμε εμείς σαν ΝΔ και ο Πρόεδρος μας στην Έκθεση Θεσσαλονίκη και προχθές. Εμείς θέλουμε έναν ΟΓΑ αυτοτελή οργανισμό με ιδιαιτερότητα στον αγροτικό τομέα. Εσείς δίνετε μόνο προνοιακά επιδόματα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής-Πρόεδρος της Επιτροπής): Σε οργανισμό ασφάλισης έχετε μπει να είναι μέσα στους τρείς που θα παραμείνουν.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Πάτε και δίνετε τα προνοιακά επιδόματα, στα οποία είχα την τύχη να ανατρέξω και να δω τι γίνεται με αυτά και θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Προβλέπεται ενοποίηση των επιδομάτων έτσι δεν είναι; Είναι 7 τα επιδόματα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εμπλουτισμός.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ενοποίηση των 7 επιδομάτων που υπάρχουν και μάλιστα, τίθεται και θέμα πλαφόν στα επιδόματα που σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση σε ορισμένα επιδόματα να έχουν μειώσεις. Είναι έτσι ή δεν είναι; Λέμε τώρα ότι ο ΟΓΑ παραμένει με τους μισούς υπαλλήλους απ’ ότι είχε και οι άλλοι μισοί πήγαν στον ΕΦΚΑ. Εσείς είσαστε στον ΕΦΚΑ 7 μήνες και μάλιστα είστε Μέλος του προσωρινού ΔΣ. Πώς έγινε ή επιλογή να μείνουν οι μισοί στο Κεντρικό Υποκατάστημα στην Κεντρική Διεύθυνση του ΟΓΑ και στις 9 υπόλοιπες διευθύνσεις ανά την Ελλάδα-παραδείγματος χάριν στην Δυτική Μακεδονία μόνο 4 υπάλληλοι-να πάνε αυτοί οι υπόλοιποι και να μείνουν οι 288; Ποιος έκανε την επιλογή; Ο κύριος Μπακαλέξης είπε  ότι ήμουν στον ΟΓΑ και τώρα που πάω στον ΕΦΚΑ θα πάρω μαζί μου τους 288 και τους υπόλοιπους τους αφήνω; Πως έγινε η επιλογή με κριτήρια αξιοκρατίας, με γνώσεων, είχαν εμπειρία σε γενικότερα ασφαλιστικά θέματα;

Για την αγροτική εστία. Όπως ξέρετε τα έσοδα της αγροτικής εστίας είναι ανταποδοτικά από τους ασφαλισμένους. Άρα, έχουμε έναν οργανισμό που ασχολείται με την εργατική εστία, παίρνει έσοδα από τους ασφαλισμένους, που δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ αλλά στον ΕΦΚΑ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι, εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Το τελευταίο μου ερώτημα αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Είπατε για την μηχανογράφηση και με την μηχανοργάνωση που υπήρξε, εδώ αναγνωρίστηκε από τον κύριο Μπακαλέξη ότι στον ΟΓΑ μεταξύ 2012-2015 είχε γίνει ένα θαύμα σε ότι αφορά την μηχανοργάνωση και με την μηχανογράφηση, απόδειξη του ήταν ότι η εισπραξιμότητα των 2012 ήταν 35% το 2015 παραδόθηκε 65%, τώρα είναι 32%. Αναγνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα λόγω οικονομικής κρίσης που έχει επεκταθεί αλλά η εισπραξιμότητα έχει μειωθεί.

 Επομένως και το ερώτημά μου είναι τι θα κάνετε για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε συνδυασμό με αυτά που είπα προηγουμένως, για τα ποσοστά του 12, του 15 και του προηγούμενου έτους. Αυτά και δηλώνουμε παρών κύριε Πρόεδρε.


Print
1387 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω