Search
× Search
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Παρέμβαση Ι. Τραγάκη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής

Παρέμβαση Ι. Τραγάκη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συζήτηση επί των Ετήσιων Εκθέσεων (2014 και 2015) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ακρόαση του Προέδρου, κ. Χαράλαμπου Γκότση.


ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΤΑΣΙΑ) ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής) : Το λόγο έχει ο κ. Τραγάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ : Θα ήθελα να σας καλωσορίσω. Σας περάσαμε από την Επιτροπή μας στις 25.11.2015, η γνώμη μας ήταν «παρών», αλλά με θετική άποψη για το πρόσωπό σας και συνεχίζεται αυτή η θετική άποψη.

Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να πω στον κ. Αυλωνίτη, επειδή νομίζω ότι το site εσείς το έχετε, δεν είναι «μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής», είναι «μετά από γνώμη» και επειδή στο site έχετε βάλει «μετά από σύμφωνη γνώμη», δηλαδή είναι διαφορετική η ψηφοφορία, για να μην εμπλέκεται το θέμα αυτό.

Κύριε Γκότση, ό,τι πω δεν αφορά εσάς, αφορά τον Υπουργό των Οικονομικών. Θα επαναλάβω αυτά τα οποία είχα πει και τότε, στις 25.11.2015. Εσείς  απολογείστε τώρα, δηλαδή, μάλλον, αναφέρεστε στα έτη τα οποία δεν ήσασταν Πρόεδρος της Επιτροπής. Εμείς τώρα που αλλάζουμε τον Κ.τ.Β., μετά από δική μου εισήγηση, επειδή παρουσιάζεται το φαινόμενο ο ισολογισμός και ο απολογισμός των προηγούμενων ετών να παρουσιάζεται από άλλη κυβέρνηση η οποία είχε ψηφίσει αλλιώς και αυτό είναι μια ανακολουθία, τη διορθώνουμε εμείς στον Κ.τ.Β. Καταλαβαίνω τη δύσκολη θέση σας, αλλά εγώ θα αναφερθώ σε μερικά θέματα τα οποία νομίζω ότι πρέπει να τα αναφέρουμε.

Κατ’ αρχάς, εσείς είστε ένας εποπτικός οργανισμός, είστε μια Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά συγχρόνως, έχετε δύο παράλληλες δράσεις, είσαστε και σύμβουλος της Κυβέρνησης. Όπως ξέρετε από την πορεία, από το 1995, δεν υπήρξε βίαιη αλλαγή διοικητικού συμβουλίου τόσο σύντομα όσο έγινε στην προηγούμενη διοίκηση. Αυτό δεν αφορά εσάς, αφορά τον Υπουργό, ο οποίος δεν είναι παρών, το είχα εντοπίσει και την προηγούμενη φορά, το αναφέρω και τώρα. Μάλιστα, είχα  εντοπίσει το γεγονός ότι αυτή  η αλλαγή γίνονταν εν μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ήταν ένα πολύ σημαντικό θέμα και υπάρχει στο αρχείο σας επιστολή του προηγούμενου Προέδρου, ο οποίος ζητούσε από τον Υπουργό, τουλάχιστον μέχρι τις 31.12.2015 να παραμείνει στη θέση του, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει με τις γνώσεις του και την εμπειρία που είχε, σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως γνωρίζετε, οι στόχοι της Επιτροπής είναι τρεις. Ο πρώτος στόχος, είναι η εμπιστοσύνη, δηλαδή, να αποκτήσουν εμπιστοσύνη οι αγορές και οι θεσμικοί επενδυτές. Ο δεύτερος στόχος, είναι μετά την εμπιστοσύνη να υπάρχει σχετική ταχύτητα, η οποία κατά κάποιο τρόπο, έχει επιτευχθεί, σημειώστε το αυτό και ο τρίτος στόχος, είναι η ανεξαρτησία. Ως προς την ανεξαρτησία, θα τα βρούμε και θα πούμε μερικά πράγματα.

Διαβάζοντας τον πρόλογό σας, είδα ότι αναφέρεστε για το 15,4% του ελλείμματος, το οποίο εγώ θα το υπερασπιστώ, όπως το είχα υπερασπιστεί και τότε, σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του 2009  και εδώ θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση, η οποία αναφέρεται στην ακαδημαϊκή σας ιδιότητα. Σε πόσες άλλες χώρες της Ε.Ε. προσμετράται στο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων, όπως έγινε το 2009;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΚΟΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) : Αναφέρομαι, όχι στο έλλειμμα του προϋπολογισμού, νομίζω στο ισοζύγιο πληρωμών.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ : Όχι, όχι στο ΑΕΠ αναφέρεστε, «Αποτέλεσμα να αυξηθεί σταδιακά το δημοσιονομικό έλλειμμα να φτάσει το 2009, στο 15,4%». Είναι η δική σας εισήγηση.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΚΟΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) : Βέβαια, δεν είναι δικά μου στοιχεία αυτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι δικά σας είναι της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και για αυτό απευθύνθηκα στην ιδιότητά σας ως ακαδημαϊκός για αυτό το θέμα, διότι αυτό το θέμα πρέπει επιτέλους κάποτε να κλείσει. Είναι στη δικαιοσύνη και πρέπει να κλείσει αυτό το θέμα του 15,4% του ελλείμματος του 2009.

Το άλλο θέμα που θα ήθελα να πω, σε σχέση πάλι με την εισήγησή σας, είναι ότι η έκθεση αναφέρει για το 2015, ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι θα υπάρχει μια χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και οι προοπτικές για το 2016 δεν είναι ευοίωνες. Θέλετε να μου πείτε, εάν αυτό το υιοθετείτε; Είναι γραμμένο στον πρόλογό σας.

Επίσης, θα ήθελα να μου πείτε για τη διαδικασία, πώς προέκυψαν οι αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών; Είναι το ερώτημα το οποίο έθεσε και ο κ. Βενιζέλος και το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό ερώτημα. Δηλαδή, τί έχει συμβεί και αναφέρομαι πάλι στα στοιχεία, τα οποία εσείς έχετε στην έκθεσή σας, για να κάνω την παραδοχή ότι στο τέλος του 2015, είχαμε μείωση 23,58% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος του 2014. Όμως, θα σταθώ στη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο και στη μεγαλύτερη μηνιαία κάθοδο για το 2015. Η μεγαλύτερη μηνιαία  άνοδος ήταν συν 21,96%. Αυτή βέβαια, επήλθε μετά από την κυβερνητική αλλαγή που έγινε και υπήρξαν τότε ευοίωνες προοπτικές για μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, αλλά η μεγαλύτερη πτώση η οποία έφτασε μείον 21,73%, έγινε τον Αύγουστο μετά τα capital controls, που σημαίνει ότι τα capital controls έβλαψαν ανεπανόρθωτα την ελληνική οικονομία.

Στην ερώτησή μου, τότε στον κ. Τσακαλώτο, ο κ. Τσακαλώτος μου είχε απαντήσει και είχε πει για τα capital controls- όπως γνωρίζετε ο προκάτοχός σας είχε εισηγηθεί να μην επιβληθούν τα capital controls στις χρηματιστηριακές συναλλαγές- και είχε πει ο κ.  Τσακαλώτος, ότι στη φιλελευθεροποίηση, εμείς είδαμε ότι καλύτερα θα ήταν να αφήσουμε ελεύθερες τις εισαγωγές παρά να επιβάλουμε τα capital controls στις τραπεζικές συναλλαγές. Τα capital controls όμως, στις τραπεζικές συναλλαγές είχαν μια μείωση 21,73% της αξίας των μετοχών.

Ένα άλλο θέμα στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ και εδώ θέλω την άποψή σας, είναι ότι το 2015, έγιναν εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου συνολικής αξίας 40,8 δις ευρώ και το 2014, ήταν 40 δις ευρώ, δηλαδή, σχεδόν το ίδιο. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο όμως των εντόκων γραμματίων για τις εκδόσεις του 2015, διαμορφώθηκε σε 2,8% έναντι 2,4% που ήταν το 2014. Ξέρετε τί σημαίνει αυτό; Επειδή ήταν 40 δις ευρώ και επειδή είναι 18% η διαφορά, έχασε το ελληνικό δημόσιο 7,2 δις ευρώ το 2015, από την πώληση των εντόκων αυτών γραμματίων.

Όσον αφορά στην ερώτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μου αναλύσετε και μου προκαλεί πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση, το γεγονός ότι οι ανακεφαλαιοποιήσεις σε τρεις τράπεζες έγιναν μεταξύ 21.12 έως 2.1. 2015. Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι μέσα στα Χριστούγεννα, δηλαδή στις γιορτές έγινε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και επειδή και εσείς γνωρίζετε καλύτερα από όλους μας ότι η ανακεφαλαιοποίηση αυτή έγινε από ορισμένα ξένα funds, για αυτό υπήρξε και απαξίωση της χρηματιστηριακής αξίας των ελληνικών τραπεζών. Θα ήθελα να μου αναφέρετε μόνο για μια τράπεζα, για την «ATTIΚA BANK».

 Υπήρξε για την Attica Bank ένα ενδιαφέρον σημείωμα το οποίο αναφέρεται σε αυτό, γιατί τα αντληθέντα κεφάλαια ήταν 681 εκατ., αλλά για την Attica Bank αναφέρεται ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών με δικαίωμα προτίμησης κ.τ.λ. κ.τ.λ., για να μην τα διαβάζω όλα, καλύφθηκε μόνο το 0, 018% της αύξησης από τον εσωτερικό, δηλαδή από τους παλαιούς μετόχους της Attica Bank.

Νομίζω ότι αυτά είναι ορισμένα ερωτηματικά τα οποία πρέπει να μας διευκρινίσετε, γιατί όλοι γνωρίζουμε όσοι έρχονται σε επαφή με τις τράπεζες ότι από την άντληση οποιουδήποτε κεφαλαίου ή οποιοδήποτε δανείου τελικά βρίσκονται ενώπιον μιας Επιτροπής στην οποία στην μια ηγείται σε μια ορισμένη τράπεζα ένας από την Ουκρανία, σε άλλη ηγείται από την Κροατία. Και αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, οι ελληνικές τράπεζες τελικά έχουν πέσει σε απαξίωση και νομίζω ότι θα πρέπει να δώσετε πολύ μεγάλη σημασία σε όλο αυτό για να μπορέσετε η επόμενη ανακεφαλαιοποίηση αν θα χρειαστεί που πιθανόν να χρειαστεί, διότι είχαμε εδώ τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος όταν μας έκανε την εξαμηνιαία πρόβλεψη ο οποίος ήταν αισιόδοξος ότι οι ελληνικές τράπεζες θα σταθούν πάλι στο ύψος τους.

Ευχαριστώ πολύ.


Print
1699 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω