Search
× Search
Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Δελτία Τύπου

Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής - Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής ): Θέλω να ευχαριστήσω για την παρουσία τους τους δύο Υφυπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον κ. Γιώργο Γεωργαντά και τον κ. Θόδωρο Λιβάνιο, καθώς τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, τον κύριο Αθανάσιο Στάβερη  και την Σύμβουλο του Υπουργού, την κυρία Γιαννακάκη.

Τώρα ο λόγος στον κ. Τραγάκη, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ..

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Καταρχάς, για να ανανεώνεται η θητεία σας σημαίνει ότι πετύχατε στην αποστολή σας. Και νομίζω ότι πραγματικά πετύχατε σε δύσκολη συγκυρία αν αναλογιστούμε ότι αντιμετωπίστηκε και η πανδημία που ήταν ένα πολύ σημαντικό θέμα.

Επίσης, κάτι που δεν το συνηθίζω, θα δώσω συγχαρητήρια και στους Υπουργούς τους παριστάμενους, διότι καταφέρανε σε όλο αυτό τον κυκεώνα που δημιουργήθηκε με την πανδημία να προχωρήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό με σημαντικές αποφάσεις, σημαντικές πρωτοβουλίες, σημαντικές νομοθετήσεις.

 Η Αρχή, είναι μια Ανεξάρτητη Αρχή η οποία δημιουργήθηκε το 1992 με τον 2075, του ΄92, αλλά σημαντικό στοιχείο ήταν και το 1998 όταν ενσωματώθηκαν σε αυτά και τα Ταχυδρομεία.

 Είναι μια Επιτροπή, η οποία έχει αυξημένες αρμοδιότητες. Σκεφτείτε ότι εσείς, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν μπορεί να λάβει μέρος στη δική σας διαδικασία, γιατί εσείς έχετε το πλεονέκτημα να επιλύονται από την Ε.Ε.Τ.Τ. όλες οι διαφορές που υπάρχουν σε ότι αφορά τον ανταγωνισμό.

Βέβαια, εδώ έχω ένα ερώτημα, ότι για την εξασφάλιση του ανταγωνισμού λέει υπάρχει η εξαίρεση της αγοράς τηλεπικοινωνιών και θα ήθελα από τον κ. Πρόεδρο αυτό να το  διευκρινίσει. Εξαιρείται η αγορά τηλεπικοινωνιών .

Τα στοιχεία τα οποία παρέθεσε ο κ. Πρόεδρος και τα οποία αναφέρονται και στην έκθεση του 2020, τα οποία είναι και σημαντικά στοιχεία, είναι γεγονός ότι η Αρχή ανέλαβε αρκετές ρυθμιστικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στο πλαίσιο του δίκαιου και ελεύθερου ανταγωνισμού, με πρωταρχικούς στόχους την προστασία των καταναλωτών και την ουσιαστική συμβολή της στην ανάπτυξη της χώρας.

Εδώ, θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση και να πω ότι από τα στοιχεία τα οποία μελέτησα το τι έχει αποδώσει η Επιτροπή στον κρατικό προϋπολογισμό την 20ετία λειτουργίας από το 2000 μέχρι το 2020, απέδωσε στον κρατικό προϋπολογισμό 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κάνοντας και πάλι εδώ μια παρένθεση, θα πω ότι κορυφαία ενέργεια ήταν η διαγωνιστική διαδικασία για τα 5G που απόδωσε 372,26 εκατομμύρια ευρώ με ελεύθερο διαγωνισμό, στην οποία συμμετείχαν πράγματι τρεις πάροχοι και συμμετείχε και ένας για την ανανέωσή του 4G. Αυτά είναι τα σημαντικά στοιχεία που έχω επιλέξει.

Τώρα, θα πρέπει όμως για τη δημιουργία των εφαρμογών και των λύσεων, τις οποίες ανέφερε ο κ. Πρόεδρος, θα πρέπει να βοηθήσουμε λίγο στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Δηλαδή, η ταχεία ανάπτυξη του 5G στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το ανάγλυφο της χώρας δημιουργεί πολλές δυσκολίες για το 5G, έχει προχωρήσει πάρα πολύ και έχει αρκετές ιδιαιτερότητες. Θα πρέπει να υπάρξει ένας κοινός σχεδιασμός των 5G δικτύων και των υπολοίπων, όπως είναι π.χ. τα οπτικά δίκτυα τα οποία ανέφερε και ο κ. Πρόεδρος και τα οποία ανέφερε και ο κ. Υπουργός που είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα.

 Θέλω να αναφερθώ λίγο και στα αιτήματα των καταγγελιών. Υπήρξαν 15.000 γραπτά αιτήματα καταγγελιών το 2020 και άλλα τόσα περίπου πιστεύω ότι θα είναι για το 2021 με την έκθεση που θα μας παραδοθεί.  Από αυτά τα 12.000 αφορούσαν τις τηλεπικοινωνίες. Αμφισβήτηση χρεώσεων, που είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, σε λογαριασμούς, αμφισβήτηση επίσης ορισμένων τελών τα οποία δημιουργούνται, αμφισβήτηση σε ότι αφορά ορισμένες υπηρεσίες, όπως είναι π.χ. τα πενταψήφια τηλέφωνα, που δημιουργείται ένα πραγματικό σημαντικό θέμα στα πενταψήφια τηλέφωνα.

Αμφισβήτηση σε ότι αφορά ορισμένες χρεώσεις, οι οποίες γίνονται χωρίς τη συναίνεση των καταναλωτών και επ΄ αυτού έχουμε και εμείς οι ίδιοι Βουλευτές παρατηρήσεις πάνω σε αυτό το θέμα και έχουμε προσφύγει για να δούμε τι γίνεται με ορισμένες χρεώσεις που γίνονται εις βάρος μας, χωρίς να έχουμε εμείς συναινέσει σε αυτές τις χρεώσεις.

Υπήρξαν και 3.000 καταγγελίες στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, κυρίως για καθυστερήσεις επιδόσεων.

Εδώ, θέλω να κάνω μια παρατήρηση. Συμμετέχω στην Επιτροπή περίπου 40 χρόνια. Όταν αναφερθήκατε στα Ταχυδρομεία, το έχω αναφέρει σε όλες σχεδόν τις συνεδριάσεις της Επιτροπής, οι ταχυμεταφορές επέλεξαν όλες να πάρουν το μερίδιό τους στις μεγάλες πόλεις εκεί που είναι κοντινές οι διαδρομές και εκεί που είναι ο μεγάλος αριθμός.

Ο ΕΛ.ΤΑ. όμως, ο οποίος έχει την καθολική υπηρεσία σε όλη την Ελλάδα και στο τελευταίο χωριό να πηγαίνει ο ταχυδρομικός διανομέας ή αν δεν υπάρχει το ταχυδρομικό κουτί και χαίρομαι που είπατε, κ. Παντελή, ότι 1.500 καινούργια κουτιά θα μπουν σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα.

Βέβαια, όπως πολύ σωστά είπατε και εσείς, έγινε μια οικονομική παρέμβαση για τα ΕΛ.ΤΑ. ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις δυσκολίες και η όποια παρέμβαση αυτή επέτρεψε να κρατηθούν σε κάποια ισορροπία τα έξοδα και τα έσοδα των ΕΛ.ΤΑ., διότι πράγματι από εκεί πάσχανε.

Επομένως, νομίζω ότι θα πρέπει να συνεχίσετε με την ίδια διάθεση. Η ανανέωση δεν είναι μόνο για άλλη μία φορά, για σας κ. Πρόεδρε, για τέσσερα χρόνια ακόμα. Ελπίζω ότι θα πετύχετε και βεβαίως η θέση μας είναι θετική, η γνώμη μας είναι θετική ως προς την επιλογή σας.

Θα μου επιτρέψετε να κατέβω στην Ολομέλεια, θα διαβάσω τα πρακτικά και τις απαντήσεις από τους κυρίους Υπουργούς.

Σας ευχαριστώ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστούμε τον κ. Τραγάκη. Υπάρχουν κι άλλοι συνάδελφοι οι οποίοι λειτουργούν ταυτόχρονα και οι Επιτροπές και η Ολομέλεια. Θα παρακαλέσω θερμά όποιος έχει τέτοιο λόγο να δηλώνει την γνώμη του η οποία βέβαια εξυπακούεται ότι δηλώνεται και διά των αντιπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. 

Print
849 Rate this article:
No rating

Ομιλίες

Συνεντεύξεις

Δηλώσεις

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω