Search
× Search
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Δελτία Τύπου

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής - Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, καλημέρα σας.  Το λόγο έχει ο κ.  Τραγάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ:  Απλώς, ήθελα να αναφέρω, ότι η συζήτηση του 2012 στην οποία συμμετείχα, όπως θα είδατε στα πρακτικά και μίλησα κιόλας, ήταν μια πολύ σημαντική συζήτηση. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να ανατρέξετε σε αυτά τα πρακτικά, γιατί έχουμε απόψεις, όχι μόνο από τον κύριο Νικολακόπουλο και τους άλλους, αλλά έχουμε απόψεις και από κορυφαίους νομικούς που συμμετείχαν, τότε, στην Επιτροπή για το θέμα αυτό. Το αίτημά σας απ’ ότι είπε, ο κ. Πρόεδρος, δεν είναι, νομίζω εγώ, θέμα πλειοψηφίας. Είναι θέμα ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, γιατί ο νόμος του 2007 δεν αναφέρει σαφώς ότι είναι συναρμοδιότητα της Επιτροπής μας. Αναφέρει αορίστως οποιοδήποτε θέμα. Παραδείγματος χάρη, όπως αναφέρει και για την ΕΥΠ.  Όπως αναφέρει και για την ΕΥΠ, αίτημα το οποίο έχετε καταθέσει για να παραστεί εδώ ο εκπρόσωπος της ΕΥΠ.

ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με όλο το σεβασμό προς τον κ. Τραγάκη, θα ήθελα πραγματικά, με όλο τον σεβασμό και την εμπειρία που κουβαλά στο Κοινοβούλιο, να σας πω, ότι ο νόμος αναφέρει ρητά, ότι ζητούνται πρωτογενή δεδομένα, αφενός, και αφετέρου, υπάρχουν και πρόσφατες μαρτυρικές καταθέσεις Εξεταστικής Επιτροπής. Για να είναι σαφές.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Μα δεν ήταν αυτό το θέμα στην Εξεταστική.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Πάμε στο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Θα δώσω το λόγο, στον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, τον κύριο Κωνσταντίνο Μασσέλο, προκειμένου να παρουσιάσει την έκθεση, αλλά και με την τοποθέτησή του να απαντήσει και σε ερωτήματα τα οποία ήδη έχουν τεθεί και τα οποία ενδεχομένως θα μας βοηθήσουν έτσι ώστε να μην ξανά τεθούν, ίσως, εφόσον από εσάς υπάρχουν απαντήσεις και οι οποίες θα διευκολύνουν όλους μας.  Τι θέλετε, κ. Τραγάκη;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Επειδή η συζήτηση αυτή είναι συνέχεια της συζήτησης που είχαμε κάνει την 1η Φεβρουαρίου, κύριε Πρόεδρε, τότε που επαναβεβαιώθηκε να είναι ο Πρόεδρος και οι δύο Αντιπρόεδροι, οι δύο αναπληρωτές Πρόεδροι και, επειδή έχω κάποια ανειλημμένη υποχρέωση, μπορώ να υποβάλλω, εν τάχει, τέσσερα ερωτήματα που είχα υποβάλλει και την άλλη φορά, μόνο ερωτήματα, για να τα συμπεριλάβει, ο κ. Πρόεδρος, στις απαντήσεις του; Ζητώ αυτή την διευκόλυνση, αν έχει την καλοσύνη.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Μήπως. Να ρωτήσω κάτι, αν θέλετε και το δέχεστε. Μήπως θέλετε, λόγω και της σύντομης παρουσίας των τριών κυρίων, πριν λίγες εβδομάδες δηλαδή, μήπως θέλετε να αλλάξουμε τη διαδικασία, δηλαδή να προηγηθούν οι τοποθετήσεις των συναδέλφων και να δοθούν οι απαντήσεις στο τέλος από όλους; Το λέω γιατί πήρατε και ένα σημείωμα από το τι πρόκειται να εισηγηθεί, ο Πρόεδρος, σήμερα, εδώ. Θέλετε να ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία;

ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΤΣΗΣ: Εμείς συμφωνούμε, κύριε Πρόεδρε. Δεν έχουμε αντίρρηση.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Μυλωνάκη, κυρία Σακοράφα; Να κάνουμε αυτή τη διαδικασία; Κύριε Τραγάκη έχετε το λόγο. Ξεκινάμε με την τοποθέτηση των συναδέλφων από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Πρώτος έχει το λόγο, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο κύριος Τραγάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας θα μιλήσει, ο κ. Στυλιανίδης. Εγώ, απλώς, έχω τέσσερις ερωτήσεις τις οποίες είχα υποβάλει και την άλλη φορά και θέλω, ο κ. Πρόεδρος, να τις συμπεριλάβει στις απαντήσεις που θα δώσει.

Καταρχάς, σας ευχαριστούμε για το σημείωμα που μας στείλατε, διότι ήταν πάρα πολύ αναλυτικό και μας βοήθησε πάρα πολύ στο να υποβάλλουμε αυτές τις ερωτήσεις. Το θέμα ήταν ότι είχατε πει, ότι λόγω της πανδημίας η Αρχή είχε προβεί σε απαραίτητες παρεμβάσεις προς όφελος των καταναλωτών και σε υλοποίηση στοχευμένων ενημερωτικών δράσεων. Μέσα σε αυτές τις ερωτήσεις λοιπόν, έχω να κάνω την ερώτηση σε ό,τι αφορά τη γνωστοποίηση της συγκέντρωσης των Vodafone και Wind που αξιολογήσατε τις επιπτώσεις για τη συγκέντρωση στον ανταγωνισμό, αν δημιούργησε προβλήματα, αν βοήθησε αυτή η συγκέντρωση, εάν προβλέπεται από το ρυθμιστικό πλαίσιο για να γίνει αυτή η συγκέντρωση και μήπως, αυτή η συγκέντρωση, δημιουργούσε υψηλό βαθμό στην εξεταζόμενη αγορά και μπορούσε να προκληθεί σημαντικός περιορισμός στον ανταγωνισμό. Αν ωφέλησε αυτή η συγκέντρωση.

Το δεύτερο ερώτημά μου, αφορά τα δίκτυα 5G από τα οποία, όπως πολύ σωστά είχατε πει και το είδα κιόλας και στον απολογισμό, προέκυψε ένα όφελος 372,26 εκατομμύρια ευρώ. Ήθελα να πω και παρά τις δυσκολίες που έχει ο γεωγραφικός όγκος της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την επέκταση του 5G και πράγματι είδα και την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μέχρι το 2030 είμαστε υποχρεωμένοι, όλοι, να έχει φτάσει, ότι το 5G θα έχει πάει σε όλες τις περιοχές της χώρας μας. Ιδιαίτερα το πρόβλημα υπάρχει στα νησιά που εμείς, σαν νησιωτική χώρα έχουμε πάρα πολλά ρίσκα γι’ αυτό το θέμα.

Ήθελα να ρωτήσω και για τα σταθερά δίκτυα. Διάβασα, ότι βάλατε 1100 υπαίθριες καμπίνες. Αυτές οι υπαίθριες καμπίνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλες τις εταιρείες; Είναι το άλλο μου ερώτημα.

Το επόμενο ερώτημά μου αναφέρεται ως προς τις τιμές. Οι τιμές τιμοκαταλόγου είναι πολύ χαμηλότερες απ’ ότι ήταν. Παραδείγματος χάρη, ο κ. Υπουργός, ο κ. Πιερρακάκης, μάς είχε διαβεβαιώσει στην προηγούμενη συνεδρίαση μας, την 1η Φεβρουαρίου, ότι επειδή μειώνεται το τέλος από την 1η Ιανουαρίου έως και 10% η καταγραφή για το κόστος δεδομένων της κινητής, εάν ληφθεί υπόψη ότι το 2015 οι πάροχοι εισέπρατταν 8 ευρώ ανά Gigabit, μέγεθος που περιορίστηκε στο 1,15 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 21΄ και εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 1 ευρώ για το σύνολο της περασμένης χρονιάς, αυτό ισχύει; Και αν ισχύει, σημαίνει ότι ορθά λειτούργησε η ελεύθερη αγορά, ο ανταγωνισμός απέδωσε και γι’ αυτό το λόγο έπεσαν τόσο οι τιμές.

Όσον αφορά τον κ. Παντελή, το ερώτημα μου αναφέρεται στον φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας για τα Ταχυδρομεία. Αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, ότι ο φορέας της Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας πρέπει να βοηθηθεί. Και νομίζω ότι ο δείκτης ταχύτητας που είδα από την Έκθεση εκτιμήθηκε 59,8%, μια πτώση σε σχέση με το 19΄ που βέβαια είναι και λόγω του γεγονότος του covid. Το ερώτημα μου αφορά τον δείκτη αξιοπιστίας που εκτιμήθηκε στο 91%.

Το άλλο μου ερώτημα αναφέρεται πάλι στον φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας. Υπάρχει έκπτωση 20% για τις μικρές επιχειρήσεις, 2% για τις μεγάλες και παράτεινε την ημερομηνία εξόφλησης. Αυτό σημαίνει ότι οι μικρές επιχειρήσεις έχουν έκπτωση 20% σε ό,τι αφορά την παροχή των καθολικών υπηρεσιών ; Αυτό είναι το ερώτημά μου.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Και εμείς σας ευχαριστούμε κ. Τραγάκη. 

Print
776 Rate this article:
No rating

Ομιλίες

Συνεντεύξεις

Δηλώσεις

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω