Search
× Search
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Δελτία Τύπου

Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής - Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, καλημέρα σας. Στη συνεδρίαση, επίσης, παρίσταται ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Τον λόγο έχει ο κ. Τραγάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ : Η μακροχρόνια παρουσία μου εδώ στο κοινοβούλιο και ειδικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία έχω διατελέσει Πρόεδρος, αρκετά χρόνια, μου δίνει το δικαίωμα να πω ότι ορισμένες παρατηρήσεις οι οποίες έγιναν προηγουμένως από τους κυρίους συναδέλφους ήταν υποκριτικές. Και το δηλώνω, διότι ρητά και κατηγορηματικά κάθε φορά όλες οι κυβερνήσεις οποιασδήποτε κυβέρνησης έφερναν θέματα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και πάντα υπήρχε η πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος.

Έχω αναφερθεί επανειλημμένως και εγώ σε διάφορες συνεδριάσεις αν χρειάζονται τόσες πολλές Ανεξάρτητες Αρχές και είχα προτείνει μάλιστα και την ενοποίηση ορισμένων Ανεξάρτητων Αρχών, ώστε να έχουμε λιγότερες από αυτές τις 38 οι οποίες υπάρχουν. Ο συνάδελφος  που μόλις κατέβηκε από το βήμα τώρα ανέφερε ότι είναι η Επιτροπή μας, αυτή που κρίνει  σήμερα το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο  και είναι απαραίτητη. Είναι απαραίτητη; Ασφαλώς και είναι απαραίτητη.

Επομένως, ας ανατρέξουμε να δούμε πώς δημιουργήθηκε το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Δημιουργήθηκε βέβαια, με τον  4270 / 2004 αλλά λειτούργησε ένα χρόνο αργότερα. Το Νοέμβριο του 2015 δημιουργήθηκε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο με τον κ . Κορλύρα και το οποίο διοικητικό συμβούλιο μέχρι τώρα ετοιμάζει τις Εκθέσεις  σε όλες τις αρμοδιότητες. Έχει αρκετές αρμοδιότητες αυτό κρατήστε το παρακαλώ. Όλα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου έχουν υποχρέωση να παρέχουν πληροφορίες και να συνδράμουν το Συμβούλιο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Επίσης, οι Εκθέσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου σε ό τι αφορά την τήρηση του προϋπολογισμού αξιολογεί τις μακροοικονομικές προβλέψεις. Όπως είπε ο κ. Υπουργός, παρακολουθεί τη συμμόρφωση των αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων που ενσωματώνονται στο εθνικό πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης. Προβαίνει σε αξιολογήσεις, σχετικά με την εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, δημοσιοποιεί τουλάχιστον δύο φορές το έτος  τις εκθέσεις και σε εμάς στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και συνάπτει μνημόνια συνεργασίας με το Υπουργείο Οικονομικών .                 

Εγώ θα ήθελα να αναφερθώ κυρίως σε ένα θέμα, το οποίο είναι και επί των ημερών μας. Ανατρέχω στη γνώμη του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου στις 19/11, του 2021, όταν εξέφρασε γνώμη τότε επί του σχεδίου προϋπολογισμού του 2022. Τότε, εκεί ανεφέρθη ότι το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο υιοθετεί πλήρως όλες τις προβλέψεις που έχει ο προϋπολογισμός του 2022, με υπογραφή του κ. Κορλίρα.

Επομένως, σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός όπως συντάχθηκε από την Κυβέρνηση για το 2022 συμφωνούν με αυτά τα οποία προβλέπει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Βέβαια, υπήρχε μια παρατήρηση στην οποία παρατήρηση εγώ δίνω μεγάλη σημασία όχι λόγω αυτού καθαυτού του γεγονότος το οποίο επικαλείται. Επικαλείται, π.χ., ότι λόγω του Covid - 19 θα μπορούσε να υπάρχουν και να δημιουργηθούν πληθωριστικές τάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε λήψη αντισταθμιστικών μέτρων.

Kαι εδώ τίθεται δικό μου ερώτημα, ότι από τη στιγμή που έχουμε εν εξελίξει έναν πόλεμο ο οποίος έχει δημιουργήσει απρόβλεπτες καταστάσεις και οικονομικές, αλλά και επιβαρύνσεις και όλα αυτά τα βλέπουμε και στα καύσιμα σε 1ο βαθμό, αλλά και σε άλλα προϊόντα, διότι έτσι παρουσιάζεται το φαινόμενο αυτό παγκοσμίως, όχι μόνο παγκοσμίως αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ στην Ελλάδα, από τα στοιχεία τα οποία έδωσε η Στατιστική Υπηρεσία φαίνεται ότι κατά κάποιο τρόπο θα τιθασεύουμε εν μέρει τον πληθωρισμό σε ό τι αφορά το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από το μέσο όρο και η Κυβέρνηση έχει λάβει αρκετά αντισταθμιστικά μέτρα. Αν μπορούσε να μας βοηθήσει ο κ. Υπουργός σε αυτό το θέμα των αντισταθμιστικών μέτρων, τα οποία έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν, ώστε να ελαφρύνουμε κυρίως αυτές τις πληθωριστικές τάσεις οι οποίες υπάρχουν.

Σε ότι αφορά τους προτεινομένους, εγώ δεν έχω να πω τίποτα. Όποιος ανατρέξει στα βιογραφικά των προτεινόμενων, θα βεβαιωθεί ότι πρόκειται για προσωπικότητες οι οποίες θα κοσμήσουν και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, αλλά έχουν κοσμήσει απ΄ όπου κι αν έχουν περάσει. Δηλαδή, έχω κρατήσει για την κυρία Μιαούλη π.χ. που ήταν η ακαδημαϊκή συντονίστρια του προγράμματος «Erasmus». Κaι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για να ξέρετε και είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο του βιογραφικού της.

Έχω κρατήσει για τον κύριο Καινούργιο, ο οποίος είναι καθηγητής χρηματοοικονομικής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο τη σωρεία των δημοσιεύσεων, τη σωρεία των παρεμβάσεων τις οποίες κάνει, έχει κάνει οικονομικές και οι οποίες έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Έχω κρατήσει για τον κ. Τάτσο καθηγητή δημόσιων οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ότι ήταν ο μόνιμος Έλληνας αντιπρόσωπος, δηλαδή πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ. Αντιλαμβάνεστε και αυτή πόσο τιμητική θέση ήταν.

Και για τον κύριο Φιλιππόπουλο, επειδή ξέρω και άκουσα προηγουμένως νομίζω ότι και ο ίδιος θα απαντήσει για αυτά τα οποία ελέχθησαν τότε για την περίοδο 2000- 2008- 2009. Θα ήθελα να πω ότι αυτό το οποίο ανέφερε ο συνάδελφος, ο κ. Καστανίδης, ήταν μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά η λέξη «λαθροχειρία» πράγματι υπήρχε, αλλά δεν ήταν σε αυτό το σημείο στο οποίο μπορούσε να παρέμβει ο κ. Φιλιππόπουλος. Επομένως, θα ακούσουμε και την άποψη του κ. Φιλιππόπουλου πάνω σε αυτό το θέμα.

Και βέβαια, βάσει των βιογραφικών η θέση μας είναι θετική.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστούμε, τον κ. Τραγάκη.

Print
875 Rate this article:
No rating

Ομιλίες

Συνεντεύξεις

Δηλώσεις

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω