Search
× Search
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Δελτία Τύπου

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής - Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλημέρα σας. Αρχίζει η συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συζήτηση επί των Ετήσιων Εκθέσεων Απολογισμού της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ετών 2019 και 2020 και ακρόαση του Διοικητή της Αρχής, κ. Άγγελου Μπίνη».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή υπάρχουν και ερωτήσεις είναι καλύτερα να τοποθετηθούμε πρώτα οι συνάδελφοι.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής - Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ναι και εγώ θα έλεγα ότι αυτό είναι προτιμότερο. Κύριε Καστανίδη τι γνώμη έχετε;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ : Συμφωνώ να ξεκινήσουμε  τις τοποθετήσεις οι συνάδελφοι.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής - Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Να ξεκινήσουμε και στο τέλος να τοποθετηθεί και  να απαντήσει ο κ. Μπίνης και επί των δικών του εισηγήσεων και των επί των ερωτημάτων.  Γι΄ αυτό, λοιπόν, ξεκινάμε με τον κ. Τραγάκη, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Ορίστε, κ. Τραγάκη, έχετε το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ :  Αφού σας καλημερίσω  όλους, θα ήθελα να πω πώς δημιουργήθηκε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Ξεκίνησε με τον ν.4622 του 2019, στις 7 Αυγούστου. Σκοπός της Αρχής αυτής ήταν ο εκσυγχρονισμός  οργανωτικός, επιχειρησιακός βασικών δημόσιων ελεγκτικών φορέων.

Τότε, κ. Μπίνη, όταν είχατε έρθει σε ακρόαση -γιατί ήσαστε ψηφισμένος εσείς από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας- και μου δίνετε η ευκαιρία, κύριε Πρόεδρε, επειδή έχω τοποθετηθεί πάρα πολλές φορές πάνω σε αυτό το θέμα,  ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που είναι από τις κυριότερες Επιτροπές της Βουλής να μην εκφράζει γνώμη, αλλά να ψηφίζει, να δίνει απόφαση. Είναι η πρώτη φορά που δώσαμε απόφαση στον κ. Μπίνη τότε. Ήταν η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου και εμείς τότε δώσαμε απόφαση και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δηλαδή, είναι εκλεγμένος από την Επιτροπή ο κ. Μπίνης.

Ποια ενοποίηση είχε γίνει τότε; Είχε ενοποιηθεί το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Μεταφορών και η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, στην οποία Πρόεδρος ήταν ο συνάδελφος ο κ. Σούρλας.

Τι έγινε πάνω στην οργανωτική δομή τότε. Ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα για εσάς κ. Διοικητά. Ήταν πολύ δύσκολο το εγχείρημα να μπορέσετε να οργανώσετε όλες αυτές τις υπηρεσίες και όλους αυτούς τους οργανισμούς.

Η ερώτηση που σας είχα υποβάλλει τότε, στις 6/9/19 που είχατε περάσει από την ακρόαση, ήταν πώς εσείς με ένα τόσο μεγάλο βιογραφικό, με μια τόσο μεγάλη παρουσία στον ΟΟΣΑ, εκδηλώσατε ενδιαφέρον για τη θέση αυτή. Είχατε περάσει από επιθεωρητής βέβαια σε αυτή τη θέση και είχατε εμπειρία από ό,τι είδα από το βιογραφικό σας. Καταλαβαίνω, λοιπόν, ότι νιώσατε μια πρόκληση και γι΄ αυτό το λόγο ανταποκριθήκατε. Καταθέσατε τότε την αίτηση. Έγινε διαγωνισμός, διεθνής διαγωνισμός μάλιστα, οπότε το έργο το οποίο έχετε επιτελέσει στα δύο χρόνια που είσαστε στην Αρχή, το έργο που έχει επιτελέσει, η ΕΑΔ, δηλαδή, για να είμαι ειλικρινής, αναγνωρίζεται σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράδειγμα είναι η εκλογή της Αρχής στην προεδρία του Δικτύου των Αρχών για την Πρόληψη της Διαφθοράς που είναι πολύ σημαντικό θέμα αυτό. Επίσης η Αρχή είναι καταστατικό μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Αρχών για την Καταπολέμηση Διαφθοράς. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα από το οποίο φαίνεται ότι αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της Αρχής σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Επομένως, εγώ θα ήθελα να σας πω, διαβάζοντας την Έκθεση και διαβάζοντας και το σημείωμά σας, ότι  αναφέρετε στο μήνυμά σας ότι η πρόθεση της Αρχής είναι  περισσότερη διαφάνεια, λιγότερη διαφθορά, κοινωνική δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες για όλους. Αυτή ήταν η δήλωσή σας και τότε που αναλάβατε.  Ικανοποιήθηκαν αυτά; Είναι ένα ερώτημα το οποίο έχω.

Επίσης, η πανδημία έφερε σοβαρές επιπτώσεις, τις οποίες αντιμετωπίσατε από ό,τι είδα, αλλά θέλω να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες για τα μέτρα που λάβατε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Επιπλέον, ελήφθησαν δράσεις στον τομέα της παιδείας για την μαθητική κοινότητα, να έχουν μια ευαισθητοποίηση και θα ήθελα να μου πείτε τι εννοείτε ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας σε ό,τι αφορά τις εμβληματικές δράσεις για την παιδεία.

Διαβάζοντας και την Έκθεση του 2019 και του 2020, είδα ότι το 2020 είχαμε 81% περισσότερες καταγγελίες απ΄ ό,τι το 2019. Σε τι οφείλεται αυτό; Το 2020 είχατε 7.135 καταγγελίες.

Το συμβούλιο διοίκησης έχει επιλεγεί και αυτό από διεθνή διαγωνισμό από ανεξάρτητη επιτροπή και αυτό είναι εκείνο το οποίο σας βοηθάει.

Θα κλείσω, όπως, είχα κλείσει και στην τοποθέτησή μου, με ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο και εσείς είχατε θίξει όταν σας είχαμε ακροαστεί στις 6/9/19. Επί λέξει είχα πει: Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι με αυτό τον τρόπο -που είχατε αναφέρει - αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Πράγματι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς είναι μια πολύ μεγάλη συμβολή στη διαρθρωτική μεταρρύθμιση στην προσπάθεια της χώρας μας που γίνεται τώρα για δίκαιη και διατηρήσιμη ανάπτυξη, καθώς και για την προσέλκυση επενδύσεων. Θέλω να πω, δηλαδή, με λίγα λόγια ότι είστε ένας μοχλός από τον οποίον όλη αυτή η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, η οποία γίνεται, όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται για την προσέλκυση επενδύσεων θα βοηθηθεί πάρα πολύ στην αποτελεσματική λειτουργία της Αρχής Διαφάνειας.

Αυτά και σας ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι να συνεχίσετε με επιτυχία τη δραστηριότητά σας.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής - Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής):  Και εμείς ευχαριστούμε τον κ. Τραγάκη.

Print
767 Rate this article:
No rating

Ομιλίες

Συνεντεύξεις

Δηλώσεις

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω