Search
× Search
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Δελτία Τύπου

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Ομιλία στην Επιτροπή Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κύριε Διοικητά, από το 1927 που ιδρύθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν περάσει 17 διοικηταί. Είστε ο 17ος εσείς και αν, από ό,τι πιστεύω και από ό,τι βλέπω, το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από γνώμη της Επιτροπής μας, σας διορίσει για νέα εξαετία, θα έχετε το 2026 12 χρόνια Διοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι ένα ρεκόρ, μετά από τα 20 χρόνια που είχε βέβαια ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας.

Είναι γεγονός ότι έχετε την αποδοχή και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και των υπουργών οικονομικών και θα το αναλύσω. Η αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι στο γεγονός ότι μετά από πρόταση της Προέδρου, της κυρίας Λαγκάρντ, αναλάβατε Πρόεδρος στην Επιτροπή Επιθεώρησης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Νομίζω ότι είναι μία πολύ σημαντική θέση και θα ήθελα να σας παρακαλέσω -ερώτημα είναι αυτό- να μας πείτε ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος σας, ως Προέδρου της Επιτροπής Επιθεώρησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τι αρμοδιότητες έχετε.

Το άλλο θέμα, το οποίο θα ήθελα πάλι να πω σε αυτό το επίπεδο είναι ότι, όταν είχαμε την προεδρία -αυτό αφορά βέβαια την αποδοχή των υπουργών οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης- της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχα την τύχη να προεδρεύω στην COSAC. Στην COSAC συμμετείχαν 350 βουλευτές και γερουσιαστές από τα 42 κοινοβουλευτικά σώματα των 28 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναγνωρίστηκε ομόφωνα -κρατήστε το αυτό, σας παρακαλώ- ότι η μεγαλύτερη επιτυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης στον τομέα αυτό και μάλιστα έκανα αναφορά στην προεδρία σας στο ECOFIN ήταν ότι έλυσε το θέμα της Τραπεζικής Ένωσης και στα πρακτικά που ανέτρεξα από 25.6.2014, όταν σας είχαμε ακροαστεί για πρώτη φορά το 2014, είχατε πει ότι ήταν μία επώδυνη διαπραγμάτευση, κράτησε 17 ώρες και η απόφαση ελήφθη στις 7:00 το πρωί, που σημαίνει ότι ήταν δύσκολο το έργο και ήταν μία μεγάλη επιτυχία και της προεδρίας της χώρας μας, αλλά και δική σας.

Την περίοδο 2012-2014 η χώρα μας επανήλθε πράγματι σε ρυθμούς ανάπτυξης και όχι μόνο επανήλθε σε ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά κατάφερε από το καθεστώς της επιλεκτικής χρεοκοπίας που ήμασταν, να πάει ακόμα καλύτερα και τα πλεονάσματα, αλλά να πάει ακόμα καλύτερα και το εξωτερικό χρέος. Από τον Φεβρουάριο, όμως, του 2015, με τα περίεργα τα οποία συνέβησαν τότε το 2015 και με την επιλογές που υπήρχαν τότε για επιστροφή στη δραχμή και όλα τα παράξενα που συνέβησαν από τον τότε Υπουργό των Οικονομικών, υπήρξε μία επιβάρυνση, η οποία επιβάρυνση εσείς είχατε κάνει μία αναφορά ότι ήταν 86 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο νυν Πρωθυπουργός έκανε μία αναφορά ότι αυτή ήταν περίπου πάνω από 100 δισεκατομμύρια. Θα ήθελα να έχω την άποψή σας για αυτό το νούμερο.

Είναι μόδα οι πρώην Υπουργοί των οικονομικών να γίνονται κεντρικοί τραπεζίτες, δεν ήσαστε ο μόνος εσείς. Είναι η Κριστίν Λαγκαάρντ, είναι ο Όλι Ρεντ, ο Πίτερ Καζίμιρ και βέβαια ο νυν Πρόεδρος, ο Μάριο Ντράγκι . Άρα, δεν είστε ο πρώτος . Ο πρώτος είστε μαζί με το Βέλγιο, που η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει λογαριασμό και στους μετόχους της. Δηλαδή, είναι και εποπτεύουσα και εποπτεύων.

 Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι σε αυτό υπάρχει μια, υποτίθεται, γιατί υποτίθεται ότι υπάρχει κάποια ανισορροπία.

 Είχατε εξηγήσει και τότε, στις 25/06 του ’14, ότι αυτό δεν έχει καμία επίδραση, διότι ο κύριος μέτοχος κυρίως είναι το ελληνικό δημόσιο.

Ανατρέχοντας στην έκθεσή σας για το 2019, την οποία υποβάλατε τον Μάρτιο του 2020 και μάλιστα στο εισηγητικό σας ενημερωτικό σημείωμα κράτησα μερικά πράγματα. Το κυριότερο είναι που αναφέρεστε στην πανδημία του κορωνοϊού, ενώ ήταν τότε οι αρχές της πανδημίας. Και είπατε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, είναι η πανδημία του κορωνοϊού και η όξυνση του προσφυγικού μεταναστευτικού προβλήματος, που αποτελούν σήμερα τους δύο μεγαλύτερους εξωτερικούς κινδύνους και δοκιμάζουν τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας.

 Και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, βρίσκεται σε μια πρόκληση υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα «κόκκινα δάνεια», δηλαδή.

 Παρά την υποχώρηση που καταγράφηκε το τελευταίο έτος, δηλαδή εννοείται το 2019 και μάλιστα υπονοείται ότι είναι από την έκθεσή σας το δεύτερο εξάμηνο του 2019, παρόλα αυτά δοκιμάζεται σήμερα από έκτακτες συνθήκες η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία και το τραπεζικό σύστημα και για την αβεβαιότητα που επικρατεί. Και πράγματι και τώρα και σήμερα μιλήσατε για σενάρια.

Και πράγματι είναι σενάρια, διότι δεν μπορεί να ξέρουμε την εξέλιξη και της πανδημίας, αλλά και τις επιδράσεις που θα έχει η πανδημία στην ελληνική κοινωνία, στην διεθνή οικονομία και στην ελληνική οικονομία.

Σημειώσατε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, ως κεντρική τράπεζα της χώρας, συνέχισε και πλέον τον ρόλο της ως θεματοφύλακας της νομισματικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας εντός του ευρωσυστήματος. Πράγματι, έτσι είναι και αυτό δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για τον ρόλο που επιτελείτε και τον οποίο θα συνεχίσει να επιτελείτε.

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις δικές σας προβλέψεις και αυτά που είπατε σήμερα κιόλας για τα σενάρια, προβλέπατε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης και μεταβολής θα ήταν το 2020 μηδενικός, αντί του 2,4. Ήταν η αρχική σας πρόβλεψη αυτή, πριν από τις μεγάλες διακυμάνσεις, διότι σήμερα μας μιλήσατε ότι θα είναι μία απόκλιση μεταξύ 4,5 και 9,5%, που βασικά όπως είπατε  θα φτάσει περίπου στο (μείον) -6%.

Νομίζω ότι μάλλον εκεί πρέπει να είναι και η πραγματικότητα, γιατί από τα πρώτα στοιχεία του Μαΐου, τα οποία ήταν κάπως ενθαρρυντικά, πιστεύουμε ότι θα πάμε καλύτερα. Και μάλιστα όχι αυτό το έτος, αλλά για το 2021 προβλέπεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο. Και μάλιστα, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα είπατε θα είναι 2,5%, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι (συν) +2,5% για το 2021, αν κράτησα καλά τα νούμερα, κύριε Διοικητά. Αυτή όμως είναι η πραγματικότητα.

Τώρα θέλω να σας υποβάλλω μερικές πρακτικές ερωτήσεις. Πρέπει να διαπραγματευθούμε είπατε και το επαναλαμβάνετε μονίμως την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο προβλέπεται και είχατε υποβάλλει και μερικές προτάσεις μάλιστα, πριν από την κρίση βέβαια του Covid.

Είχατε πει ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις και προσέλευση ξένων επενδύσεων και μάλιστα είχατε εντοπίσει μερικές μεταρρυθμίσεις από αυτές όπως ήταν η χρήση γης, που επιμένω εγώ ότι η χρήση γης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κτηματολόγιο. Και πρέπει να αποκτήσουμε επιτέλους ολοκληρωμένο κτηματολόγιο, διότι τότε μόνο θα μπορέσει το κράτος μας να αξιοποιήσει και τη δημόσια περιουσία, αλλά να αξιοποιήσει και τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχει.

Είχατε πει ότι έπρεπε, επίσης, να γίνει μείωση της άμεσης φορολογίας και της εισφοράς κοινωνικής ασφάλισης, την οποία η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει.

Είπατε επίσης και ζητήσατε τη θωράκιση της δικαιοσύνης και των Ανεξαρτήτων Αρχών, κάτι που η Κυβέρνηση ήδη το έκανε.

Τώρα, κλείνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω και για μια μη συστημική τράπεζα, διότι έχετε την εποπτεία των μη συστημικών τραπεζών, ήταν η Τράπεζα Αττικής.

Θα ήθελα, λοιπόν, να σας παρακαλέσω αν έχετε τον χρόνο να αφιερώσετε μερικές από τις προτάσεις σας και τις απόψεις σας για το τι συνέβαινε στην Τράπεζα Αττικής και τι έγινε με μερικά δάνεια, τα οποία δεν ήταν δάνεια τα οποία έπρεπε να δοθούν και δεν δικαιούτο εκείνοι οι οποίοι τα πήραν.

Ευχαριστώ πολύ.

Βέβαια, είναι θετική η γνώμη μας για τη νέα θητεία σας και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία . 

 

Print
1385 Rate this article:
No rating

Ομιλίες

Συνεντεύξεις

Δηλώσεις

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω