Search
× Search
Κυριακή, 12 Μαΐου 2024

Δελτία Τύπου

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β' Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στην ΕΡΤ1

Σημεία της συνέντευξης του

Βουλευτή Β’ Πειραιά

κ. Γιάννη Τραγάκη

στην ΕΡΤ1

 

 

Για την χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

 

Καταρχήν, να χαιρετίσω το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας ήρθαν στον ρεαλισμό. Επιτέλους, ο Πρωθυπουργός πρέπει να σταματήσει να διαπραγματεύεται και να κυβερνήσει, γιατί επί έξι ολόκληρους μήνες η χώρα δεν έχει κυβερνηθεί, είναι ακυβέρνητη.

 

Οφείλω, όμως, να κάνω κάτι που έπρεπε να έχει κάνει ο Πρωθυπουργός χθες, να ευχαριστήσω τους βουλευτές της Ν.Δ., του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κράτησαν όρθιο το όραμα που λέγεται Ευρώπη. Γιατί, χωρίς τις δικές μας ψήφους δεν θα ήμασταν τώρα εδώ να μιλάμε, θα είχαμε πάει σε αυτό το οποίο κάποιοι σχεδίαζαν από καιρό και είχαν κάνει κινήσεις που μας οδηγούσαν, με μαθηματική ακρίβεια, εκτός Ευρώπης.

 

Για την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

 

Τώρα είμαστε ακόμα στα προαπαιτούμενα και την άλλη Τετάρτη, 22 Ιουλίου, προαπαιτούμενα θα κληθούμε να ψηφίσουμε. Από εκεί και πέρα, θα αρχίσουμε να μιλάμε για τη συμφωνία, η οποία από ότι φαίνεται θα έρθει γύρω στον Σεπτέμβριο και εκεί θα μετρηθούμε όλοι. Γιατί, η δυσκολία της κυβέρνηση θα είναι στους εφαρμοστικούς νόμους, το έχω ζήσει στο πετσί μου αυτό στα προηγούμενα μνημόνια.

 

Αντιλαμβάνεστε, ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα κενό, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δεδομένο αυτό. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει σύσσωμες όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες, όσες ανήκουν στο συνταγματικό τόξο, να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τη χώρα – όχι την κυβέρνηση – να μπορέσει να ξεφύγει από το αδιέξοδο, να σωθεί. 

 

Για την κριτική του κ. Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ):

 

Επειδή προκάλεσε, χθες, ο Πρωθυπουργός τον κ. Μεϊμαράκη να του πει τι στάση κράτησαν οι ηγέτες του ΕΛΚ, του υπενθυμίζω ότι εκείνος ο οποίος έσωσε την υπόθεση Ελλάδα ήταν ο κ. Γιούνκερ, του ΕΛΚ. Του υπενθυμίζω, επίσης, ότι εκείνον που παρακαλούσαμε γονυπετώς και παρακαλούμε ακόμα και σήμερα είναι ο κ. Ντράγκι, του ΕΛΚ και αυτός. Δεν πρέπει να έχουμε στενή μνήμη και να βάζουμε απέναντι μας εικονικούς εχθρούς.

 

 

 

 

 

Για τον κ. Βαρουφάκη και την κα. Κωνσταντοπούλου:

 

Εγώ την ευθύνη, για αυτά τα δύο πρόσωπα, την καταλογίζω απευθείας στον Πρωθυπουργό. Τόσο για την επιλογή του κ. Βαρουφάκη, τον οποίο κακώς στήριζε μέχρι τελευταία στιγμή, διότι ήξερε τι απεργάζεται, όσο και για την κα. Κωνσταντοπούλου.

 

Αυτά τα δύο πρόσωπα δεν βαραίνουν τόσο πολύ τους ίδιους όσο αυτόν που έκανε την επιλογή τους, τον κ. Τσίπρα. Χθες, ο κ. Βαρουφάκης όρθιος χειροκροτούσε τον Πρωθυπουργό, την ώρα που δέκα λεπτά πριν είχε μιλήσει στη Βουλή και ήταν καταπέλτης εναντίον του. Με το πρόσωπο αυτό θα ασχοληθεί η ιστορία, θα του αποδοθούν πολιτικές και κοινωνικές ευθύνες, διότι έσυρε έναν ολόκληρο λαό σε μια αβεβαιότητα επί έξι μήνες.

 

Για το εάν η Ν.Δ. θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση:

 

Δεν μας έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο, αλλά και να ζητηθεί ο Πρόεδρος μας ο κ. Μεϊμαράκης έχει απαντήσει ότι εμείς όχι μόνο δεν κυβερνάμε, αλλά δεν συμμετέχουμε καν στα συμφωνηθέντα μέτρα. Εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, την παραμονή της στην Ε.Ε. και το ευρώ, όμως όποια μέτρα έρθουν βαρύνουν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

 

Δεν μπορεί από την μία η κυβέρνηση να φέρνει τα προαπαιτούμενα και εμείς να τα ψηφίζουμε και από την άλλη να φέρνει νόμους, για την υγεία, την παιδεία, την εθνική άμυνα και να μας ζητάει να συναινέσουμε σε θέματα που μπορεί να έχουμε μεγάλη διαφορά. Δεν γίνεται να έχουμε κυβέρνηση δύο ταχυτήτων.  

 

Για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης:

 

Θα σας θυμίσω ότι το 2012 ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και την άλλη ημέρα παραιτήθηκε. Άρα όλα αυτά είναι κενά. Η ουσία τώρα είναι να περάσουμε τα προαπαιτούμενα στις 22 Ιουλίου, γιατί χθες η κυβέρνηση παραλίγο να χάσει και την σχετική πλειοψηφία στην Βουλή και δεν ξέρουμε πως θα είναι η ψηφοφορία της επόμενης Τετάρτης.

 

Άρα, ο Πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει, να αναλάβει τις πρωτοβουλίες και βέβαια όλες τις ευθύνες που βαρύνουν αποκλειστικά αυτόν.

 

Για την προσφυγή σε εκλογές:

 

Εγώ είμαι πάντα κατά των πρόωρων εκλογών. Νομίζω, ότι επιτέλους σε αυτόν τον τόπο η συνταγματική επιταγή για ολοκλήρωση της τετραετίας πρέπει να λειτουργήσει. Πιστέψτε με, στα σαραντένα χρόνια του πολιτικού μου βίου δεν είδα ποτέ να μας ωφελούν οι πρόωρες εκλογές. Και εάν ο Πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του τον Σεπτέμβριο, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, να πάει σε εκλογές είναι δικό του θέμα. Οφείλει, όμως, να το πει. 

 

Για την επιμονή του κ. Σόιμπλε περί ελεγχόμενου Grexit:

 

Έχω την αίσθηση, ότι αυτές οι δηλώσεις είναι για εσωτερική κατανάλωση, διότι θα πρέπει να περάσει από την Γερμανική Βουλή μια συνεισφορά της τάξης των 14 δισεκατομμυρίων από τους γερμανούς φορολογούμενους στη χώρα μας. Τον βοηθάει επικοινωνιακά να το περάσει από την Βουλή, αλλιώς δεν θα τα καταφέρει. 

Print
1277 Rate this article:
No rating

Ομιλίες

Συνεντεύξεις

Δηλώσεις

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω